Täällä Etelä-Koreassa elämyksellistä on myös muukin kuin vain pelkät kosmetiikkatuotteet. Kuten eilen jo hieman kerroin, on tällä hetkellä erityisen trendikästä jättää myymälässä asiakas rauhaan, mutta tarjota hänelle kuitenkin virikkeellinen ympäristö, joka saa asiakkaan viihtymään liikkeessä pitkään ja luo brändistä erityisen muistijäljen.
Tavallisimpia juttuja on järjestää asiakkaille myymälässä mahdollisuus testata tuotteita. Täällä ei todellakaan tulla sanomaan, että eipäs tulla tänne meikkaamaan niillä testereillä, vaan täällä siihen nimenomaan kannustetaan – niin ällöä kuin se onkin.
Tarjolla on paitsi vanulappuja ja vanupuikkoja, myös kertakäyttöisiä meikkisieniä ja siveltimiä, joilla tuotteita voi kasvoilleen kokeilla joko itse tai myyjän avustuksella. Paitsi että viritettynä on meikkipisteitä, on käytössä myös tukanlaittopisteitä, joissa on esillä jokainen mahdollinen fööni, muotoilurauta ja kiharrin, joilla tukkaa voi laittaa. Näille pisteille voi istahtaa laittamaan on tukkansa vaikka ennen treffejä eikä kukaan katso pahasti sitä, ettei edes yritä näyttää ostopäätöstä tekevältä asiakkaalta.
Jos kaipaa opastusta ja vinkkejä, tarjoavat niitä lukuisat pienet näytöt, joilla pyörivät tuotteiden käyttöä opastavat videot. Monissa myymälöissä lisätietoa voi myös hakea omalla puhelimella sovelluksen kautta ja tottakai myyntitelineisiin kiinnitetyt tarrat johdattelevat asiakkaita valitsemaan palkittuja tuotteita.
Asiakkaiden halutaan pääsevän tekemään ja kokemaan myymälässä asioita, joten niistä löytyy usein erilaisia automaatteja, joista voi saada lahjoja ja palkintoja tai ostaa tuotteita. Joskus oikeiden tuotteiden valinnasta ja tuotteiden esittelystä on myös tehty hauska peli.
Erityisesti brändien omissa myymälöissä tuotteet laitetaan esille kiehtovalla tavalla ja esillepanot somistetaan upeilla yksityiskohdilla, jotka johdattavat asiakkaan vielä syvemmin brändin maailmaan.
Joskus koko myymälä voi olla yhtä upeaa esillepanoa, joka kutsuu astumaan sisään ja ihastelemaan. Myynnissä ei välttämättä ole kuin pari merkin uusinta tuotetta, mutta myymälän ei välttämättä olekaan tarkoitus edes tehdä myyntiä vaan saada vain ihmiset jakamaan sosiaalisessa mediassa siitä päivityksiä ja lisätä brändin tunnettuutta.
Myymälöissä voi olla erityisiä selfie-seiniä ja selfie-nurkkauksia, joissa on täydellinen tausta sosiaalisessa mediassa jaettaville kuville.
Esillepanot ja somisteet voivat jopa yllättää ja ne suorastaan pakottavat näkijänsä ottamaan niistä kuvan. Kukapa nyt ei pysähtyisi katsomaan, kun keskellä tavarataloa on yhtäkkiä muovipalloilla täytetty kylpyamme, jota somistavat maitopurkeilta näyttävät tuotepakkaukset.
Täällä reissatessa minulle on itseasiassa tullut näiden upeiden myymäläsisustuksien vaikutuksesta järkyttävä lavuaarikateus, sillä lähes jokaisessa myymälässä näyttää olevan toinen toistaan upeampi lavuaari tai jopa useita sellaisia.
Nämä lavuaarit mahdollistavat sen, että asiakkaat voivat ihan oikeasti kokeilla tuotteita kunnolla, testata kuinka paljon puhdistustuotteet vaahtoavat ja fiilistellä suihkusaippuan tuoksua käsiä pestessä. Ei myöskään ole harvinaista, että lavuaarin lähellä on tarjolla testiin suuvettä tai jotain muuta hieman yllättävää, mutta loppujen lopuksi kuitenkin ihan loogista.
