Tämä luonnonmukainen hammastahna kirkasti hymyni

*Sis. mainoslinkin

En ole varsinaisesti etsinyt hyvää luonnonmukaista hammastahnaa, mutta siitä huolimatta päädyin hieman vahingossa löytämään sellaisen. Olenkin ollut tähän löytööni niin tyytyväinen, että halusin vinkata siitä muillekin.

The Humble Co Natural Toothpaste Charcoal luonnonmukainen hammastahna

Siitä on jo yli vuosi, kun entisellä työpaikallani vielä ollessani joku laittoi jakoon ruotsalaisen The Humble Co. -yrityksen tuotteita ja päädyin nappaamaan itselleni brändin hammastahnan. Unohdin koko tahnan kuitenkin pyörimään laatikkoihini, kunnes nyt keväällä päädyin ottamaan sen kokeiluun.

The Humble Co. on ruotsalainen yritys, joka kehittää ekologisia suuhygieniatuotteita. Brändin valikoimaan kuuluu paitsi luonnonmukaisia hammastahnoja, mutta myös bambusta tehtyjä hammasharjoja sekä muita suuhygieniatuotteita.

Brändi on laajentanut valikoimaansa hieman myös niiden ulkopuolelle ja myynnissä on lisäksi bambusta tehtyjä pillejä ja vanupuikkoja.

The Humble Co Natural Toothpaste Charcoal luonnonmukainen hammastahna

Pidän ajatuksesta, että käytössäni on luonnonmukainen hammastahna, mutta en ole toistaiseksi innostunut suolahammastahnasta ja olen muutenkin halunnut, että hammastahnani sisältää fluoria (natrium fluoridia), jota luonnonmukaiset hammastahnat eivät aina automaattisesti sisällö.

The Humble Co. -hammastahnat täyttävätkin omat kriteerini, sillä ne ovat luonnonmukaisia (NaTrue-sertifioituja) ja sisältävät fluoria suositellun pitoisuuden.

(Luonnonmukaisia, fluoria sisältäviä hammastahnoja löytyy Suomesta myös muita ja vegaanikosmetiikkaan keskittyvästä Rabbit Glow -blogissa onkin niistä hyvä listaus.)

Hammastahnoja on useampaa eri laatua, mutta omaan käyttööni päätyi hiiltä sisältävä versio. Olen yrittänyt lukuisia kertoja käyttää jo pari vuotta sitten ostamaani Warpaint-hiilijauhetta, jonka pitäisi auttaa poistamaan hampaista värjäytymiä, mutta sen käyttö on niin sotkuista puuhaa, kun väristä saa osansa niin hammasharja, lavuaari kuin välillä myös naamakin, että luovutan aina muutaman käyttökerran jälkeen.

Warpaint ei muutenkaan itsessään ole hammastahna, vaan hampaiden värjäytymiä poistava lisätuote, joten sillä harjaamisen jälkeen haluan harjata hampaani vielä fluoria sisältävällä tahnalla, joka myös tuo raikkaan tunteen suuhun, joten en yleensä senkään puolesta jaksa käyttää Warpaintia kuin pari kertaa – mikä on aivan liian vähän, jotta pääsisin huomaamaan mahdollisia kovin konkreettisia eroja hampaissani.

The Humble Co Natural Toothpaste Charcoal luonnonmukainen hammastahna

The Humble Co. Natural Toothpaste Charcoal -hammastahna on sekin mustaa, mutta ei kuitenkaan pelkkää hiilijauhetta, joten sen käyttö ei ole ollenkaan niin sotkuista puuhaa kuin Warpaint-jauheen, jota tuntuu löytyvän hammasväleistä loputtomiin.

Toki hammastahnat suusta pois sylkiessään lavuaariin tulee tästäkin tuotteesta mustanharmaata sylkeä, mutta siinä missä Warpaintin puhdasta hiilijauhetta saa purskutella suusta pois moneen kertaan, ei tästä eroon pääseminen ole samanlaista tuskaa.

