Tämän vuoksi sheavoi on suosittu ainesosa

Luonnonkosmetiikan tuotekehittämisen opintoni ovat saaneet minut syventymään paljon yksittäisiin ainesosiin ja tutkimaan, millaisia vaikutuksia niillä on ihoon ja hiuksiin. Joukkoon on mahtunut erityisen paljon luonnon öljyjä ja useampi luonnonmukainen voi, joilla kaikilla on hieman samankaltaisia, mutta silti keskenään jopa hyvinkin erilaisia ominaisuuksia ja vaikutuksia ihoon. Onkin ollut erittäin mielenkiintoista selvittää, milloin mikäkin niistä on paras valinta.

Yksi ainesosa, johon olen mielenkiinnolla tutustunut tarkemmin on ollut shea butter, joka tunnetaan meillä nimellä sheavoi sen englanninkielisestä nimestä tehdyn käännöksen kautta tai nimellä karitevoi sen ranskankielisestä nimestä otetun käännöksen myötä.

Itselleni tutumpi nimitys on läpi vuosien ollut aina karitevoi, mutta koska ainesosasta puhutaan nykyään useammin nimellä sheavoi, käytän tässä postauksessa itsekin tuota jälkimmäistä nimeä.

Lue myös: Aloin opiskella luonnonkosmetiikan tuotekehittäjäksi

Sheavoi karitevoi käyttö kokemuksia

Sheavoi on runsaasti käytetty luonnonvoi, jota löytyy monista kosmetiikkatuotteista kasvovoiteista huulirasvoihin, vartalovoiteisiin ja hoitoaineisiin sekä hiusnaamioihin ja moniin muihin tuotteisiin. Sheavoi löytyy kosmetiikkatuotteen ainesosaluettelosta nimellä Butyrospermum Parkii Butter ja erityisesti monet englanninkieliset sanovatkin sen olevan loistava esimerkki kumoamaan sitä hassua ”sääntöä”, jonka mukaan iholle ei kannattaisi laittaa mitään ainesosaa, jonka INCI-nimeä ei osaa helposti lausua.

Tunsin itse sheavoin ravitsevana ja hoitavana ainesosana, jota kannattaa suosia erityisesti kuivan ihon hoitotuotteissa, mutta oli mielenkiintoista lähteä selvittämään, mikä siitä itseasiassa teki niin hyvän ainesosan, että monet käyttävät sitä ihan jo yksinäänkin esimerkiksi huulivoiteena, kynsinauhojen hoidossa sekä yleisesti kuivien ihoalueiden ravitsemiseen.

Sheavoi nimensä mukaisesti huoneenlämmössä kiinteää voita, mutta sillä on melko alhainen sulamispiste, eli se alkaa tavallisesti sulaa jo vähän yli kolmessakymmenessä asteessa. Näin ollen se on purkissa huoneen lämmössä ollessaan kiinteää, mutta sulaa mukavasti iholle tai huulille, kun sitä alkaa niille hieroa. Moni merkki myykin puhdasta sheavoita pienessä tai vähän isommassakin purkissa, jossa se on suomalaisissa kodin lämpötilaolosuhteissa kiinteänä, kovahkona massana.

Lue myös: Tämän vuoksi olen hurahtanut öljyihin ihonhoidossa

Sheavoi karitevoi käyttö kokemuksia

Prosessoimaton sheavoi ei ole ihan puhtaanvalkoista, vaan hieman kellertävää ja siinä on hieman ehkä savuinen tuoksu, josta toiset pitävät ja toiset taas eivät niin välitä. Sheavoista on myös saatavilla prosessoitua versiota, jossa ei ole yhtä vahvaa tuoksua, mutta luonnon öljyjen ja voin prosessointi tarkoittaa tavallisesti myös sitä, että niiden laatu kärsii ja ominaisuudet voivat heikentyä. Toisin sanoen prosessoitu versio ei ole enää yhtä täynnä hoitavia ainesosia kuin prosessoimaton on.

Sheavoi on varsin täyteläistä, minkä vuoksi se voi tuntua joidenkin mielestä liian rasvaiselta muuten kuin huulivoiteena käytettynä. Sheavoita sekoitetaankin usein toisiin luonnon rasvoihin tai muihin ainesosiin, jotta kosmetiikkatuotteen koostumuksesta tulee kosmeettisesti miellyttävämpi käyttää. Puhdas sheavoi saattaa myös tuntua hieman röpelöiseltä, sillä siitä tulee helposti kuumentamisen jälkeen jäähtyessään rakeista (minkä huomaa monista sheavoita sisältävistä huulivoiteista niiden koostumusta katsoessa).

