*Sis. mainoslinkin
Olen maininnut täällä blogin puolella jo muutamaankin kertaan, että olen viime vuonna kiinnostunut sijoittamisesta. Olen puhunut aiheesta myös Instagram Stories -klipeissäni ja moni on erityisesti niiden puolella pyytänyt, että postaisin siitä enemmän blogiini.
Postaan sijoittamisesta todella mielelläni, sillä aihe on todellakin sellainen, josta haluan puhua enemmän. Uskon, että aiheesta puhumisen myötä entistä useampi voi huomata, ettei sijoittaminen olekaan niin hankala juttu ja löytää tavan kerätä hyvät säästöt esimerkiksi eläkepäiville.
Haluan kuitenkin heti alkuun sanoa, että tämän postauksen sisältö on vain omia ajatuksiani eikä sen sisältöä pidä tulkita sijoitusneuvontana, johon minulla ei tietenkään ole asianmukaista koulutusta. Postauksen sisältö on siis vain koottu tueksi omien sijoituspäätösten tekoon.
Kerron silti mielelläni, kuinka itse pääsin sijoittamisen kanssa käyntiin ja annan vinkkejä siihen, kuinka kuka muu tahansa voi myös päästä alkuun ja alkaa sijoittaa oman strategiansa mukaisesti.
Lue myös: Kaikki rahasta – tämän vuoksi siitä pitää puhua
Miksi kiinnostuin sijoittamisesta?
Kiinnostuin sijoittamisesta tietysti rahan takia. Tajusin, että minulla on kyllä säästöjä, mutta ne lepäävät tililläni koskemattomina, mikä tarkoittaa toki turvallista oloa, mutta samalla myös sitä, että inflaation myötä niiden arvo itseasiassa laskee joka vuosi hieman.
Tuhannella pankkitilillä vuosikymmenen pölyttyneellä eurolla ei saa kaupasta kymmenen vuoden päästä enää yhtä paljon kuin tänään, joten jos rahan arvon halusi säilyttää, olisi se itseasiassa kannattavaa sijoittaa niin, että rahalle saisi korkoa.
Suurimman inspiraation minulle antoi korkoa korolle -ilmiöön syventyminen, johon tutustumisen jälkeen suurin osa ihmisistä todellakin haluaa alkaa sijoittaa.
Käytännössä se siis tarkoittaa, että kun säästää johonkin, mistä saa korkoa, kasvaa säästösumman lisäksi myös jokaisen vuoden korko jälleen lisää korkoa. Vuosien myötä koron määrä kasvaa lopulta niin paljon, että sen osuus säästöön kertyneessä summassa ylittää jo sen, mitä on itse laittanut sivuun.
Ilmiötä voi ihastella tämän sitä hyvin havainnollistaman kuvan kautta Pörssisäätiön sivuilla.
Korkoa korolle -ilmiötä kutsutaan maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, sillä se on kieltämättä varsin ihmeellinen juttu. Jos nyt säästöön laittaa satasen ja sen jälkeen kasvattaa säästöpottia joka kuukausi 30 eurolla, on itse säästetty loppusumma 20 vuoden jälkeen 7300 euroa.
Jos säästöilleen kuitenkin saa 7 prosentin vuosittaisen koron, onkin summa samassa ajassa jo vähän yli 16 000 euroa – melkoinen ero. Jos hommaa malttaa jatkaa, on potti vain viittä vuotta myöhemmin jo melkein 30 000 euroa. Wow!
Jos ilmiötä haluaa taivastella lisää, on esimerkiksi tämä Sijoittaja.fi-sivuston 10 vuoden säästämisellä 40 vuoden eläkesäästöt -artikkeli todella kiinnostava. Mitä aiemmin sijoittamisen siis aloittaa, eli mitä kauemmin korot ehtivät kasvaa korkoa, sitä paremman tuoton saa – edellyttäen tietysti, että rahansa on sijoittanut viisaasti.