Joskus myymälät voivat olla suoranaisia taidenäyttelyitä, joita haluaa kulkea läpi kerroksesta toiseen ihan vain nähdäkseen, mitä kaikkea on esillä. Myymälät eivät suoraan kerro somistuksellaan merkin historiaa, mutta maalavaat kyllä taiteellisen kuvan brändin syvimmästä olemuksesta.
Joissakin tapauksissa myymälän tiloissa jopa on ihan oikea vaihtuva taidenäyttely eikä kyse ole vain taiteellisen näköiseksi tehdystä tilasta.
Tarjolla on usein myös penkkejä, joilla asiakkaat voivat ihan vain istua ja viettää aikaa, mutta joskus myös istua kuuntelemaan erilaisia esityksiä ja esimerkiksi katsomaan vierailevien meikkitaiteilijoiden taidonnäytteitä ja oppimaan uusia niksejä.
Dr.Jart+ on puolestaan vienyt istumisen niin pitkälle, että merkin lippulaivamyymälän ylimmässä kerroksessa on ASMR-huone, jossa asiakkaat voivat vetäytyä omiin löhöilytuoleihinsa, sulkea koppia ympäröivät verhot ja istua kuuntelemaan kuulokkeista rauhattavan elämyksen tuovia ääniä.
Koko myymälällä voi myös olla aivan erityinen teema. Tästä rakennuksesta löytyy mm. 3CE-elokuvateatteri (jonka toteutusta en ole itse tosin nähnyt livenä) ja sen alakerrassa on marketin näköiseksi luotu kosmetiikkaosasto.
Espoir-merkin myymälä puolestaan on meikkibaari aivan kirjaimellisesti jokaista yksityiskohtaa myöten. Myös siellä saa leikkiä meikeillä ja kokeilla tuotteita.
Myymälöissä järjestetään tapahtumia ja suurimmat lippulaivamyymälät pyrkivät tarjoamaan jotain jännittävää jatkuvasti.
Ihan kaikki ei välttämättä ole superjännittävää, mutta jos jotain tehdään, tehdään se näyttävästi – kuten vaikka tämä keskellä myymälää oleva esimerkillinen kierrätyspiste, johon voi tuoda omat tyhjät kosmetiikkapurkkinsa.
Asiakkaille keksitään myös paljon uusia palveluita, joista jotkut ovat niin yllättävän tavallisia, että on suorastaan ihme, ettei niitä ole aiemmin tarjottu. Tänne voi esimerkiksi jättää pesuun meikkisiveltimensä ja noutaa ne sitten kun ne on pesty. Kukapa ei nauttisi siitä, että joku muu pesee pensselit puhtaiksi ja Soulin kokoisessa kaupungissa on varmasti ihmisiä, jotka käyttävät tällaista pesulapalvelua.
Kun sitten lopulta on ihan varma, että nyt on kyllä jo nähnyt kaiken, kävelee tavaraton kymmenennessä kerroksessa yhtäkkiä valtavalle kosmetiikkaosastolle, joka kokoaa yhteen kaikki mahdolliset kosmetiikkamerkit. Ihan kuin vielä siinä ei olisi tarpeeksi henkeä salpaavia tekijöitä, mutta hyperventilaation partaalle laittaa lopuksi sitten vielä se, että kosmetiikaosaston keskiössä on peileillä ja lampuilla koristeltu valtava aikuisten keinukaruselli.
Ihan joka ikininen soulilainen kosmetiikkamyymälä ei tietenkään ole mikään aikuisten leikkikenttä, mutta hyvin monissa myymälöissä aikuisten meikkileikit ovat vahvassa roolissa ja asiakkaita kannustetaan tekemään, osallistumaan ja jakamaan iloaan sosiaalisessa mediassa.
Täällä onkin ollut aivan erityinen nautinto koluta läpi kosmetiikkaliikkeitä paitsi uusien tuotteiden, myös muiden yllätysten perässä. Ikinä kun ei tiedä, mitä seuraavaksi tulee vastaan!
Mitäs sanotte tällaisista kosmetiikkamyymälöistä?
Lue myös:
Elämyksellistä kosmetiikkashoppailua parhaimmillaan – Stylenanda Pink Hotel
Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!
