5 vinkkiä meikkikokoelman pienentämiseen

Erityisesti Instagram Stories -tarinoitani seuraavat tietävät, että vähennän kosmetiikkavarastojani aktiivisesti. Erityisen karsinnan kohteeksi ovat valikoituneet varsinkin meikit, sillä loppujen lopuksi en tarvitse niitä kovin suurta määrää.

Olenkin saanut prosessin edetessä paljon toiveita jakaa ihan konkreettisia vinkkejä siihen, kuinka omaa meikkikokoelmaa voisi kutistaa, jotta se olisi järkevämmässä mittakaavassa. Meistä monella kun on aivan liian suureksi paisunut kokoelma, josta ei edes ehdi täysin iloita.

Moni ei raaski luopua meikkituotteista, koska niihin on kerran käyttänyt rahaa. Totuus on kuitenkin, että ne rahat ovat jo menneet ja vaikka tuotetta kuinka säilyttäisi kotona, ei niitä rahoja saa enää takaisin. Jos tuotteen saa myytyä ennen kuin se on jo vanha, voi siitä vielä saada hieman rahaa takaisin, mutta sadan euron arvoisen meikkipaletin arvo on käytännössä nolla siinä vaiheessa, kun se seisoo kotona käyttämättömänä ja vanhenee.

Keräsin tähän postaukseen omat viisi vinkkiäni meikkikokoelman pienentämiseen:

Kuinka ostaa vähemmän meikkejä Ostolakossa minimalismi

1. Kerää kaikki samanlaiset tuotteet yhteen

Moni meikkejä rakastava kylvää meikkejä hieman sinne tänne eikä siksi tule täysin hahmottaneeksi, kuinka paljon meikkejä omistaa. Kun jokaisen huulipunan, luomivärin, meikkivoiteen, poskipunan ja korostuspuuterin kokoaa konmarimaisesti yhteen omiksi ryhmikseen tajuaa helpommin, kuinka paljon mitäkin omistaa ja havahtuu helpommin huomaamaan, ettei vaikkapa uusia korostuspuutereita olekaan järkeä hankkia.

Kun erilaiset meikkituotteet on koonnut ympärilleen omiksi ryhmiseen on hyvä laskea, kuinka monta mitäkin asiaa omistaa. Minusta on parasta laskea esimerkiksi jokaisen luomiväripaletin luomivärisävy erikseen eikä vain todeta omistavansa kahdeksan luomiväripalettia, jotka voivat todellisuudessa sisältää vaikkapa huikeat 96 luomivärisävyä.

Homman voi vielä viedä tarkempiin mittasuhteisiin kirjaamalla ylös, kuinka monta punaista huulipunaa, pinkkiä kynsilakkaa, ruskeaa luomiväriä tai mitä tahansa samankaltaista tuotetta jo omistaa.

Kuinka ostaa vähemmän meikkejä Ostolakossa minimalismi

2. Mieti, kuinka montaa tuotetta on realistista ehtiä käyttää

Meikit ovat ihania, mutta ne vanhenevat. Puuterimaiset tuotteet eivät välttämättä vanhene yhtä nopeasti kuin nestemäiset tuotteet, mutta niitäkään ei ole järkeä säilyttää loputtomiin – varsinkaan, kun se, että sama tuote on omassa kokoelmassa jäljellä vielä kahdeksan vuoden jälkeen lähes käyttämättömänä ei suinkaan kerro siitä, että tuote olisi erittäin rakas vaan lähinnä vain siitä, ettei sitä tosiaankaan käytä.

Meikkeihin hurahdettua niitä tulee helposti hamstranneeksi paljon. Kun kuitenkin kokoaa kaikki meikkivoiteensa yhteen tajuaa, ettei ole ollenkaan realistinen ajatus ehtiä käyttää lähitulevaisuudessa pois yhdeksää meikkivoidetta (joista osassa on muutenkin jotain vikaa), kahdeksaa korostuspuuteria tai seitsemää erilaista meikinpohjustajaa ja että osaa niistä käyttäessä toiset niistä vanhenevat väkisinkin.

