*Sis. mainoslinkin
Nyt kun koronavirus näyttää leviävän Suomessakin, on tärkeintä pyrkiä hidastamaan sitä, jotta sairaanhoito ei kuormitu kerralla liikaa ja kaikkia apua tarvitsevia on resursseja hoitaa.
Yhtenä vahvana toiveena on esitetty, että ihmiset miettisivät aiempaa tarkemmin, minne on välttämätöntä mennä, voiko työt tehdä kotoa ja voiko töiden ulkopuolellakin ylipäätään pysyä enemmän kotona.
Se, että yhteiskunta suorastaan painostaa meitä pysymään enemmän kotona on tietysti useimpien kaltaisteni introverttien unelmatilanne. Kerrankin saa olla kotona eikä kukaan kummastele! Monilla introverteilla ei varmasti ole pienintäkään ongelmaa keksiä, mitä siellä kotona tekisi eikä heistä oikeastaan edes tunnu, että hommaa pitäisi jotenkin miettiä. Kotona kun on aina ihanaa ja paljon tekemistä!
Koska kaikki eivät kuitenkaan ole niin tottuneita viettämään kotona paljon aikaa ja tilanne voi tuntua joistakin jopa ahdistavilta, kokosin tähän postaukseen viisi omaa vinkkiäni siitä, mitä siellä kotona voi nyt tehdä, kun monet menot ovat jo lähtökohtaisesti peruuntuneet ja kotona pysymistä suositellaan muutenkin vahvasti.
Tottakai aina voi katsoa Netflixiä, mutta jospa kuitenkin tekisi jotain muutakin nyt, kun siihen on loistava tilaisuus!
Lue myös: Olen introvertti enkä aio hävetä sitä
1. Nauti kirjoista
Oma ykkössuositukseni on tietenkin nauttia kirjoista. Jos kotona ei ole mitään kiinnostavaa luettavaa, voi varsinkin älypuhelimella tai tabletilla saada helposti itselleen luettavaa tai kuunneltavaa kirjastojen sovellusten tai äänikirjoja ja e-kirjoja tarjoavan palvelun kautta.
Kirjoja on saatavilla laidasta laitaan, eli aiheen voi valita täysin oman kiinnostuksen mukaan. Uppoutua voi niin jännäreihin kuin vaikka lasten satuihinkin. Ajatuksiaan voi myös laajentaa mielenkiintoisella tietokirjalla tai elämäntaito-oppaalla.
Olen koonnut tälle sivulle vinkkejä kirjoista, jotka olen itse viimeaikoina lukenut tai kuunnellut. Lista on paisunut jo melkoiseksi ja kirjat on jaoteltu eri aihepiirien mukaan.
*Tämän linkin kautta voi lunastaa itselleen 30 päivän ilmaisen BookBeat-kokeilun.
Jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, voit lunastaa linkin kautta maksuttoman 30 päivän BookBeat-Premium-kokeilujakson, jonka aikana voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat. Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä.
Lue myös: 7 tapaa, joilla kirjat ovat parantaneet elämääni
2. Kehitä itseäsi
Olen puhunut blogissani ja Instagramissani viime kuukausina itsensä kehittämisestä, sillä se on ollut minulle hyvin ajankohtainen aihe. Itseään voi kehittää monella tavalla ja lähteä aiheesta, joka kiinnostaa itseään eniten juuri sillä hetkellä.
Helpoin askel on valita yksi kokonaisuus, jota alkaa työstää. Tämä voi olla jokin taito, elämäntapa tai ihan vain tapa ajatella. Hommaa voi lähestyä valitsemalla itseään kiinnostavasta aiheesta kirjoitetun kirjan, mutta vaihtoehtoja on myös paljon muitakin.
YouTubesta voi katsoa joga-videoita ja ottaa niistä uuden tavan – esimerkiksi Yoga with Adriene -videot ovat minusta mukavia. YouTubesta löytyy ilmaiseksi myös paljon muita mielenkiintoisia videoita. Myös televisiokanavien ilmaisesta katselutarjonnasta löytyy jo paljon mielenkiintoista sisältöä eri aiheista.
