Minimalistin kosmetiikka – tämän verran kosmetiikkaa omistan nykyään

Jokainen, joka on seurannut blogiani pidemmältä ajalta tietää, etten todellakaan ole aina ollut minimalisti.

Monilla elämän osa-alueilla olen ollut suorastaan sen vastakohta, maksimalisti.

Yksi esimerkki tästä on kosmetiikka, jota olen omistanut valtavia määriä niin kauan kuin se on minua kiinnostanut.

Pidin kosmetiikasta ja sen omistaminen tuntui tuovan minulle iloa, joten en kokenut tarvetta luopua siitä.

Koska myös työskentelin kosmetiikan parissa, oli kosmetiikkatuotteiden kokeilu luonnollinen osa elämääni, mikä sai aikaan sen, että kerrytin kosmetiikkaa ympärilleni.

Lue myös: Omistan yli 100 kiloa kosmetiikkaa – pitäisikö siitä tuntea syyllisyyttä?

Onko korealainen kosmetiikka ohimenevä trendi Virve Fredman Ostolakossa

Vuosien myötä aloin vähentää pois turhia tavaroita ja elää minimalistisemmin, mutta aluksi en kokenut kosmetiikkaa turhana tavarana.

Pikkuhiljaa halu omistaa kosmetiikkaa kuitenkin väheni ja nelisen vuotta sitten lopetin tietoisesti ylimääräisen kosmetiikan ostamisen.

Päätin, että käytän loppuun tuotteet, jotka omistan ja ostan uutta vain silloin, kun minulla ei ole kotona enää mitään, mitä voin käyttää vastaavaan tarkoitukseen ja koen tarvitsevani tuotetta – palasin siis  käytännössä ”Ostolakossa-blogin” alkuperäiseen ideaan.

Tämän päätöksen jälkeen olen viime vuosina myös vastaanottanut kokeiluun vain yhden käden sormilla laskettavissa olevan määrän kosmetiikkatuotteita (jotka olen kaikki käyttänyt loppuun).

Lue myös: Addikti vai minimalisti – voinko nykyään olla ostamatta kosmetiikkaa?

Minimalistinen elämä koti Ostolakossa Virve Fredman minimalismi

Minimalismi on tuonut elämääni kaivattua helppoutta ja selkeyttä.

Koettuani näitä vaikutuksia muilla elämän osa-alueilla aloin kaivata niitä myös kosmetiikan puolelle.

Viehätyin ajatuksesta, että omistaisin vain ne tuotteet, joita sillä hetkellä käytän ja kun joskus tarvitsisisin jotain, voisin ostaa itselleni juuri sillä hetkellä minua eniten kiinnostavan ja minulle sopivan tuotteen, josta voisin sitten nauttia.

Tämä tilanne kuulostaa monille varmasti tavalliselta arjelta, mutta minulle, joka oli rohmunnut ympärilleen kosmetiikkaa vuosia se oli aivan uusi, haavemaailmasta kotoisin oleva toive.

Vuosien kuluessa kosmetiikkavarastoni ovat kuitenkin vihdoin vähitellen vähentyneet.

Tuotteita on kulunut loppuun, olen antanut niitä eteenpäin ja tottakai jotakin on myös lopulta päätynyt roskiin, vaikka olenkin aina toivonut voivani välttyä siltä.

Hoidan ihoani edelleen sen tarpeiden mukaan (joskin sen tarpeet ovat vuosien aikana muuttuneet paljon), mutta koska matkustan paljon ja haluan matkustaa kevyesti, olen valinnut pitää ihonhoitorutiinini sellaisena, että se sopii elämäntilanteeseeni – isoja tuotepakkauksia tai suurta määrää kosmetiikkaa ei ole mahdollista kantaa mukanaan käsimatkatavaroilla matkustaessa.

Lopetin kolme vuotta sitten pitkäksi aikaa meikkaamisen aluksi täysin ja viimeisen kahden vuoden aikana olen meikannut vaihtelevasti.