Monelle nämä määrät voivat kuulostaa suurilta, mutta useimmat meikkeihin hurahtaneet nyökyttelevät hiljaa mielessään niiden realistisuudelle tai jopa tirskahtelevat ajatukselle, että joku voisi pitää määriä suurina, sillä heiltä löytyy kotoa huomattavasti enemmän. I hear you.

Kuinka ostaa vähemmän meikkejä Ostolakossa minimalismi

3. Päätä, mitä tuotteita on helppoa antaa pois

Kun samanlaiset tuotteet on koonnut kasaan ja saanut hahmotettua itselleen, kuinka montaa tuotetta on realistista ajatella käyttävänsä, voi helpommin miettiä, mistä tuotteista voisi luopua. Luopuminen ei kuitenkaan ole kannattavaa, jos sen tekee vain luopumisen vuoksi ja päätyy kohta ostamaan jälleen uuden vastaavan, ”koska kotona on enää viisi meikkivoidetta”.

Jos kuitenkin huomaat, että voisit luopua neljästä meikkivoiteesta, valitse kokoelmastasi neljä sellaista, joista pääset helposti eroon. Jos esimerkiksi tietää, että sisko, äiti, työkaveri tai ystävä voisi ilahtua meikkivoiteesta, joka seisoo jemmoissasi käytännössä tyhjänpanttina odottaen sitä neljännesvuosittaista hetkeä, kun ehkä satut sitä käyttämään, voi olla hyvä ajatus antaa se pois.

Monilta kynsilakkoihin hurahtaneilta voi helposti löytyä kotoa satoja kynsilakkoja. Olen itsekin ollut tällainen tyyppi. Ne kaikki sadat sävyt ovat aivan ihania, mutta onko niitä kaikkia järkeä omistaa, jos joitakin niitä ei ole koskaan edes ehtinyt käyttää tai niitä ehtii käyttää 1-2 kertaa vuodessa. Kuinka paljon iloa niistä ehtii saada?

Paitsi että tuotteita voi antaa lähipiirilleen, voi niitä myös kokeilla myydä tai jopa lahjottaa pois erilaisten Facebook-ryhmien kautta ja niille löytyy tavallisesti ottajia yllättävän helposti.

Kuinka ostaa vähemmän meikkejä Ostolakossa minimalismi

4. Heitä roskiin vanhat tuotteet

Minun teki pahaa kirjoittaa tämä, mutta pakko se on sanoa. Kosmetiikka ei kestä ikuisesti ja varsinkin tuotteet, jotka sisältävät vettä ovat täydellisiä alustoja erilaisille mikrobeille, jotka voivat aiheuttaa silmätulehduksia, epäpuhtauksia ja jopa vakavampiakin juttuja. Usein tuotteen vanhentumisen voi jo tunnistaa sen hajusta tai muista muutoksista tuotteen koostumuksessa, mutta aina sitä ei välttämättä edes näe. Esimerkiksi aurinkosuojatuote saattaa päällisin puolin vaikuttaa olevan täysin kunnossa, mutta tosiasiassa sen suojateho voi olla heikentynyt huomattavasti.

Jos kotona siis on vanhoja tuotteita, joita ei saa annettua pois (vaikkapa hieman käytetty ripsiväri, joka ei sopinutkaan omille silmille) tai jotka ovat taatusti jo ikivanhoja, on niiden paikka roskakori. Tavaroiden roskiin laittaminen on joskus välttämätöntä ja siitä voi tulla syyllisyydentuskia (ainakin itselleni), mutta niissä tuntemuksissa ei kannata silti jäädä piehtaroimaan.

Joskus käyttökelvottomia kosmetiikkatuotteita joutuu laittamaan roskiin, kun niille ei ole enää muuta sijoituspaikkaa, mutta hommaan voi yrittää suhtautua opettavaisena kokemuksena, jonka ansiosta tulevaisuudessa kosmetiikkaa tulee ostaneeksi vähemmän, jotta sitä ei enää toiste joutuisi heittämään roskiin.

