Mitä bakuchiol on ja miksi kaikki puhuvat siitä?

*Sis. mainoslinkkejä

Tämän hetken trendikkäin raaka-aine on ehdottomasti bakuchiol. Maailmalla sitä sisältäviä tuotteita on myynnissä jo paljon, mutta meillä Suomessa bakuchiolia sisältäviä tuotteita on kuitenkin toistaiseksi vielä saatavilla melko vähäisesti. Ainesosasta kuitenkin puhutaan kaikkialla ja tulevan syksyn ja talven myötä sitä tullaan varmasti näkemään yhä useammassa tuotteessa myös meillä Suomessakin.

En ole itse vielä kokeillut bakuchiolia sisältäviä tuotteita, mutta koska ainesosasta puhutaan niin paljon, lähdin todella uteliaana selvittämään, mistä bakuchiol-hypetyksessä oikein on kyse.

Herbivore_Bakuchiol_Retinol_Alternative_Smoothing_Serum

Mitä bakuchiol on?

Bakuchiol on antioksidanttinen ainesosa, jota saadaan erityisesti Psoralea corylifolia -kasvin siemenistä. Myös nimellä babchi tunnetussa kasvissa on pehmeän violetit kukat ja bakuchiolia sisältävät tuotteet voivatkin usein olla sävyltään violettisia.

Bakuchiol ei ole mikään uusi ainesosa, vaan sitä on käytetty esimerkiksi aasialaisessa ja intialaisessa lääketieteessä jo pitkään. Erityistä tästä aiktiiviaineesta tekee kuitenkin se, että uudehkojen tutkimustulosten perusteella sen uskotaan olevan luonnonmukainen haastaja supersuositulle retinolille. Bakuchiol ei vaikuta iholla samalla tavalla kuin retinoidit, mutta sen aikaansaama vaikutus on kuitenkin samanlainen kuin retinolilla.

Miksi bakuchiol on niin suosittua?

Bakuchiolia on näkynyt markkinoilla jo hetken, mutta tämän kesän aikana siitä ovat kirjoittaneet monet kansainvälisesti tunnetut verkkosivustot Nylonista Elleen, Byrdieen, Allureen, Vogueen, Glamouriin ja Good Housekeepingiin.

Viime viikolla ainesosasta tuli supersuosittu myös Suomessa, kun suomalaisten kuluttajien suosikkisivusto Iltalehden Tyyli.com teki siitä artikkelin. Tuon jutun jälkeen minullekin alkoi sadella ainesosasta kysymyksiä ja meillä töissä asiakaspelvelun pitivät kiireisinä asiakkaat, jotka tiedustelivat bakuchiolia sisältäviä tuotteita. Bakuchiolin suosio on täysin ymmärrettävää, sillä siitä on vain pieni hetki, kun suuri osa maailmaa (Suomi mukaan lukien) meni sekaisin retinolista ja nyt tämä ainesosa vaikuttaa mahdollisesti jopa retinolia paremmalta.

Koska myös luonnonkosmetiikan suosio kasvaa jatkuvasti, on kysyntää erilaisilla luonnon tehoaineille yhä enemmän. Luonnosta saatava vaihtoehto retinolille kuulostaakin monista houkuttelevalta.

Miksi retinoli on ollut suosittu?

Retinoidi on A-vitamiinista saatava ainesosa, jonka voimakkaimpia muotoja on saatavilla aknen ja ikääntymisen merkkien hoitoon vain lääkärin määräyksellä. Sen miedompia muotoja kuten retinolia ja retinyylipalmitaattia käytetään kosmetiikassa reseptivapaasti. Retinolista ja retinoideista puhutaan usein ristiin, mutta tosiasiassa ne eivät ole toistensa synonyymeja.  Retinoidi on siis yleisnimitys useille reseptillä saataville sekä reseptivapaille A-vitamiinin johdannaisille.

Retinoidit auttavat mm. elvyttämään ihon kollageenin tuotantoa ja tehostamaan ihon uudistumista, mutta juuri niiden ihon uudistumista tehostavan vaikutuksen vuoksi ne voivat  varsinkin aluksi saada iholla aikaan hilseilyä ja ärtymistä.

