Kosmetiikkabloggaaja, jonka iho räjähti stressistä

Olen syönyt elämäni aikana parit antibioottikuurit ja Roaccutan-kuurit saadakseni ihoni kuriin, joten tiedän miltä tuntuu, kun iholle nousee kipeitä, ihonalaisia pahkuroita ja naamaa koristaa joka päivä uusi finni vanhojenkin vielä jumittaessa sitkeästi paikoillaan.

Olen 31 ja kuvittelin, että nuo pahimmat taistelut finnien kanssa olisivat takana. Kahdesta Roaccutan-kuurista viimeisimmän lopetin muistaakseni noin seitsemän vuotta sitten ja sen jälkeen iho on välillä oireillut hieman, mutta se on palannut ruotuun aina.

Korealaisen kosmetiikan myötä ihoni on tuntunut voivan erityisen hyvin, joten olin uskaltanut ajatella, että iän myötä ihokin olisi löytänyt tasapainon. Mietin vielä helmikuussa täällä Thaimaassa ollessa, kuinka hyvin iho nykyään voi ja kuinka mukavasti myös lisääntynyt uni on ollut iholleni avuksi.

Ja sitten yhtäkkiä alkoi tapahtua.

Helmikuun lopulla yläselkääni oli alkanut nousta isoja, kipeitä finnejä. Pyysin miestäni ottamaan selästäni kuvan ja tuijottelin sitä kännykkäni näytöltä hämmentyneenä. Isoja kystisiä finnejä, pieniä näppyjä ja jopa mustapäitä. Selkä ei näyttänyt yhtään omalta selältäni.

Maaliskuun aikana tuntui, että leukapieliini nousi yhä useammin finni. Kyse oli aina niistä hirveistä ihonalaisista kystisistä finneistä ja niiden sijainti viittasi hormonalisiin tekijöihin. Samoihin aikoihin myös kasvoille alkoi nousta kipeitä patteja, jotka koristivat erityisesti leukaa, suunympärystä ja ohimoita. Välillä niitä ilmestyi poskienkin puolelle.

Lue myös: Parhaat The Ordinary -tuotteet epäpuhtaalle iholle

Ostolakossa finnit

Olin totaalisen hämmentynyt ja yritin parhaani mukaan tehdä kaiken mahdollisen päästäkseni niistä eroon ja aivan erityisesti keksiäkseni syyn, mistä ne tulivat.

Ihonalaiset pahkurat ja niiden sijainti viittasivat siihen, että niiden aiheuttaja tulee sisältä, mutta halusin eliminoida kaikki mahdolliset tekijät niiden taustalla.

Vaihdoin puhdistustuotteeni ja kasvoveteni mahdollisimman hellävaraisiin ja simppeleihin koostumuksiin. Jätin kangasnaamiot käyttämättä. Hankin hyvin hellävaraisen kosteusvoiteen ja hoitonesteen, jotka oli nimenomaan tehty rauhoittamaan tulehtunutta ja ärtyvää ihoa. Kokeilin olla käyttämättä kaulalla mitään tuotteita. Olin useita päiviä käyttämättä kasvoillani mitään tuotteita.

Mikään ei auttanut.

Lue myös: 7 vinkkiä finnien ja epäpuhtaan ihon hoitoon

Ostolakossa finnit

Yritin myös minimoida sisäiset tekijät. Olin alkanut joitakin viikkoja aiemmin käyttää kollageenilisää ja uskoin, että se aiheuttaa näppyjä, sillä olin lukenut monilla olleen asiasta kokemuksia. Luovuin siitä, mutta näppyjä vain tuli ja vielä parin viikon kuluttua kollageenilisän lopettamisesta jopa enemmän kuin ennen.

Olen syönyt biotiinia 1,5 vuotta ongelmitta, mutta lopetin senkin syömisen varmuuden vuoksi. Käyttämäni tuote sisälsi tosin myös sinkkiä, jota suositellaan aina tasapainoksi biotiinille ja joka auttaa ehkäisemään näppyjä. Kokeilin myös syödä lisää pelkkää sinkkiä, jota suositellaan epäpuhtaalle iholle.

Ei vaan auttanut, näppyjä vaan tuli. Yhtäkkiä kaulani iholla oli jopa pieniä valkopäisiä finnejä, jollaisia sen iholla ei ole koskaan ennen ollut. Mietin, muhiiko kaulani yöt tyynyä vasten ja syntyvätkö näpyt siitä. Aloin kokeeksi nukkua ilman tyynyä, mutta siitäkään ei ollut mitään apua.

