Mitä eroa on kasvovedellä, hoitonesteellä ja hoitovedellä?

Olen kuullut, että ilmassa on viime päivinä ollut hämmentyneitä kysymyksiä siitä, mitä eroa kasvovedellä ja hoitonesteellä on, sillä jossakin on kuulemma käytetty sanoja toistensa synonyymeina ja asian on aiheuttanut sekaannusta. Kun soppaan vielä sotkee mukaan kolmannen sanan ”hoitovesi”, menee se entistä mutkikkaammaksi.

Homma ei tosiaan välttämättä ole ihan selvä juttu, joten halusin tehdä  aiheesta sitä selkeyttävän postauksen ja käydä läpi näiden kolmen termin erot.

Mikä on kasvovesi?

Meillä länsimaissa kasvovesi (englanniksi toner, koreaksi skin) ajatellaan usein ihonpuhdistuksen viimeistelevänä tuotteena, joka pyyhkii iholta pois viimeisetkin meikin rippeet. Jotkut länsimaalaiset kasvovedet voivat siksi jopa sisältää ihoa puhdistavia ainesosia, mutta tavallisesti mukana on myös ihoa hoitavia ainesosia.

Kasvovesien yleinen tehtävä on tasapainottaa iho ihonpuhdistuksen jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun iho pestään vesijohtovedellä, jonka usein melko neutraali pH (noin 7) on ihon pH-arvoa (luonnollisesti noin 5) emäksisempi, voi iho olla kasvopesun jälkeen epätasapainossa. Joidenkin ihonpuhdistustuotteiden pH on vettäkin huomattavasti emäksisempää (jopa yli 9), eli iholle huomattavasti liian emäksistä.

Liika ihon emäksisyys saattaa ilmetä ihon kuivumisena ja kiristelynä ja johtaa jopa hentoihin juonteisiin ja ryppyihin. Kun ihon pinta on kuiva, voi sille myös ilmestyä epäpuhtauksia ihon yrittäessä tasapainottaa tilannetta lisääntyneellä talintuotannolla.

Kasvovesissä on kuitenkin ihon tasapainottava pH, joka auttaa palauttamaan iholle miellyttävän tunteen pesun jälkeen. Samalla kasvovesi myös luo ihonhoitotuotteiden ainesosille optimaalisen ympäristön vaikuttaa, sillä liian emäksinen ympäristö voi jopa neutralisoida jotkut hoitotuotteiden aktiiviaineet ja estää niitä siten vaikuttamasta iholla.

Tyypillistä länsimaalaista kasvovettä on tarkoitettu käytettävän vanulapun kanssa, sillä kasvovedellä halutaan nimenomaan pyyhkiä kasvot, jotta vanulappuun jäävät vielä meikin rippeet.

Lue lisää: ”Kasvovesi auttaa tasapainottamaan ihon pH-arvon” – Mitä se oikeasti tarkoittaa?

Ostolakossa kosteuttava kasvovesi Virve Vee

Mitä erityistä korealaisissa kasvovesissä on?

Korealaiset kasvovedet eroavat länsimaalaisista kasvovesistä usein siinä, että ne ovat pullollaan hoitavia ainesosia. Koska kaksoispuhdistus on jo pessyt ihon puhtaaksi, ei kasvoveden tarvitse enää jatkaa puhdistusta eikä korealaisten kasvovesien tarvitse siksi puhdistaa ihoa kuten länsimaalaisten kasvovesien. Näin ollen ne voivat keskittyä ihoneutraalilla pH-arvollaan tasapainottamaan ihon ihonpuhdistuksen jälkeen ja tuomaan iholle sitä hoitavia ainesosia.

(Itseasiassa koreasta löytyy misellivesien tapaan käytettäviä erillisiä puhdistusvesiä, mutta ne poikkeavat misellivesistä siinä, että korealaisten kasvovesien tapaan niihinkin on lisätty runsaasti ihoa hoitavia ainesosia kuten esimerkiksi erilaisia kasviuutteita.)

