Myönnän, että en liiemmin tykkää aurinkovoiteilla läträämisestä, joten ensisijainen tapani suojautua auringolta on suojata iho vaatteilla ja pysyä varjossa. Vartalon iholla nämä ovat usein hyviä ja toimivia strategioita, mutta kasvoilla eivät niinkään.
Jos siis menen ulos aurinkoisena päivänä, pyrin aina levittämään kasvoilleni aurinkovoidetta.
Vartalolleni levitän sitä yleensä vain jos tiedän, että tulen tosiaan olemaan auringossa enemmän kuin ohimenevän hetken, eli esimerkiksi Bangkokissa asuessamme käytin aurinkovoidetta vartalolleni jokaisena päivänä, jona liikuin päiväsaikaan ulkona.
Täällä Ruotsissa viihdyn yleensä ulkona enemmän iltaisin, kun aurinko jo alkaa laskea, joten tarve aurinkovoiteelle on vähäisempää.
Kasvoille ja vartalolle tarvittavan aurinkovoiteen määrään liittyy paljon kysymyksiä, epäselvyyksiä sekä jopa väärinymmärryksiä, joten halusin omistaa tämän postauksen näinkin tarkalle, mutta hyvinkin merkittävälle aiheelle.
Postaus siis selventää tarkasti, minkä verran aurinkovoidetta kasvoille ja vartalolle tulee levittää sekä mistä tuo luku on revitty. Selvennän myös, millaisen suojan saa, jos aurinkovoidetta ei levitä tarpeeksi ja annan vinkkejä siihen, kuinka voi varmistua, että tuotetta on käyttänyt tarpeeksi.
Kuinka paljon aurinkovoidetta kasvoille tulee levittää?
Kasvoille suositellaan levitettävän aurinkovoidetta noin neljäsosa teelusikallista. Millilitroissa se on yhtä kuin 1,25 ml. Tämä määrä kattaa kasvot ja ihon leuan alta, mutta ei kaulaa tai dekolteen ihoa.
(Teelusikka on virallisesti 5 ml, mutta monet niistä voi nykyään olla estetiikan vuoksi muotoiltu niin, että ne ovatkin todellisuudessa suurempia.)
Tämä on se määrä, jota EU:ssa yleisesti suositellaan aurinkovoidetta kasvoilla käyttämään, jotta aurinkotuotteessa esitetty suojakerroin toteutuisi kuten se on testausolosuhteissa toteutunut.
Riippuu täysin tuotekoostumuksesta, kuinka sopivalta ja miellyttävältä tuo määrä käytännössä tuntuu.
Jos suojaavan tuotteen koostumus on esimerkiksi hyvin rasvainen tai jättää iholle helposti vaalean kerroksen, voi tuon määrän levittäminen kasvoille tuntua epämiellyttävältä. Jos taas käytössä on ohut, mattapintainen tuote, voi sama määrä tuotetta sulautua iholle helpommin.
Levitystekniikka on vapaa, eli kaiken voi laittaa kasvoille kerralla tai kerrostaa ohuina kerroksina. Kannattaa kuitenkin välttää hieromasta voidetta liikaa sormiin ja kämmeniin, jotta kasvoille päättyy varmasti tarpeeksi tuotetta.
On myös sama, onko käytössä varsinainen aurinkovoide vai suojakertoimellinen päivävoide, tarvittava määrä on silti sama. Käytännössä näiden erona on vain se, että suojakertoimellisen päivävoiteen koostumus on suunniteltu tuntumaan miellyttävältä päivittäisessä käytössä kun taas varsinaisessa aurinkosuojatuotteessa on kiinnitetty tavallisesti enemmän huomiota siihen, että se pysyy kasvoilla päivävoidetta paremmin auringossa hikoillessa.
Tavallinen 50 ml suojakertoimellinen päivävoide riittää siis 40 käyttökertaan eli reilun kuukauden päivittäiseen käyttöön, jos tuotteen esittämän suojakertoimen haluaa toteutuvan.
Myös meikkivoiteiden kohdalla tuotetta tulee käyttää samat 1,25 ml, jos haluaa meikkivoiteessa esitetyn suojakertoimen toteutuvan.