Vietän edelleen suurimman osan ajasta meikittä ja voi mennä kuukausia, etten koske meikkeihin.

Minulla vierähti juuri lähes puoli vuotta, jonka aikana taisin laittaa kevyesti meikkiä (ripsiväri, kulmaväri, puuteri) vain parina päivänä.

Nyt minulla taas on ollut kausi, jona olen tehnyt vastaavan kevyen meikin useampana päivänä viikossa.

Lue myös: Meikittömyys opetti olemaan sitomatta itsetuntoa omaan ulkonäköön

Minimalismi kosmetiikka
Kaikki omistamani meikit ovat tässä meikkipussissa.

Kosmetiikkavarastojen kutistuminen on tuntunut vuosien varrella tuskaisen hitaalta prosessilta, mutta en ole halunnut ottaa siinä oikoteitä vain luopumalla yhtäkkiä kaikesta.

Uskon, että juuri hidas vähentämisprosessi opettaa minulle eniten.

Se auttaa ymmärtämään, kuinka kauan kosmetiikkatuotteet kestävät käytössä, arvostamaan käytössä olevia hyviä tuotteita sekä opettamaan, etten enää koskaan halua päätyä entisen kaltaiseen tilanteeseen kosmetiikkavarastojen suhteen.

Aloin kiinnittää huomiota kosmetiikkavarastoihini reilut neljä vuotta sitten ja nyt vihdoin olen siinä tilanteessa, että en omista ylimääräistä kosmetiikkaa.

Tuntuu todella, todella hyvältä voida sanoa tämä ja jo pelkkä ajatus siitä saa aikaan kevyemmän olon ja kasvoilleni tyytyväisen hymyn.

Lue myös: Tämän vuoksi tavaroita kannattaa vähentää hitaasti

Minimalismi kosmetiikka

Tällä hetkellä omistan vain nämä ihonhoitotuotteet.

Ostin Albaniasta edullisen retinoliseerumin, jota käytän ihollani yöllä.

Tämän romanialaisen seerumin koostumus on sopinut hyvin myös leukani tali-ihottumasta kärsivälle iholle.

Kosteusvoiteena käytän viimeistä varastoissani ollutta kosteusvoidetta.

Tämä voide ei ole iholleni paras mahdollinen ja tali-ihottumani pitäisi enemmän kevyemmästä koostumuksesta, mutta tämä toimii silti ihan hyvin ja käytän tätä nyt aamuin illoin kunnes tuote loppuu.

Koska kyseessä on peruskosteuttava voide, sopii se myös silmänympäryksilleni.

Tällä hetkellä ihoni ei kaipaa muita hoitotuotteita, mutta keväämmällä aion ostaa aurinkosuojan.

Kosteusvoiteen loputtua aion ostaa rasvoittuvalle iholleni paremmin sopivan voiteen, minkä myötä tarvitsen myös erillisen silmänympärysvoiteen, sillä silmänympärysihoni tarpeet ovat erilaiset.

Näiden kahden ihonhoitotuotteen lisäksi minulla on myös ihonpuhdistustuote, jota käytän silloin, kun kasvoillani on ollut meikkiä.

Lue myös: Minimalistinen skip-care valtaa ihonhoidon – tästä siinä on kyse

Minimalismi kosmetiikka

Myös meikkipussini on nykyään sellainen, mistä olen haaveillut.

En käytä enää erillistä meikinpohjustajaa, peiteainetta, meikkivoidetta ja puuteria, vaan sipaisen kasvoilleni toisinaan vain meikkipuuteria.

Tällä hetkellä minulla on käytössä Kikon alennuksesta ostettu meikkipuuteri.

Ostin sen seuraajaksi viime kesänä alennusmyynnistä Lumenen vanhan meikkipuuterin, sillä en edelleenkään hahmottanut, kuinka kauan meikkituotteet minulla nykyään kestävät.

Näköjään hyvin pitkään.

Lue myös: 5 tapaa kokeilla minimalismia

Minimalismi kosmetiikka

Minulla on myös yksi tyynymeikkivoide, jota en enää käytä tyynymeikkivoiteena.