Lue myös: Paras tehoaine finneille – tämän nimeen asiantuntijat vannovat

Ostolakossa finnit

Pohdin ruokavaliotani ja mietin pääni puhki, mikä siinä voisi laukaista näpyt. Kun näppyjä oli alkanut ilmestyä, olin sattunut parin edellisen viikon aikana syömään pitkästä aikaa leipää ja mietin, voisiko se olla näppyjen aiheuttaja, sillä täällä Thaimaassa saatavilla oleva leipä on melkoista pullamössöä. En syönyt leipää yli kuukauteen, mutta näppytilanne vain paheni.

Thaimaassa lähes kaikki mahdollinen ruoka ja juoma sisältävät sokeria, mutta olen mielestäni onnistunut välttelemään ylimääräistä sokeria hyvin. Yritin kysellä ruokavalioonsa paljon huomiota kiinnittävän mieheni näkemyksiä siitä, näkikö hän minun jatkuvasti syövän tai juovan jotain, mikä voisi ehkä aiheuttaa näpyt. Hänkään ei keksinyt mitään sellaista osatekijää ruokavaliossani, joka voisi näppyjä aiheuttaa.

Lue myös: Ruusunmarjaöljy pelastaa epäpuhtaan ja ikääntyneen ihon

Ostolakossa finnit

Erityisesti viime viikot ovat olleet aivan kamalia enkä oikein enää tiedä, mitä uskallan iholleni laittaa. Suuren osan ajasta olenkin ollut laittamatta sille yhtään mitään ihan vaan varmuuden vuoksi, mutta siitäkään ei ole apua. Kasvojen tilanne on parin viimepäivän aikana helpottanut hieman, mutta leukapielien ja kaulan alueella on käynnissä järkyttävä finni-invaasio, joka paitsi ärsyttää silmiinpistävällä ulkonäöllään, mutta myös ihan tekee kipeää.

Aluksi epäilin suun ympärillä olevien näppyjen perusteella, josko kyseessä voisi olla POD eli perioraalidermatiitti, joka voisi olla kosmetiikan aiheuttamaa. Koska näppyjä kuitenkin ilmestyi samaan aikaan niin paljon myös selkään, ohimoille ja erityisesti kaulan alueelle, alkoi kuitenkin tuntua, että kyse on jostain hormonaalisesta.

Lue myös: Finnejä selässä ja rinnassa? Tämä tuote auttaa

Ostolakossa finnit

Onko tämä nyt sitä stressin ja ilmansaasteiden yhteisvaikutuksen aikaansaamaa aikuisiän aknea? Pitääkö tässä alkaa meditoimaan ihoa kirkkaaksi?

(Saa nauraa, mutta kokeilin jopa meditaatiota. Mies vannoo meditaation nimeen ja on jo parisen vuotta meditoinut joka päivä ja yrittänyt saada minut kokeilemaan sitä. Ihan vielä se ei tunnu omalta jutultani, mutta jos siitä on apua ihooni, niin kai se voi joskus lopulta alkaa tuntumaan. Vielä en ole kuitenkaan meditoinut niin pitkään, että kokisin sen rauhoittavaksi jutuksi ihoni tai pääni sisäisten tekijöiden kannalta.)

Pahinta on se, että samalla, kun iholleni pukkaa kipeää pahkuraa, tuntuu ihon pinta kuitenkin kuivuvan. Olen nyt ollut jo pari viikkoa mahdollisimman vähällä kosmetiikalla ja tuntuu, etten oikein uskalla laittaa iholleni yhtään mitään kun seurauksena on vaan jatkuvasti lisää finnejä.

En enää tosin edes usko, että finnit ja käyttämäni kosmetiikkatuotteet liittyisivät toisiinsa, mutta joka päivä paheneva tilanne vetää epätoivoiseksi ja saa muistamaan ne ajat, kun ihoni kaipasi lääkekuuria. Jos olisin kotona, olisin taatusti jo käynyt ihotautilääkärillä.

Lue myös: Tämä ihonhoitolaite pelasti finneistä kärsineen ihoni

Thaimaassa ollessani olen ollu niin keskittynyt siihen, kuinka minulla on vihdoin aikaa tehdä omia juttujani (jotka käytännössä mieheni sanojen mukaan ovat kaikki työksi laskettavia asioita), että aloin miettiä, olenko tehnyt niitä vähän liikaakin. Jos nimittäin kysytte, mitä Bangkokin nähtävyyksiä olemme käyneet viimesten kolmen kuukauden aikana katsomassa, niin en voi nimetä yhtäkään. Ei olla ehditty. 

Ehkä vastaus ihoni kuntoon on siinä ja lääkkeeksi auttaa vain syvään hengittely, meditointi ja rauhoittuminen. Ehkä ihoni tietää paremmin kuin minä, että voisi tehdä hyvää hieman rauhoittua ja ottaa iisisti, vaikka korvien välissä ei siltä vielä tunnukaan?

Ostolakossa finnit

Onko jollakin muulla menossa finnien aiheuttama epätoivo?

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!