Monet korealaiset kasvovedet sisältävät kuitenkin niin paljon hoitavia ainesosia, että niiden tuoma hoitava ja ihoa tehokkaasti kosteuttava vaikutus voi olla suorastaan hämmentävä, mikä ehkä sekoittaa kuluttajia vielä entisestään ja häivyttää kasvovesien ja hoitonesteiden välistä, välillä varsin häilyvääkin rajaa.

Koska korealaiset kasvovedet ovat niin hoitavia ja tarkoitettu tuomaan iholle aktiiviaineita sen sijaan, että niiden avulla pitäisi yrittää pyyhkiä iholta jotain pois, suositellaan niitä tavallisesti käyttämään ilman vanulappua. Kasvovettä otetaan käsiin ja se painellaan tai sivellään niiltä hellästi kasvoille.

Lue lisää: 4 korealaista tehokosteuttavaa kasvovettä janoiselle iholle

Missha Citymarket

Mikä on hoitoneste?

Korealaisesta ihonhoitorutiinista länsimaihinkin kantautunut essence käännetään suomeksi selkeyden vuoksi tavallisesti hoitonesteeksi, mitä itse pitäisin nykyään sen vakiintuneinpana käännösmuotona. Hoitoneste on tavallisesti kasvovesimäisen kevyttä, mutta voi olla myös hieman geelimäistä tai jopa emulsiomaista.

Hoitoneste eroaa nimensä mukaisesti kasvovedestä siinä, että se on tehty nimenomaan hoitamaan ihoa. Sen ohuen koostumuksen ansiosta se kykenee imeytymään iholle hyvin ja sisältää siksi runsaasti ihoa hoitavia tehoaineita kuten esimerkiksi fermentoitua hiivaa, hyaluronihappoa tai luonnollisia uutteita. Hoitonesteessä on kuitenkin seerumia laimeampi koostumus, joten sitä ei ole tehty korvaamaan seerumia. Hoitonestettä käytetäänkin ihonhoitorutiinin lisävaiheena kasvoveden ja seerumin välissä tehostamassa ihonhoitoa.

Hoitonesteiden tehtävänä on myös auttaa tehostamaan aktiiviaineilla täytetyn seerumin imeytymistä iholle. Hoitonestettä käytetään tavallisesti nimenomaan tuomassa iholle tehokasta kosteutusta, mutta se voi lisäksi sisältää myös esimerkiksi ihoa kuorivia AHA- tai BHA-happoja sekä ihoa kirkastavia ja pigmenttiläiskiä häivyttäviä tehoaineita. Ihon eri tarpeisiin löytyy siis erilaisia hoitonesteitä, joiden joukosta voi valita ihotyypilleen sopivan koostumuksen.

Koska hoitoneste on täynnä ainesosia, jotka halutaan nimenomaan juottaa iholle, ei sitä käytetä kasvoveden tapaan vanulapun kanssa. Sen sijaan tuotetta otetaan kämmeniin tai sormiin ja se sivellään tai painellaan iholle. Näin tuotetta ei mene turhaan hukkaan vanulappuun.

Lue lisää: Tämän vuoksi en enää luopuisi hoitonesteestä

Ostolakossa hoitovesi

Mikä on hoitovesi?

Hoitovesi on hämmentävä sana, joka aiheuttaa usein ihmetystä siksi, ettei kaikille erityyppisille ihonhoitotuotteille ole tarpeeksi vakiintunutta käännöstä vielä suomen kielessä. Omassa puheessani sana hoitovesi on kuitenkin vakiintunut tarkoittamaan japanilaisia hoitavia kasvovesiä, jotka ovat kasvoveden ja korealaisen hoitonesteen yhdistäviä hybridituotteita.