Sheavoita saadaan Afrikasta karite-puussa (suomeksi voipuu) kasvavista sheapähkinöistä. Pähkinöitä keitetään vedessä, jolloin rasvamainen massa saadaan erittyymään niistä ja sen jälkeen sitä työstetään tahnaksi kunnes öljyt alkavat erottua siitä. (Oikeasti tämä oli aika yksinkertaistettu versio, sillä itse prosessi on todellisuudessa monimutkaisempi ja monivaiheisempi.) Sheavoin valmistus on rankkaa puuhaa ja ainakin perinteisesti sitä tehdään avotulen ääressä paikallisten naisten toimesta.

Lue myös: Mitkä ainesosat tukkivat ihohuokosia?

Sheavoi karitevoi käyttö kokemuksia

Erityisesti kuivaihoiset rakastavan sheavoita, sillä se sisältää runsaasti rasvahappoja. Niiden lisäksi siinä on myös mukava määrä iholle suojaa tuovia antioksidantteja. Sheavoista puhutaan suomeksi ihoa kosteuttavana ainesosana, mutta kuten olen jo aiemmin postannutkin, on meillä suomen kielessä hieman haastetta erotella englannin kielen sanoja hydrating ja moisturizing, jotka kuulostavat suomeksi käännettynä tavallisesti samalta (”kosteuttava”), mutta tarkoittavat kuitenkin kahta eri asiaa.

Hydrating tarkoittaa siis tuotetta tai ainesosaa, joka parantaa ihon kosteustasapainoa tuomalla iholle lisää kosteutta. Moisturizing puolestaan tarkoittaa, että tuote auttaa ehkäisemään kosteuden haihtumista iholta ja sen myötä auttaa pitämään ihon kosteutettuna.

Kuten useimmat öljyt ja voit, on sheavoikin jälkimmäisen kaltainen, eli se ei itsessään tuo iholle lisää kosteutta, mutta auttaa silti aivan erityisen tehokkaasti pitämään kosteuden iholla. Sen vuoksi se on loistava ainesosa nimenomaan kuivalla iholla, jonka ongelmana on juurikin se, että kosteus haihtuu iholta pois liian helposti.

Mineraaliöljy on vastaavanlainen, erittäin hyvin siedetty ainesosa, mutta se eroaa sheavoista siinä, että siinä missä sheavoi muodostuu useista ihoa mahdollisesti hoitavista rakennuspalikoista vitamiinit mukaan lukien, on mineraaliöljy pelkkää mineraaliöljyä, joka vain huolehtii (hyvin tehokkaasti, toki), ettei kosteus pääse haihtumaan iholta. Mineraaliöljysssä ei varsinaisesti ole mitään vikaa ainesosana ja monen herkkä iho sietää sitä paremmin kuin monimuotoisempia luonnonöljyjä, mutta ympäristön kannalta mineraaliöljy ei välttämättä ole kovin hyvä valinta.

Sheavoin pitkäjaksoisella käytöllä on tutkittu voivan jopa olla anti-age-vaikutuksia iholla, minkä lisäksi se on myös auttanut tutkimuksissa uudistamaan ohentunutta ihoa. Näistä ei kuitenkaan ole käsittääkseni vielä kovinkaan montaa tutkimusta, eli itse keskittyisin tämän ainesosan kohdalla lähinnä siihen, kuinka hyvin se auttaa rasvahappokoostumuksensa ansiosta pitämään ihon kosteutettuna ja kaikki muu mahdollinen on sitten vain bonusta.

Paitsi että monet käyttävät sheavoita ylläpitämässä helposti kuivuvan ihon kosteutta ja kimmoisuutta, on se on suosittua myös raskausarpien ehkäisyssä.

Ainesosa on omiaan erityisesti kuivan ihon hoidossa, mutta epäpuhtaan ihon hoidossa siihen löytyy hieman ristiriitaisia juttuja. Puhtaan sheavoin jatkuva käyttö voi mahdollisesti tukkia joidenkin ihoa, mitä kukaan epäpuhtauksien kanssa taisteleva ei tietenkään halua, mutta moni on vastaavasti myös kokenut sen olleen avuksi aknearpiin, sillä se on pehmittänyt heidän ihoon ja auttanut tukemaan sen uudistumista.

Sheavoilla on antioksidanttisten ominaisuuksien lisäksi kuulemma myös tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia, mikä toki hyödyttää epäpuhdasta ihoa.

Itse pariinkin kertaan Roaccutan-kuurin syöneenä voisin kuvitella, että puhdas sheavoi olisi varmasti ollut loistava ainesosa siinä vaiheessa, kun kuuri oli kuivattanut ihon niin, että se suorastaan hilseili kuivuuttaan riippumatta siitä, mitä sille levitti eikä iho enää tuntunut menevän tukkoon yhtään mistään, vaan kaipasi lähinnä pelastajaa vanhoille finnijäljille.

