Näin Clinique syntyi – taustalla kiinnostava tarina

Rakastan kiehtovia tarinoita tuotebrändien taustalla, sillä juuri tarinat herättävät brändit eloon mielessäni ja tekevät niistä kiinnostavia. Meinaan kuolla haukotuksiin, jos kuulen vielä yhdenkin ”tuotesarjan takana on henkilö X, joka ei ollut koskaan löytänyt itselleen sopivia tuotteita ja päätti sitten itse kehittää sellaisia” -tarinan. Maailman käytetyin, kulunein ja epäinspiroivin tarina ikinä. Nukahdin jo sitä miettiessänikin.

Yksi tuotemerkki, jolla on varsin kiinnostava tarina on Clinique. Useimmat meistä tietävät brändin ja ovat kuulleet sen 3-Step-ihonhoitorutiinista, mutta harva tietää, kuinka tuotemerkki on oikeasti syntynyt.

Carol Phillips Clinique
Carol Phillips. Kuva: Clinique.

Cliniquen syntymisen taustalla on Vogue-lehden toimittaja Carol Phillips, joka haastatteli vuonna 1967 artikkeliaan varten Dr. Norman Orentreichia, joka oli newyrokilainen dermatologi. Tuohon asti oli vahvasti uskottu, että hyvän ihon takana ovat pääsääntöisesti geenit. Dr. Norman Orentreich kuitenkin hoiti ihoklinikallaan asiakkaitaan hyödyntäen ihonhoitorutiinia, joka perustui kolmeen eri vaiheeseen: puhdistukseen, kuorintaan ja kosteutukseen. Hän uskoi, että rutiinin toteuttaminen kahdesti päivässä omalle ihotyypilleen sopivilla tuotteilla toisi jokaisen iholle uskomattomia vaikutuksia eikä kaunis iho olisi kiinni vain geeneistä.

Dr. Norman Orentreich.
Dr. Norman Orentreich. Kuva.

Suorasanaisuudestaan ja kauneusmaailman perinteisiä rajoja rikkovasta asenteestaan tunnetuksi tullut Carol Phillips teki elokuun 1967 Vogueen artikkelin, jossa esiteltiin Dr. Norman Orentreichin ihonhoitofilosofia. Artikkelin otsikkona oli mullistava kysymys: ”Can great skin be created?” ja artikkelissa paneuduttiin Dr. Norman Orentreichin tuohon aikaan varsin ainutlaatuiseen näkemykseen asiasta.

Evelyn Lauder. Kuva.
Evelyn Lauder. Kuva.

Voguen julkaisema artikkeli sattui tavoittamaan erään merkittävän henkilön. Estée Lauderin miniä Evelyn Lauder sattui nimittäin lukemaan sen ja kiinnostui mullistavasta ajatuksesta välittömästi. Hän uskoi, että Carol Phillipsin ja Dr. Norman Orentreichin avulla voisi syntyä ihonhoidon mullistava tuotemerkki. Evelynin puoliso, Estée Lauderin poika Leonard Lauder oli erittäin halukas luomaan jotain uutta ja tavoittamaan uudenlaisen asiakaskunnan. Hän uskoikin, että  juuri Carol Phillips olisi sopiva nainen tuomaan modernia ja luovaa näkemystä alalle ja houkuttelemaan nuorempiakin kuluttajia, jotka halusivat tietää yhä enemmän ja myös vaativat tuotteiltaan entistä enemmän tuloksia.

Estée Lauder
Estée Lauder, kuva.

Leonard esitteli Estéen ja Carolin  toisilleen ja naisten kemiat kohtasivat heti, sillä molemmat heistä olivat suorasanaista tyyppiä. Estée ihastui ajatukseen luoda tuotemerkki, joka olisi uusi, rohkea ja erilainen sekä kykenisi tarjoamaan kuluttajille heidän kaipaamaansa tietoa. Merkittävässä roolissa oli tietysti myös Dr. Norman Orentreich, jonka ideologiaan koko tuotemerkin sittemmin kulttikäsitteeksi muodostunut 3-Step System perustuu ja koko tuotemerkki luotiinkin yhdessä hänen kanssaan.

Clinique Can great skin be created
Kuva: Clinique.