Jos on kiinnostunut ihonhoidosta ja kosmetiikasta, on TwistBe-yrityksen Uusi alku ihollesi -ihonhoitovalmennus todella mielenkiintoinen kokonaisuus. Valmennuksen sisällöstä voi lukea tästä aiemmasta postauksestani.
LinkedIn Learning puolestaan tarjoaa ilmaisen kokeilujakson, jonka kautta voi opetella uusia liike-elämässä hyödyllisiä taitoja markkinoinnista koodaukseen, valokuvaukseen, kuvien käsittelyyn, myyntiin, sosiaaliseen kanssakäymiseen tai vaikkapa hakukoneoptimointiin.
Toinen mielenkiintoinen paikka oppia uusia taitoja verkossa on Skillshare-sivusto, joka puolestaan keskittyy enemmän luoviin juttuihin ja kädentaitoihin.
Uusista taidoista voi olla paljonkin hyötyä, jos koronavirus laittaa esimerkiksi omaa työllisyystilannetta uusiksi ja uusia hommia pitäisi löytää. Monessa työssä ratkaisee nykyään eniten osaaminen ja ymmärrys asiasta eikä suinkaan vain se, että on esittää koulutodistus jostakin aiheesta – kaikkia modernissa työelämässä tärkeitä taitoja kun ei ole vielä edes ehditty välttämättä opettaa koulussa.
Kun omaa viilettämistä tulee rajoittaa ja kotona tulee vietettyä enemmän aikaa, voi myös olla hyvä hetki pysähtyä miettimään ajatuksen kanssa, onko sellaisessa elämäntilanteessa, jossa haluaakin olla, vai haaveileeko jostain muusta, jonka eteen voisi nyt olla hyvin aikaa tehdä jotain.
Lue myös: Saa mitä haluat – opas omannäköisen elämän toteuttamiseen
3. Huolehdi ihmissuhteista
Kotona oleminen tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden huolehtia ihmissuhteista samassa taloudessa asuvien kanssa. Uskon, että monelle vanhemmalle ei toki ole helppoa, jos täytyy pysytellä kotona villien, energian purkamista kaipaavien lasten kanssa. Uskon kuitenkin myös, että siinä missä aikuinen saattaa ajatella tilanteen ikäväksi, voi lapsi olla aivan haltioissaan, kun vanhemmalla on kerrankin oikein kunnolla aikaa tehdä hänen kanssaan asioita.
Nyt on myös hyvä tilaisuus miettiä yhteistä tekemistä kumppanin kanssa. Kiireisessä arjessa on helppoa jopa vähän vältellä yhteistä aikaa tai ottaa sitä vain rajoitetusti, mutta aivan kuten lomallakin ollessa, saattaa paljon aikaa yhdessä yhtäkkiä viettäessä huomata, ettei ole hetkeen päivittänyt toisen kanssa kuulumisia kunnolla.
Nyt on siis hyvä hetki oikeasti puhua, hylätä kaikki ajatukset siitä, että mähän tunnen ton jo läpikotaisin ja oikeasti jutella ja tehdä yhdessä asioita, jotka voivat lähentää.
Joillekin kotiin vetäytyminen voi kuitenkin tarkoittaa, että joutuukin yhtäkkiä olemaan yksin, vaikka tavallisesti haluaisi olla muiden seurassa. Yksin oleminen ei kuitenkaan ole sama kuin yksinäisyys ja joillekin voi jopa tehdä hyvää opetella olemaan yksin, jos muuten on jatkuvasti seurankipeä.
Ikävimmässä tilanteessa ovat tietysti ne, jotka oikeasti ovat jo valmiiksi yksinäisiä. Verkon kautta voi kuitenkin yrittää löytää samanhenkistä jutteluseuraa, sillä on varmasti monia muitakin, jotka haluaisivat jutella jonkun kanssa.