Olen itse aina ajatellut, että jos minulla on joku melko paljon käytetty tuote, jota en enää voi sen kunnon vuoksi antaa pois, on minun käytettävä se loppuun itse jotta se ei mene hukkaan. Olen kitkutellut väkisin vähän huonolla meikkivoiteella, väärän sävyisellä puuterilla tai makuni vastaisella luomivärillä ihan vain siksi, että olen kokenut paremmaksi käyttää ne pois kuin heittää niiden rippeet roskiin.

Älkää käsittäkö nyt väärin, sillä olen täysin sitä ajatusta vastaan, että käyttökelpoisia tuotteita heitetään roskiin. Olen kuitenkin viimeaikoina antanut itselleni luvan käyttää enemmän järkeä ja heittää pois sellaisten tuotteiden rippeitä, joita en voi enää niiden kunnon vuoksi antaa muille. Niillä kitkuttamisen sijaan olen nauttinut täysillä niistä minulle jäävistä tuotteista, joista oikeasti pidän todella paljon ja siten huolehtinut, etteivät nekin ehdi vanhentua. Olisihan typerää käyttää väkisin huonoa tuotetta ja samalla antaa hyvän tuotteen vanhentua. Samalla olen kuitenkin jokaisen roskiin menneen tuotejämän kohdalla kirjannut hiljaa mieleeni, että tulevaisuudessa teen parempia hankintoja ja ylipäätään vähennän hankintoja.

Kuinka ostaa vähemmän meikkejä Ostolakossa minimalismi

5. Ota käyttöön tuotteet, joista luopumisesta et ole varma

Jos nurkissasi on pyörinyt jo pitkään luomiväripaletti, huulipuna tai poskipuna, joka on sinusta todella kaunis, mutta et vain koskaan tule käyttäneeksi sitä, kokeile ottaa se käyttöön. Päätä käyttää sitä viikon verran niin pääset oikeasti kärryille, pidätkö sen sävyistä tai koostumuksesta ja tulisitko käyttäneeksi sitä. Tämän jälkeen on paljon helpompaa joko jättää se käyttöön tai luopua siitä.

Joskus tulee huomanneeksi, että luomiväripaletin sävyt ja koostumus ovat aivan ihania ja on suorastaan hölmöä, ettei sitä ole aiemmin käyttänyt. Toisinaan kuitenkin tajuaa, että paletin laatu ei vastaa omia kriteereitään ollenkaan, joten vaikka sitä kuinka jemmailisi kätköissään ihan vain siksi, että sen sävyt näyttävät kauniilta, ei niitä tule kuitenkaan käyttäneeksi. Silloin paletti on vain parasta laittaa suosiolla kiertoon.

Joskus tulee säästäneeksi hieman erityisemmän värisiä huulipunia tai luomivärejä, sillä minulla ei ole muita tällaisia. Tämä pitää varmasti paikkansa, mutta ei silti takaa, että tuotetta tulisi käyttäneeksi. Sitä yhtä mustaa huulipunaa ei kannata säilyttää vain siksi, että se on ainoa musta huulipuna, jonka omistaa, jos sitä ei kuitenkaan koskaan tule käyttäneeksi. Tämän voi huomata kun nostaa tuotteen sivuun käytettäväksi ja silti tajuaa, ettei siihen kuitenkaan koskaan tartu.

Ostolakossa minimalismi meikit silmämeikit

6. Hiljaa hyvä tulee

Jos omaa meikkikokoelmaa on kerryttänyt vuosia, on todella epätodennäköistä, että muutoksen omassa ajattelussaan voi tehdä yhdessä päivässä. Ensimmäisenä päivänä voi osata sanoa heipat parille tuotteelle, viikon kuluttua huomaa muutaman muunkin turhan tuotteen ja pikkuhiljaa homma sitten etenee.

Tärkeintä on vain pysähtyä tajuamaan, että niillä jo omistamillaankin tuotteilla pärjää varsin pitkälle eikä kokoelmaa ole enää järkeä kartuttaa uusilla tuotteilla. Joskus voi myös riittää kun pysähtyy huomaamaan, että kokoelma on hyvä juuri sellaisena kuin se on ja vain ymmärtää, ettei siihen ole enää järkevää välttämättä lisätä mitään, kun kaikkea kerran jo löytyy.