1,25 meikkivoidetta on melkoinen määrä ja tarkoittaisi, että tavallinen meikkivoide, joka on lähes poikkeuksetta kooltaan 30 ml tyhjenisi 24 käyttökerralla eli reilussa kolmessa viikossa. Esimerkiksi itselläni meikkivoide riittää tavallisesti ainakin 4-6 kuukautta (lähes) päivittäisessä käytössä.
Harva sitäpaitsi edes pystyy läträämään kasvoille tällaista määrää meikkivoidetta, joten pelkän meikkivoiteen esittämään suojaan ei kannata nojautua. Itseasiassa YouTube-tähti Wayne Goss demonstroi tällä videollaan hyvin, miltä tuo määrä käytännössä näyttäisi.
Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea lisää siitä, suojaako meikki ihoa auringolta.
Tuotteesta riippumatta oikea määrä on siis 1,25 ml – periaatteessa. Ihan aina se ei kuitenkaan välttämättä ole tarvittava määrä, kuten alempaa postauksesta voi lukea.
Lue myös: Paras aurinkovoide kasvoille: La Roche-Posay Anthelios SPF 50+
Mihin suositeltu määrä perustuu?
Kun aurinkosuojatuotteita testataan ja mitataan, millaisen suojan ne tuovat, levitetään niitä iholle 2 mg/cm2. Tarkka tarvittava määrä riippuu siis täysin pinta-alasta, jolle aurinkovoidetta levitetään.
Koska harva ihminen kuitenkaan tietää kasvojensa ihon tarkkaa pinta-alaa, on Euroopan komission tiedekomitea Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) tutkinut, mikä on kasvojen keskimääräinen pinta-ala.
Tiedekomitea on selvittänyt vastaavalla tavalla myös muiden kehon osien keskimääräisen pinta-alan eli laskenut erikseen myös mm. kaulan ja niskan pinta-alan, sillä kosmetiikkatuotteiden valmistajat ja turvallisuusarvioijat tarvitsevat tätä tietoa määritellessään tuotteiden turvallisuutta.
Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea tarkemmin siitä, kuinka tuota tietoa hyödynnetään kosmetiikkatuotteen turvallisuusarviointia tehdessä.
Tuo Euroopan komission laatima, kaikkien saatavilla oleva dokumentti löytyy täältä ja sen sivulla 76 on nähtävillä, että kasvojen keskimääräiseksi pinta-alaksi on tällä hetkellä määritelty 565 neliösenttimetriä eli puolet pään pinta-alasta.
Jollakin voi kuitenkin olla hyvinkin korkea hiusraja, pieni leuka tai jotain muuta, minkä vuoksi kasvot eivät ole keskimääräisen kokoiset, mutta tuo luku antaa silti hyvin suuntaa.
Toki on kuitenkin hyvä myös huomioida, että tämä on vain keskimääräinen kasvojen koko, eli sen alueen pinta-ala, jolle koko kasvoilla käytetettäviä kosmetiikkatuotteita yleensä käytetään. Kaula, dekoltee ja niska eivät siis ole tässä laskussa vielä mukana, eli nekin tarvitsevat oman määränsä aurinkovoidetta.
Lue myös: Vinkki – suojakertoimellinen silmänympärysvoide
Käytännössä tuo Euroopan komission määrittelemä 565 cm2 kasvojen pinta-ala edellyttäisi siis 1130 mg aurinkovoidetta, joka on yhtä kuin 1,13 grammaa.
Grammoja ei aina voi suinkaan kääntää suoraan millilitroiksi, mutta tyypillinen aurinkovoide on koostumukseltaan sellainen, että 1,13 gramman voi ajatella vastaavan 1,13 millilitraa.
Jos käytössä kuitenkin on hyvin täpäkkää ja tiivistä tavaraa oleva aurinkovoide, jollainen esimerkiksi pelkkiä fysikaalisia aurinkosuoja-aineita sisältävä aurinkovoide voisi olla, saattaa ihan vähän pienempi määrä riittää. Tämä kuitenkin edellyttää tosiaan, että tuotteessa on keskivertoemulsiota painavampi koostumus.
1,13 millilitraa on edelleen ihan vähän vähemmän kuin suositeltu neljäsosa teelusikallista (1,25 ml), mutta kun ottaa huomioon, että aurinkovoiteen levittää iholle käsin, on hyvin todennäköistä, että voidetta jää sormiin, joten pieni lisävara on vain hyvä asia. (Harva muutenkaan mittailee lusikan kanssa tarkasti oikeita määriä jokaisella käyttökerralla.)
