Newsflash

Jos ihmisiltä kysytään, osaavatko he lukea yhtään kosmetiikan tuotesisältöjä, sanoo moni tunnistavansa ainakin hajusteen INCI:stä. Senhän nyt sentään luulisi olevan helppoa, etsii vaan incistä sanat parfum, fragrance tai aroma, vai mitä?

Mutta tiesittekö, että esimerkiksi tässä INCI:ssä on jo useampi hajuste (tuote valittu ihan vaan sattumalta):

Urtekram Aloe Vera Deo Crystal
Aqua, Glycerin, Potassium Alum, Aloe Barbadensis Gel, Xanthan Gum, Coco-Glucoside, Citrus Aurantium Dulcis Oil, Linalool, Limonene, Geraniol.

Ja siis nimenomaan hajuste, eli aine, joka on lisätty tuotteeseen tuomaan tuoksua eikä aine, joka muun vaiktuksensa ohella satuisi tuoksumaan. (Tosin osalla noista aineista on myös muita fuktioita kuten esimerkiksi denaturointiaineena tai liuottimena. En osaa sanoa, käytetäänkö joitain aineita tuon muun funktionsa vuoksi, vai onko muu funktio vain oheistoimintaa ja aineita käytetään pääsääntöisesti tuoksun vuoksi. Tietääkö joku muu tästä?)

Ei, appelsiini ei ole tässä se hajuste vaikka sen kuorista saatavaa öljyä tässä onkin (Citrus Aurantium Dulcis Oil).

Linalool, Limonene ja Geraniol ovat kaikki hajusteita. Nykyään kosmetiikkalainsäädäntö nimittäin vaatii merkitsemään 26 yleisimmin allergisoivaa hajustetta niiden omilla nimillään tuotteen pakkausselosteessa, mikäli tuote näitä sisältää. INCI-listasta voi edelleen bongata sanat parfum, fragrance tai aroma, mutta sen lisäksi nämä 26 aineosaa on merkittävä niiden omilla nimillään, mikäli niitä tuotteesta löytyy.

Nämä ovat ne 26 hajustetta, jotka INCI:stä voivat löytyä, vaikkei sanoja fragrance, parfum tai aroma sieltä bongaisikaan:

Alpha-Isomethyl Ionone
Amyl Cinnamal
Amylcinnamyl Alcohol
Anise Alcohol
Benzyl Alcohol
Benzyl Benzoate
Benzyl Cinnamate
Benzyl Salicylate
Butylphenyl Methylpropionate
Cinnamal
Cinnamyl Alcohol
Citral
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Evernia Furfuracea
Evernia Prunastri
Farnesol
Geraniol
Hexyl Cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
Isoeugenol
Limonene
Linalool
Methyl 2-Octynoate

Tiesittekö tämän?

23 kommenttia artikkeliin ”Newsflash”

 1. Tiesin limonenen ja linaloolin, mutta en kaikkia listassa 🙂 Tällaiset postaukset ovat hyviä (vaikka hajusteet eivät ärsytä ihoani niin en usko niiden tekevän mitään hyvääkään).

 2. Tiesin useimmat tuossa listassa, hajuvesien tuoteselosteistahan noita voi myös bongailla.

 3. Limonenen, Linaloolin ym. samantyyppiset on helppo yhdistää hajusteiksi, mutta esim tuo alpha-isomethyl ionone tai butylphenyl methylpropional ovat jo todella hämääviä! En olisi ennen koulutusta ikinä kuvitellut niitä hajusteiksi

 4. Enpä tiennyt! Itselläni ei ole hajusteherkkyyksiä (kai), joten näihin en ole suuremmin kiinnittänyt huomiota 🙂 Kiitokset siis tiedosta!

 5. Tiesin, mutta minua häiritsee se, ettet näihin informatiivisiin postauksiisi (= ei sisällä pelkästään subjektiivista tuotearviotasi) merkitse lähteitä. Eli missä laissa ja missä lainkohdassa tämäkin hajustemerkintä mainitaan. Mainitsemasi "kosmetiikkalainsäädäntö" on hyvin ylimalkainen ilmaisu. Ilman eksaktia lähdemerkintää asia voi olla kärjistetysti sanoen vaikka tuulesta temmattu.