Lähes tasan vuosi artikkelin julkaisun jälkeen syyskyyssa 1968 Clinique-tuotteet saivat päivänvalon New Yorkin Saks Fifth Avenue -luksustavaratalossa. Tuotemerkin nimi oli saanut inspiraation Evelyniltä, joka oli Pariisissa vieraillessaan nähnyt kaikkialla ”Clinique Esthétiques” -kyltein merkittyjä salonkeja, joihin pariisittaret menivät kauneushoitoihinsa. Hän rakastui sanaan välittömästi, sillä se yhdisti klinikkamaisen lähestymisen ranskalaiseen glamouriin.

Clinique lab coat
Kuva.

Tuotemerkki oli välittömästi muista poikkeava. Sen konsulentit kulkivat kliinisissä, valkoisissa laboratoriotakeissa ja merkin ”tietokoneet” eli käsikäyttöiset ja sähköttömät ihonhoitotaulut auttoivat määrittämään asiakkaiden ihotyypin ja ihon tarpeet, joiden pohjalta asiakkaille löydettiin juuri heille sopivat tuotteet.

(Jos konsulttien kaulassa kuvassa roikkuvat teippirullat naurattavat, niin niillä on tärkeä funktio. Ihoa kuoriva kasvovesi on avainasemassa Cliniquen ihonhoitorutiinissa ja liimaamalla teipin palan asiakkaan kädenselkään ja vetämällä sen sitten irti demonstroidaan asiakkaille edelleen tänäkin päivänä, kuinka paljon kuollutta ihosolukkoa ihon pinnalla on häiristemässä ihonhoitotuotteiden imeytymistä ja himmentämässä ihon hehkua.)

Cliniquen mainos vuodelta 1977.
Cliniquen mainos vuodelta 1977. Kuva.

Clinique ei aloittanut vain muutamalla tuotteella, vaan merkin valikoimaan kuului heti alkuun huikeat 117 kosmetiikkatuotetta. Näiden tuotteiden sydämessä oli ihon puhdistava kasvosaippua, kuolleen ihosolukon kasvoilta irrottava  ja ihoa kirkastava kasvovesi sekä kosteuttava ja tasapainottava kosteusemulsio, jotka yhdessä muodostivat 3-Step-ihonhoitorutiinin.

Estée Lauder piti alusta asti kiinni, että uusi tuotemerkki olisi täysin hajusteeton. Hänen omaa nimeään kantavassa tuotemerkissä käytettiin runsaasti hajusteita ja myös Carol oli sitä mieltä, että kuluttajat halusivat hajusteettomia tuotteita. He päättivät, että 100% hajusteettomuus on asia, jota korostettaisiin merkin mainonnassakin.

clinique ostolakossa

Ainutlaatuista Clinique-tuotteissa on myös merkin satsaaminen allergiatestaukseen. Allergiatestaus ei itsessään ole mikään erityinen juttu, sillä tottakai jokainen tuotemerkki testaa tuotteensa voidakseen myydä tuotekoostumuksia, jotka aiheuttavat mahdollisimman vähän allergioita – eihän kukaan tee bisnestä tuotteilla, jotka aiheuttavat reaktioita asiakkaidensa iholla.

Clinique tekee allergiatestauksensa kuitenkin hyvin valtavassa skaalassa. Uutta tuotetta kehittäessä koostumusta testataan 12 kertaa 600 ihmisisellä, eli yhteensä 7200 kertaa. Jos yksikin näistä testikerroista saa aikaan allergisen reaktion, tuotekoostumusta muutetaan ja se testataan uudelleen. Ei voi sanoa, että Cliniquen tuotteen olisivat allergisoimattomia, sillä toki joku voi silti olla allerginen niiden sisältämille ainesosille, mutta jos iho reagoi herkästi, ovat ne usein melko turvallinen vaihtoehto.

Postailen vielä toiste tarkemmin Cliniquen ihonhoitorutiinista ja tuotteista, sillä minusta tuntuu usein, että ne ovat hieman väärinymmärrettyjä eivätkä siksi pääse aina ihan oikeuksiinsa!

Clinique Virve Vee

Tiesittekö, että Clinique on näin läheistä ”sukua” Estée Lauderille?

14 kommenttia artikkeliin ”Näin Clinique syntyi – taustalla kiinnostava tarina”

  1. Nyt taisi päästä väärä vuosiluku yllä olevaan juttuun, kyllähän Clinique luotiin jo ennen vuotta -86 🙂

    Monet Cliniquen tuotteista ovat Estee Lauderin edullisempia (ja hajusteettomia!) versioita, varsinkin seerumit. Noin kymmenen vuotta sitten valikoimasa oli vielä aivan ihana kosteusvoide, jota sai kolmena eri ’vahvuutena’ ja se oli kaiken kruununa pakattu hygieeniseen tuubiin.. Nyt sekin kai poistunut, harmi.