Olen säästänyt tämän meikkivoiteen siksi, että se auttaa minua kiinnittämään luomivärin, joka ilman tätä katoaa luomivakoon.

Tästä tyynymeikkivoiteesta alkaa kuitenkin aika jättää, joten aion keväämmällä ostaa edullisen luomivärinpohjustajan.

Lue myös: Tavaroiden karsiminen ja siihen liittyvät syyllisyyden tunteet

Minimalismi kosmetiikka

Tämä vuosia vanha LH Cosmeticsin Infinitypalette-meikkipaletti on edelleen suosikkini ja käytän sitä moneen tarkoitukseen.

Paletin sävyjä voi käyttää luomivärinä, korostustuotteena, silmien rajauksessa, kulmavärinä, poskipunana ja aurinkopuuterina.

Tämä on ihanan monikäyttöinen meikkipaletti ja aina kun meikkaan, päädyn käyttämään tästä jotain sävyä johonkin tarkoitukseen.

Lue myös: Linda Hallberg Infinity Palette – Monitoimipalettien kuningatar

Minimalismi kosmetiikka

Omistan enää yhden luomiväripaletin, joka on kaikkien aikojen suosikkipalettini, eli Tarten Tartelette Bloom -paletti.

Paletissa on minun käyttööni sopivia helppoja sävyjä, joiden kanssa en tosin ole enää aikoihin jaksanut kikkailla.

Itseasiassa jos laitan luomiväriä, tarkoittaa se minulle nykyään, että laitan silmäluomilleni yhtä sävyä ja that’s it.

Välillä rajaan sen lisäksi silmäni toisella sävyllä, mutta varjostuksia en ole jaksanut aikoihin miettiä.

Lue myös: Ranskalaiset naiset eivät käytä luomiväriä

Minimalismi kosmetiikka

Tykkään edelleen kokeilla erilaisia ripsivärejä, mutta viimeksi päädyin hankkimaan ripsivärikseni minulle entuudestaan tutun suosikin, kun löysin sen kausipakkauksen viime kesänä edullisesti alennusmyynnistä.

Ripsiväri on nykyään minulle tuote, johon en halua enää laittaa paljon rahaa, koska en välttämättä meikkaa päivittäin ja ripsiväri voi olla parikin kuukautta käyttämättömänä avaamisen jälkeen.

Tämän ripsivärin jälkeen ostan siis ripsivärikseni mitä luultavimmin jälleen jonkun Essencen halvan ja hyvän ripsivärin.

Lue myös: Testissä loistava L’Oréal Paris Paradise Extatic Mascara

Minimalismi kosmetiikka

Huulimeikeistä olen luopunut lähes täysin ja minulla on jäljellä enää yksi huulimeikkikynä, jota olen käyttänyt todella harvoin.

Tämä LH Cosmetics -merkin Anger Mood -kynä sopii sekä huulien rajaukseen että koko huulten väritykseen ja on täydellinen silloin, kun haluan punaiset huulet – mitä on tosin tapahtunut viime vuosina hyvin, hyvin harvoin.

Näiden tuotteiden lisäksi minulla on käytössä yksi shampoo, yksi hoitoaine (tai välillä sen sijaan hiusnaamio), deodorantti, huulirasva ja toisinaan myös vartalovoide, jota käytän myös käsivoiteena.

Lue myös: Täydellinen rajauskynä punaiseen huulimeikkiin: Linda Hallberg Anger Mood

Minimalismi kosmetiikka

Myös meikkausvälineideni varasto on kutistunut radikaalisti sen myötä, kun kiinnostukseni meikkejä kohtaan on vähentynyt.

Tykkäsin ennen valtavasti kokeilla uudenlaisia meikkisiveltimiä ja muita meikkaamisen apuvälineitä toivoen aina, että löydän jonkun uuden ultimaattisen tuotteen, joka helpottaa meikkaamista.