Muille voi myös soittaa, vaikka se ei tavallisesti olisikaan tapana. Vaikka joku ei olisikaan arjessaan soittelijatyyppiä, voi hän hyvinkin olla iloinen, kun hänelle tällaisen poikkeustilanteen vallitessa soitetaan. Uskonkin, että lähes kuka tahansa ilahtuu, jos saa tällaisessa tilanteessa yllättäen soiton joltakin, joka kertoo soittaneensa, koska halusi tietää, mitä toiselle kuuluu.
Kavereita voi myös ”tavata” ilman, että menee fyysisesti jonnekin. Itse olen viettänyt etäpikkujouluja ja illanistujaisia verkon kautta esimerkiksi Messengerin ryhmäpuheluna, jolloin jokainen on nähnyt toisensa videolta, mutta saanut olla omassa sohvannurkassa. Joskus tähän on kuulunut viiniä, joskus taas ei. Tämä voi olla ihan uusi juttu omassa kaveriporukassa, mutta sitä voi ehdottaa!
Lue myös: Idiootit ympärilläni, eli miksi me kaikki olemme muista urpoja
4. Siivoa ja karsi tavaroita
Jos kotona kerran on suositeltavaa pysytellä, voi tilaisuuden hyödyntää ja tehdä sen kevätsiivouksen ja tavaroiden raivaamisen, joita on vältellyt, kun mieleen on aina tullut mieluisampia menoja. Nyt on vihdoin aikaa käydä läpi kaapit ja laatikot sekä siivota kaikki ne paikat ja pinnat, joita ei ole aikoihin tullut kuuranneeksi.
Kun koti on järjestyksessä ja raivattu, voi siellä myös tuntua viihtyisämmältä ja siellä saattaa jopa olla enemmän tilaa vaikkapa harrastaa jotain sellaista, mistä nyt innostuu.
Itse suosittelen siivousinspiraatioksi Marie Kondon KonMari-kirjaa. Vaikka kotiaan ei konmarittaisikaan kirjan esittelemällä tavalla täysin oikeaoppisesti, saa kirjasta silti hyvää inspiraatiota ja ajatuksia, joita voi soveltaa.
Minusta kirjan parasta antia ovat juuri ajatukset siitä, millaisia asioita kannattaa säilyttää ja mistä tavaroista läpikäynti voi olla hyvä aloittaa. Jos aloittaa suoraan henkilökohtaisimmista tavaroista, voi luopuminen olla vaikeaa, mutta kun ensin sisäistää, millaisia tavaroita haluaa säilyttää (kirjan mukaan niitä iloa pirskahtelevia ja hyödyllisiä juttuja), on homma helppoa aloittaa vaikkapa juuri käymällä läpi oman vaatekaapin sisältö.
Hommaa voi jatkaa myös ruotsissa keksityllä kuolinsiivouksella, josta postasin jo aiemmin. Sen synkästä nimestä huolimatta kyseessä ei kuitenkaan ole mikään negatiivinen asia. Jos taas innostuu tavaroiden vähentämisestä oikein kunnolla, voi inspiraatiota hakea japanilaisesta Goodbye, Things -kirjasta, jossa homma viedään äärimmäisyyksiin.
Näin hieman poikkeuksellisen tilanteen ollessa päällä tavaroiden karsimiseen voi tietysti liittyä myös hieman sellaisia tunteita, joita siihen ei ehkä muuten liittyisi. Moni saattaa haluta pitää joistakin tavaroista tällaisessa tilanteessa kiinni ihan vain varmuuden vuoksi, koska tulevaisuus tuntuu epävarmalta ja jopa hieman pelottavalta.
Jos siis raivaa kotia yhdessä muiden siellä asuvien kanssa, kannattaa ottaa huomioon, että muilla voi olla tällaisia tuntemuksia ja kuten yleensäkin olla puuttumatta siihen, mitä muut säilyttävät tai mistä muut luopuvat. Se on jokaisen henkilökohtainen asia.
