Arganöljy ihonhoidossa ja hiustenhoidossa – kaikki arganöljystä

*Sis. mainoslinkin

Postailin vähän aikaa sitten siitä, kuinka olen innostunut öljyjen käytöstä ihonhoidossa. Kuten kerroin, on minulle öljyjen viehätys kauneudenhoidossa juuri siinä, etteivät ne ole vain yksi ainesosa, vaan yhden INCI-nimen sisään voi kätkeytyä valtava määrä öljyn rakentavia ainesosia, jotka kaikki voivat vaikuttaa ihon ja hiusten hyvinvointiin.

Aivan kuten mineraaliöljykin, muodostavat öljyt ihon pinnalle kosteuden haihtumista ehkäisevän kerroksen. Se, missä ne kuitenkin eroavat mineraaliöljystä on, että ne voivat samalla myös hoitaa ihoa ja tuoda iholle ravinteita. Erilaisissa öljyissä on erilainen koostumus, minkä ilmenee niiden vaihtelevassa paksuudessa, imeytymisnopeudessa, tuoksussa, värissä sekä tietysti siinä, kuinka ne iholla vaikuttavat.

Yksi jo pitkään pinnalla ollut suoranainen superöljy on arganöljy. Luonnonkosmetiikan tuotekehittämisen opintoihini kuuluu paljon sekä yksityiskohtaista eri aineisiin syventymistä että niiden kokeilua erilaisten tuotteiden formuloinnissa. Arganöljy on yksi niistä öljyistä, joihin olen viimeaikoina tutustunut erityisen perusteellisesti niin teorian kuin käytännönkin tasolla, joten ajattelin laittaa ilon kiertoon ja selventää tarkemmin, miksi arganöljy on niin suosittu kauneudenhoidossa.

Lue myös: Tämän vuoksi olen hurahtanut öljyihin

Arganöljy ihonhoito kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Mitä arganöljy on?

Arganöljy on peräisin Marokosta Argan Spinosa -puusta. Puu kasvaa erittäin kuivalla alueella, jolla ei välttämättä sada vuosiin. Siitä huolimatta puu saattaa elää jopa 200-vuotiaaksi. Arganöljy saadaan arganpähkinöiden sisältä löytyvistä manteleista, joita yhdessä pähkinässä on tavallisesti 2-3. Yhtä litraa arganöljyä varten tarvitaan 2-3 kiloa manteleita, mikä tarkoittaa 30-40 kg käsinpoimittavia arganpähkinöitä. 100 kilosta arganpähkinöitä saadaan siis 2-3 litraa öljyä.

Perinteisesti pähkinän kuoret murskataan ja manteleista jauhetaan arganöljyä. Öljyn annetaan levätä pari viikkoa, jolloin kiinteät osat laskeutuvat öljyn pohjalle. Tämän jälkeen öljy puhdistetaan ja pullotetaan.

Koska arganpähkinöitä ei ole kovin helppoa rikkoa, kiertää netissä paljon juttua siitä, kuinka pähkinät syötettäisiin ensin vuohille ja kuinka ne sitten pehmenisivät vuohien ruuansulatuksessa, minkä jälkeen ne (tai niiden sisältämät mantelit) kerätään lehmien kakasta talteen. En epäile yhtään etteikö tämä olisi ollut joskus berberiheimojen perinteinen käytäntö, mutta arganöljyn suuren, globalisoidun tarpeen vuoksi on selvää, ettei tämä ole enää yleinen käytäntö paitsi prosessin epäkäytännöllisyyden, mutta ihan jo hygieniasyidenkin vuoksi.

Aavikolla elävät berberiheimot ovat käyttäneet arganpuun pähkinöistä saatavaa öljyä jo vuosisatojen ajan sekä ruuanlaitossa että suojaamassa ihoa paahtavan auringon ja hiekan kuluttavilta vaikutuksilta. Nykyään Argan Spinosa -puu on uhanalainen puulaji, joka kuuluu Unescon suojeluohjelmaan.