  En halua olla ilkeä, mutta kuten muutkin ovat todenneet, tätä blogia lukee moni ja silloin kannattaisi kiinnittää lähteisiin huomiota.

 6. Olen nyt muutaman kerran lukenut paraben aineesta, jota on useissa iholle levitettävissä tuotteissa. Näitä erimerkkisiä paraben tuotteita on vaikka millaisella erinimisellä alkuliitteellä. On sanottu että tämä olisi syöpää aiheuttava? Vaikka mikäpä ei olisi, mutta tiedätkö sinä enenpää tästä mystisestä aineesta?

  a-p

 7. Nämä kaikki ovat siis puhtaasti hajusteita, niillä ei ole mitään muita tarkoituksia tuotteessa? Nyt tuli siis korjattua sekin väärinkäsitys, että linalool ei tarkoita lanoliinia 😀

 8. Lushin tuotteissahan noi on merkitty tähdellä, ja alhaalla lukee, että "esiintyvät luonnostaan eteerisissä öljyissä". Olenkin miettinyt, onko noita tähdellä merkittyjä hajusteita lisätty Lusheihin sellaisenaan vai ovatko ne tulleet eteeristen öljyjen tai absolutejen mukana "pakollisena pahana". Mitäs luulet?

  Tää alkaa olla sun blogissa jo aika klisee kommentti, mutta kiitos parhaasta blogista! =D
  -Päivittäinen lukijasi-

 9. Anonyymi: Minusta tämä on tosiaan ihan mielenkiintoinen info. 🙂

  Anonyymi: Niistä tosiaan voi. 🙂

  Sallamaari: Jep! 🙂

  Reetta: Näinpä! (Voisit muuten kysyä Raijalta, mitä inci-funtio "silottava aine" käytännössä iholla tekee. Kiinnostaisi kovasti. 🙂 )

  Nea: Mielenkiintoista tietoa tosiaan, vaikkei itseänikään niin kosketa. 🙂

  Anonyymi: Maassa, jossa minä asun on olemassa vain yksi kosmetiikkalainsäädäntö, joten siihen viitatessani oletan lukijoittenikin tietävän asian. Blogini on edelleen pelkkä hömppäblogi eikä tieteellinen julkaisu ja luotan siihen, että asiasta lisätietoa hakevat osaavat perehtyä kosmetiikkalainsäädäntöön. Voin kuitenkin kertoa, että tässä tapauksessa kyseessä on kosmetiikkadirektiivin liite III.

  a-p:En oikeastaan ota kantaa tuohon, sillä en ole lukenut aiheesta tarpeeksi puolueettomia tutkimuksia.

  Anonyymi: Selitin asiaa ja korjasin lisäsin hieman tekstiä juttuun. Osalla aineista on siis myös muu funktio, mutta tahtoisin kyllä itsekin tietää, käytetäänkö niitä sen vuoksi vai etupäässä hajusteina. Suurin osa on kuitenkin selkeästi vain hajusteita. 🙂

  Päivittäinen lukijasi: Mielenkiintoinen kysymys, jonka vastauksen kuulisin myös mielelläni. Epäilen niiden kuuluvan tarkoituksella tuotteisiin, mutta en tiedä asiasta yhtään. Anyone?

  Janina: 🙂

 10. Virve-kulta! Ihan nyt täysin aiheen ohi, mutta osaatko neuvoa mikä olisi mulle oikea starttipaketti BareMineralsia kun Cliniquen meikkipuuterista on myyjä valinnut mulle sävyksi 03 (honey milk). Eihän tuo kauhean tumma sävy ole mutta ei se vaaleinkaan… Haluaisin hyödyntää sitä aiemmin blogissasi ollutta alekoodia enkä voi mennä liikkeeseen testaamaan sävyjä.

  Kiitos ja kumarrus, olet kaikkein paras! Jos satutaan kesällä yhtä aikaa laivalle (matka maksettu jo) niin lupaan ostaa asiantuntevassa myynnissäsi nyt säästyvillä rahoilla aivan mitä hyvänsä ikinä minulle haluat myydä! 😉

 11. tumpelo: Mistä Cliniquen meikkipuuterista on kyse? Noissa vähän vaihtelevat sävyt, joten en heti tiedä, millainen sävy 03 on. 🙂

  Eve: 😉

 12. Lushien käyttäjänä ja allergisena sanoisin niistä citronelloleista sun muista sen verran, että koska ihoni ei niihin mitenkään reagoi, ja koska ne on aina ihan incin lopussa, en ole jaksanut huolestua niistä.