Esimerkiksi tältä verkkosivulta löytyvällä korkoa korolle -laskurilla on hauskaa leikkiä netissä ja haaveilla omasta rahakkaasta tulevaisuudesta. Se suurin kysymys on kuitenkin tietenkin, että mistä tuon maagisen 7 prosentin vuosikoron sitten oikein saa, kun pankki ei sitä perustileille ainakaan anna? Tai voisiko jostain jopa saada enemmän korkoa?
Lue myös: 6 kirjaa, jotka muuttivat elämäni
Ensimmäinen vaihe: Rich Dad Poor Dad -kirjan lukeminen
Minulle ensimmäinen askel kohti erillaista ajattelua rahan suhteen oli jo pariinkin otteeseen blogissa mainitsemani Rich Dad Poor Dad -kirja, jonka olen kertonut muuttaneen ajatustani rahaan ja tienaamiseen. Suosittelen tätä kirjaa aina kaikille, sillä se auttoi muuttamaan omat ajatukseni rahaan täysin.
*Kirjan voi ostaa esimerkiksi Adlibriksen verkkokaupasta täältä.
Ajattelin ennen, että kun vain paiskii kunnolla töitä, saa siitä rahaa ja jotta saa lisää rahaa, täytyy tehdä lisää töitä. En ollut syntynyt rikkaaksi tai voittanut lotossa, joten rahan saaminen työn kautta olisi ainoa vaihtoehtoni.
Rich Dad Poor Dad -kirja kuitenkin selvensi minulle, että vaikka työtä tosiaan kannattaakin tehdä, ei koko talouttaan kannata missään tapauksessa laittaa vain sen varaan. Kun tekee työtä, josta saa rahaa, kannattaa rahaa mieluiten sijoittaa, jotta raha tekee töitä puolestasi.
Näin käytettynä raha siis lopulta jopa lisääntyy itsensä kanssa, mikä tarkoittaa, että sitä tulee, vaikka ei itse edes tekisi töitä tienatakseen sitä lisää. Kuulostaa melko uskomattomalta, mutta se on silti hyvin mahdollista.
Sijoittaa voi monella tavalla ja kirjan kirjoittaja sijoittaa nimenomaan kiinteistöihin, mutta jos ei ole mahdollisuutta alkaa tehdä sitä, voi sijoittamisen makuun päästä muutenkin ja esimerkiksi pörssi on siihen hyvä vaihtoehto.
Itse suunnittelin alunperin asuntosijoittamista, mutta sitten tajusin, että itseasiassa pörssiin sijoittaminen sopisi introvertille luonteelleni paljon paremmin.
Toinen vaihe: Mimmit sijoittaa -podcast
Ajatus pörssissä sijoittamisesta kuulosti minusta kuitenkin todella hankalalta. Missä se sijaitsee? Mitä se edes sitäpaitsi tarkoittaa? Mitä minun pitää tehdä, että voin sijoittaa pörssissä?
Olenko sitäpaitsi edes kelvollinen sijoittamaan siellä? Eikö sitä varten pidä käydä ensin joku tutkinto? Onko minulla siihen tarpeeksi rahaa? Voinko menettää kaiken noin vain? Kuulostaa sekä hankalalta että myös suurelta riskiltä!
Kun kiinnostuin pörssissä sijoittamisesta, ei minulla ollut siitä mitään tietoa. Tiesin siis vain, että pörssissä voi tehdä rahaa ja noh, vaikka elinkustannukseni ovat pienet, tarvitsen silti elämässäni rahaa.
Jos pörssiin sijoittaminen kerran tarkoittaisi, että voisin saada rahoilleni korkoa, eli rahani tekisivät työtä puolestani, olin todellakin kiinnostunut perehtymään aiheeseen.
Minusta kuitenkin tuntui, etten päässyt aiheeseen oikein millään kiinni, sillä en todellakaan ymmärtänyt, mistä talousuutisissa puhuttiin. Ehkä minulla oli vain asennevamma, mutta kaikki sijoittamisesta puhuvat tuntuivat tekevän siitä aivan hemmetin hankalaa. Tuntui, että sijoittaminen oli vain tietyn sisäpiirin juttu enkä tuntenut ketään, joka kutsuisi minutkin tähän sisäpiiriin.