Tuo neljäsosa teelusikallista (tai jollakin ehkä ihan vähän vähemmän) riittää kuitenkin tosiaan vain kasvoille, eli sen lisäksi kaulalle on laskettu tarvittavan 0,64 ml aurinkovoidetta ja tarvittaessa niskalle 0,16 ml.
Yhteensä nämä ovat siis 1,93 ml, jonka kääntäisin kahteen millilitraan kun tosiaan ottaa huomioon, että levittäessä osa aurinkovoiteesta jää käsiin.
(Kovassa auringonpaahteessa kannattaa muuten myös muistaa suojata korvat, jotka helposti unohtuvat.)
Jos epäilyttää, pitääkö tuo oletus kasvojen pinta-alasta ollenkaan paikkaansa, suosittelen katsomaan tämän YouTube-videon, jolla Michelle Wong mittaa aiheeseen liittyen kasvojensa pinta-alan (ja toteaa sen itseasiassa keskivertoa pienemmäksi).
Tässä kohtaa on myös hyvä huomioida, että jos uskoo suojaavansa kasvonsa esimerkiksi jauhemaista mineraalimeikkiä käyttäen, joka sisältää aurinkosuojan, tarvitaan kasvoille edelleen se 1,25 g (tai mahdollisesti tosiaan ihan vähän vähemmän) tuotetta.
Esimerkiksi suositussa bareMinerals Original Foundation SPF 15 -mineraalipohjassa on koko purkissa 8 grammaa tuotetta, mikä tarkoittaa, että kasvoille pitäisi yhdellä käyttökerralla levittää noin kuudesosa purkillista, jotta luvattu suoja voisi toteutua (olettaen, että osa mineraalimeikkipohjasta ei katoaisi kabukin syvyyksiin sillä tuotetta iholle pyöritellessä).
Mineraalimeikkejä kokeilleet tietävät varmasti, että todellisuudessa jauhemaisten mineraalipohjien etuna pidetään kuitenkin juuri sitä, kuinka pieni määrä niitä iholle kerralla tarvitaan ja monilla esimerkiksi sama bareMineralsin mineraalimeikkivoiteen purkki riittää kuudesta yhdeksään kuukautta, joillakin jopa pidempään.
Myöskään mineraalimeikin tai edes jauhemaisen aurinkosuojatuotteen suojakertoimen toteutumisen varaan ei siis kannata laskea liiemmin mitään.
Lue myös: Voiko aurinkosuoja imeytyä verenkiertoon?
Kuinka paljon aurinkorasvaa vartalon iholle?
Tuon saman, edellä mainitun dokumentin tietojen pohjalta on myös laskettu, että jos aurinkovoidetta levittää keskikokoisella ihmisellä päästä varpaisiin, tulisi sitä käyttää kerralla noin 35 ml, jotta aurinkovoiteen suoja toteutuisi.
Jos kasvot jätetään siis tästä pois, olisi oikea luku silti hieman yli 30 ml yhtä levityskertaa kohti. (Usein kasvoilla halutaan käyttää hieman erilaista koostumusta.)
Sopivan määrän hahmottamiseen voi auttaa kun tarkistaa, minkä kokoinen oma aurinkovoide on.
Usein aurinkovoiteet ovat noin 150-200 ml pulloissa, eli niistä riittää noin neljästä kuuteen levityskertaan, kun tuotetta käyttää aikuisella riittävän määrän.
Jälleen kerran kehon pinta-ala on kuitenkin laskettu ”keskimääräisen kropan mukaan”, jonka mittasuhteita itseni ainakin on tuon pinta-alan mukaan hieman vaikeaa hahmottaa.
Oletan kuitenkin, että koska olen itse muuten keskivertokokoinen, mutta keskimääräistä lyhyempi, olisi riittävä määrä minulla esimerkiksi mahdollisesti hieman vähemmän.
Yleisesti myös neuvotaan, että koko vartalolle on suositeltavaa levittää aurinkovoidetta kaksi ruokalusikallista, mikä sekin antaa varsin havainnollistavan määrän siitä, minkä verran aikuisen ihmisen vartalolle aurinkovoidetta tarvitaan.
(Yksi ruokalusikallinen on 15 millilitraa eli kaksi ruokalusikallista vastaisi lähestulkoon tarvittavaa määrää.)