Kuinka ostaa vähemmän meikkejä Ostolakossa minimalismi

Onko teillä muita hyviä vinkkejä oman meikkikokoelman kutistamiseen?

6 kommenttia artikkeliin ”5 vinkkiä meikkikokoelman pienentämiseen”

  1. Mun on ainakin vaikeaa heittää meikkejä pois ja huonompiakin pohjia saa kyllä mukavasti käyteltyä pois kun yhdistelee erilaisia meikkivoiteita. Useinhan meikkivoiteet on aavistuksen verran huonon värisiä tai väärä lopputulos ja toisaalta vuoden aikojenkin vaihtelu aiheuttaa omat haasteensa. Lisäksi yritän ylläpitää omaa motivaatiota sillä, että tuotteiden mitä on kertynyt paljon käytän kaksi pois ja yhden ostan tilalle. Näin ei tarvitse kokonaan ryhtyä lakkoilemaan vaan homma pysyy usein mielekkäänä. Ja kyllä niitä tuotteita sitten kuluukin, vaikka aina ei siltä tuntuisi!

    Yritän itsekin päästä kokoelmaan missä kaikki tuotteet olisi mielekkäitä ja niiden käyttäminen tuntuisi ihanalta. Meikkien kohdalla olen huomannut, että nautin paljon enemmän kalliimmista tuotemerkeistä ja tämän myös sallin itselleni. Ostan nykyään vähemmän, mutta kalliimpia tuotteita.

  2. Itse vasta heitin pari tuotetta roskiin, jotka ovat olleet _joskus_ hyviä, mtta ei enään. Esimerkiksi 7 vuotta käytössä ollut peitevoidesivellin, jonka karvat hapsottaa jo joka suuntaan ja rikki mennyt varjostuspaletti, joka ei enään millään muotoa toimia. Eli vinkkini on myöntää itselle että, joku lemppari tuote ei enää toimi.

  3. Oletko kuullut ihonhoidosta kuplavedellä? Ilmeisesti koreasta lähtöisin tämäkin sodastream oli myös kehittänyt tähän tarkoitukseen beauty bubbles-pulloja. Kuulisin mielelläni ajatuksistasi postauksen muodossa kuplaveden käytöstä ihonhoidossa!

  4. Minun vinkkini kokoelman aisoissa pysymiseen on säilyttää kaikkia samassa boxissa.
    Säilytän meikkejä 20cmx27cmx18cm kokoisessa meikkiboxsissa (Joskus Anttilasta tilattu) ja tavoitteeni on, että kaikki meikkini sopivat siihen. Aikaisemmin siveltimetkin olivat peltisessä kynäkotelossa boxissa. Nyt rullalle käärittävässä sivelinpussukassa. Irtopuuteri (iso rasia), meikkipuuteri (iso rasia) ja iso pullea puuterisivellin eivät sovi boxiini.
    Olen etsinyt, huonolla menestyksellä, saman tapaista isompaa säilytys boxia. Työkalupakit tzekattu, kalastuspakit myös, Inglotin myymät joko liian pieniä tai liian isoja.
    Minkin ostan laadukkaita meikkejä, joilla on kiva meikata eivätkä luomivärit saa olla varisevia. Kalliissa luomivärissä on hyvä pigmentti ja on siksi erittäin riittoisa. Siksipä paletille tai napille kerkiää kertyä ikää. Vaaleat sävyt kuluvat nopeimmin, koska niitä tulee käytettyä enemmän ja isommalla alueella.on
    Minnis sanoo kanssani samoilla sanoilla, että väärän väriset meikkivoiteet mixaillaan ja käytellään pois.
    Meikkien kiertoon laittoa hankaloittaa työ-ja kaveripiiri, joka ei meikkivoiteita käytä.
    Palettien suhteen olen tarkka, kaikkien värien pitää olla käyttökelpoisia. Punainen luomiväri on varmasti sellainen, jota en varmasti käytä, joten sellainen paletti saa jäädä.

Kommentointi on suljettu.