Argan Spinosa -puita kasvaa vain rajatuilla alueilla ja kun öljyä tuotetaan perinteisellä tavalla, vie yhdeltä henkilöltä kuulemma kolme päivää tuottaa litra arganöljyä.  Koska arganöljyä voidaan tuottaa vain rajatusti, näkyy se tietysti arganöljyn hinnassa. Arganöljyä ostaessa kannattaakin katsoa tuotteen sisältöä, sillä esimerkiksi hiustenhoitoon tarkoitetut, arganöljyä sisältävät tuotteet voivat usein sisältää varsinaista arganöljyä yllättävän pienen pitoisuuden ja suurin osa tuotteesta voi olla muita ainesosia.

Varsinkin hiuksia siloittavat arganöljyä sisältävät seerumit voivat usein olla suureksi osaksi erilaisia silikoneja, jotka on yhdistetty arganöljyyn. Silikoneissa ei itsessään ole välttämättä mitään vikaa, sillä ne silottavat hiuksia hyvin, mutta jos arganöljyä haluaa käyttää hiustenhoidossa nimenomaan sen ravitsevien ominaisuuksien vuoksi, ei pieni pisara sitä anna tietenkään samanlaista vaikutusta kuin puhdas arganöljy. Jos siis haluaa ostaa puhdasta ja laadukasta arganöljyä, näkyy se tavallisesti tuotteen hinnassa.

Lue myös: Tämän vuoksi silikoneja ei kannata vältellä

Arganöljy ihonhoito kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Mitä arganöljy tekee?

Arganöljy sisältää runsaasti antioksidanttisia A- ja E-vitamiineja sekä tyydyttämättömiä rasvahappoja (70% oleiinihappoa ja linolihappoa). Arganöljy ravitsee ja kosteuttaa ihoa sekä auttaa tukemaan ihon uudistumista. Arganöljy sisältää runsaasti myös omega-6-rasvahappoa, joka auttaa elvyttämään ihoa ja lisäämään ihon kimmoisuutta.

Arganöljyn sisältämä E-vitamiini on erittäin tehokas antioksidantti. Antioksidantit auttavat suojaamaan ihoa sitä vaurioittavilta ja sen myötä ennenaikaisesti vanhentavilta vapailta radikaaleilta. Antioksidanttisen vaikutuksen vuoksi E-vitamiinia myös lisätään usein erilaisiin kauneudenhoitoon tarkoitettuihin, runsaasti luonnon öljyjä ja rasvoja sisältäviin tuotteisiin, sillä se auttaa ehkäisemään niiden härskiintymistä. On siis hyvin tavallista, että kasvoöljyn ainesosaluettelosta löytyy E-vitamiinia, vaikka olisikin ajatellut ostavansa pullollisen jotain tiettyä puhdasta luonnonöljyä tai öljyjen seosta.

Lue lisää: Mitä antioksidantit ja vapaat radikaalit ovat?

Arganöljyn sisältämä A-vitamiini tunnetaan erittäin tehokkaasti vaikuttavana ihonhoidon aktiiviaineena. Sitä pidetään parhaana tehoaineena ikääntymisen merkkien hoidossa, minkä lisäksi sitä käytetään myös epäpuhtaan ihon hoidossa. A-vitamiini ja sen johdannaiset  auttavat tehostamaan ihosolujen tuotantoa ja nopeuttamaan siten ihon pinnan uudistumista. Ne auttavat myös elvyttämään ihon kollageenin tuotantoa.

Paitsi että A-vitamiinin ja sen johdannaisten avulla voidaan auttaa häivyttämään ihon pinnalta juonteita ja aknearpia, voivat ne myös auttaa tasapainottamaan liiallista talintuotantoa. Erityisen hyviä ne ovat liiallisen UV-säteilyn vaurioittamalle ja ennenaikaisesti vanhentuneelle iholle. Antioksidantteina ne auttavat taistelemaan ihoa ennenaikaisesti ikäännyttäviä vapaita radikaaleja vastaan, mutta sen lisäksi ne auttavat myös häivyttämään pigmenttiläiskiä.

Lue lisää: Tämän vuoksi A-vitamiini on ikääntyvän ja epäpuhtaan ihon sankari

Arganöljy ihonhoito kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Mihin arganöljyä käytetään?

Arganöljyä on jo useamman vuoden ajan näkynyt vilahtelevan kosmetiikkatuotteissa hieman siellä sun täällä. Erityisessä suosiossa se on ollut hiustuotteissa ja paitsi että sitä lisätään shampooseen, hoitoaineeseen ja hiusnaamioihin, on tarjolla erilaisia hiusseerumeita ja öljyjä, joista jälkimmäiset voivat olla jopa ihan vain pelkkää puhdasta arganöljyä.

