Miksi kosteuttavat ihonhoitotuotteet kirvelevät kuivaa ihoa?

Moni kuivan ihon kanssa taisteleva on varmasti kokenut ainakin joskus sen tuskaisen hetken, kun kuivan ihon pelastajaksi tarkoitettu, tehokosteuttavana markkinoitu tuote onkin saanut iholla aikaan ikävää kihelmöintiä tai jopa järkyttävää kirvelyä.

Suurimman hämmennyksen aiheuttaa se, että tällaisen kuivaa ihoa tehokkaasti kosteuttavan, eli periaatteessa varsin hellävaraiseksi tarkoitetun tuotteen kyljessä saattaa jopa olla maininta, että se sopii herkällekin iholle.

Mistä ihmeestä tuo pistely, kihelmöinti ja joskus myös suoranainen kirvely sitten kuivalla iholla oikein johtuu?

Lue myös: Mitä eroa on kuivalla ja kosteusköyhällä iholla?

The Ordinary Marine Hyaluronics

Yleensä vian ei varsinaisesti voi sanoa olevan tuotteessa, vaan itseasiassa ongelma on ihossa.

Jos iho on hyvin kuiva, voi se jopa hilseillä. Aina ihon kuivuus ei ole näin näkyvää, mutta ihon epätasapainoinen tila saattaa silti tuntua ihon kiristelynä ja näkyä esimerkiksi hentoina juonteina ja ihon pinnan paperimaisena rypistymisenä.

Ihon kosteustasapainon säilymisestä huolehtii ihon pinnalla oleva suojamuuri, jota kutsutaan myös happovaipaksi ja hydrolipidikalvoksi. Tällä suojamuurilla on todella tärkeä tehtävä, sillä se myös tuo iholle suojaa ulkoisilta rasitteilta kuten esimerkiksi saasteilta, epäpuhtauksilta ja bakteereilta, mutta myös ihan niiltä ”tavallisilta” ihon pinnalle levitettäviltä kosmetiikan ainesosilta, jotka voivat olla täysin ongelmattomia terveellä iholla, mutta aiheuttaa kuivuuden vaurioittamalla iholla ikäviä reaktioita.

Ihon pinnan kalvomainen happovaippa koostuu talirauhasten ja hikirauhasten erittämistä aineista sekä luonnollisista kosteustekijöistä (NMF, Natural Moisturizing Factors), jotka auttavat pitämään ihon pinnan suojattuna ja kosteuden iholla. Luontaiset kosteustekijät muodostuvat erilaisista aminohapoista, rasvahapoista, triglyserideistä, ureasta, keramideista, fosfolipideistä, glyseriinistä, sakkarideista, Natrium-PCA:sta, hyaluronihapoista ja useista muista, iholla luonnostaan esiintyvistä rakennusaineista.

Kuiva iho ei tuota tarpeeksi rakennusaineita tiiviin suojamuurin ylläpitoon ja juuri tämä saa aikaan sen, että kosteus pääsee haihtumaan iholta ja iho kuivuu.

Joskus ihon kuivuus voi myös olla itse aiheutettua esimerkiksi liian pesevän ihonpuhdistustuotteen käytön vuoksi. Tällainen tuote pesee ihon pinnalta liikaa ihon kaipaamia rasvamaisia ainesosia.

Yksi yleinen tapa vahingoittaa ihon suojamuuria on myös kuoria ihoa liikaa kuorinnoilla ja käyttää liian usein ja/tai liian korkeita pitoisuuksia AHA-happoja sisältäviä tuotteita.

Ihon happovaipasta ja sen vahvistamiseen kehitetyistä barrier booster -tuotteista voi lukea lisää tästä postauksestani.

The Ordinary Natural Moisturising Factors HA kosteusvoide

Terveellä iholla suojamuuri on kuin tiiliseinä, jonka tiileihin rinnastettavat ihosolut pysyvät yhdessä niiden välissä olevan ”laastin” avulla. Jos iholla ei ole tarpeeksi rakenneaineita laadukkaaseen laastiin, alkaa se rakoilla.

Kun iho on kuiva eikä sen pinnan suojamuuri ole kunnossa, ei suojamuuri myöskään toimi kuten sen pitäisi, eli se ei ehkäise aineiden imeytymistä iholle kuten sen kuuluisi. Mikään täysin läpäisemätön muuri se ei tietenkään ole, mutta se huolehtii kyllä tehokkaasti siitä, että useimmat aineet jäävät ihon pinnalle syvemmälle imeytymisen sijaan.