Tavallisesti en purskuttele hammastahnaa koskaan pois suusta, jotta fluori jää suuhun varmasti, mutta tämän hammastahnan kanssa olen tehnyt aina yhden pienen purskuttelun ja se on tuntunut riittävän.

The Humble Co Natural Toothpaste Charcoal luonnonmukainen hammastahna

The Humble Co. Natural Toothpaste Charcoal -hammastahna jättää suuhuni todella miellyttävän, puhtaan tunteen. Suu ei jää piparminttuisen viileäksi, mutta silti puhtaaksi ja riittävän raikkaaksi. Hammastahnan maku on sekin miellyttävä ja tahna vaahtoaa suussa kevyesti.

Erityisen puhtaaksi hammastahnan jäljiltä jää kuitenkin hampaiden pinta ja pidin siitä tunteesta todella paljon. Muutaman viikon käytön jälkeen huomasin myös, että tahna oli poistanut hampaistani etupäässä kahvin aikaansaamia värjäytymiä jopa yllättävän tehokkaasti.

Vaikka tällaiset värjäytymiä poistavat hammastahnat eivät voikkaan valkaista hampaita, oli tahna silti selkeästi kirkastanut hymyäni.

The Humble Co Natural Toothpaste Charcoal luonnonmukainen hammastahna

Hammastahnan RDA-luku eli hankausarvo

Yritin uteliaana googlettaa tämän hammastahnan hankausarvoja (RDA, relative dentin abrasivity tai radiotrace dentin abrasivity) varmistaakseni, ettei se olisi hammaskiiltelle kuitenkaan liian tujua tavaraa.

Hankausarvolla tarkoitetaan siis lukua, joka sen nimen mukaisesti kuvaa, kuinka hankaava tahna on, eli kuinka kuluttavaa se on hampaan pinnalle.

Kevyt hankaus yhdessä hammasharjan kanssa auttaa poistamaan hampaiden pinnalta ruuantähteitä ja ehkäisemään hammaskiveä. Liian hankaava hammastahna voi kuitenkin kuluttaa hampaiden kiillettä, minkä seurauksena voi olla hampaiden vihlontaa.

Jos kiille kuluu liikaa, voi sen alta paljastua hammasluu, joka on monella keltainen, eli hampaat voivat alkaa näyttää entistä tummemmilta – liian tehokkaasti hampaita vaalentamaan tehty tahna voikin siis kääntyä itseään vastaan ja saada aikaan täysin vastakkaisen vaikutuksen kuin mitä siltä on alunperin haettu.

Kansainvälinen suositus on, että RDA-luku olisi alle 250 ja sitä pidetään ”turvallisuusrajana”, mutta monet hammaslääkärit suosittelevat silti, että luku olisi alle 100. Tavallisen kaupassa myytävän hammastahnan RDA-luku on tyypillisesti 70-100.

The Humble Co Natural Toothpaste Charcoal luonnonmukainen hammastahna

The Humble Co. -yrityksen sivuilla ei ollut mitään mainintaa asiasta, joten päädyin kysymään sitä heiltä suoraan. Monet yritykset eivät kerro tätä tietoa tuotteissaan tai verkkosivuillaan (mikä on minusta hieman hassua, sillä kyseessä on kuitenkin varsin olennainen juttu), mutta useat yritykset antavat kyllä asiasta tietoa, kun siitä heiltä kysyy.

Näin oli myös The Humble Co. -yrityksen kohdalla ja sain heiltä todella nopeasti sähköpostiini ystävällisen vastauksen, jossa kerrottiin hammastahnan RDA-arvon olevan suositusten mukaisissa lukemissa.

Kaikkien The Humble Co. -hammastahnojen RDA-arvot ovat seuraavat:

Kids alle 50, eli ei hankaava

Classic Mint 60-70

Pink Ribbon 60-70

Orange & Ginger 60-70

Charcoal 80-90

Cinnamon 80-90

Coconut & Salt 80-90

The Humble Co Natural Toothpaste Charcoal luonnonmukainen hammastahna

Olen siis tosiaan pitänyt tästä hammastahnasti todella paljon, sillä suuhun jää sen jäljiltä niin miellyttävä ja puhas tunne.