Arganöljyä käytetään paljon myös ihonhoitotuotteissa ja varsinkin puhdas arganöljy on suosittua. Antioksidanttiensa ja A-vitamiininsa ansiosta arganöljy on erityisen suosittu ainesosa ikääntyvän ihon hoidossa sekä ennaltaehkäisemässä ihon ennenaikaista ikääntymistä. Arganöljyä voidaan myös käyttää hoitamassa palanutta ihoa.

Jotkut käyttävät arganöljyä psoriasiksen ja atooppisen ihon hoitoon. Tutkimusten mukaan arganöljystä voi kuulemma olla apua myös tasapainottamassa liiallista talineritystä rasvoittuvalla iholla. Arganöljy on siis vaikutuksiltaan hyvin monipuolinen. Arganöljyn ohuehko ja hyvin imeytyvä koostumus tekee siitä miellyttävää käyttää oikeastaan kaikilla ihotyypeillä kuivasta rasvoittuvaan ihoon.

Arganöljy ihonhoito kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Kuinka arganöljyä käytetään hiustenhoidossa?

Tavallisesti puhdasta arganöljyä käytetään kuivissa tai kosteissa hiuksissa hoitamassa, ravitsemassa ja silottamassa hiusten latvoja sekä ennaltaehkäisemässä niiden haaroittumista. Jos hiukset ovat paksut, voivat ne nauttia puhtaasta arganöljystä, mutta ohuemmissa hiuksissa  puhdas arganöljy voi saada tukan näyttämään raskaalta ja rasvaiselta. Joillekin hiuslaaduille silikonisekoitteinen, arganöljyä sisältävä hiusseerumi voi siis olla puhdasta arganöljyä parempi juttu.

Arganöljyä voi myös lisätä hieman hiusnaamioon tai hoitoaineeseen ennen niiden levitystä hiuksiin. Jos hiuspohja on hyvin kuiva ja hilseilevä, voi myös sitä kokeilla hoitaa arganöljyllä. Arganöljyä voi myös hieroa hiuksiin ja hiuspohjaan reilummin ja antaa sen vaikuttaa niissä yön ajan. Tällöin hiukset kannattaa tosin suojata esimerkiksi suihkumyssyllä tai pyyhkeellä. Aamulla arganöljy pestään pois ja hiusten pitäisi olla pehmeämmät ja kiiltävämmät.

Omissa hiuksissani arganöljy toimii parhaiten, kun hieron sitä pesun jälkeen muutaman pisaran kosteisiin hiusten latvoihin ennen hiusten föönausta. Jos suoristan hiukset, voin vielä sen jälkeen lisätä pisaran tai kaksi arganöljyä hiusten pituuksiin ja latvoihin ravitsemaan ja tuomaan kiiltoa. Tällöin otan arganöljyä kämmeniin, hieron kämmeniä yhteen ja sen jälkeen sivelen käsillä kevyesti hiuksia, jotta arganöljy levittyy niihin tasaisesti ja vain pienenä määränä eikä se tee hiusista raskaita tai saa latvoja klimppaantumaan.

Arganöljy ihonhoito kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Kuinka arganöljyä käytetään ihonhoidossa?

Myös ihonhoidossa arganöljyä voi käyttää monella tapaa. Moni käyttää arganöljyä puhtaalla iholla ihan yksinään, mutta itse laittaisin sen alle aina vähintään kosteuttavaa hoitonestettä ja seerumia, sillä kuten muutkaan öljyt, ei arganöljy itsessään tuo iholle lisää kosteutta, vaan auttaa vain lukitsemaan kosteuden iholle. Arganöljyä voi myös sekoittaa kosteusvoiteeseen ennen kosteusvoiteen levitystä iholle. Vaihtoehtoisesti arganöljyä voi levittää kosteusvoiteen päälle ihonhoitorutiinin lopuksi.

Lue lisää: Tämän vuoksi öljyä laitetaan kosteusvoiteen päälle

Koska arganöljy auttaa tukemaan ihon uudistumista, sopii se hyvin käytettäväksi tuoreiden arpien hoidossa. Arganöljy auttaa paitsi lisäämään arpeutuvan ihon kimmoisuutta, mutta myös tehostamaan ihon uudistumista, joten se on mainio apu niin epäpuhtauksien jättämien arpien kuin muidenkin arpien hoitoon.