Lue myös: KonMari ja minimalismi – näin ne eroavat toisistaan
5. Keskittyä asioihin, jotka lisäävät omaa hyvinvointia ja terveyttä
Kun kehotetaan viettämään enemmän aikaa kotona, ajattelee moni innolla sen olevan loistava tilaisuus vetäytyä sohvan nurkkaan viltin alle ahmimaan herkkuja ja nauttimaan Netflix-maratonista. Kaikki kaipaavat tällaisia hetkiä epäilemättä välillä ja varsinkin jos elämässä on ollut kiireistä ja stressaavaa, voivat ne tulla hyvinkin tarpeeseen.
On kuitenkin hyvä muistaa, että juuri nyt on erityisen tärkeää huolehtia myös omasta terveydestä. Rennoista löhöilyhetkistä on varmasti hyötyä, sillä ne auttavat lataamaan omia akkuja, mutta on myös tärkeää huolehtia, että niiden rinnalla huolehtii siitä, että syö terveellistä, ravinteikasta ruokaa ja huolehtii omasta liikkumisesta edes jollakin tavalla. Kun keho voi hyvin, jaksaa se myös puolustautua paremmin.
Itse olen nyt ollut toista kuukautta erityisen kiinnostunut tulehduksen vastaisesta ruokavaliosta ja ahminut paljon siihen ja ravintoon liittyviä kirjoja ja dokkareita. Olen kokenut, että söimme ennenkin perusterveellisesti, mutta erityisesti viimeisen kuukauden ajan suoliston hyvinvointi, probioottiset sekä prebioottiset ruoka-aineet ovat kaikki kiinnostaneet minua todella paljon ja uskon, että juuri nyt näitä asioita on erityisen hyvä miettiä, jotta keho pysyy vahvana.
Lue myös: Jos haluat hyvän elämän, lue tämä kirja
Moikka,
Ei liity nyt postauksen aiheeseen. Luin tänään Ilta-Sanomista bloggaajien suosikkituotteita käsittelevän jutun johon sinuakin oli haastateltu. Juttu oli muuten oikein mukava, mutta ihmetytti kovasti, kun yksi suosikkituotteesi oli oman brändisi vasta julkaistu kasvonaamio. Tässähän ei sinänsä muuten mitään ja tottakai omiin tuotteisiin pitää uskoa, mutta ihmetytti todella, miksei jutussa ollut mitään mainintaa siitä että suosittelet siinä _omaa_ tuotettasi. Mielestäni tämä on tulkittavissa piilomainonnaksi ja melko kyseenalaista, ja asiallinen maininta olisi ollut tuossa paikallaan. Olikohan toimituksella joku syy jättää asia huomiotta? :/
Tähän väliin voi olla hyvä tarkentaa, että en omista itse tuota tuotemerkkiä enkä saa mitään tuottoa sen myynnistä (ellei joku sitten osta blogin linkkien kautta tuotteita tietenkin kuten mitä tahansa muitakin tuotteita). Kuten olen kertonut, olen itse tosiaan _luonut_ brändin ja vastannut tuotteiden kehityksestä (tein tämän edellisessä työpaikassani), mutta se ei ole minun brändini siinä mielessä, että minulla olisi siihen oikeuksia. 🙂
Kiitos tarkennuksesta. Olipa kyse taloudellisen hyödyn saamisesta tai ei, niin asiallista olisi silti mielestäni mainita että henkilön suosittelema tuote on hänen luomansa/suunnittelemansa, kohtuullisen olennainen tieto kuitenkin. Mutta kuten totesin niin ehkäpä tämä oli toimituksen (oudohko) valinta. 🙂
Täysin samaa mieltä isben kanssa. Läpinäkyvyyttä ei ikinä voi olla liikaa ja se on aina ainoastaan positiivinen asia. Nyt ns. Salailu luo ehkä epäluotettavaa kuvaa, vaikka kokisitkin ettei tästä virallisesti olisi tarvinnut mainita
Pahoittelen, jos vastaukseni oli tulkittavissa niin, että kokisin, ettei asiasta tarvitsisi mainita. Tämä ei tietenkään ollut se, mitä tarkoitin, vaan ihan vain halusin oikaista sen, ettei minulla ole mitään yhteyttä yritykseen, joka omistaa tuotteen ja brändin, jotka yrityksessä töissä ollessani kehitin.
