Pitkästä aikaa taas postaus kosmetiikkatuotteiden taustalta!
Muistaako joku vielä, kun viime kesällä bloggasin aurinkovoitesta ja niiden vedenkestävyydestä? Silloin minäkin pääsin vihdoin perille siitä, ettei aurinkovoidetta saa EU:ssa markkinoida vedenpitävänä (waterproof), mutta vedenkestävänä (water resistant) kyllä.
Tuossa yhteydessä tuli esiin, ettei mitä tahansa aurinkovoidetta kuitenkaan saa markkinoida vedenkestävänä vaan voidakseen olla kutsuttu vedenkestäväksi olisi sen täytynyt suoriutua tietyistä testeistä. Tuolloin jäi vielä kuitenkin määrittelemättä, mitkä nämä tietyt testit olivat ja miten ne tehdään, mutta nyt tässä ollaan jälleen lähes vuotta viisaampina ja monia uusia oppeja keränneenä valmiita kertomaan, että mistä noissa testeissä on yksinkertaisesti esitettynä kyse.
Jos aurinkosuojatuote on vedenkestävä, voi se olla joko ihan vaan pelkkä vedenkestävä (water resistant) tai erittäin vedenkestävä (very water resistant). Vedenpitävä (waterproof) se ei kuitenkaan tosiaan saa olla, sillä muuten kuluttajat olettavat, että voisivat rauhassa lillua vedessä lisäilemättä voidetta ollenkaan ja olla silti suojassa auringolta.
Tämä saa homman kuulostamaan nyt siltä, etteivät vedenkestävät aurinkosuojat pysyisi iholla kovinkaan pitkään vaan kestäisivät lähinnä pienen hikoilun ja huuhtoutuisivat sitten uimaan pulahtaessa pois iholta. Olin kuitenkin itse yllättynyt suuresti, millaisen ”koettelemuksen” voiteet joutuivat testissä kohtaamaan ja suoriutumaan siitä hyväksytysti voidakseen olla kutsuttuja vedenkestäviksi tai jopa erittäin vedenkestäviksi aurinkovoiteiksi.
Vedenkestävän aurinkovoiteen testausprotokolla menee yksinkertaistettuna näin:
Aurinkovoidetta levitetään oikea määrä iholle ja sen annetaan imeytyä 20 minuuttia. Tämän jälkeen koehenkilö viettää 23-32C asteisessa vedessä 20 minuuttia, tulee vedestä pois ja kuivattelee (ymmärsin, että tässä vaiheessa ihoa voidaan taputella pyyhkeellä kuivaksi muttei kuitenkaan hangata) 20 minuuttia. Tämän jälkeen henkilö käy jälleen uiskentelemassa vielä toisten 20 minuutin verran, jonka jälkeen iholla olevan aurinkovoiteen teho mitataan jälleen. Mikäli teho on pysynyt vaadituissa puitteissa, voidaan voidetta kutsua vedenkestäväksi aurinkovoiteeksi. Melko paljon se saa siis kestää!
Milloinkas siitä sitten tulee erittäin vedenkestävä?
Jos vedenkestävää aurinkovoidetta määritellessä koehenkilö vietti kahdesti 20 minuuttia vedessä (yhteensä 40 minuuttia) pitäen niiden välissä 20 minuutin kuivattelutauon, käy erittäin vedekestävää aurinkovoidetta testattaessa henkilö vedessä puolestaan neljä kertaa 20 minuutin ajan pitäen myös kertojen välissä aina 20 minuutin kuivattelutaukoja. Yhteensä tässä testissä oleskellaan siis 80 minuuttia vedessä, minkä jälkeen iholla yhä olevan aurinkovoiteen suojateho mitataan ja mikäli sen suojateho on yhä vaadituissa puitteissa, on tätä tuotetta puolestaan oikeutettu kutsumaan erittäin vedenkestäväksi aurinkovoiteeksi.
Eli jos aurinkovoide on EU:ssa esitettybä erittäin vedenkestävä, tarkoittaa se sitä todella!Tämän postauksen myötä toteaisinkin sitten, että kun auringossa vietetyn ajan jälkeen palaa illalla kämpille ja miettii, että jaksaisiko yhä käydä suihkussa peseytymässä niin ehkä kannattaa jaksaa, sillä se aurinkovoide on iholla yhä mitä suurimmalla todennököisyydellä ja vaikka se siinä hyvää päivällä rannalla tekeekin, voisi se silti olla ihan hyvä pestä iholta pois yöksi.
Kiinnostavaa, vai mitä?
Minä ainakin itse yllätyin kovasti siitä, että aurinkovoiteen tulee olla noin kestävä vedenkestävyyttä mitattaessa. Oletin todellakin, että tuossa yhteydessä puhutaan vain pienten roiskeiden ja kevyen hikoilun kestävyydestä!
Käytättekö te vedenkestäviä aurinkovoiteita?
Postauksen teksti perustuu Lontoossa luennoilla ja luentokirjallisuudesta tekemiini muistiinpanoihin.
Hei!
Mulle puhkesi viime kesänä aurinkoihottuma ihan yllättäen. Apteekissa farmaseutti sen diagnosoi ja osittain arveli myös käyttämäni aurinkovoiteen ärsyttäneen ihoani. Ostin hänen suosituksestaan Avènen mineraali(?)aurinkovoiteen, jossa ei pitäisi olla mitään ylimääräisiä kemikaaleja. Osaisitko kuitenkin kertoa oman mielipiteesi siitä, mikä olisi hyvä voide? Entä miten itse ehkäisisit aurinkoihottumaa? Onko esimerkiksi Betamax-kapseleista mitään hyötyä?
Kiitos kaunis vastauksestasi!
T: E
Minäkin yllätyin kun kuulin vastikään tästä vedenkestävyyden testauksesta! Luulin myös, että sillä tarkoitetaan lähinnä vedessä pulahtamista – kyllä tuli stressi pestä kunnolla se suojavoide illalla pois, en halua sen jäävän yöksi iholleni! 😀
Ei varsinaiseti liity tähän postaukseen, mutta aurinkovoiteisiin kylläkin. Haluaisin sinun hiukan "ammattimaisemman" mielipiteen koskien tätä postausta Hawaiian tropic tuotteista. http://todayimunstoppable.fitfashion.fi/2015/06/04/valta-naita-aineita-aurinkosuojaa-valitessa/ Onko tässä nyt tehty kärpäsestä härkänen, vai onko oikeasti syytä huoleen?
MissM