Japanilainen ihonhoitorutiini eroaa korealaisesta ihonhoitorutiinista hieman ja siinä pyritään yksinkertaisuuteen. Tämän vuoksi useilta japanilaisilta ihonhoitosarjoilta löytyy nestemäinen tuote, joka kulkee tyypillisesti nimellä softener tai lotion. Tätä nestemäistä tuotetta on tarkoitus käyttää kaksoispuhdistuksen jälkeen tasapainottamassa ihoa kasvoveden tapaan, mutta samalla silti tuomassa iholle samalla tavalla hoitavia ainesosia kuin hoitoneste.  Hoitonesteen tavoin se myös auttaa sen päällä käytettävää seerumia ja kosteusemulsiota imeytymään iholle paremmin.

Hoitovesiä voi käyttää hoitonesteiden tapaan painelemalla ne kasvoille käsin, mutta hyvin usein japanilaiset merkit suosittelevat levittämään ne kasvoille vanulapun avulla, sillä niissä on usein melko ohut koostumus.

Koska suomen kieli kuitenkin vielä elää paljon näiden vierasperäisten tuotetyyppien nimien suhteen, käyttävät monet sanoja hoitovesi ja hoitoneste suomeksi toistensa synonyymeinä. Minusta se tekee hommasta kuitenkin sekavaa, koska japanilaistyyppiset softener– ja lotion-tuotteet tarvitsevat oman käännössanansa – onhan ne tarkoitettu käytettäväksikin eri tavalla kuin korealaiset essence-tuotteet. Minusta sana hoitovesi myös kuvaa näitä hyvin, sillä ne ovat kuin kasvovesiä, mutta hoitavampia.

Koska korealaiset essencet puolestaan ovat perustyypiltään nestemäisiä, mutta eivät automaattisesti vesimäisiä vaan usein tosiaan jopa geelimäisiä, maitomaisia tai emulsiomaisia, istuu termi hoitoneste niille täydellisesti.

Lue lisää: Hoitovesi ja hoitoneste eivät ole sama asia – näin ne eroavat toisistaan

Ostolakossa kasvovesi hoitoneste hoitovesi

Periaatteessa eri tuotetyyppien ero on siis selkeä, mutta hommaa toki sekoittaa lisää se, että myös korealaisilla kosmetiikkamarkkinoilla on yhä enemmän ja enemmän japanilaistyyppisiä tuotemerkkejä, jotka pyrkivät ihonhoitorutiinin tiivistämiseen. Periaatteessa siis kasvoveden (koreaksi skin) ja hoitonesteen ero on hyvin selkeä ja molemmille on korealaisessa ihonhoitorutiinissa oma paikkansa, mutta asiaa ei kuitenkaan helpota yhtään se, että korealaiset ovat keksineet myös tuotteita, jotka kulkevat nimellä skin essence.

En tiedä, miksi tällaiset nimihirviöt sitten pitäisi suomeksi kääntää. Koska niiden idea on kuitenkin japanilaisten hoitovesien tapaan korvata sekä kasvovesi että hoitoneste, voisi niitä varmasti kutsua hoitovesiksi myös, vaikka niiden alkuperäinen nimi on erilainen. Hoitonestevesistä puhuminen nimittäin ainakin tekisi hommasta jo ihan turhan sekavaa!

Usein koen itse, että täällä ruotsissa monet kielelliset asiat ovat helpompia, sillä ruotsin kieleen sujahtavat helpommin uudet lainasanat eikä kaikelle haluta keksiä väkisin ruotsinkielistä termiä. Esimerkiksi sheet mask on ruotsissa lähes poikkeuksetta sheet mask ja essence puolestaan essence. Omaan korvaani sheet maskeista ja essenceistä suomeksi puhuminen kuulostaakuitenkin oudolta ja tykkään toisaalta siitä, että meillä on asioille suomenkieliset nimet – siitäkin huolimatta, että ne voivat olla hieman sekavia ennen kuin ne vakiintuvat arkikieleemme kunnolla.

Ostolakossa hoitovesi

Kasvovesi, hoitoneste ja hoitovesi – mitä termejä te näistä käytätte?