Ilokseni törmäsin kuitenkin verkossa Mimmit sijoittaa -verkkosivuun ja sen jälkeen myös lanseerattuun Mimmit sijoittaa -podcastiin, jossa hommaa alettiin purkaa tasolla, jota minäkin ymmärsin. Kerrankin sijoittamisesta puhuttiin kielellä, jota minäkin puhuin eikä siitä tehty yhtään hankalaa!
Mimmit sijoittaa -podcastin asetelmana voisi karkeasti sanottuna olevan, että kaksi mimmiä puhuu sijoittamisesta ja toinen heistä ymmärtää aiheesta paljon, mutta toinen taas esittää varsinkin alkujaksoissa sujuvasti, ettei ymmärrä ja pyytää siksi selittämään kaikki mahdolliset asiat ja termit niin, että nollatiedolla podcastia kuuntelemaan alkava pääsee asioista oikeasti kärryille.
Podcastista saa siis helposti ymmärrystä siihen, mitä sijoittamisella tarkoitetaan, mitä sijoittamaan ryhtyessä kannattaa huomioida ja miten voi välttää niitä keltanokan sudenkuoppia. Siinä siis selvennetään, missä se pörssi on ja mitä ihan konkreettisesti pitää tehdä, jotta voi alkaa sijoittajaksi vaikka vartissa. Podcast on kepeää kuunneltavaa, mutta silti täynnä faktaa ja sen pohjalta kynnys alkaa sijoittaa laskee oikeasti todella paljon.
Itse ymmärsin podcastin pohjalta nopeasti, että sijoittamisessa aika on ratkaiseva tekijä. Mitä aiemmin aloittaa sen parempi, sillä tällöin pääsee hyötymään sen kuuluisan korkoa korolle -ilmiön vaikutuksista eniten.
Opin myös, ettei sijoittamiseen tarvita suuria summia rahaa ja että pienilläkin rahamäärillä pääsee mukaan – vaikka ei olisikaan sijoitusasiantuntija.
Ennen kaikkea opin, että pörssi kuuluu kaikille – myös niille, jotka haluavat päästä alkuun sijoittamalla vaikka vain 15 euroa kuukaudessa.
Kolmas vaihe: Sijoitustilin avaaminen Nordnetissä
Itse sijoitan tällä hetkellä Nordnetissä, joka on Pohjoimaissa hyvin suosittu sijoitusalusta. Sijoittaa voi myös oman pankin kautta, mutta Mimmit sijoittaa -podcastia kuunneltuani ja sen pohjalta asiasta lisää googleteltuani tulin siihen tulokseen, että alan ilman muuta sijoittaa Nordnetissa.
*Käytännössä siis avasin sinne verkossa ilmaisen tilin täällä.
Oma sijoitusstrategiani on toistaiseksi ainakin passiivinen sijoittaminen. Tämä siis tarkoittaa, että en seuraa aktiivisesti, mitkä osakekurssit ovat nyt ylhäällä tai alhaalla ja stressaa, pitäisikö minun olla myymässä tai ostamassa jotain.
Kyllä, näinkin voi tehdä ja voittoa voi silti tulla. Se on itseasiassa yksi hyvin suosittu sijoitusstrategia, eli ei vain hölmöjen riskinottajien juttu ja sillä voi voittaa tuottoissa jopa ne aktiiviset osakekauppaa tekevät tyypit.
Oma passiivinen sijoittamiseni rakentuu pääosin Nordnetin Pohjoismaiden rahastojen varaan, joihin voi sijoittaa ilman hallinnointikustannuksia. Tämä tarkoittaa, ettei sijoittajan tarvitse maksaa Nordnetille mitään siitä, että hän sijoittaa näiden kautta.
Monet pankit tarjoavat erilaisia rahastoja, mutta usein niissä on myös kuluja, jotka voivat kuulostaa pieniltä, mutta loppujen lopuksi tarkoittavat, että pankki saakin ihan kivan siivun rahaa.
