Lasia vai muovia?

En tiedä, liikutaanko tässä nyt yhteiskunnallisesti kuinka äärimmäisen tärkeiden asioiden äärellä, mutta minun pienessä maailmassani se, mistä aion teille seuraavaksi kertoa oli jo varsin loistava ilouutinen.
Blogissani on nähty hieman vähemmän luonnonkosmetiikkaa, mutta kuten tiedätte, olen aina valmis tutustumaan siihen enemmänkin.  Koska olen erilaisia vartalovoiteita rakastava neiti-ihminen, ovat ne usein minulle helppo väylä lähteä tekemään tuttavuutta jonkun merkin kanssa. 
Minun ja Dr- Hauschkan suhteenaloitukselle on vartalovoiteiden osalta ollut esteenä yksi mieltäni itseasiassa jopa rasittanu ongelma:
Vartalovoiteet ovat tulleet painavissa lasipulloissa, joiden ainoa harmittelun kohde ei ole ollut pullon paino tai pelko siitä, että se lipeää kylpuhuoneessa käsistäni räsähtäen rikki vaan myös se, että pihinä suomalaisena tahdon tietysti käyttää pullon ihan viimeiseen pisaraan asti ja tässä lasisessa pullomallissa se ei vaan ole oikein ollut mahdollista ilman hokkuspokkus-temppuja. Rasvaa jää aina pullon pohjalle reilusti ja pulloa täytyy säilyttää ylösalaisin korkin kokonaan auki pullonsuulta kiertämisen jälkeen edessä on vielä taistelu siitä, kuin sormen saa taipumaan ja pullon hartioiden sisäpuolelle jääneen voiteen kaavittua. 
Eihän se nyt sinäänsä ole ongelma, että tuotetta jäisi hieman käyttämättä, sillä pulloihin on kuitenkin pakattu sen verran ylimääräistäkin yleensä, että niistä saa varmasti sen pakkauksessa luvatun millimäärän ulos. Mutta kyllä te ymmärrätte, että tuntuu pahalta viskata roskiin pullo, jonka pohjalla näyttäisi olevan voidetta vielä yhteenkin käyttökertaan -tai jopa useampaan!
En varmasti ole ollut pulloangstini kanssa ainoa, sillä Hauschkalla on päätetty, että raskaiden lasipullojen ajanjakso on nyt ohi ja kevyt ja kätevä tuubi on parempi pakkausmateriaali. Jes!
Pakkausteknologiaa Lontoossa melkoisen perinpohjaisesti opiskelleena ymmärrän nyt, ettei muovi välttämättä ole se helpoin pakkausvaihtoehto luonnonkosmetiikan tuotteelle. Lasi on reagoimatonta ainetta ja sopii hyvin tuotteiden säilömiseen ja pumppupulloon pakkaaminen säilytti tuotteen ilmatiiviinä ja paremmin suojattuna, mutta muovituubi lisää haastavuutta. Nyt tuotteeseen pääsee ilmaa ja jotkut tuotteiden raaka-aineet saattavat joskus jopa reagoida pakkauksen kanssa vaikuttaen tuotteen koostumukseen. 
Olisikin mielenkiintoista tietää, jouduttiinko tuotetta formuloimaan yhtään uudelleen uuteen pakkausvaihtoehtoon siirryttäessä, vai oliko homma ihan helppo nakki. Tuotetta kun ei voida noin vain vaihtaa uuteen pakkaukseen vaan se täytyy aina testata uudelleen sen uudessa myyntipakkauksessa, vaikka koostumus olisikin otdettu hyväksi jo vanhan yhteydessä.
Lasipakkausta pidettiin Dr. Hauschkalla alunperin ilmeisesti jossain määrin ekoloogisempana vaihtoehtona, mutta ilmeisesti muovisiin pakkauksiin siirryttiin kuluttajien toiveista (tai näin olen ainakin kuullut). 
Eri pakkausmateriaalien itsensä valmistaminen voi toki kuluttaa luontoa eri tavalla, muttaa näihin juttuihin on yllättävän monta näkövinkkeliä. Jos kuvitellaan alkuperäisen mielipiteen vaikkapa olleen, että lasin käyttö olisi luonnonvarojen ja kierrätyksen kannalta jotenkin muovin käyttöä parempi vaihtoehto niin muovia käyttämällä voidaan säästää sitten taas toisaalla: muovin sulamispiste on huomattavasti lasia alhaisempaa ja prosessi kuluttaa varmasti vähemmän energiaa kuin jopa korkeimmillaan 1500 astetta vaativan lasimassan sulatus. Kevyitä muovituubeja voidaan myös pakata yhteen tuotteita kuljettavaan rekkalastiin enemmän kuin lasisia, mikä tarkoittaa kuljetukseen käytettävien autojen vähenemistä tienpäällä mikä puolestaan säästää polttoainetta ja jopa vähentää jossain määrin saasteita. 
Kaiken tämän syvällisen pakkausmateriaalin luotimisen keskellä haluaisin kuitenkin myös kertoa, että pidän tästä luonnonkosmetiikan ruusuisesta vartalovoiteesta.
Tuotteen koostumus on mielestäni melko optimaalinen, sillä se on sopivan täyteläinen, muttei kuitenkaan liian paksu ja levittyy iholle hyvin. 
Vartalovoide myös kosteuttaa iholla hyvin ja vaikka se levittäessä tuoksuikin sisältämien ainesosiensa vuoksi hieman liian ”luonnonkosmetiikkamaiselle” minun makuuni, muuttuu se iholla lopulta miellyttävän pehmeän ruusuisen tuoksuiseksi.
En voi sanoa, että lähtisin missään tapauksessa kääntämään kelkkaani Dr. Hauschkan minimalistista ihonhoitoa suosivan mentaliteetin puolelle, sillä kosmetiikka on aivan liian hauskaa ja ihanaa jätettäväksi läträämättä, mutta tällaisina yksittäisinä tuotteina pidän monesta merkin tuotteesta.
Oletteko te kokeilleet Dr- Hauschkan vartalovoiteita? Kummasta pidätte enemmän: muovisesta vai lasisesta pakkauksesta?
Dr. Hauschka Rose Nurturing Body Creamilla on hintaa n. 22 euroa. Tuote saatu blogin kautta.