Lue myös:
Mikä ihmeen fermentoitu kosmetiikka?
Japanilainen vs korealainen ihonhoito – näin ne eroavat

Virve Fredman Täydellinen Iho Opas korealaiseen ihonhoitoon Osta Kirja

Osta nyt: Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon

9 kommenttia artikkeliin ”Mitä eroa on kasvovedellä, hoitonesteellä ja hoitovedellä?”

  1. Mun päänsisäisessä kielenkäytössä kaikki nuo nesteet ovat ’litkuja’ riippumatta siitä, mikä kyseisten aineiden funktio on. Sekoitan kaikki nesteet yhteen pulloon kerran viikossa, joten tämän hetkisessä kombossa mulla on neljää eri nestettä ja laitan sen naamalle kasvosuihkeen perään. Ai että on helppoa ja nopeaa, kun ei tarvitse avata montaa pulloa 😀 Voidetta sitten lopuksi, ettei ’litkut’ haihdu.

    • Nyt on pakko kommentoida että ihanko tosi, sekoitatko siis eri ”vaiheet” keskenään ja laitat kerralla naamaan? 😀 Tällaisesta en oo kuullutkaan!

  2. Kasvovesi ja hoitoneste on itselleni aina olleet kyllä selvästi eri tuotteita, mutta minäkin kuvittelin tähän asti, että hoitovesi ja hoitoneste olisi synonyymejä, joten kiitos asian selkeyttämisestä! 🙂 Toinen hämmentävä juttu korealaisissa tuotteissa on se, kun seerumipulloon (30ml kokoinen pipettipullo) onkin laitettu nimeksi joku essence, kuten esimerkiksi Huxley on tehnyt 😀 No itse käytän näitä ”seerumiessencejä” kuitenkin ihan tavallisen seerumin tapaan.

  3. Kiitos tästä Jutusta!!! Tämä asia on vaivanut minua jo pitkään! Varsinkin korealaisten ja länsimaisten kasvovesien ero. Mistä suomalainen tietää mikin on aina kyseessä, koske he näyttävän sanoja hyvin vapaasti. Välillä on hyvin vaikea tietää mistä he puhuvat ja missä vaiheessa sitä on tarkoitus käyttää. Ja se ei koske ainoastaan kasvovesiä.

  4. Mä en käytä ollenkaan termiä hoitovesi, kun se on jotenkin outo. Vaikka hoitavuus meneekin mun mielessä järjestyksessä toner – lotion – essence, niputan suomeksi kaikki käsin levitettävät asiat hoitonesteiksi.

  5. Joskus kerroit että neulaat viikoittain kasvoja dermarollerilla, vieläkö teet niin? Olen harkinnut sen hankintaa mutta epäilyttää toimiiko se pidemmän päälle.

  6. Täähän on todella simppeliä, mulla on näitä kaikkia. Käytän joko erikseen tai kaikkia samalla kerralla kerrostaen. Kasvovesi -> hoitovesi -> hoitoneste. Nestettä ei voi sanoa vedeksi koska se on paksumpaa. 😀
    Sen sijaan kaverini joka on vaan vähän kiinnostunut ihohoidosta ja jolle ujutan aasialaisia tuotteita, kyselee tasaiseen tahtiin mitä näistä piti laittaa milloinkin… Ehkä hänkin vielä oppii. 🙂

    • Mielenkiintoista tuo kaikkien kolmen yhdistäminen! Mitä tuotteita sinulla on käytössä? 🙂

  7. Mä käytän hoitovettä vain reissuissa ja korvaan sillä silloin kasvoveden ja hoitonesteen, vähemmän purkkeja. Nyt kun kysyit niin kai mä ihan noita nimiä niistä käytän ja erokin on aina ollut ihan selvä 😀 Kavereille saatan tarkentaa että ”hoitoneste, essence” kun puhun jostain ja he ei oo niin perillä 🙂

Kommentointi on suljettu.