Mainitsin aiemmin tällä viikolla ohimennen, että olemme mieheni kanssa pitäneet silmiä auki äkkilähdön suhteen. Halusimme löytää edullisen matkan, jolle voisimme lähteä viettämään joulua ja mahdollisesti myös uutta vuotta lämpimempiin maisemiin.
Täällä Ruotsissa lempparisivuni äkkilähtöjen kyttäykseen on ollut Sistaminuten, jonka tarjonnasta olemme poimineet aiemminkin jo muutamat halvat reissut.
Tällä erää haaveilimme kahden viikon reissusta lämpimään all inclusivella. Pääsemme näillä näkymin lähtemään maailmalle vasta keväällä, kun miehen tämänhetkinen teatterikiinnitys loppuu, mutta miehellä on kolmisen viikkoa joululomaa, joten halusimme päästä pois pohjoisen pimeydestä ja kylmyydestä edes hetkeksi.
Aiemmilla reissuillamme meillä on ollut hyvä tuuri lähtöjen suhteen ja esimerkiksi viimeksi maaliskuussa saimme viikon reissun Egyptiin hyvään hotelliin all inclusivella juniori sviitissä kahdelle hengelle noin 750 eurolla. Suosin mielummin matkoja, joissa kohteessa ollaan vähintään pari viikkoa, mutta välillä tulee tehtyä poikkeuksia hyvien diilien sattuessa kohdalle.
Tälläkin kertaa vaihtoehtoja oli reilusti, joten päätöksen tekeminen ei ollut ihan helppoa. Minulle äkkilähdöissä on parasta juuri se yllätyksellisyys, sillä mielessäni on kyllä runsaasti kohteita, joihin haluan jossakin vaiheessa matkustaa, mutta pidän siitä äkkilähtöjen aikaansaamasta kutkuttavasta tunteesta kun ei tiedä, missä päin maailmaa on vain muutaman päivän päästä ja silmien eteen voi koska tahansa pompata hyvä tarjous.
Tälläkin kertaa äkkilähtöjä sai melko edulliseen hintaan, mutta loppuvuoden pyhät nostivat silti niiden hintoja hieman. Vuodenvaihteessa lähteminen olisi jo ollut edullisempaa, mutta ei valitettavasti mieheni aikataulujen vuoksi sovi.
Vertailimme erilaisia vaihtoehtoja: Tarjolla oli viikon lomaa Egyptissä all inclusivella neljän tähden hotelleissa noin 460 eurolla henkeä kohti, mutta tähtiluokituksestaan huolimatta hotellit eivät olleet saaneet kovin kummoisia arvosteluja. (Tarkistamme aina, mitä TripAdvisorin arvostelut kohteesta sanovat.)
Tunisiaan olisi päässyt kahdeksi viikoksi vastaaviin oloihin noin 950 eurolla, mutta sielläkään hotellien arviot eivät olleet erityisiä. Maksamalla 1200 euroa olisi saanut Tunisiasta viiden tähden hotellista all inclusiven kahdeksi viikoksi henkeä kohti ja vaikka arvostelut hotelleista olivatkin jo vähän parempia, eivät nekään silti olleet huippuja.
Kun vielä lisäksi tiedostin, että tuo summa vastaisi noin kahden kuukauden elinkustannuksiani Ruotsissa, alkoi lopulta tuntua fiksummalta ajatukselta olla laittamatta niin paljon rahaa parin viikon lomaan tässä elämäntilanteessa. Jos arkeni olisi ollut täytetty stressaavalla työllä ja tuo olisi ainoa henkireikäni sen keskellä, olisin varmasti kokenut matkan rahan arvoiseksi, mutta tällä hetkellä asenne reissua kohtaan oli erilainen.
Vaikka minulla oli säästöjä, mietin mielummin asioita pitkällä tähtäimellä ja nyt tiesin, että voisin jo muutaman kuukauden kuluttua hyötyä säästetyistä rahoista paljon enemmän.
Mietimme toiveitamme matkan suhteen hetken ja päädyimme lopulta valitsemaan täysin toisenlaisen vaihtoehdon, kuin mitä alunperin suunnittelimme.
Halusimme pois kylmästä ja pimeästä säästä jonnekin, missä voisimme kävellä ulkona ilman toppatakkia ja tutkia ympäristöä. Koska sunnittelimme muutenkin lähtöä pidemmäksi aikaa maailmalle jo parin kuukauden kuluttua, olisi jopa vähän hölmöä laittaa reissuun rahaa tässä vaiheessa kovin paljon. Niillä samoilla rahoilla yhdistettynä asuntomme vuokratuloihin eläisimme Aasiassa pitkään herroiksi.