Nämä kuluttomat rahastot ovat kuitenkin Nordnetin sisäänheittotuotteita, joilla he ihan rehellisesti sanottuna houkuttelevat asiakkaita palvelunsa käyttäjäksi. Kun joku innostuu noista kuluttomista rahastoista, on todennäköistä, että hän myös innostuu muista Nordnetin mahdollisuuksista ja lopulta tuo niiden kautta yritykselle voittoa. Nordnetin kuluttomat rahastot ovatkin siis kuin K-kaupan tarjouskahvi, joka vetää asiakkaat sisään.
Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on kaikilla oma kuluton Nordnetin rahastonsa ja niistä puhutaan myös nimellä indeksirahasto. Indeksirahasto tarkoittaa, että rahasto seuraa valittua yritysjoukkoa, joka on näiden rahastojen tapauksessa tietty määrä kunkin maan vaihdetuimpia yrityksiä – tai siis heidän osakkeitaan.
Esimerkiksi Indeksirahasto Suomi seuraa Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta yritystä mikä tarkoittaa, että tuon rahaston kautta sijoittava saa sijoittamilleen rahoille näiden indeksissä mukana olevien keskimääräisen tuoton. Hänen ei siis tarvitse välttämättä ymmärtää valita pörssin parhaita yrityksiä itse, vaan oikeastaan jopa vähän matkustaa hyvin painelevien siivellä.
Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että kun joukossa automaattisesti on hyvin meneviä ja siten myös hyvin tuottavia yrityksiä, ihan kivasti meneviä ja siten myös ihan kivasti tuottavia yrityksiä, mutta myös huonosti meneviä yrityksiä, saa sijoittaja rahoilleen voittoa näiden yritysten keskiarvon verran.
Helsingin pörssi on viimeisten 15 vuoden aikana tuottanut vuodessa keskimäärin hieman yli 7 prosenttia, eli teoriassa jos rahastoon laittaisi 1000 euroa, olisi se vuoden kuluttua 1070 euroa. Käytännössä tuo 7 prosenttia on kuitenkin vain keskiarvo, eli joku vuosi voi olla parempi ja joku taas huonompi.
Jos on kuitenkin pitkäjänteinen indeksisijoittaja, ei ole niin suuresti väliä, vaikka jonain vuonna korko olisi pienempi, sillä pitkällä aikavälillä se kyllä tasoittuu.
Nordnetin kuluttomiin rahastoihin sijoittavan ei siis tarvitse arvailla, mitä yritystä juuri on nyt kannattavaa ostaa ja mitä myydä, sillä hän saa pitkäjänteisesti sijoittamalla sijoittaessaan vaihdetuimpien yritysten tuoton keskiarvon.
Korkeampaakin tuottoa voisi tietysti saada ottamalla enemmän riskejä ja valitsemalla itse osakkeitaan, mutta onnistunut sijoittaminen vaatii analysointia, strategiaa ja ymmärrystä, joten indeksisijoittaminen on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat päästä helpolla.
Yksittäisten firmojen osakkeiden ostamiseen liittyy myös kuluja, joiden vuoksi usein sanotaan, ettei osakkeita kannata ostaa alle 500 eurolla. Tämä tieto nostaa heti monilla kynnystä alkaa sijoittaa ja saa muutenkin sijoittamisen kuulostamaan vain suurituloisten hommalta.
Indeksisijoittaminen ei kuitenkaan vaadi samanlaista satsausta, sillä kuka tahansa voi alkaa sijoittamaan Nordnetin kautta kuluttomiin rahastoihin alkaen 15 eurolla kuukaudessa. Tässä ei ole mukana mitään jippoa tai kätkettyjä kuluja, vaan asia nyt vain on niin – ovathan ne tosiaan yrityksen sisäänheittotuote.
Tätä postausta helmikuussa 2020 kirjoittaessa eletään kuitenkin aikakautta, jona pörssikurssit ovat pääsääntöisesti jo pitkään kohonneet, eli Nordnetin omiin rahastoihin sijoittanut on saanut huikeaa tuottoa – esimerkiksi viimeisten kolmen vuoden aikana Indeksirahasto Suomi on tuottanut sijoitukselle hurjan lähes 50% koron.