Arganöljyä voi myös yhdistää muihin öljyihin ja tehdä niistä oman sekoituksen. Normaalista rasvoittuvalla iholla arganöljyä voi esimerkiksi sekoittaa jojobaöljyyn, joka on kevyt, iholle hyvin imeytyvä öljy. Ikääntyvällä iholla se sopii hyvin sekoitettavaksi ruusunmarjaöljyyn tai iltahelokkiöljyyn anti-age-vaikutteisen tehoyhdisteen luomiseksi.

Arganöljy sopii loistavasti myös vartalon hoitoon, mutta harva haluaa lotrata sillä kovin runsaasti, sillä se voisi tulla turhan kalliiksi. Arganöljyä voi kuitenkin esimerkiksi  sekoittaa pari tippaa vartalovoiteeseen ennen vartalovoiteen levitystä. Lisäksi arganöljy sopii hyvin kynsien ja kynsinauhojen hoitoon sekä kantapäiden kovettumien, kyynärpäiden ja muiden erityisen kuivien ihoalueiden hoitoon.

Arganöljyä voi myös lisätä pari pisaraa kylpyveteen. Puhdas arganöljy sopii kuulemma loistavasti lasten ja vauvojenkin iholle. Arganöljyä käytetään lisäksi paitsi hoitamaan, mutta myös ehkäisemään raskausarpia, sillä se auttaa pitämään ihon kimmoisana ja joustavana.

Koska arganöljy imeytyy iholle melko hyvin, voi sitä myös normaalilla ja kuivalla iholla sekoittaa pisaran meikkivoiteseen, jolloin meikkipohjasta tulee heleämpi. Arganöljyä voi myös käyttää huulien ja huultenympäryksien hoidossa ja olen lukenut siitä erityisen paljon kehuja silmänympärysihon hoidossa sen tehokkaasti ravitsevan ja hoitavan, mutta hyvin imeytyvän koostumuksen vuoksi.

Arganöljy ihonhoito kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Miltä merkiltä löytyy hyvä arganöljy?

Arganöljy on periaatteessa aina samaa arganöljyä, mutta koska kyse on luonnon öljystä, voi eri valmistajien ja erien puhtaan arganöljyn laatu vaihdella. Jotkut merkit myös tuovat esiin vastuullisuutta arganöljyn tuotannossa ja joidenkin tuotemerkkien myymä arganöljy voi olla sertifioitua. Paras arganöljy on kylmäpuristettua, jotta sen ravinteet säilyvät eikä lämpö pääse pilaamaan niitä.

Jotkut merkit myyvät arganöljyn puhtaana arganöljynä, joka säilyy itsessään varsin hyvin sisältämänsä E-vitamiinin ansiosta. Toiset merkit ovat kuitenkin voineet lisätä öljyyn pienen määrän arganöljyn muutenkin sisältämää E-vitamiinia (usein tämä on yhden tai korkeintaan parin prosentin luokkaa), mitä ei kannata kavahtaa ostopäätöstä tehdessä. E-vitamiini on hyvä antioksidantti ja auttaa vain ehkäisemään öljyn härskiintymistä ja siten pidentämään sen käyttöikää.

Tässä muutamia esimerkkejä hyvistä arganöljyistä:

Pure=Beauty Arganöljy*

FLOW Kosmetiikka Arganöljy*

Now Foods Luomu Arganöljy*

Haut Segala Luomu Arganöljy*

Puhdas+ Beauty Oil Arganöljy*

The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil*

(The Ordinaryn kylmäpuristettu arganöljy on laadukasta ja edullista, mutta koska halvalla ei voi saada kaikkea, on siinä yksi pieni juttu – se nimittäin kuulemma haisee poikkeuksellisen paljon eikä niin hyvältä. Tästä tiedosta voi oppia, että jos arganöljyä ei itse pääse haistamaan, kannattaa aina ennen ostopäätöstä etsiä netistä kommentteja sen tuoksusta.)

The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil

Onko teillä kokemuksia arganöljystä ihonhoidossa tai hiustenhoidossa?

PS. Kokosin vihdoin tänne yhteen kaikki blogipostaukset, jotka liittyvät erilaisiin kosmetiikan ainesosiin ja antavat niistä tietoa.