Kun sitten vielä huomioi, että meillä oli ollut niin hyvä tuuri aiemmilla äkkilähdöillämme, sortuisimme ainakin hiljaa mielessämme varmasti melko helposti vertailemaan aiempiin lottovoittoihin sitä, mitä tällä kertaa hieman kalliimmalla saisimme – ja TripAdvisorin hotelliarvostelut huomioiden se tuskin olisi aiempaa parempaa.
Lopulta päätimme, että otamme alkuperäisestä suunnitelmastamme täysin erilaisen lähestymistavan ja katsoimme, mistä löytäisi kiinnostavan kohteen mahdollisimman edullisesti. Riittäisi, että hotelli olisi saanut ihan hyvät arvostelut, se olisi hyvällä sijainnilla ja että meillä olisi mahdollisuus laittaa siellä itse ruokaa – kyseessä olisi siis tosiaankin budjettimatka.
Tämän pohdinnan seurauksena päädyimme buukkaamaan neljän päivän varoitusajalla äkkilähdön viikoksi Madeiralle.
Matkalla oli lentoineen ja neljän tähden majoituksineen hintaa noin 250 euroa per henkilö ja kun siihen vielä lisää menopaluut lentokentälle täällä Ruotsissa sekä Madeiralla, on loppusumma vähän alle 300 euroa. Päätimme siis lähteä nuukailemaan Funchaliin.
Vain hetki matkan buukkaamisen jälkeen olin myös jo selvitellyt, mistä saisimme reissussa edullisimmat ruuat. Paloin jo halusta päästä Madeiran upeisiin maisemiin jatkamaan Pariisissa hyvin alkanutta kävelyharrastustani ja tällä kertaa ei vain kaupungin, vaan ylipäätään koko saaren käyttämistä olohuoneenani.
Nyt kun elämäntilanteeni on muuttunut, ovat myös matkustamisen prioriteetit muuttuneet paljon. Siinä missä päivätyössä ollessani koin, että yksi ulkomaanmatkan tärkeimpiä juttuja on nimenomaan päästä ottamaan rennosti uudessa ympäristössä, ei vastaavalle ole tämänhetkisessä elämäntilanteessa samalla tavalla tarvetta. Nyt matkan päätarkoitus on mennä kokemaan ja näkemään – sekä vähän seikkailemaan. Kaiken ei myöskään tarvitse olla takuuvarmasti huippuhyvää.
Päivänselväähän toki on, ettei eläkeläistenkin niin kovasti rakastamalla Madeiralla ole lähtökohtaisesti tarjota kovin jännittäviä seikkailuja sanan varsinaisessa merkityksessä. Silti reissu sinne tarjoaa kuitenkin epäilemättä enemmän meille sopivia aktiviteettimahdollisuuksia kuin Egyptin ja Tunisian kaltaiset lomakohteet, joissa on lähestulkoon mahdotonta edes voida kävellä rauhassa hotellin ulkopuolella. Ne ovat kuitenkin täydellisiä paikkoja löhölomaan, kun hyvä hotelli vain sattuu kohdalle.
Rakastan sitä, että voin kuljeskella ympäriinsä, tutkia katuja ja edes jossain määrin kokeilla paikallista elämää. En halua vain syödä päivittäin ravintoloissa, vaan olen kiinnostuneempi selvittämään, paljonko todelliset ruokakustannukset arkea kohteessa eläessä voisivat olla, mitä minulle kelpaavaa ruokakaupasta löytyy sekä ylipäätään pääsemään edes hieman sisään siihen tunnelmaan, jonka kohteessa oikeasti asuessaan voisi saada. Mistäs sitä tietää, jos vaikka haluaisimmekin muuttaa lähitulevaisuudessa juuri Madeiralle!
Kun matkasta ei myöskään ole maksanut kuin 250 euroa, on kaikki siellä vastaantuleva vain positiivista ja iloista yllätystä. Hotellin pitäisi ainakin olla hyvä, sillä se on tosiaan neljän tähden hotelli ja saanut myös TripAdvisorissa samat neljä tähteä.