Lue myös: Mineraaliöljy – kosmetiikan pahis vai väärinymmärretty hyvis?

Sheavoi karitevoi käyttö kokemuksia

Sheavoita löytyy myynnistä monessa hintaluokassa ja usein ratkaisevinta on tuotteen brändäys. Jos ostaa puhdasta sheavoita, voi se maksaa paljonkin, mikäli se tulee jonkun tietyn kosmetiikkamerkin purkissa. Toisaalta hintaa voi tuoda lisää myös se, onko tuote valmistettu kuinka reilulla tavalla.

Joku brändi saattaa lykätä 150 ml sheavoi purkilleen jopa 30 euron hintalapun kun taas pelkkiä raaka-aineita myyvä yritys voi kaupata sitä kilon samalla hinnalla. Itse olen ostanut oman 500 ml karitevoi-purkkini ranskalaisesta Aroma-Zone-verkkokaupasta 14,50 eurolla ja se on Ecocert-sertifioitua.

Sheavoita voi tosiaan käyttää iholla yksinäänkin, mutta jo pienemmätkin pitoisuudet voivat olla hyödyllisiä ja tuoda pitkäkestoisen vaikutuksen.

Tykkään itse yleensä paksuista ja täyteläisistä kosteusvoiteista erityisesti yökäytössä ja vartalon iholla, mutta koen, että sheavoi on yksinään liian jäykkää ja tuhtia jopa minulle. Huulilla, kynsinauhoilla ja yksittäisillä kuivilla ihoalueilla se kyllä menee, mutta muuten tykkään eniten tuotteista, joiden ainesosalistalta voin bongata aineen olevan mukana (mielellään reilusti edustettuna).

Omien kokemuksieni mukaan sheavoi tekee ihostani todella pehmeän ja ravitun sekä ehdottomasti auttaa varmistamaan, että esimerkiksi kuivuuden aikaansaama säärien ihon hilseily loppuu.

Samalla se kuitenkin myös jättää iholle niin rasvaisen  ja klähmäisen tunteen, etten edes minä tykkää elää sen kanssa siitäkään huolimatta, että tiedän sen olevan minulle vain hyvästä. Tunne ei ole sama kuin öljyn jäljiltä, van iho tosiaankin tuntuu siltä, kuin että sitä on hangannut kovahkolla voilla, joka on jättänyt iholle rasvaisuutensa, mutta ei kuitenkaan sulanut täysin nestemäiseksi.

Sheavoi on siis hyvä esimerkki kosmetiikan ainesosasta, josta pidän todella paljon ja joka on aivan loistava vaikutuksiltaan, mutta jonka annostelen iholleni mielummin kohtuullisina pitoisuuksina sen sijaan, että kuorruttaisin ihoni vain sillä.

Lue myös: Ruusunmarjaöljy pelastaa epäpuhtaan ja ikääntyneen ihon

Sheavoi karitevoi käyttö kokemuksia

Käytättekö te sheavoita johonkin?

5 kommenttia artikkeliin ”Tämän vuoksi sheavoi on suosittu ainesosa”

  1. Ihan parasta flunssassa yöksi nenän ympärille. Enää ei vaivaa niistämisestä aiheutunut hilseilevä iho. Tosin olen aika harvoin flunssassa, enkä tykkää käyttää puhdasta sheaa muuten, joten aika pitkään on kestänyt tuo Inkuton purkki. Jotenkin tuntui, ettei siitä ollut apua kuiviin kantapäihin. Iholle käytän mieluummin kosteusvoidetta tai ihoöljyä.

    Vastaa
    • Täällä yksi, jonka nenä juuri vähän vuotaa ja kirosin juuri aamulla, että nenänpää alkaa siksi vähän kuivua. Heti piti sipaista karitevoita nokkaan. 🙂

      Vastaa
  2. Loistava voide! Olen sekoittanut sheavoita ja jojobaöljyä ja käyttänyt tätä sekoitusta talvella koiran kuiviin anturoihin ja myös vauvan vaippavoiteena ja pakkasvoiteena tarvittaessa. 🙂

    Vastaa
    • Jojobaöljyn kanssa onkin muuten varmaan hyvä yhdistelmä, kun jojoba on niin kevyttä! Kiitos ideasta, pitää itsekin kokeilla tätä komboa. 🙂

      Vastaa
  3. Erittäin kuiville kantapäille ja yöksi sukat jalkaan. Inhottavaa kaapia jäykkää voidetta purkista, mutta muuten toimii niin hyvin!

    Vastaa

Jätä kommentti