Erityisen suosittua retinolista teki The Ordinary, jonka Granactive Retinoid 2% Emulsion  on yksi merkin myydyimmistä tuotteista.

Tavallisesti tehokkaimpia retinoideja löytyy tosiaan lähinnä reseptillä saatavina tuotteina, mutta The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion sisältää kuitenkin kahta edistyksellistä retinoidin muotoa, joita saa olla reseptivapaissa tuotteissa. Nämä edistykselliset muodot saavat aikaan sen, että tuote vaikuttaa iholla hyvin tehokkaasti, mutta ei liiemmin ärsytä ihoa ja juuri se on tehnyt siitä supersuositun muihin retinoidituotteisiin verrattuna – plus tietysti se, että erittäin tehokkaan tuotteen voi saada halpaan hintaan.

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion -tuotteesta ja retinoideista voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Mitä bakuchiol tekee iholle?

Aivan kuten retinoli, bakuchiol voi stimuloida kollageenin tuotantoa, lisätä ihon kiinteyttä ja kimmoisuutta sekä häivyttää juonteita ja pigmenttiläiskiä. Sen pitkäaikainen käyttö voi myös vähentää ihon karheutta ja kuivuutta.

Paitsi että bakuchiol on erinomainen tehoaine ikääntyvälle, anti-age-vaikutteista hoitoa hakevalle iholle, on sillä myös anti-bakteerisia sekä mikrobien kasvua ja lisääntymistä ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä loistavan tehoaineen epäpuhtaalle iholle.

Bakuchiol voi siis saada ihon pinnan näyttämään tasaisemmalta, tehdä ihosta tasaisemman sävyisen sekä nuorekkaamman ja heleämmän näköisen. Bakuchiolin antioksidanttiset vaikutukset voivat myös auttaa ehkäisemään ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Todisteena bakuchiolin retinolin haastavista kyvyistä on esimerkiksi British Journal of Dermatologyn julkaisema 12 viikon tutkimus, jossa todettiin ainesosan vaikuttaneen merkittävästä juonteisiin, ryppyihin, pigmenttiläiskiin, ihon kiinteyteen ja kimmoisuuteen sekä yleiseen ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen ilman retinolille tyypillistä ihon kuivumista, hilseilyä ja ärtymistä.

Satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa 44 tutkittavaa käytti ihollaan kahdesti päivässä joko 0,5% bakuchiol-voidetta tai 0,5% retinolivoidetta. Lopputuloksena todettiin, että molemmat ainesosat ovat häivyttäneet iholta juonteita ja pigmenttiläiskiä yhtä tehokkaasti, mutta retinolivoiteen käyttäjillä ilmeni enemmän ihon hilseilyä ja kirvelyä.

Bakuchiolista ei olla tehty vielä suurta määrää tutkimuksia, mutta tähänastiset tutkimukset ovat saaneet sen vaikuttamaan todella lupaavalta ainesosalta.

 BYBI BEAUTY BAKUCHIOL BOOSTER

Miksi bakuchiol on retinolia parempi?

Bakuchiol on ollut huomion keskipisteenä paitsi sen luonnonmukaisuuden vuoksi, mutta erityisesti juuri sen hellävaraisuuden vuoksi. Siinä missä useimmat retinoideja sisältävät tuotteet saavat iholla varsinkin aluksi aikaan hilseilyä ja ärsytystä, minkä vuoksi iho täytyy totuttaa niihin vähitellen, on bakuchiol paremmin siedetty. Ihoa ei siis tarvitse totuttaa bakuchioliin samalla tavalla kuin retinoideihin.

Bakuchiolia kehutaankin nimenomaan siksi, että se sopii paremmin herkällekin iholle. Toki myös herkkä iho voi regoida bakuchioliin, mutta yleisesti ainesosaa on pidetty hyvin siedettynä eikä se tosiaan kiihdytä ihon uudistumista samalla tavalla kuin retinoidit tekevät, joten ihon pinta ei hilseile eikä ihoärsytystä yleensä tapahdu.