Juttu on kuitenkin tietysti siinä, että mikä menee ylös, tulee yleensä myös jossakin vaiheessa alas. Koskaan ei kuitenkaan voi tietää, romahtavatko kurssit huomenna, ensikuussa, ensivuonna vai jatkavatko ne nousuaan vielä kolme vuotta ennen laskua.
(Edit. 08/2020: Maalis-huhtikuussa 2020 kurssit romahtivat koronan vaikutuksesta, mutta ne ovat jälleen kivunneet sieltä nopeasti ylös. Ne voivat toki romahtaa taas paljonkin, mutta asiaa voi vain spekuloida.)
Passiiviselle indeksisijoittajalle tällä ei kuitenkaan ole varsinaisesti väliä, sillä kun ajatuksena on, että rahaa sijoitetaan pitkäjaksoisesti ja säännöllisesti, korjautuu tilanne lopulta jossakin vaiheessa ja pitkällä aikajänteellä sijoituksilleen saa indeksin, eli pörssin keskiarvon mukaisen tuoton.
(Aktiiviset, markkinoita seuraavat ja jatkuvasti salkkuaan niiden vaihtelujen mukaan säätävät sijoittavat ovat sitten niitä, jotka eivät tyydy tuohon, vaan haluavat vieläkin paremman tuoton. Joskus se onnistuu, joskus taas ei. Monet sijoittajat luulevat olevansa erittäin fiksuja ja voittavansa indeksin, mutta päätyvätkin lopulta häviämään sille.)
Parasta onkin siis aloittaa sijoittaminen heti, jotta aikajänteen saa mahdollisimman pitkäksi, mutta ei heittää pottiin kerralla kaikkia mahdollisia tilillään muhineita säästöjään, vaan tankata (vaikka sitten niitä rahastoja) itselleen pikkuhiljaa pidemmällä aikajaksolla.
Jos rahoja sijoittaa arvo-osuustilille (joka on Suomessa se tyypillisin vaihtoehto), jonka kautta sijoituksiaan ostaa, saa ne sieltä lopulta pois myymällä sijoituksensa ja maksamalla sitten voitostaan verot (30%).
Tämän voi tehdä ihan koska haluaa, eli jos tulee kriisi, eivät rahat ole jumissa. Muussa tapauksessa niitä ei kuitenkaan kannata tililtä nostella, sillä muuten korkoa korolle -ilmiön tulee sabotoineeksi.
Millainen sijoittaja minä olen?
Itse hyppäsin sijoittamiseen mukaan (vasta) viime vuonna ja vaikka minun olisikin tehnyt mieli heittää alkuhurmiossa ja kovien tuottojen huumaamana rahastoihin heti suurempi potti, olen kuitenkin ripotellut ruotsalaisia kruunujani niihin pikkuhiljaa.
Usein suositellaankin, että jos sijoitettavana on suurempi potti ja sen haluaa laittaa indeksirahastoihin, kannattaa se sijoittaa niihin ainakin puolen vuoden aikana, jolloin sijoitukselleen saa ajallista hajautusta, eli tuotto ei ole niin kiinni siitä, miltä pörssi on juuri jonakin päivänä näyttänyt suhteessa muihin päiviin.
Koska pörssikurssit ovat nousseet jo niin pitkään ja uskon, että jossakin vaiheessa tullaan taas käymään alhaalla, olen itse tehnyt päätöksen jakaa sijoitukseen menevät summat vielä huomattavasti pidemmälle ajanjaksolle ja tietysti jatkaa senkin jälkeen sijoitusta uusilla tuloilla. Tämä on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen päätös – aivan kuten päätös siitäkin, mihin sijoittaa ja kuinka paljon.
Itse tykkään ihan erityisesti aiemmin mainitsemistani Nordnetin kuluttomista rahastoista, joihin säästän joka kuukausi. Näiden lisäksi minulla on pari muuta matalakuluista rahastoa ympäri maailmaa, sillä olen halunnut hajauttaa sijoituksiani hieman lisää ja ollut muuten vain utelias leikkimään pienillä summilla hieman oppiakseni lisää.