Vuosien varrella olen antanut meikkisiveltimiäni eteenpäin muille, joilla on niille parempaa käyttöä ja nykyään omistan vain pari hassua meikkisivellintä, jotka ihan kirjaimellisesti ovat vähän hassuja verrattuna siihen, millaisia siveltimiä ennen halusin omistaa.

Nyt kaikki siveltimeni ovat sellaisia apuvälineitä, jotka ovat tulleet minulle erilaisten meikkituotteiden mukana ja toimineet sitten minulla vain niin hyvin, että ne ovat jääneet aktiiviseen käyttööni.

Ennen halusin aina omistaa meikkisiveltimiin varakappaleita siltä varalta, että jokin hajoaa, minkä lisäksi olin rehellisesti sanottuna laiska pesemään ja huoltamaan siveltimiäni.

Nyt pidän hyvää huolta omistamistani siveltimistä ja sen seurauksena ne ovat kestäneet hyvin ja ovat aina käyttövalmiina.

Jos jokin kuitenkin jossakin vaiheessa hajoaa, niin ostan sitten tilanteen niin vaatiessa uuden.

Lue myös: Lakkasin käyttämästä suihkussa saippuaa ja ei, en silti haise

Minimalismi meikkisiveltimet

Nyt kun kosmetiikkavarastoni ovat kutistuneet, en ole asettanut itselleni mitään rajoituksia sen suhteen, mitä saan ostaa.

Pienellä määrällä kosmetiikkaa eläminen on kuitenkin minusta niin tyydyttävää ja ennen kaikkea elämäntilanteeseeni parhaiten sopivaa (haluan matkustaa enkä halua pitää mukanani muuta kuin käsimatkatavarat), etten ole halunnut pitää käytössä enempää tuotteita.

Minulta kysytään edelleen usein, että noudatanko vielä korealaista ihonhoitorutiinia.

Yksi korealaiseen ihonhoitorutiiniin liittyvä väärinkäsitys on, että se tarkoittaa ihonhoitorutiinia, jonka on välttämätöntä koostua monista vaiheista.

Tosiasiassa korealainen ihonhoitorutiini on vain ns. tarjoiluehdotus, josta voi poimia omalle iholleen ja omiin tarpeisiinsa sopivat tuotteet.

Tässä elämänvaiheessa ja ihoni nykyisessä tilassa minulle riittää tällainen rutiini.

Jos taas päädyn viettämään pidemmän aikaa jossakin paikassa ja koen, että ihoni esimerkiksi tarvitsee lisää kosteutusta, voin lisätä rutiiniini hoitoveden – mutta en enää välttämättä valitsisi erillistä kasvovettä ja hoitonestettä.

Lue myös: ”Noudatatko vielä korealaista ihonhoitorutiinia?”

Minimalismi kosmetiikka

Ihoni ei ole ongelmaton, mutta tällä hetkellä minulla on sen kanssa rauha – kuten myös meikkaamisen suhteen.

Koen, että voin aivan hyvin olla meikittä ja valitsenkin sen edelleen usein, mutta nykyään minusta on välillä mukavaa myös meikata hieman.

Erilaisten meikkituotteiden kokeilu ei kuitenkaan enää kiinnosta minua suuremmin, mutta kun joku tuote loppuu ja koen tarvitsevani tilalle uuden, saatan hyvinkin haluta kokeilla jotain uutta.

Toisaalta jos en jo valmiiksi omistaisi kahta meikkipalettia, en varmaankaan meikkaisi nykyisenkään vertaa enkä usko, että hankkisin kovin herkästi uusia tuotteita.

Yksi asia on kuitenkin muuttunut: Ennen halusin aivan ehdottomasti aina vanhan tuotteen loputtua kokeilla jotain uutta ihan vain kokeilemisen ilosta, mutta nykyään jos löydän hyvän tuotteen, en välttämättä halua kokeilla sen sijaan jotain uutta, vaan ostaa saman uudelleen.

Lue myös: Näin minimalismi on vaikuttanut ajatuksiini meikkien käytöstä ja hankkimisesta

Minimalismi kosmetiikka

Mikä kaikkein eniten on muuttunut omassa kosmetiikan kulutuksessani on asenne uuden kosmetiikan ostamista kohtaan.

