Inside the Industry 26: Miksi hiuslakkapullot ovat aina sylinterin muotoisia?

Tiedättekö, mitä nämä alla olevassa kuvassa esiintyvät reiälliset ja reiättömät lantit ovat?

Uskotteko jos kerron, että noista syntyvät meidän alumiiniset hiuslakkapullomme ja vaikkapa ne alumiiniset käsivoidetuubitkin?

Noita ei suinkaan kuitenkaan sulateta yhdeksi massaksi, josta sitten valetaan pakkauksia, vaan yksi tuollainen muodostaa yhden pakkauksen. Minusta se kuulosti aivan käsittämättömältä!

Jokainen noista nappuloista edustaa yhtä pakkausta. Esimerkiksi nuo umpinaiset prikat tekevät hiuslakkapulloja ja nuo, joissa on aukko muodostavat käsivoidetuubeja. Jos puolestaan halutaan tuubi, jonka suuaukolla on se ennen ensimmäistä käyttäkertaa korkattava sinetti, valitaan tuollainen umpinainen prikka. Mieletöntä!

Yksinkertaisuudessaan alumiinipakkauksia valmistava laite toimii siten, että kun prikka on oikeassa kohdassa, lyö laitteen sylinterinmuotoinen umpinainen muotti mielettömällä voimalla sen läpi, jolloin prikka muotoutuu automaattisesti itsekin sylinterin muotoiseksi (kuten tuossa ylläolevan kuvan ylärivissä näkyy).

Lasipullojahan on vaikka minkä mallisia, sillä pullon malli riippuu vain ja ainostaan siitä, minkä malliseen muottiin tuote valetaan. Alumiinisia pulloja ei kuitenkaan ole kovin montaa eri mallia markkinoilla. Vaihtoehtona ovat yleensä vain suora pullo tai pienellä kurvilla varustettu malli ja näiden variaatiot.

Tämä johtuu siitä, että alumiinipakkauksen valmistus on todella moniosainen prosessi ja käsittää monta vaihetta, joiden jokaisen oikealla tavalla toteutumisen vuoksi jättimäinen koneisto on valmistettu jokaista yksityiskohtaa myöten juuri tietyllä tavalla.

Siinä missä lasipullon kanssa tuotettavan esineen muodon vaihtamiseksi riittää uuden muotin suunnittelu ja vaihto, täytyisi alumiinipakkauksen tapauksessa rakentaa ihan uusi valmistuskone, mikäli muodon tahdotaan olevan jotenkin poikkeava.

Tämän vuoksi on varmasti ymmärrettävää, ettei yksittäinen firma voi vaan toivoa, että heidän suunnittelutiiminsä tahtoo heidän alumiinipullonsa olevan kaikista muista maailman alumiinipakkauksista poiketen sen ja tämän mallinen.

Sitä varten olisi löydettävä tehdas, jonka tuotantokoneisto on suunniteltu valmistaamaan juuri tuon mallisia alumiinipulloja. Koska kyse kuitenkin loppupeleissä on bisneksestä, ei mikään tehdas tahdo rajoittaa itseään tekemään jotain marginaalisen pienelle ryhmälle myyvää pakkausmallia, kun vaihtoehtona on tarjota jotain valtavirralle myyvää.

Kun sitten vielä pitää ottaa huomioon, että pakkausten on kuljettava helposti linjastoilla ja palveltava muutenkin käytännöllisimmällä mahdollisella tavalla istuen kuluttajan käteen kuin nakutettu, ovat pyöreämmän muotokielen pullot yksinkertaisesti vain kannattavimpia valmistaa.

Tämän vuoksi alumiinisten pullojemme ja tuubiemme muotokieli on pääosin aina sama vain koon ja ihan pienten yksityiskohtien varioidessa ja tuotteiden erot tuodaan esiin sitten vasta erilaisilla painatuksilla ja värileikeillä.

Oletteko koskaan ajatelleet asiaa?

17 kommenttia artikkeliin ”Inside the Industry 26: Miksi hiuslakkapullot ovat aina sylinterin muotoisia?”

  1. Nuo alimmat The Body Shop-tuubit ei ole alumiinia vaan muovia. Mielenkiintoinen postaus muuten!

  2. Tarkemmin sanottuna siis nämä kuvan käsivoiteet lanseerattiin muovipaketissa viime vuonna. Hamppukäsivoide ja muut niistä isoista on edelleen alumiinituubissa.

  3. Oh, tää oli tosi mielenkiintoista! Ja en kyllä oo asiaa ennen tätä ajatellut… Hyvä postaus siis! 🙂

  4. Vau, tämän takia (kuten myös miljoonan muun positiivisen asian ansiosta;) luen blogiasi

  5. Mielenkiintoista! Miten käytetyt muotovaahto-/hiuslakkapullot tulisi muuten hävittää käytön jälkeen? Saako ne laittaa ihan sekajätteeseen vai metallinkeräykseen vaivai? Olen pohtinut tätä (jokseenkin hölmöä) asiaa jo jonkin aikaa.. 😀

  6. Tämä nyt ei tähän asiaan liity, mutta en nyt muutakaan paikkaa keksinyt mihin voisin esittää sinulle kainosti postaustoiveen; piraattituotteet. Sinulla on sen verran kokemusta ja näkemystä, että saisit varmasti oikein mainion lukupaketin aikaan. 🙂

  7. mielenkiintoinen juttu! minä koin ihan mielettömän mind blown tajutessani ehkä n.vuosi sitten että eri merkkisten alumiinisten hiuslakka ym puteleiden korkit ja 'kaulat' ovat lähes kaikki yhtensopivia! lempi hiuslakkani tigin masterpiecen korkki on hauskan mallinen, mutta löystyy käytössä, sekä muotonsa vuoksi irtoaa helposti esim käsilaukkuni pohjalla pyöriessä.. Tästä oivalluksesta viisastuneena vaihdankin nykyään heti siihen paremmin istuvan korkin, esim osiksen lakkapullosta 🙂

Kommentointi on suljettu.