Moni suomalainen suosii nimenomaan Nordnetin Suomen Indeksirahastoa, mutta rahojaan voi myös hajoittaa muihin kuluttomiin rahastoihin. Itselläni on rahoja sekä Suomen, Ruotsin, Norjan että Tanskan rahastoissa.
Eri maiden rahastoihin sijoittaessa kannattaa huomioida, että eri maissa voi olla eri käytännöt sen suhteen, minkä verran veroja joutuu maksamaan, kun säästönsä haluaa muuttaa rahaksi. Näistä löytyy netistä ajankohtaista tietoa.
Olen itse tosiaan varsin tuore sijoittaja, joten en ole vielä ollut mukana pörssikurssien heilahteluiden aikaansaamissa tunnekuohuissa ja päässyt nauttimaan pääosin varsin hyvistä tuulista. Olen kuitenkin tehnyt parhaani oppiakseni aiheesta jatkuvasti lisää ja sen myötä tiedostanut, että indeksisijoittamisessakin kyse on paljon omista ajatuksista ja maltista.
Kun vain maltan sijoittaa jatkuvasti hieman sellaisia rahoja, joille ei ole tarvetta vielä pariinkymmeneen vuoteen, voin nukkua yöni rauhassa eivätkä kovemmatkaan pörssipudotukset vaivaa minua. Tämän strategian vuoksi en siis pelkää menettäväni rahojani vaan luotan siihen, että potti kasvaa kun vain jaksan odottaa enkä panikoi. Indeksisijoittaminen ei siis ole mikään oikotie, joka toisi nopeaa rikastumista, mutta minulle se sopii.
Kun opin lisää sijoittamisesta, tulen varmasti sijoittaneeksi muillakin tavoilla ja ehkä itse poimineeksi mukaan myös osakkeita, mutta tällä hetkellä tämä strategia on ollut hyvä.
Edit. 08/2020: Nyt, kun olen kokenut yhden koronan aikaansaaman pörssikurssien romahtamisen opin, että omasta strategiastaan kannattaa pitää vain kylmähermoisesti kiinni. Kun kurssit laskivat rajusti, en itse uskaltanut sijoittaa kuin ihan vähän ja ajattelin, että kohta kurssit laskevat lisää kuitenkin. Noh, olisi kannattaanut, koska ne ovat vain nousseet. Opin tästä, siis.
Kuinka sijoittamisen voi aloittaa?
Jos sijoittaminen siis kiinnostaa, suosittelen ainakin kuuntelemaan Mimmit sijoittaa -podcastia, jonka jo parin ensimmäisen jakson aikana tulee ihanan yksinkertaisesti selville, mistä sijoittamisessa on kyse, kuinka sitä tehdään ja miksi se on fiksu päätös oikeastaan jokaiselle.
Sijoittaminen on myös mahdollista automatisoida niin, että omalta tililtä menee kuukausittain valitsemansa summa Nordnettiin sijoitettavaksi, jolloin sijoittamisen eteen ei edes tarvitse tehdä mitään. Jatkuva, pitkäjänteinen ja kannattava sijoittaminen voi siis olla niinkin helppoa ja passiivista.
Ratkaisevinta on vain maltillisesti säästää sijoittamalla ja antaa potin kertyä – mielellään ainakin 15 vuotta ja kun tajuaa, kuinka huimasti korkoa korolle -periaate varsinkin sen jälkeen lähtee tuottamaan rahaa, haluaa hommaa helposti pidentää entisestään.
Sijoitustilin avaaminen ei velvoita sijoittamisen aloittamiseen ja omaa sijoitussuunnitelmaansa voi muuttaa koska tahansa. Se on vain itsensä kanssa tehty diili eikä vaikkapa Nordnet tule huutelemaan, että missä rahat viipyvät.
Kuukausittaista summaa voi muuttaa milloin vain, sijoituskohteita voi muokata tai vaihtoehtoisesti kuukausisäästämisen sijaan (tai lisäksi) sijoitustilille voi laittaa niin paljon rahaa juuri silloin kuin itse haluaa oman taloustilanteen huomioiden – tai olla joskus laittamatta.