Edellisestä kerrastani Madeiran Funchalissa on melkein 20 vuotta, joten muistikuvani eivät ole kovin vahvat ja kaupunki on varmasti myös muuttunut siitä, joten on mukavaa päästä sinne uudelleen näin aikuisiällä. Minä odotan tosiaan aivan erityisesti sitä, että voin kävellä pitkin kaupunkia ja mieheni puolestaan haaveile, että kävisimme myös patikoimassa, sillä Madeira on siihen suosittu paikka. Vaikka emme tavallisesti autoilekaan, on suunnitelmissa mahdollisesti myös vuokrata auto pariksi päiväksi, jotta voimme nähdä saarta hieman enemmän.
Ensiviikolla blogissa tulee siis varmasti olemaan matkakuulumisia Madeiran upeista maisemista. Kuten myös aina ennenkin, päivittelen matkakuulumisiani tältäkin matkalta Intagram Stories -tarinoihini, joten laittakaahan tili seurantaan, jos ne kiinnostavat.
Edukasta lounasta saa Pingo Doce ruokakauppaketjujen yhteydessä olevista lounasravintoloista! Paljon vaihtoehtoja ja hinta painon mukaan 👍
Joo, tuo oli juuri itseasiassa se meidän budjettiratkaisu, jota ajattelimme paljon ruokakaupan ohella suosia! 😀
Itse olin juuri marraskuussa ekaa kertaa Madeiralla ja rakastuin paikkaan täysin. Me matkakaverini kanssa kävelimme päivittäin 10-20 km, käytiin myös levadalla matkatoimiston retkellä. Niihin pääsee toki ilman järjestettyä retkeäkin mutta meidän kartanlukutaidolla emme uskaltaneet lähteä kahdestaan. Mikään makumatkailijan paratiisi se ei ole. Ruoka oli ravintoloissa pääasiassa mautonta ( ainoastaan Café Funchalissa ruoka oli hyvää) mutta meille se ei ollut silti ongelma kun ei oltukkaan millään makumatkalla. Hauskaa reissua teille!
Me ollaan myös lähdössä Madeiralle mieheni kanssa, tosin vasta vuoden vaihteessa ja kahdeksi viikoksi 🙂 Meille oli tärkeää saada reissu juuri tuohon aikaan työtilanteiden takia, joten jouduttiin ostamaan ajoissa, vaikka oltiinkin mietitty myös äkkilähtöjä. Hyvään hintaan saitte reissun! Oon myös itse ollut juurikin 20 vuotta sitten perheen kanssa Madeiralla, joten muistikuvat eivät ole kovin vahvat 😀 Mahtavaa, jos kirjoittelet raporttia. Erityisesti ruokajutut ja levadat kiinnostaa (tosin ehkä siellä ei ole paljon muuta tekemistä nuo :D)
Neljä tähteä Madeiralla ei aina ole sama kuin neljä tähteä Ruotsissa.Ehkä kolme plus!
Joo, maailmalla on niin eri käsitykset asioista aina, joten siksi katsomme tosiaan aina noita TripAdvisorin arvosteluja ja niiden keskiarvoja. 🙂
Hienon paikan olet valinnut, olimme juuri marraskuussa 3 viikkoasiellä. Jos hotellissasi olisi keittomahdollisuus niin ruuan laitto on helppoa. Pingo Dosesta saa niin hyvin tuoretta kalaa, valitset kalan ja se fileroidaan, siihen lisäksi bataatti ja pipinellaa ja salaattia. Ja ne viinit, n 2 e saa vinho verdeä ja punaviiniä vaikka minkälaista. Ravintoloita on paljon ja löytyy hyvää ja maukasta ruokaa…
Madeiralla saat kyllä jännittäviä seikkailuja, jos lähdet levadoille ja muutenkin lyonnon äärelle. Maisemat on henkeäsalpaavat ja jännittävät. Katsokaa vain, ettei kyseinen vuori satu olemaan pilven keskellä! Curras das freiras ja Camara de lobos oli mun suosikkipaikat, sekä saarta kiertävät tiet, vuoret, pohjois-saaren maisemat, itäkärjen kalliohäntä, eucalyptusmetsät… Autoilusta kun mainitsit, tuli mieleeni myös paikallisbussien suosiminen, edullinen ja viihdyttävä tapa päästä mitä huikemapiin paikkoihin. Delfiinejä en ole kans koskaan päässyt niin lähelle kuin Madeiran valassafarilla.
Patikointi nunnien laaksosta funchaliin, kokeile, jos uskallat 😁