Miksi mustapäitä kannattaa poista, kun ne kuitenkin palaavat aina takaisin?

Minulla oli yhdessä vaiheessa missionani löytää parhaat tuotteen mustapäiden poistoon ja postailin niistä täällä blogissa melko paljon. Mustapäiden poistoon liittyvien tuotteiden yhteydessä olen kuitenkin kuullut monen toteavan jopa jo hieman tuskaisena, ettei jaksa edes yrittää poistaa mustapäitään, sillä ne palaavat kuitenkin takaisin.

Bioré-mustapäälaput ovat parhaita tietämiäni tuotteita mustapäiden poistoon.

 

Vaikka olenkin löytänyt loistavia tuotteita mustapäiden poistoon ja ennaltaehkäisyyn, en ole itsekään päässyt noista ikävistä ihomadoista silti täysin eroon. Ymmärrän, että epätoivoiselta tuntuvan mission edessä tekisi mieli heittää hanskat tiskiin ja todeta, että kamppailu on turhaa, kun sitä ei kuitenkaan voi voittaa, mutta en silti suosittele sitä.

Mustapäitä nimittäin kannattaa poistaa, vaikka ne tuntuisivatkin aina tulevan takaisin.

Mustapää on ihohuokoseen (sama aukko, josta ihokarvat kasvavat) yhdessä kuolleen ihosolukon kanssa jumiin jäänyttä talia, joka hapettuessaan tummuu ja jopa hieman kovettuu. Mustapäät ovat siis pieniä ihohuokosen tukkivia tulppia, jotka erottuvat ihon pintaa katsoessa mustina pisteinä.

Mustapäitä voi poistaa iholta esimerkiksi erilaisilla mustapäälapuilla, peel off -kasvonaamioilla, komedoraudalla tai mustapääpinseteillä, jotka saavat ainakin hetkellisesti ihohuokoset häivyttymään mustapäiden kadotessa. Mustapäitä voi myös ehkäistä käyttämällä BHA-happoa sisältäviä ihonhoitotuotteita, jotka auttavat kuorimaan ihohuokosia sisältäpäin auttaen varmistamaan, ettei tali ja kuollut ihosolukko pääse kasaantumaan ihohuokosen tukkeeksi.

Jos tali ja kuollut ihosolukko kuitenkin alkavat muodostaa hapettuvaa ja kovettunutta tukkeumaa eli mustapäätä ihohuokoseen, voivat ne venyttää ihohuokosta. Mitä kauemmin mustapää ihohuokosessa muhii, sitä kookkaammaksi se voi päästä kasvamaan ja sitä pidempään ja jopa enemmän se ihohuokosta venyttää.

Jos mustapää pääsee kasvamaan kovin suureksi ja venyttämään ihohuokosta pitkään voi olla, ettei ihohuokonen enää palaudu mustapään poiston jälkeen ennalleen vaan jää pysyvästi laajentuneeksi.

Moni kuulisi mielellään keinoja laajentuneiden ihohuokosten supistamiseen, mutta valitettavasti ne ovat melko kortilla ainakin mitä kosmetiikkatuotteisiin tulee. Tyhjentämällä ihohuokoset mustapäistä ne voidaan saada häivyttymään ja BHA-happoa (kuten salisyylihappoa) sisältäviä hoitotuotteita käyttämällä voidaan yrittää ehkäistä uusien mustapäiden muodostumista, mutta  laajentuneita huokosia ei tavallisesti voi saada supistumaan pelkillä ihonhoitotuotteilla.

Joskus avuksi voivat kuitenkin olla retinoli ja AHA-hapot, jotka auttavat ihon pintaa uudistumaan ja voivat siten häivyttää laajentuneen ihohuokosen reunoja, mutta mitään ihan mielettömän radikaaleja vaikutuksia niilläkään ei saa aikaan.

Jos siis tuntuu, että on mukana loputtomassa kierteessä mustapäiden kanssa taistelun kanssa, niin ei kannata antaa täysin periksi. Vaikka mustapäistä ei pääsisikään täysin eroon niitä säännöllisesti poistamalla, voi niiden poistamisella ainakin auttaa ehkäisemään ihohuokosten pysyvää laajentumista.

Kuka muu käy jatkuvaa taistelua mustapäiden kanssa?


Lue myös:

Parhaat tuotteet mustapäiden poistoon

 

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

 

11 kommenttia artikkeliin ”Miksi mustapäitä kannattaa poista, kun ne kuitenkin palaavat aina takaisin?”

  1. Minä olen ymmärtänyt, että usein nenänpielissä olevat mustat pisteet eivät itseasiassa ole mustapäitä ollenkaan, vaan ”sebaceous filaments” (suomenkielistä termiä en tiedä). Nämä puolestaan ovat normaali osa ihoa, eikä niitä kannattaisi puristella. Omassa ihossa olen huomannut, että nenässä olevat pisteet ovat juurikin näitä litteitä sebaceous filamentseja, eivät hiukan koholla olevia mustapäitä. 🙂

  2. Joo, sebaceous filamentsit ovat tosiaan eri asia kuin mustapäät ja useimmilla ne ovat nimenomaan harmaita pisteitä ja moni sekoittaa ne mustapäihin, koska nekin saa puristumaan ihosta ulos. 🙂

    • Kumpia ovat ne, jotka meikkiä laittaessa nousevat koholle? Nypin niitä aina pinseteillä meikin päältä, koska ne ovat niin rumia. Haluaisin takaisin tasaisen ihoni. 🙁

    • Ne voivat olla kumpia vain. Jos ovat mustia, ovat mustapäitä, mutta jos vain pieniä harmaita tai kellertäviä pisteitä, niin talisäikeitä. Talisäikeet kohoavat ihosta helposti painamalla ulos ohuina nauhoina.

  3. Käytin muutaman kuukauden ajan säännöllisesti COSRX BHA Blackhead Power Liquidia, sinun suosituksestasi. Mustapäät melkeinpä hävisivät, olin ihan riemuissani. Sittemmin innostuin muista suosituksistasi ja tuote jäi vähän unholaan, kunnes huomasin ihan hiljattain, että ikävät mustiaiset ovat palanneet. Kaivoin powernesteen esiin, eikä mennyt montaa päivää, kun ne pikkuhiljaa alkoivat taas katoamaan. Eli vahva suositus tälle ihmeaineelle!

  4. Olin tulossa kommentoimaan tuota samaa asiaa kuin Elina tuossa ylhäällä. Luulin itsekin pitkään, että mun kasvot ja nenän on vallannut mustapäiden armeija, ja vaikka tein kaikki mahdolliset temput mitä vaan voi tehdä mustapäiden poistamiseksi tuli ne silti aina jatkuvasti takaisin. Silloin opin, että ei ne itseasiassa olekaan mustapäitä vaan juurikin nuita sebaceous filamentseja, jotka hyvin erehdyttävästi näyttää mustapäiltä. Sunkin tuossa nenälähikuvassa nuo pisteet ovat nimenomaan filamentseja.

    • Joo, suurin osa noista ei tosiaan ole mustapäitä tuossa alimmassa kuvassa, vain nuo mustat pisteet, eivät harmaat. 🙂

Kommentointi on suljettu.