Artikkeli on kuitenkin toimittajan itsensä kirjoittama ja vastausta hänelle antaessani olen linkittänyt postaukseen, joka kertoo kyseessä olevan minun luomani brändi ja tuotteet. 🙂
Jos joutuisi olemaan kotona, mikä ajatuksena on kivaa mutta taloudellisesti ei eikä etätöitä ole mahdollista tehdä , minä siivoan, siivoan kerrankin kunnolla! Niin ettei kukaan ole häiritsemässä 😀 tykkään siivota ja järjestellä, karsin myös tavaroita aina kun mahdollista. Luen kirjoja mutta äänikirjoista en pidä, haluan omistaa sen kirjan ja lukea sen fyysisesti. Nykyään lainaan kyllä enemmän kirjastosta ja jos kirja on tosi hyvä, ostan sen omaksi. Katson myös telkkaria, elokuvia, sarjoja. Kävisin lenkillä koiran kanssa ja puuhaisin sen kanssa kaikkea. Täällä maalla voi olla ilman ihmiskontaktia ja liikkua melko vapaasti omilla tiluksilla 🙂 Laittaisin myös ruokaa ja tekisin sitä myös pakkaseen. Ehkä leipoisin 🙂
Miksi blogissasi ei ole tykkää-nappia? Olen kaivannut sitä monesti ennenkin. 😀 Tässä tilanteessa, jossa nyt ollaan, erinomainen postaus tämäkin!
Mietittiin avomiehen kanssa eilen illalla, että mitä kotona olemisen lisääminen meille tarkoittaisi. Introvertteina todettiin, että eihän me luovuttaisi kuin viikonloppuisista kahvilakäynneistä, kun ollaan viikolla illat kotona. Ja kahvilan voisi helposti järjestää kotiin leipomalla jotain hyvää. Eli kuulun todellakin tuohon mainitsemaasi porukkaan, joka salaa on hieman onnellinen tästä suosituksesta.
Olen jäänyt kotitoimistolle ja aion käyttää työmatkoista säästyvän ajan (n. 30min suunta) aamuisin joogaan ja iltapäivisin ulkoiluun. Ollaan myös suunniteltu työkavereiden kanssa etäkahvitaukoja ja ystävien kanssa etäillanistujaisia. Lisäksi olen seurannut, josko alueellani tarvitaan vapaaehtoisia esim. toimittamaan vanhuksille ruokaa tai muuten auttamaan yhteisöä.
Me ollaan introverttejä muutenkin, mutta jätettiin viikonloppuna käymättä serkun synttäreillä. Muuten kotona olo olisi tavallista menoa. Katsotaan Netflixiä, minä luen, neulon tai suunnittelen erilaisia listoja ja asioita, ja mies katsoo youtube-videoita ja soittelee sukulaisille ja kavereille. Mies voisi myös suunnitella esim. huonekaluja tai muuta rakennettavaa piirtämällä. Itse saattaisin intoutua juurikin tekemään vaatekaapille inventaarion tai järjetelemään kirjahyllyä tms.
Itse kuuntelen kotona äänikirjoja, onhan tuo kätevää laittaa vain kuulokkeet korville ja kuunnella äänikirjaa esimerkiksi, lenkillä tai kotiaskareita tehdessä.
Kotona oloilun ykkössuosituksesi kirjoista nauttiminen on kyllä parasta puuhaa.
Kiva blogiteksti!