Ostin ennen uutta kosmetiikkaa täysin erilaisista syistä kuin nykyään.

Halusin ostaa uusia tuotteita, koska sain niiden ostamisesta kiksit, oli kivaa saada testata jotain uutta ja tykkäsin kertoa tuotteista blogissani.

Saatoin myös keksiä, että haluan välttämättä käyttää jotain sellaista luomivärisävyä tai huulipunaa, jota minulla ei ole ja ostaa sen, vaikka minulla oli runsaasti muun värisiä, oikein hyvin asiansa ajavia luomivärejä tai huulipunia.

Nykyään en saa enää sellaisia tunteita noista asioista ja suhtaudun sen myötä kosmetiikan ostamiseen myös kulutuksen kannalta vastuullisemmin.

Ennen en rehellisesti sanottuna edes ajatellut, että minun olisi ehdittävä käyttää kaikki ostamani tuotteet loppuun tai jos ajattelinkin en hahmottanut, kuinka kauan jokin tuote realistisesti kestää.

Nyt ostan tuotteita sillä ajatuksella, että tulen käyttämään sen alusta loppuun.

Jos mieleeni juolahtaa vaikkapa uuden poskipunasävyn ostaminen muistutan itseäni, että se tarkoittaa, että kaksi jo omistamaani poskipunaa jäisivät sen myötä vaille käyttöä, mikä tarkoittaisi, että ne vain seisoisivat minulla tyhjän panttina.

En siis osta tuotteita enää fiiliksellä ja saadakseni ostamisesta pikaista piristystä.

Toki vastaan tulee väistämättä varmasti joskus myös hutiostoksia (toistaiseksi ei kuitenkaan ole onneksi tullut), mutta sellaista se vain joskus on eikä niiltä voi aina välttyä huolellisellakaan harkinnalla.

Lue myös: 10 vinkkiä vastuulliseen kosmetiikan kuluttamiseen

Minimalismi kosmetiikka
Kaikki meikkini.

Millainen määrä kosmetiikkaa on teille tällä hetkellä sopiva määrä?

4 kommenttia artikkeliin ”Minimalistin kosmetiikka – tämän verran kosmetiikkaa omistan nykyään”

 1. Ihana nähdä sinulta hyvin piiiitkästä aikaa meikkiaiheista postausta! 🙂

  Olisi mielenkiintoista tietää, mihin käytät meikkivälineistöstäsi LH Cosmeticsin puuteripuffia – onko tämä ”vain” suoja oman käden tahriintumiselta kun laitat ripsaria?

  Samaten olisi hauska tietää, onko sinulla enää mitään oikein vanhaa luottotuotetta. Esim. Clinique Almost Powder Makeup taisi olla sinulla vuosia vakiokäytössä. Ja tämä on itselläni jokapäiväisessä käytössä sinun suosituksesta! 😀

  Onko blogisi parhaiden tuotteiden -listalla enää tuotteita, joita edelleen arvostat (tai jotka olit unohtanut, mutta pidät edelleen hyvinä)? 🙂

  Olisiko sinulla mielenkiintoa tehdä postaus kosmetiikka-road-tripistä? Esimerkiksi ”mitä tapahtui, kun entinen kosmetiikan hamstraaja meni Sephoraan”. Mitkä tuotteet/brändit olisivat ennen saaneet sydämen tykyttämään ja nyt vain pystyi ohittamaan olankohautuksella? Tai mitkä tuotteet tuntuivat aivan liian kalliilta hyötyynsä nähden? Tuliko nostalgiapärinää tai ihmetystä ”mihin tätä tuotetta edes tarvitaan?”

  Olisi myös hauska nähdä Albanian kosmetiikkaosastoilta kurkistusta: onko samoja brändejä ja onko jotain paikallista erikoisuutta, mikä suomalaisesta näkökannasta voi vaikuttaa oudolta. Aasian puolelta tekemäsi kurkistukset ovat olleet erittäin mieleenpainuvia.