11 kommenttia artikkeliin ”Lasia vai muovia?”

  1. Tämä oli niin hyvä uutinen! <3 Tykkään Dr. Hauschkan vartalovoiteista, mutta se lasipullo on hankala, varsinkin jos kädet on liukkaat rasvasta entuudestaan. Saanut olla tosi varovainen.

  2. Aihetta hieman sivuten: oletko kuullut CosmEthics-sovelluksesta? Luin siitä eilen Savon Sanomista ja kiinnostuin. Sovellus skannaa kosmetiikkatuotteen viivakoodin ja ilmoittaa, onko siinä mahdollisia haitallisia ja allergisoivia aineita (esim. oman profiilin mukaisia hajusteallergeeneja, parabeeneja tai formaldehydiä). Latasin sen lehtijutun innoittamana ja nyt olen mielenkiinnolla skannaillut omia kosmetiikkatuotteitani. Minut yllätti esim. Acon kasvovoide, josta löytyi parabeeneja. Jotenkin kyseinen merkki on profiloitunut minulle puhtaana apteekkituotteena…

    Joka tapauksessa, tulit myös mieleeni juttua lukiessani. Ei ole siis mikään maksettu mainos 🙂 Sovelluksessa ei ole kaikkia mahdollisia kosmetiikkatuotteita, vaan käyttäjät voivat lisätä sinne tuotteiden inci-listoja yrityksen selattaviksi. Millaisia ajatuksia tällainen sovellus sinussa herättää? Pitäisikö ihmisillä olla inci-lukutaitoa itsessään? Minua ainakin se helpottaa, sillä vaikka en mitään ainesosaa välttelekään, on se vaikkapa erittäin ihottumaherkästä ihosta kärsivälle siskolleni ja äitipuolelleni mainio keksintö (pitääpä mainitakin heille siitä!).