  Mun iho reagoi joka pieneenkin ärsykkeeseen niin nopeasti, että koska Lusheihin ei reagoi, en välitä asiasta. Nautin vaan mahtavan hyvistä, ihanan tuoksuisista ja hellävaraisista tuotteista ja vielä niin monesta kerrallaan kuin budjetti kestää 🙂

 13. Sulla ei tuo loppuneiden tuotteiden numero kasva tuossa oikealla, vaikka sulta koko ajan loppuukin tuotteita. Mikä on viimeisin saldo?

  Tuo 303 on jo todella kunnioitettava määrä, mutta se varmaan on jo vieläkin isompi. Olet kyllä saanut mahtavan hyvin niitä käytettyä! Tuleeko tuohon päälle vielä ne, mitkä olet antanut pois tai joutunut heittämään roskiin pilaantuneena?

 14. Pitääkin lukea tänään kunnolla oman naamarasvan INCI, koska tuntuu, että se tekee vain pahemmaksi ihoni. Kyseessä on siis Biothermin aquasource non-stop, joka aluksi teki ihoni ihanan pehmeäksi ja poisti kuivia läikkiäkin. Nyt kuukauden käytön jälkeen rasva enemmänkin pahentaa kuivia läikkiäni ja hieman jopa kirveleekin kuivissa läikissä.
  Nyt lähti eilen siis käyttöön apteekista ostettu hajusteeton rasvam sellanen keltanen puteli, joka jo yhdellä käytöllä on poistanut kuivat läikkäni miltei kokonaan.

  Mistä muuten johtuu tuo, että suurin osa kokeilemistani rasvoista tuntuu aluksi (jotkut muutaman päivän, jotkut korkeintaan viikon) hyvältä, mutta sitten ne alkavat vain pahentaa ihoani?
  Kärsin siis hyvin usein kuivista läikistä naamassani ja pienesti punoittavasta couperosa-ihosta. Ihoni on myös melko herkkä reagoimaan voimakkaasti hajustettuihin tuotteisiin (esim. LUSH).

 15. tumpelo: Nyt on paha sanoa, sillä minä en ole koskaan myynyt kyseistä tuotetta (ei ole ollut koskaan ainakaan meidän valikoimissamme eikä ilmeisesti Suomenkaan valikoimissa ainakaan hetkeen). En siis yhtään osaa sanoa, millainen tuo sävy on ollut. Olisiko joku muu tuote, jota olisit käyttänyt?

  lusheihin hurahtanut: Omakaan ihoni ei reagoi, joten tyydyn itsekin vain nauttimaan. 🙂

  laskutikku: En esimerkiksi laske noita yksittäisi naamiopusseja tuotteeksi, vasta koko paketin kuluminen on yksi tuote. Päivitän listaa välillä reaaliajassa ja postaukset tulevat monesti jälkijunassa, eli vaikka postauksessa olisi välillä kolmekin loppunutta tuotetta, ei luku ole välttämättä sinä päivänä noussut. (Ja no, välillä unohdan kokonaan päivitellä…)
  Nuo ovat siis tosiaan vain ne loppuun kuluttamani. Sitten on vielä valtava läjä eteenpäin laitettuja ja muutama vanhaksi mennyt meikkituote. 🙂

  Mickey: En osaa sanoa, mistä ilmiö johtuu. :/
  Apteekin perusvoiteet ovat kyllä mainioita. 🙂

 16. Oho, enpäs kyllä tiennyt. Ja minulla itselläni on juuri nyt käytössä tuo kyseinen deo. Mitään (allergia) oireita ei ole siitä onneksi tullut. Tämän loputtua tekisi mieli kokeilla niitä Lushin paladeodorantteja tms..

 17. maria: Itsekin käyttelen ihan huoletta noita aineita sisältäviä tuotteita, sillä minullakaan ei mitään hajusteallergiaa ole. Lähinnä siis koskettaa vain hajusteille herkistyneitä tämä info ja muille vaan mielenkiintoinen infopläjäys. 🙂

Kommentointi on suljettu.