  On kyllä ollut ikävä kosmetiikkapostauksiasi! <3

  Terkuin lukijasi ihan älyttömän monen vuoden varrelta 😀

  • Ihana kuulla. että olet ollut matkassa jo pitkään! <3

   Käytän tuota puuterivippaa meikkipuuterin levitykseen. Ennen levitin sillä irtopuuterin tai kivipuuterin, mutta nyt tosiaan usein meikkipuuterin (välillä käytän meikkipuuterille sivellintä ja joskus jos meikkipuuterin mukana on tullut rasiassa hyvin säilyvä vippa, niin käytän sitä).

   Täytyy myöntää, että en ole enää kauheasti miettinyt tuota parhaiden tuotteiden listaa, mutta nyt kun tarkastin sen niin kyllä ne edelleen ovat mielessä loistavina tuotteita, mutta en vain itse enää omista niitä, kun nämä jäljelle jääneet ovat riittäneet niin hyvin ja uusia olen napsinut lähinnä alennuksesta halvalla viitsimättä käyttää paljon rahaa tuotteisiin, joita en välttämättä käytä kovin usein. Ostan kosmetiikkaa nykyään lähinnä vain siksi, että tarvitsen jonkun tuotteen johonkin funktioon ja halpa tuote riittää yleensä hyvin ajamaan asiansa.

   Mukava idea tuo kosmetiikan road-trippi, kiitos ehdotuksesta!

   Katsotaan, jos saan tehtyä täältä Albaniastakin jonkun kosmetiikka-aiheisen postauksen. Olen miettinyt sitä, mutta täällä on ollut vähän haastavaa saada siihen kuvia, kun täällä ei kauheasti ole liikkeitä, joissa voisi kuvata mitään.

   Ylipäätään täällä ei ihan kauheasti myydä kosmetiikkaa, vaikka Durres onkin maan toiseksi suurin kaupunki. Kaupungissa on pari pientä fiiniä selektiivisen kosmetiikan myymälää, joissa ei kauheasti asiakkaita näy ja joihin en ole itse halunnut astua, kun se on tuntunut lähinnä kiusalliselta.

   Suurin osa kosmetiikasta myydään kaupungin kahdessa kempparissa, joissa tuotemerki ovat Essencen L'Orealin välimaastossa. Kosmetiikkaa ei näytetä kauheasti shoppailevan vain huvikseen, mikä varmasti liittyy siihen, ettei maassa muutenkaan ole mitään erityistä shoppailukulttuuria matalien tulojen vuoksi. Edullisiksi miellettyjen tuontimerkkien tuotteet ovat täällä Suomen hinnoissa, mikä on todella kallista paikallisille, kun Albanialaisen keskimääräinen kuukausipalkka on käsittääkseni vain viitisensataa euroa (tai joidenkin lähteiden mukaan jopa vähemmän).

 2. Olipa ihanaa lukea minustakin pitkästä aikaa kosmetiikkapostaus 😍
  Olen seurannut blogiasi ainakin 11v ajan ja minäkin ostin tuon Cliniquen meikkipuuterin 😃 tosin liian vaaleassa sävyssä joka sen takia jäi käyttämättä.

  Vähän samoja ajatuksia nykyään kuin Virvellä etten viitsi paljoa laittaa aikaa enkä rahaa enää kosmetiikkaan. Kymmenisen vuotta sitten seurasin päivittäin blogiasi ja suurin osa palkasta meni kosmetiikkaan ja niiden testailuun. Se oli ihanaa aikaa silloin, mutta onneksi järki on tullut päähän minullakin asian suhteen. Näin vanhempana tajuaa jo sen, kuinka bisnes ja mainonta pyörittää koko kosmetiikka-alaa.
  Silti mukava välillä lukea purnukka aiheisia postauksia ja palata nuoruusvuosiin 😃

 3. Tällä samalla teemalla olisi kiva saada nähdä päivitys myös tämän hetkisestä vaatekaapin tilanteesta. 😊

Kommentointi on suljettu.