    Kivaa päivänjatkoa! 🙂

    • Saako tämän sovelluksen ladattua myös Android-puhelimelle vai onko se vain iPhonelle? En ymmärrä mistä sen saisi ladattua. 🙁

    • Saa Androidille! Multa ei omppupuhelinta löydykään 🙂 Menet vain Play-kauppaan ja etsit sanalla CosmEthics, on ensimmäinen hakutulos (logo näyttää vihreältä C-kirjaimelta, jossa on lehtiä).

    • Mua harmittaa kun en ole saanut sitä käyttööni. Ei löydy millään. Onkohan se sitten saatavilla vain Suomessa? Vai onko se poistettu Play-kaupasta kokonaan? Löysin netistä ilmoituksen, jossa sanottiin että se on saatavilla Applen siinä vastaavassa. 🙁

  3. Mun piti kans vinkata sulle tuosta CosmEthics-sovelluksesta! Kuten Mippe kertoikin niin on aika hyödyllinen sovellus ja omia kosmetiikkatuotteita on hauska skannailla 🙂 Mun tuotteista ei kyllä muita "pahiksia" löytynyt kuin parabeenejä enkä niitä itse välttele joten mulle tärkein ominaisuus sovelluksessa on yleensäkin inci-listat, sieltä voi nimittäin selata tuotteita eri kategorioissa, vähän kuin olisi törkeän isolla kosmetiikkaosastolla kuikuilemassa tuotteiden incejä! Incin ainesosaa klikkaamalla sovellus kertoo kyseisestä ainesosasta tai linkkaa wikipediaan 😀

    • En oo vielä kokeillutkaan tuota tuotekategorioiden selaamista, pitää ottaa seuraavaksi testiin. Tänään innostuin Prisman kosmetiikkaosastolla skannailemaan tuotteita 😀 Jumiiko muuten sulla sovellus välillä? Mulla se välillä tökkii eikä suostunut näyttämään mahdollisia haitallisia aineita tai palaamaan skannaustilaan. Oon tosin ajatellut sen johtuvan kököstä puhelimestani, joka tekee mieli heittää seinään tunnin välein.

  4. Dr.Hauschka Suomen tiimistä tervehdys!
    Kiitos hyvästä postauksesta. Dr.Hauschkaa valmistava WALA on tehnyt kuluttajien toiveesta tämän myönnytyksen tuubiin pakkaamisesta Laventeli-Santelipuu, Manteli- ja Ruusuvartalovoiteen kohdalla. Ohuempi koostumus Sitruuna-Sitruunaruoho ja Kvitten vartalovoiteessa edesauttaa aineen kulkemista pumppupullossa niin, että kuvatun kaltaista hävikkiä lasipullon pohjalle jää vähemmän. Pakkauksen lisäksi koostumusta ei muutettu, vaan muovimatetiaaliksi valittiin testien jälkeen korkealaatuinen polyetyleeni (PE) and polypropeeni (PP). Tuubin valmistamisessa ei ole käytetty phalaatteja. Pakkausteollisuuden kehittyessä eri muovilaatuja kehitetään myös jatkokäyttöä ajatellen . Näistä PE sekä PP muoveja voidaan käytännössä kierrättää loputtomasti. Ne voidaan sulattaa ja muovata yhä uuteen muotoon. Eri maissa muovin keräys ja lajittelu on vielä vaiheessa, mutta raaka-aineen hinnan noustessa tämäkin vähitellen korjautuu.

    Helliviä hetkiä luonnonkosmetiikan maailmassa bloggaajalle ja kirjoitusten lukijoille toivotellen!

Kommentointi on suljettu.