Tärkeintä on, että oman sijoitussummansa pitää sellaisena, ettei sen sivuun laittaminen tunnu hankaloittavan omaa arkea. Tällöin sijoittaminen sujuu helposti ilman tuskailuja ja sitä myös tulee jatkaneeksi.
Vaikka sijoitustili onkin helppoa ja nopeaa avata ja suosittelen jopa, että se avaa heti, ettei asia jää pelkästään hautumaan, haluan silti korostaa, että on ensisijaisen tärkeää ensin vaikkakin juuri Mimmit sijoittaa -podcastin kautta selventää itselleen, mistä on kyse ja vasta sitten päättää, miten rahojaan alkaa sijoittaa – vai alkaako edes.
Kuten lähes jokainen korkoa korolle ilmiön löytänyt sijoittaja, toivon minäkin nykyään, että olisin alkanut sijoittaa jo aiemmin – mielellään jopa ennen syntymääni, mutta viimeistään kuitenkin ensimmäsien palkan saatuani.
*Avaa ilmainen Nordnet-tili ja ala säästää sijoittamalla.
Ja sitten vielä lopuksi se Nordnetin vaatima tieto: ”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”
Kiinnostaako sijoittaminen teitä?
Edit. Myös jo aiemmin kehumassani Julia Thurénin Kaikki rahasta -kirjassa on ihanan kepeästi luettavaa, mutta silti täyttä asiaa täynnä olevaa tietoa sijoittamisesta. *Kirjan voi lukea tai kuunnella BookBeatin kautta täältä.
Jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, voit lunastaa linkin kautta maksuttoman 30 päivän BookBeat-Premium-kokeilujakson, jonka aikana voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat. Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä.
Mahtavaa Virve! Ihanan selkeästi kerrottu 🙂 Tuo Rich Dad, Poor Dad kirja on tosi hyvä ajatusten herättelijä 😊
Säästöjen automatisointi, kuukausisäästäminen rahastoihin ja extrana hävittäis vielä Nordnetin tunnukset, ettei pääsis sabotoimaan itseään ja odottais 10 vuotta. Siitä sais jo hyvän stressittömän sijoituspyörän pyörimään 🤗
Hahah, loistava lisävinkki! 😀
Kiinnostavaa! Hienoa, että näistä puhutaan. Eläkkeiden saamiseen ei voi tulevaisuudessa luottaa, joten on todella hyvä olla omia varoja eläkepäiviä varten. Tai sitten voi aloittaa eläkkeellä olon jo aikaisin, jos budjetti kestää (FIRE).
Aikoinaan, kun pokeri oli todella iso hitti (Negreanu, anyone?), seurailin suurella kiinnostuksella pokerinpelaajien ansaintamalleja. Tärkein neuvo kaikilla oli, että pidä pelikassa kokonaan erillään talouskassasta ja jos pelirahat loppuvat, aloita alusta nollapanoksilla (freerolleilla), kuten uran alussa. Pelikassaa ja talouskassaa ei saa sekoittaa eikä talouskassasta oteta koskaan pelirahaa, kun menee huonosti. Pätee sijoittamiseenkin, etenkin, jos harrastaa riskisijoittamista.
Toinen todella tärkeä neuvo oli, että älä sijoita pelaamiseen yhtään enempää kuin on varaa täydellisesti hävitä. Koska niinkin voi käydä. Pörssikurssit tulevat silloin tällöin rymisten alas, ja jos silloin paniikissa tai akuutissa rahapulassa myy kaiken, myös menettää käytännössä kaiken. Jos taas voi olla myymättä, niin se mikä menee alas, nousee taas joskus ylös ja yleensä aikanaan ohittaa aiemmat tasot.
Yksi vanha pörssipeluri-kehäkettu silloin Lehman Brothers -keissin alla sanoi reilu kuukausi ennen suurta romahdusta, että jos teillä on sijoituksia, myykää kaikki nyt, koska kohta rytisee ja kerätkää niin iso potti kuin mahdollista. Kun kurssit ovat alhaalla, sijoittakaa kaikki, minkä turvallisesti ja talouttanne vaarantamatta voitte, niin vaurastutte varmasti. En tiedä, kuinka moni meidän porukasta silloin sijoitti, en minä ainakaan, mutta sen ajan jäljiltä moni rikastui aivan valtavasti hyvällä ennakoinnilla ja romahduksen jälkeisellä sijoitustoiminnalla.