    Kasvovedet ovat uudistumisen myötä edelleen liian tujuja liemiä, ja se lempeästi kuoriva 0.5 % salisyylihapponeste on jäänyt kokonaan pois 🙁
    En kyllä ymmärrä, millä strategialla noita saisi paremmin toimimaan, paitsi vessan desinfiointiin…

    • Oho, vuoden kehittelyprosessi oli muuttunut minun näppäimistölläni vuosikymmenen jatkuneeksi. 😀 Kiitos, korjasin tekstiin. 🙂

      • Tekstissä taitaa edelleen olla virhe, kerrot että Voguen artikkeli on julkaistu -67 ja Clinique syntynyt vuotta myöhemmin -76.

  2. Moikka Virve! Kysyisin, käytätkö tekstejä kirjoittaessasi mitään oikoluku-sovellusta tai kirjoitatko tekstit jollakin ohjelmalla, jossa olisi myös oikoluku-ominaisuus? Olen seurannut blogiasi jo pidemmän aikaa ja tykkään tavastasi kirjoittaa ja olenkin saanut paljon vinkkejä sekä tietoa itselle uusista asioista. (Olen myös ”sortunut” tilailemaan ebayn kautta suosittelemiasi tuotteita…:D) Näin lukijan vinkkelistä minua kuitenkin vähän häiritsee teksteissäsi lisääntyvät kirjoitusvirheet, koska koen, että ne ovat aivan turhia jarruttajia muuten niin hienossa lukukokemuksessa. (Tässäkin tekstissä huomasin ainakin 9…) Uskon, että jos ehtisit kiinnittämään siihen vähän huomiota, niin tekstiesi laatu paranisi entisestään. Kiitos vielä inspiroivasta blogistasi! Ps. Tarkoitus ei siis ole arvostella, vaan halusin ainoastaan tuoda itseäni häiritsevän asian esille!

    • Lupaan yrittää olla tarkempi oikolukemisen kanssa, sillä onhan se tosiaan ikävää lukea kirjoitusvirheitä vilisevää tekstiä. :/ Nyt kun olen viimekuukaudet tehnyt lähes joka päivä kellon ympäri töitä päivätyön ja blogityön parissa niin varmasti tosiaan tulee noita huolimattomuusvirheitä, joita ei satu omaan silmään kun tekstejään pääsääntöisesti öisin oikolukee. Ensikuusta alkaen saan onneksi kuitenkin vihdoin blogille yhden lisäpäivän viikossa päivätöiltä niin ehtii keskittyä taas paremmin ja aivotkin jaksavat varmasti miettiä enemmän, eli toivotaan, että näppäilyvirheet vähentyvät. 🙂

      • Tässä vastauksessakin oli kaksi häiritsevää yhdyssanavirhettä 😉 Ensikuu ja viimekuukausi ei oo yhdyssanoja. Mutta eipä nuo virheet juurikaan lukemista haittaa, kun sisältö on timanttista! 🙂

  3. Mielenkiintoista! Lähdeluettelo tai lukemisto olisi kiva tällaisen jutun perässä. Lukisin mielelläni lisää. Omalla ihollani Cliniquen tuotteet tuntuvat muovisilta ja tunkkaisilta, mutta ymmärrän hyvin kohderyhmän. Pakkausten ilmeessä on taas jotain rauhoittavaa, mistä pidän kovasti. Meikkipuolelta Lash Power kuuluu suosikkiripsiväreihini.

  4. Hei Virve! Kysyisin näin täysin aiheen ulkopuolelta, että tiedätkö toimittaako Ruotsin sephora suomeen. Kesällä vierailin siellä ja myyjä kehui, miten saavat oman verkkokaupan ja näin kävi.

    • Ei toimita, Puolan ja Ranskan Sephora toimittavat, mutta Postikulut ovat muistaakseni noin 20€ Puolasta ja olikohan jopa 40€ ranskasta. Tai myös olla, että Tsekkien Sephora toimittaa Suomeen, mutts sieltäkin postarit yli pari kymppiä. :/

  5. Olipas kiinnostava juttu! Juuri tämmöiset jutut ovat virkistäviä aina välissä lukea. Muutenkin peukut ihanalle blogillesi, olen seurannut ihan alusta lähtien. Vaikka itse en olekaan varsinaisesti kosmetiikkafriikki, sinun blogisi on silti hirmu viihdyttävää luettavaa.

Kommentointi on suljettu.