Kun ihon suojamuuri ei voi hoitaa tehtäväänsä, pääsevät iholle levitettävän kosmetiikkatuotteen ainesosat tavallista syvemmälle ihoon, mikä voi kirvellä ihoa.

Kuiva ja ärtynyt iho voi myös reagoida ainesosiin tervettä ja hyväkuntoista ihoa herkemmin ja ihoa helposti ärsyttävät aineet kuten hajusteet ja säilöntäaineet voivat tällöin kirvellä. Sama ainesosa voi olla täysin hellävarainen, kun se on kontaktissa ehjän ihon pintaan, mutta kun sitä humahtaa syvemmälle ihoon, voi tilanne olla jo toinen.

Kirvelyn on kerrottu usein aiheutuvan hyvin vesipitoisista koostumuksista, jotka ovat kuivalle iholle liian ohuita. Kevyeltä ja hellävaraiselta vaikuttavat, tehokkaasti kosteuttavaa hyaluronihappoa sisältävät ihonhoitotuotteet voivat siis tuntua kuivalla iholla toisinaan todella ärsyttäviltä ja saada ihon jopa punoittamaan.

Lue myös: 13 tehokosteuttajaa kuivalle iholle

Jos kosteuttavat ihonhoitotuotteet siis kirvelevät kuivaa ihoa, lähestyisin itse tilannetta ensisijaisesti huolehtimalla, että ihon luonnollisen suojamuurin saa kuntoon sitä vahvistavien tuotteiden avulla. Kuiva iho kaipaa siis lisää kosteutta, mutta ennen kaikkea myös kosteutta iholle lukitsevia ja ihon suojamuuria vahvistavia rasvoja.

Tavallisesti kuivalla iholla on puutetta nimenomaan keramideista, joten niitä sisältävä kosteusvoide tai seerumi voi auttaa vahvistamaan ihoa. Myös esimerkiksi aiemmin esittelemäni The Ordinary Natural Moizturizing Factors + HA -kosteusvoide on tehty nimenomaan vahvistamaan ihon luonnollista suojavaippaa. Voidetta voi tuunata omalle iholleen sopivaksi sekoittamalla siihen omalle ihotyypille sopivaa kasvoöljyä.

Myös aiemmin esittelemäni The Ordinary 100% Plant Derived Squalane -hoitotiiviste on loistava tuote vahvistamaan ihon suojamuuria.

Kuorinnat on hyvä jättää ihonhoitorutiinista pois, sillä vaikka ihon kuorinta voi olla kuivalle iholle hyvästä, mutta sillä voi myös saada aikaan hallaa, mikäli ihoa kuorii liian usein. Koska ihon kuorinta on kätevä tapa päästä eroon kuolleesta ihosolukosta, joka voi joskus jopa näkyä ihon pinnan hilseilynä, saattaa moni ajautua loputtomaan kierteeseen: kuiva ihosolukko kuoritaan pois, mutta samalla iho ohentuu ja sen suojamuuri heikkenee, mikä puolestaan lisää ihon kuivumista ja hilseilyä entisestään.

Luin myös, että jos ihonhoitotuotteet kirvelevät kuivaa ihoa, voi ne kokeilla levittää kostealle iholle, jolloin kirvelyä ei pitäisi syntyä samalla tavalla.

Tehokkaasti kosteuttavaksi markkinoitua ihonhoitotuotetta ei siis kannata välittömästi viskata pois, jos se aiheuttaa iholla kirvelyä, vaan ihoa voi ensin kokeilla vahvistaa happovaippaa korjaavilla tuotteilla ja antaa sitten tuotteelle varovaisesti uuden mahdollisuuden.

Lisää vinkkejä kuivan ihon hoitoon voi lukea kuivan ihon ihonhoito-oppaastani täältä.

Onko kosteuttavien ihonhoitotuotteiden kirvely omalla kuivalla iholla tuttu juttu?

7 kommenttia artikkeliin ”Miksi kosteuttavat ihonhoitotuotteet kirvelevät kuivaa ihoa?”