Mietin, onkohan tuo elämyksellisyys vastakohtana korealaiselle muuten niin vaativalle ja ankaralle suorittamiskulttuurille – vai sen jatkumo..? (ulkonäön on oltava aina kohdallaan..) Leikkimielisyys on sinällään ymmärrettävää, tiukan kilpailuyhteiskunnan henkireikänä sillä on varmasti tärkeä tehtävä. Ehkä hiukan samaa on nähtävissä vakavien ja arvokkaiden japanilaisten Muumi-innostuksessa..? Elämässä pitää olla osa-alueita, joilla saa olla leikkisä, tunteellinen tai höpsö, menettämättä heti kasvojaan…
(kuinka muuten japanilaisen kosmetiikkamaailman puolella, onko siellä samanlaista hulluttelua ja elämyksellisyyden tavoittelua kuin Koreassa?)
Mielenkiintoinen asia pohtia! Totta varmasti kyllä, että tämä taitaa olla ehkä sitä vastapainoa sille ahkeralle uurtamiselle kun pääsee ”leikkimään”. Epäilemättä näiden leikkiympäristöjen luominen puolestaan on sitten sitä erittäin suurta aivokapasiteettia ja luovuutta vaativaa uurtamista puolestaan. 🙂
Voi pojat mikä postaus ja mitä herkkuja! Aivot nyrjähtää 🙂
Koreassa täytyy olla oma ammattikuntansa somenurkkausten sisustajille, ei noita muuten voi saada noin upeiksi. Somestylisteja?
Kunpa meillä olisi tavarataloissa edes tuoleja… lisäisi shoppailukestävyyttä, kun voisi välillä istahtaa kantamustensa kanssa huilaamaan… ja siihen kaveriksi vielä vesitarjoilija uupuneita asiakkaita virvoittamaan, vaikka edes Hullisten ja muiden häppeningien aikana, kun tavaratalot on kuin ruotsalaisia saunoja…
Joo, pakko kyllä olla melkoisia eksperttejä täällä, että näitä keksivät.
On kyllä jännää, ettei meillä haluta asiakkaiden sen enempää viihtyvän kaupassa vaan suorastaan pelätään, että jos tuoleja tuodaan niin ihmiset alkavat hengailla siellä ostamatta mitään.
Moi Virve! Minulla on epäpuhtauksiin taipuvainen, mutta pintakuiva sekaiho. Tarvitsisin uuden puhdistusaineen, ja olen miettinyt, hankkisinko öljypohjaisen vai vaahtoavan version. Kumpi on mielestäsi parempi, jos ihon aikoo puhdistaa vain yhdessä vaiheessa? Ja olisiko kaksoispuhdistus mielestäsi ylipäätään kuitenkin tarpeellinen, vaikka en meikkaa ollenkaan?
Valitsisin puhdistusöljyn, sillä se liuottaa paremmin iholta liiallista talia, mutta ravitsee ihoa silti. Sen jälkeen ihon voi halutessaan sitten vaikka pyyhkiä vielä misellivedellä kaksoispuhdistuksen helppona versiona.
Suosittelen aina kaksoispuhdistusta, vaikka ei käyttäisikään meikkiä. Tästä postauksesta voi lukea syitä siihen:
https://blogit.terve.fi/ostolakossa/tarvitseeko-iho-kaksoispuhdistaa/
Kateeksi käy…… Suomessa kun ei saa koskea saatikka kokeilla. Mennään vakavana eteenpäin nenä pystyssä, ei ole montaa terveyteen ja kauneuteen liittyvää kauppaa johon uskaltaisi astua tavallisissa vaatteissa. Paljon on opittavaa täällä.
Tuo on totta, että meillä kosmetiikka ja kauneudenhoito on jotenkin niin vakavaa eikä mukana ole ollenkaan leikkisyyttä. :/
Todella henkeäsalpaavia myymälöitä ja olisi varmaan hienoa ja elämyksellistä kierrellä tuolla ihmettelemässä. Toisaalta taas ihan naurettavan överiä ja millä ihmeellä tuollaisesta liikkeestä ikinä a.löytää mitään tai b.osaa valita mitään?!
Hahhaa, joo, runsas tarjonta kyllä vaikeuttaa varmasti valintoja ja monissa näistä liikkeistä onkin pitänyt käydä useampaan kertaan ihmettelemässä. 🙂
Ah nää sun korea postaukset on ihan parhaita! lisää näkyvyyttä ja takuuvarmasti lisää ja uusia asiakkaita. Toivottavasti jossain on joku ketä repäisee ja tuo suomeenkin oikein elämyksellisen myymälän.