Vaikka hammastahna ei olekaan hammaskiilteelle liian hankaava, aion kuitenkin seuraavaksi kokeilla Classic Mint -versiota. Olen myös kiinnostunut testaamaan kookosta ja suolaa sisältävän version, joten nämä tulee varmasti lopulta testattua kaikki.

*The Humble Co. -hammastahnoja ja bambuhammasharjoja voi ostaa esimerkiksi House of Organic -verkkokaupasta täältä.

The Humble Co Natural Toothpaste Charcoal luonnonmukainen hammastahna

Millaisia kokemuksia teillä on luonnonmukaisista hammastahnoista?

6 kommenttia artikkeliin ”Tämä luonnonmukainen hammastahna kirkasti hymyni”

 1. Kiitos vinkistä. Tuli tänään ostettua kauppareissulla ja menee heti testiin. 🙂

 2. Olen saanut värjäytymiä pois purskuttamalla kookosöljyä (tai oikea termi taitaa olla ”pulling”, mutta suomeksi sille ei tunnu löytyvän sopivaa sanaa). Se ei ole erityisen sotkuista, mutta aikaavievää kylläkin. Ensin hampaat pestään, sitten 1 rkl öljyä suuhun ja purskuttelua 15-20 min. Tuo on yllättävän pitkä aika aamuisin, kun suositus lienee että purskutuksen tulisi tapahtua ennen kuin syö mitään. (Olen kyllä
  purskuttelut myös aamiaisen jälkeen hyvin tuloksin). Em auttaa tehokkaasti myös jos suu on aftoille herkkä. Oma suuni ei ole, mutta miehen ja lapsen suu ovat, joten olen neuvonut heitä aftoja saadessaan purskuttelemaan. Aftat häviävät päivän-parin päästä.
  Näitä hankaavia en ole käyttänyt, mutta ehkä nyt kun olet taustatyön tehnyt, uskallan kokeilla!

  • Pitäisikin taas kokeilla tuota oil pullingia joskus! (Sille ei tosiaan taida olla kunnon suomennusta… hhmm… öljypurskuttelu?) Tein sitä talvella useaan otteeseen aina muutamia päiviä putkeen, mutta ongelmaksi tuli aina se loppusylkäisy, jonka vuoksi lopetin homman sitten. Sitähän ei saisi sylkeä lavuaariin, sillä kookosöljy kovettuu putkistoissa ja voi aiheuttaa tukkeumia, mutta loppujen lopuksi suuhun kertyi tuona aikana öljyn lisäksi niin paljon sylkeä, että sitä oli ärsyttävää yrittää ”lorotella” suusta biojätepussiin (jonne sitä ei myöskään viitsinyt sylkeä, ellei pussissa ollut paljon tavaraa imemässä sitä, ettei vain vali pussin pohjalle ja saa pussia vettymisen myötä hajoamaan).

   Jos on tuohon vinkkejä, niin kuulen mielelläni, sillä kovasti haluaisin kokeilla sitä, kun olen myös kuullut siitä niin paljon hyvää. Uskon, että voisi olla hyvä yhdistelmä tehdä se ensin ja sitten harjata hampaat hiilitahnalla. 🙂

 3. Classic Mint on hyvä! Olen itse käyttänyt monta vuotta Santen hammastahnaa (koska siinä oli pitkään lähi-Prisman luonnonkosmetiikka -hammastahnoista eniten fluoria), mutta nyt korona-aikana se on ollut hyllystä loppu, joten siirryin tuohon Classic Mintiin.
  Siinä näytti olevan enemmän fluoria kuin Santessa ja tykkään muutenkin (”minttufiilis” on tymäkämpi), joten luulenpa, että jää käyttöön pysyvästi.

  • Jes, kiitos kun jaoit kokemuksia! Taitaa mennä seuraavaksi testiin siis se. 🙂

Kommentointi on suljettu.