Lue myös:

Tämän vuoksi C-vitamiini on ihonhoidon superstara

Opas ihonhoidon aktiiviaineisiin – näin yhdistelet tehoaineita oikein

Näin levität arvokkaat ihonhoitotuotteet ilman, että tuotetta menee hukkaan

 

Jos haluat oppia lisää ihonhoidosta, tilaa kirjani Täydellinen iho täältä.

 

 

9 kommenttia artikkeliin ”Arganöljy ihonhoidossa ja hiustenhoidossa – kaikki arganöljystä”

  1. The Ordinaryn arganöljy (tai rose hip seed oil) ei tosiaan tuoksu kovin kummoiselle, mutta ei se pahalta minun mielestä haise. Jos sen alla käyttää tuoksullista kosteusvoidetta tai hiustenhoidossa muita tuoksullisia tuotteita, ei sitä edes huomaa levityksen jälkeen.

    • Kiva kuulla! En ole itse päässyt haistamaan tuota The Ordinaryn arganöljyä ja kuullut vain kommentteja siitä, joten mukava kuulla sitä käyttäneiden mielipiteitä. 🙂

  2. Arganöljy on yksi mun ehdottomasti suosikeista! Se on ihan loistava kuivalle iholle tai meikkivoiteeseen sekoitettuna. Tykkään myös siitä, että öljyssä ei pahemmin mitään tuoksua ole ja on tosiaan melko ohutta koostumukseltaan. Hiusten latvoihin olen myös välillä argania käyttänyt, oikea monitoimituote 🙂

  3. Kiitos hyvästä ja kattavasta blogista Itse olen Okabo Organicsin arganöljyn ja arganöljypohjaisten tuotteiden vannoutunut käyttäjä. Ihanan tuoksuisia huipputuotteita! Apteekista olen ostellut niitä ja varmaankin löytynee myös muualta

  4. Paras arganöljy on suodattamaton, jossa kaikki ravintoaineet ovat tallella . Tällaisia on Suomessa vain yhdellä brändillä . Se on Savon Stories . On siis ”raw” .

  5. Nyt on testissä Puhdas+ Beauty Oil arganöljy. Se ei tuoksu paljon miltään ja on melkein väritöntä ainakin kämmenelle tiputettuna. En tiedä miltä arganöljyn kuuluisi näyttää, kun se on uusi tuttavuus. On melko ohutta koostumukseltaan. Kaikesta päätellen öljy ei ole kuitenkaan mitään humpuukitavaraa onneksi. Se tulee ruskeassa pumppupullossa ja pahvipakkauksessa, mikä on hyvä juttu öljyn säilyvyyden kannalta. Säilytän avatunkin pakkauksen pahvilaatikossaan, niin sinne ei pääse yhtään valoa. Pumppupullo on ihan näppärä, ei sottaa ja sieltä tulee sopiva määrä öljyä. Öljyä saa taputella vähän aikaa että imeytyy, mutta tämä voi johtua siitä, että mun iho ei ole kovinkaan kuiva. Kyllä tuo ihon tekee mukavan pehmoiseksi ja se näyttää tasaisemman väriseltä. Laitan yleensä öljyä vain yöksi, niin ei naama kiiltele päivällä. Näillä näkymin vaikuttaa ihan hyvältä ostokselta! 🙂

  6. Arganöljy on mun ja lapseni herkälle iholle parasta! Ja siskontyttöni hiuspohjan ongelmiin se auttoi myös. Olen käyttänyt Farfalla reilun kaupan arganöljyä, se muuten tuoksuu todella hyvälle,miedosti miellyttävän pähkinäiselle. Ilahduin kun huomasin että sitä saa myös Itäkeskuksen apteekkishopista (myös nettikaupasta).

  7. Tykkään yleensä Ordinaryn tuotteista, mutta nyt ostin heidän arganöljyä ja se oli pettymys. Tuoksua voisi kuvailla miedoksi lehmän lannan tuoksuksi. 🙁 Suihkuttelin hiuksiini öljyn laittamisen jälkeen hajuvettä, ja se onneksi vei pahan hajun pois ja pelasti päiväni. Aamukiireessä en olisi ehtinyt enää hiuksia pestä.

Kommentointi on suljettu.