Lue myös: Tiesitkö tämän aurinkosuojatuotteen SPF-merkinnöistä?
Millaisen suojan aurinkovoide antaa, jos sitä ei levitä tarpeeksi?
Mitäs sitten, jos ei raaski levittää aurinkovoidetta ihan tarpeeksi? Välillä minulle ainakin voi käydä niin, että käytössäni on hieman arvokkaampi aurinkosuoja enkä millään raaskisi käyttää sitä suurta määrää, kun lasken vaan, että tämäkin käyttökerta maksoi vitosen, olisiko kannattanut jäädä mieluummin varjoon.
Kuulin, että olisi tutkittu, että yleensä ihmiset levittävät iholleen vain puolet siitä määrästä, jota aurinkovoidetta tulisi levittää. Joidenkin tutkimusten mukaan ihmiset käyttäisivät usein kuulemma vain neljänneksen suositellusta määrästä. En alkanut etsiä tästä lukukelpoisia tutkimustuloksia, sillä uskon itse tämän väitteen paikkansapitävyyteen hyvin helposti ilman niitäkin.
Nopeasti voisi ajatella, että jos SPF 50 -tuotetta levittää iholle vain puolet tarvittavasta määrästä, saa silti puolet luvatusta suojakertoimesta ja se kuulostaa siltä, että se voisi jo olla ihan hyvä suoja.
Jos aurinkovoidetta levitetään iholle vain puolet tarvittavasta määrästä (eli 1 mg/cm2), ei aurinkovoiteen tuoma suoja kuitenkaan puolitu, vaan laskee esitetyn suojakertoimen neliöjuurta vastaavaksi.
SPF 50 onkin siis yllättäen SPF 7 ja SPF 30 vähän yli SPF 5, eli tuotteen tuoma aurinkosuoja on käytännössä lähes olematon.
Jos aurinkovoidetta levittää vain neljänneksen suositellusta määrästä eli 0,5 mg/cm2, on suoja vieläkin vähäisempi ja laskennallisesti vastaa SPF 50 -voiteessa alle mitäänsanomatonta suojakerrointa 3.
(Lähteenä Lippincott’s Primary Care Dermatology -kirja 2010, s. 33-34.)
Lue myös: Testissä Mádaran luonnonmukaiset aurinkovoiteet
Paras vinkki aurinkovoiteen riittävään levitykseen
Jos aurinkovoidetta ei siis levitä tarpeeksi ja sattuu vielä hutiloimaan, voi lopputuloksena olla ihon palaminen, mitä harva haluaa paitsi sen aikaansaaman, välillä hyvinkin tuskaisen tunteen vuoksi, mutta myös mahdollisen ihosyövän riskin lisääntymisen takia.
Se ilmiselvin vinkki voisi olla kerran hahmottaa itselleen, minkä verran riittävä määrä konkreettisesti on. Kun tarvittavan määrän aurinkovoidetta kerran mittaa vaikkapa johonkin kuppiin ja levittää sitten iholleen näkee, mitä tuo määrä jatkossa konkreettisesti tarkoittaa.
Toinen vinkki taas liittyy siihen, kuinka aurinkovoiteen iholleen levittää.
Tässä tutkimuksessa huomattiin, että kun ihmiset levittävät aurinkovoidetta, jää keskimäärin 20% pinta-alasta ilman sitä ja monilla ihoalueilla aurinkovoidetta levitetään myös liian ohuesti. Aurinkovoidetta ei siis toisinsanoen levitetä kovin tarkasti.
Tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että jos aurinkovoide levitettiin kahdessa kerroksessa, jäi keskimäärin vain 9% ihosta suojaamatta.
Tämän pohjalta suositeltiinkin, että jos haluaa hyvän suojan, voi aurinkovoide olla hyvä levittää iholle kahdessa kerroksessa. Kerroksien välillä voi odottaa pienen hetken, jolloin ne voivat levittyä helpommin.
Näin aurinkovoidetta tulee siis todennäköisemmin käyttäneeksi tarpeeksi, minkä lisäksi on myös todennäköisempää, että sitä on levittänyt ainakin lähes kaikkialle.