Bakuchiol ei ilmeisesti myöskään tee ihosta samalla tavalla erityisen herkkää auringolle kuin retinoidit tekevät, eli sitä voi käyttää myös aamuisin (retinoideja suositellaan käytettävän öisin). Koska bakuchiol on kemialliselta rakenteeltaan erilainen kuin retinoli, ei sen käyttöön ole liitetty samalla tavalla rajoituksia raskaana ollessa tai imettäessä kuin retinoidien.

Koska ainesosasta ei vielä kuitenkaan ole saatavilla ihan kovin kattavaa tutkimustietoa kannattaa iho suojata sitä käyttäessä silti auringolta. Raskaana ollessa ja imettäessä voi myös olla hyvä keskustella ainesosan käytöstä ensin oman lääkärin kanssa.

Bakuchiolin etuna on myös se, että siinä missä retinoideja ei kannata yhdistää moniin ainesosiin, toimivat lähes kaikki ainesosat bakuchiolin kanssa ongelmitta. (Tämä ei toki silti tarkoita, että kaikkea kannattaisi käyttää yhtä aikaa.)

Lue myös: Näin yhdistelet ihonhoidon aktiiviaineita oikein

Ole Henriksen Bakuchiol tuotteet

Kenelle bakuchiol sopii?

Koska bakuchiol vaikuttaa niin niin monella tavalla, sopii se oikeastaan kaikille epäpuhtauksien kanssa taistelevasta teinistä aina iäkkäällekin iholle – sekä tietysti myös miehille. Retinoidien tapaan se on siis tehoaine, jota voi käyttää iästä ja sukupuolesta riippumatta kaunistamassa ihoa ja ylläpitämässä ihon hyvinvointia.

Erityisesti bakuchiol sopii kuitenkin niille, joiden iholle retinoidit ovat olleet liian tujuja. Joidenkin iho tottuu retinoideihin ajan myötä, mutta jos iho on herkkä, voi retinoidien sijaan kokeilla bakuchiolia.

Jos iho on kuitenkin sietänyt ongelmitta retinoideja ja esimerkiksi supersuosittu The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion on sopinut omalle iholle, ei sitä ole tarvetta korvata bakuchiolilla – ellei sitten vain halua siirtyä käyttämään luonnonmukaisempaa vaihtoehtoa.

 

Missä tuotteissa on bakuchiolia?

Tämän hetken suosituin bakuchiolia sisältävä tuote on luonnonmukainen *Bybi Beauty Bakuchiol Booster, jota voi ostaa esimerkiksi TwistBen verkkokaupasta.

Bakuchiolia sisältävät myös *Ole Henriksen Transform Plus Glow Cycle Retin-ALT Power Serum ja *Ole Henriksen Transform Plus Goodnight Glow Retin-ALT Sleeping Creme -yövoide, joissa molemmissa aktiiviaine on yhdistetty AHA-happoihin. Tämä on jotain, mitä retinoidien kanssa ei koskaan tehtäisi!

Edullinen bakuchiolia sisältävä tuote löytyy myös The Ordinaryn haastavalta The Inkey List -brändiltä, jonka valikoimaan kuuluu edullinen *The Inkey List Bakuchion -kosteusvoide.

The inkey list bakuchiol voide

Onko bakuchiol teille tuttu ainesosa?

2 kommenttia artikkeliin ”Mitä bakuchiol on ja miksi kaikki puhuvat siitä?”

  1. Juuri eilen laivalla ihmettelin Ole Henriksen merkiltä postauksessakin näkyviä retin-alt ihonhoitotuotteita joissa siis just tätä bakuchiol ainetta! Ei ole tullut aikaisemmin vastaan ja saatan kokeillakin jotain bakuchiol ainetta sisältävää tuotetta ennemmin kuin retinoilia, koska luulen että retinoil saattaisi ärsyttää herkkää ihoani…

    Vastaa
  2. Kiinnostava juttu! Itse aloin juuri käyttämään Bybin Beauty Bakuchiol Boosteria ja iho ei le ikinä ennen näyttänyt näin heleältä! Tosi lyhyessä ajassa iso muutos pintakuivaan ihooni. Ihan mahtava yhdistelmä on laittaa ensin Paula’s Choicen Skin Perfecting 2% BHA Liquidia ja sen perään tämä seerumi ja rasva. <3

    Vastaa

Jätä kommentti