Tällä hetkellä kurssit ovat todella korkealla, joten jonkinlainen romahdus on todennäköisesti pian edessä, mutta tuskin tai toivottavasti ei niin paha kuin LB-aikaan.
Hyviä pointteja ja ajatuksia, kiitos kun jaoit! <3
Aihe on tosiaan sellainen, että siitä on kyllä tärkeää puhua, jotta useampi uskaltaa lähteä sijoittamaan eikä turhaan pelkää sitä. 🙂
Kiitos Virve tästä postauksesta! Oon jo pitkään (n. 5 vuotta) miettinyt, että pitäisi kyllä opetella sijoittamaan. Oon ostanut ainakin yhden kirjankin sijoittamisesta, mutta se on jäänyt lukematta. Nyt syyskuussa vihdoin tein tunnukset Nordnetiin, mutta se jäi siihen, kun en oikein tiennyt mitä siellä tekisin. Tän postauksen innoittamana vihdoin sain aikaiseksi vähän lueskella ja pyytää mieheltä apua ensimmäisten sijoitusten tekemiseen ja nyt menee kuukausittain pieni summa superrahastoon. Ei kovin kummoista, mutta tästä on hyvä jatkaa 🙂
Hei ihan huippua, onneksi olkoon! <3
Minunkin teki mieli pitkään aloittaa, mutta aihe oli niin haastavan oloinen, joten en tehnyt mitään. Ihanaa siis, että hommasta voi levittää tietoa niin, että se on helposti pureskeltavaa ja hyödynnettävissä. 🙂
Aloitin kolme vuotta sitten rahastosäästämisen pankkivirkailijan suosituksesta ihan randomisti. 20e/kk oli opiskelijalle soppeli 😀 en kyllä tähän päivään asti ole tajunnut miten hyvät voitot voi saada vuosikymmeniä sijoittamalla, kiitos valaisevasta postauksesta! Nyt voin tyytyväisenä miettiä että 22-vuotiaana sijoittamisen aloitus oli kyllä hyvä päätös. 🙂 tosin summaa voisi nostaa nyt työssäkäyvänä. Oon ajatellut alkaa sijoittaa muuallekin, pitääpä tutustua itsekin tuohon nordnettiin! Kiitos vinkistä. Mulla on nyt perus osuuspankin rahasto johon varmaan kulujakin jonkin verran menee.
Kannattaa tosiaan tsekata, paljonko siellä on kuluja. Esimerkiksi vähän alle 2% kulut on aika perus ja voi kuulostaa vähäisiltä, mutta pitkässä juoksussa voi tarkoittaa itselleen kymppitonneja tai jopa sataa tuhatta vähemmän voittoa korkoa korolle -ilmiön vuoksi. Moni sanoo, että maksimissaan ottaa 1% korolla olevia ja itselläni on periaatteena, että maks 0,5%. 🙂
Sinähän voisit koota porukan kasaan ja käydä porukalla tutustumassa Pörssitaloon ja sen jälkeen joku kauneudenhoitoon liittyvä juttu , vink vink
Teetkö mitään nyt kurssien laskiessa jatkatko samaan malliin? Olen itse ihan aloittelija ja tilanne mietityttää.
En tee mitään ja käytännössä tämä myös tarkoittaa, että siinä missä ennen laitoin viikoittain rahaa sisään seurailen nyt, kuinka pitkään kurssit laskevat ja vasta kun alkaa tuntua, että alkavat pikkuhiljaa osoittaa merkkejä siitä, että voisivat taas alkaa nousta, alan laittaa lisää rahaa sisään. 🙂
Hyvä postaus Virve!
Tuo sijoittaminen on fiksua, etenkin kuluttomiin rahastoihin. Laitan inspiraation lähteeksi muiden Nordnet sijoittajien kokemuksia https://www.arvomedia.fi/nordnet/
Tsemppiä sijoittamiseen!