Tapahtui eräänä päivänä Tukholmassa…

Terveisiä kesäisestä Tukholmasta!
Kuten kerroin, sain tilaisuuden tulla viikoksi nauttimaan kauniista Tukholmasta ja olen ottanut siitä ilon irti täysillä.
Töissä laivalla ollessani minulla on tietysti aina jokaisen työpassini aikana mahdollisuus viettää joka toinen päivä iltapäivisin muutama tunti Tukholmassa, mutta aikaa ei koskaan tunnu olevan tarpeeksi. Usein iltapäivävapaa kestää maksimissaan neljä tuntia (normaalisti n. 3,5 h) ja koska sinä aikana tulisi vielä ehtiä syödä, freesautua iltaa varten ja ehkä tehdä jotain liikunnallistakin (plus olla taas ajoissa takaisin laivalla), on aika todella kortilla. Pitkin Tukholmaa ei siis voi noin vaan lähteä hillumaan, joten olin onnissani siitä, että vihdoin saatoin käyttää aikaani Tukholmassa ilman, että minun täytyi jatkuvasti katsoa kelloa.
Kävin aamulenkillä majapaikkani lähistöllä ja tutkin sen ympäristöä innokkaasti, mutta kaikkein suurimmalla innolla siirryin freesautumisen jälkeen kohti keskustaa ja lähdin vaan kävelemään katuja ristiin rastiin ilman määränpäätä. 
Kuljin läpi vanhan kaupungin katujen ja seikkailin niitä ristiin rastiin. Jatkoin matkaani Södermalmille, jossa myös kuljin katuja ristiin rastiin silmät uteliaisuudesta pullottaen. Kuljeskelin sinne tänne ja kurkin kaikkialle, minne vain kehtasin. Imin kaupunkia itseeni kaiken sen edestä, mitä olen joutunut laivavuosieni aikana jättämään väliin.
Oli ihanaa viettää aikaa kaupungissa ja syventyä sen pieniin ykstyiskohtiin.
Kävelin lopulta Globenille asti ihan vaan nähdäkseni senkin sitten. Rakastan kävelyä kaupunkilomilla, sillä minusta on ihanaa nähdä kaupunkia kunnolla ja hahmottaa, kuinka sen eri osat sijaitsevat suhteessa toisiinsa. Metrollakin olisi toki helppo liikkua, mutta silloin ei aina välttämättä hahmota etäisyyksiä ja alueiden sijaintia toisiinsa nähden tupsahdellessaan maan pinnalle aina vaan sieltä täältä. Se tuntuu minusta enemmän jotenkin sellaiselta ”tick the box” -meiningiltä: nyt näin tuon, seuraavaksi tuonne.
Ylivoimaiseksi suosikkikaupunginosakseni on tällä hetkellä valikoitunut nimenomaan Södermalm, jonka ystäväni mainosti etukäteen olevan livenä juuri kaikkea sitä mitä meidän Helsingin Kallio tahtoisi olla. Ja juuri sellainenhan se onkin: monipuolinen, hieman boheemi ja vapaamielinen ja todella mielenkiintoinen.
Jos siis olette menossa Tukholmaan ja tahdotte nähdä jotain muuta kun vain keskustan ostoskadut tai vanhan kaupungin, suosittelen lämpimästi matkaamaan Södermalmille fiilistelemään kaupunginosan tunnelmaa.
 
Olin itse tuona ensimmäisenä kokonaisena Tukholman päivänäni niin humaltunut siitä vapaudesta, että saatoin vaan yksin kävellä ristiin rastiin kaupungin katuja, että huomasin lopulta illalla kännykkäni RunKeeper-sovelluksen avulla kävelleeni yhteensä päivän aikana noin 25 kilometriä, minkä lisäksi olin aamulla käynyt hölkkälenkillä. Äärimmäisenä jokotai-ihmisenä olin siis ahminut tuona päivänä noin 30 kilometrin edestä Tukhoman katuja, mikä oli minusta varsin hyvä aloitus viikolleni. Jos minulla kerrankin oli mahdollisuus ottaa kaupungista ilo irti, niin minä todellakin halusin tehdä sen!
Minulla on vielä jonkun verran suunnitelmia tuleville lomapäivilleni, mutta kuulisin mielelläni teiltä vinkkejä siihen, mitä Tukholmassa kannattaa tehdä tai nähdä. Tiedättekö jonkun ihanan alueen, joka kannattaisi käydä kurkistamassa? Jonkun suloisen kahvilan? Jonkun spesiaalin paikan? Jotain muuta ihan erityistä? Kuulisin todella mielelläni pienimmätkin vinkkinne, silllä haluan todella kovasti ahmiä tätä kaupunkia itseeni kaikin mahdollisin tavoin!
Veikkailen, että tulen tulvaisuudessa viettämään täällä paljonkin aikaa, joten kuulen mielelläni aivan kaikki Tukholmaan liittyvät vinkkinne ja niin varmasti kuulee moni muukin kaupunkiin edes iltapäiväksi risteilylaivalla matkaava.
Bring it on, siis!

16 kommenttia artikkeliin ”Tapahtui eräänä päivänä Tukholmassa…”

  1. Olen ensi kuussa lähdössä päivä Tukholmassa risteilylle. Sephora on kohteena ainakin. Viime vuonna Roomassa kävin ensi kerran, ihana kauppa! Vinkkejä otetaan vastaan missä kannattaa käydä. Toki meidän aika on hyvin rajallinen…

    • Rajallisen ajan kanssa kannattanee suunnistaa ihan ydinkeskustaan varsinkin jos kosmetiikan tutkiminen on mielessä. Åhlens, NK ja Kicksit ovat pullollaan juttuja, joita meiltä ei Suomesta saa. 🙂

  2. Jos vaan pystyt uhraamaan yhden lomapäivän ja kiinnostusta on, suosittelen lämpimästi ainakin käymään Wasa-laivan museossa. Todella mielenkiintoinen paikka ja aika kuuluu nopeasti monta tuntia 🙂

  3. Stockholm Quality Outlet Barkarby:ssä on ihan käymisen arvoinen paikka: http://qualityoutlet.com/. Sinne pääsee kätevästi pendeltågetilla rautatieasemalta (joko Barkarby tai Jakobsberg) ja siitä bussilla perille.

    • Tuo on ollut minulla hieman suunnitelmissa, mutta olen miettinyt, onko sinne meno fiksua kun en varsinaisesti mitään tarvitse… voi kuitenkin olla, että käyn kurkistamassa paikan. 🙂

  4. Itse ainakin historiafanina nautin aivan valtavasti Skansenin ulkoilmamuseosta. Se on vähän kuin Turun käsityöläismuseo, mutta vaan aivan valtavan paljon isompi. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Viikinkikylä Birkassa saattaisin myös haluta käydä, tai varmaan vähintään jollain vesibussireissulla, jos olisi paljon aikaa.

  5. Skeppsholmen on todella kiva paikka jossa voi kävellä ja nauttia maisemista. Ja sitten on olemassa kaunis museo nimeltään hallwyllska palatset joka on vierailun arvoinen!

  6. Jos käyt Vasa-museossa, käy samalla reissulla Waldemarsuddessa. Ratikallakin pääsee.

Kommentointi on suljettu.