  1. Mikä on sitten riittävän usein kuorittu, jos kuorimatta iho menee tukkoon (paljon mustapäitä) ja muuttuu sameaksi mutta kuorinta kuivattaa? Onko tähän edes vastausta? Mulla käytössä Madaran AHA Peel -kuorinta jonka laitan suihkussa eli kostealle iholle. Oon käyttänyt nyt ehkä kerran viikossa tai harvemmin. Musta toi on sopinut paremmin kuin rakeelliset kuorinnat. Onko sulla vinkata jotain hellävaraista kuorintaa? Pesuaineena mulla on Pulp de Vien puhdistusvaahto, voiteena Lumenen kosteuttavaa ja tehohoitona Ordinaryn HY-seerumi ja Madaran pihlaja, joskus käytössä myös kangasnaamioita.

    • Itse skippaisin tuossa tapauksessa varsinaiset kuorinta-aineet, sillä kuten tosiaan sanoitkin, voivat ne olla liikaa kuorivia ja kuivattavat siksi ihoa. Valitsisin niiden sijaan käyttöön päivittäiseen ihonhoitoon tarkoitetun tuotteen, joka sisältää happoja. Tällöin ihon pinnalta saa pois kuolleen ihosolukon, jolloin iho pysyy heleänä eikä mene tukkoon, mutta tuote ei kuori ihoa kerralla liikaa.

      Tähän tarkoitukseen voi sopia esimerkiksi Pixin Glow Tonic -kasvovesi, joka sisältää 5% AHA-happoja ja itseasiassa myös kosteuttaa ihoa samalla. Tuota voi käyttää ihosta riippuen päivittäin (iltaisin) tai joka toinen ilta, jolloin se ehkäisee ihon tukkeutumista, mutta ei kuori ihoa kerralla liikaa. Tuotteesta löytyy postaus täältä: https://www.virvefredman.com/ostolakossa/pixi-glow-tonic/

      Mustapäihin voi saada hyvän avun myös BHA-hapoista, joista löytyy lisää juttua täältä: https://www.virvefredman.com/ostolakossa/3-parasta-bha-happoa-sisaltavaa-tuotetta-mustapaille/

      Ihonpuhdistuksessa voi käyttää apuna myös konjac-sientä, joka ei varsinaisesti kuori ihoa, mutta voi silti päivittäisessä käytössä kevyesti irrottaa ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa. Saman tekee myös FOREO LUNA -kasvoharja.

      Itselläni ei ole nykyään erillistä kuorintatuotetta käytössä, sillä ihonhoitorutiiniini kuuluu tuotteita, jotka irrottavat kuollutta ihosolukkoa ihon pinnalta hellästi päivittäin.

      Toivottavasti näistä vinkeistä on apua. 🙂

      • Kiitos, oli!
        Ainakin tuo Ordinaryn BHA tuntuu olevan liian tujua tavaraa. Konjac-sieni mulla onkin, pitäis ehkä vaan aktivoida käyttöön. Tai ehkä ostaa uusi, en ees muista kuinka vanha toi on. 😀

  2. Virve hjälp, miltä merkiltä löytyisi the ordinaryn lisäksi retinol/retinoid tuotteita. Näyttää olevan ordinaryn tuotteet loppu joka paikasta 🙁 kiitos, jos osaat vinkata jotain!

  3. Moi,
    kiitos informatiivisesta postauksestasi. Kysyisin Sinulta noista kosteuttavista hoitonesteistä. Moni on kehunut Huxleyn hoitovesiä, itse en ole niitä koskaan testannut. Hankin pari viikkoa sitten runsaasti hypetetyn Whamisan deep rich tonerin ja olen sitä imeyttänyt kasvoille kolmesta seitsemään kerrosta aamuin illoin. Olen ollut pettynyt tuotteeseen: itselläni se ei kosteuta yhtään sen enempää kuin esimerkiksi Lumenen lähde hoitovesi. Itse asiassa se kosteuttaa ihon huonommin (Lumenen kosteuttava teho on ihollani hyvä) ja sen lisäksi tuoksu tai voi sanoa jopa haju on oksettava:) Sinänsä Whamisa on kyllä mielestäni lisännyt ihoni ”hehkua” vaikka iho ei tunnukaan super kosteutetulta. Ihoni ei ole herkkä eikä mitenkään äärimmäisen kuiva, lähinnä pintakuiva omasta mielestäni. Ja nyt siihen kysymykseen: mikä on oma kokemuksesi Whamisan hoitovesistä verrattuna esimerkiksi Huxleyn hoitovesiin?

Kommentointi on suljettu.