Bonuksena tutkimuksessa muistutettiin, että oman selän alueelle voi olla hyvin hankalaa levittää aurinkovoidetta sekä riittävästi että tasaisesti ja tämä voi hankaloitua entisestään ikääntyessä. Kaverille kannattaa siis kirjaimellisesti tarjota tässä auttava käsi.
Tämän tutkimuksen otannassa oli tosin mukana vain 31 ihmistä (15 tanskalaista naista ja 16 tanskalaista miestä, ikähaarukka 19-40 vuotta), mutta kun mietin omaa aurinkovoiteen levitystäni uskon, että tutkimuksen tulos pitää helposti paikkansa.
Aionkin siis jatkossa ottaa käyttöön tämän kahden kerroksen taktiikan aurinkovoidetta levittäessäni.
Lue myös: Vinkit ihonhoitoon helteellä
Näin vuoden Italiassa asuneena ja uv-indeksien viuhuessa 10:ssä ei tule enää mentyä ulos ilman aurinkorasvaa. Korkeintaan lähikauppaan, mutta kasvoilla on kyllä silloinkin spf 50.
Valitettavasti kropalle ei ole löytynyt vielä mieluista aurinkorasvaa, sillä helteessä kaikki jäävät jonkin verran lähmäisiksi ja siitä syystä aurinkorasva on yksi inhokkiasioistani (hyvin valittu asuinmaa, eikös). Ambre Solairen sensitive spray on siedettävin, mutta ällöttävä sekin. Suosituksia otetaan vastaan! 🙂
Kasvoille aivan lyömätön on Acon mattapinnan jättävä voide, La Roche-Posay Anthelios tulee hyvänä kakkosena. Anthelioksessa vähännä tökkii levitysvaiheessa alkoholin(?) tuoksu, mutta onneksi häviää. Ja koostumus on kyllä niin juoksevaa, että hulahtaa varmaan teelusikallinen kokonaan pelkästään kasvoille 😀
Sama homma täällä tuon vartalolla käytettävän aurinkovoiteen kanssa. Menee kyllä pakon edestä olevissa tilanteissa, mutta mielummin valitsen liikkua ulkoina aikoina, joina sitä ei tarvitse, kun varsinkin hikoillessa se klähmäisyys ärsyttää.
Pitää varmasti seuraavaksi kyllä kokeilla tuota Acon tuotetta, kun niin moni on kehunut sitä. Ja ihan totta, että tuo La Roche-Posay on kyllä tosiaankin niin ohutta, että sitä hulahtaa helposti iholle vaadittava määrä ja enemmänkin. 😀
Kiitos ajankohtaisesta postauksesta Virve! Samoin koen että vartalon suojaaminen on helpompaa vaattein ja päässäkin käytän mahdollisuuksien mukaan hattua kasvojen suojana mutta esim vesillä ja lasketellessa se ei olekaan toimiva vaihtoehto….
Itselläni on taipumusta ruusufinniin, joka innostuu välittömästi kaikista voiteista (käytän muuten kasvovesiä ja seerumia mutta en siis voiteita), joten kysyisin olisiko sulla mitään vinkkiä tähän ongelmaan? Ainakin kosmetologini kertoman mukaan ei ole olemassa muuta kuin voidepohjaisia aurinkosuojia.
Itse käytän kesäisin lähinnä pitkiä housuja niin mikä olisi sopiva määrä voidetta pelkästään käsille? Voiko fysikaalisen aurinkovoiteen päälle vielä laittaa mattapinnan jättävän voiteen vai meneekö suoja silloin pilalle?
Usein suositellaan, että teelusikallinen aurinkovoidetta per kehon osa, eli molempiin käsivarsiin tuo määrä. 🙂
Itse tekisin niinpäin, että ensin laittaisin iholle mattaisen kosteusvoiteen, jonka antaisin asettua hetken ja vasta sitten aurinkovoiteen. Jos aurinkovoiteen päälle alkaa hieroa kosteusvoidetta, voi se saada alla olevat suoja-aineet liikkumaan paikoiltaan ja heikentää suojaa, jolloin koko kasvoilla ei välttämättä ole enää yhtä kattava suoja.
Minuakin ällötti ennen aurinkovoiteet. Sittemmin olen löytänyt 100 % mineraalisuojat. Ne ei ärsytä ja kuumota ihoa minulla edes kasvoill. Ovat kehittyneet paljon. Mm. Laveralla kuulemma uusia, en ole tosin niitä kokeillut.