Lentäminen


Aloitan heti kertomalla, ettei tämä ole lahjottu tai sponsoroitu postaus vaan ihan vaan rehellinen vastaus kysymykseen, jonka olen Lontooseen muuttoni jälkeen kuullut useasti: 
Millä lennän Lontooseen ja miksi juuri sillä?
Olen parin viime vuoden aikana lentänyt Suomesta Lontooseen niin Finnairilla, British Airwaysilla kuin Norwegianilla ja jokaisessa näissä on puolensa.
Finnairilla on yleensä mukavaa lentää, sillä hommat toimivat hyvin ja kaikki on helppoa. Koneet laskeutuvat ja lähtevät Lontoossa Heathrowlta Terminal 3:sta, jossa on loistavat shoppailumahdollisuudet. Koneessa tarjotaan pieni salaatti tai sämpylä ja henkilökunta on mukavaa. Matkalaukku saa painaa 23 kiloa ja se kuuluu lennon hintaan eikä käsimatkatavaroiden painon kanssa tule koskaan ongelmia. 

Ainoa valittamisen aihe syntyy hinnoista, joissa ei ole aina järkeä. 
Lentojen hinnat ovat yleensä reilut parisataa (hyvän diilin saat, mikäli  olet varannut ajoissa ja saat lennot vain n. 190 eurolla) eikä Finnairilla kannata varata lentoa vain yhteen suuntaan sen ollessa lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin edestakaisen lipun ostamisen. 
British Airways puolestaan operoi usein yhdessä Finnairin kanssa lippujen hintojen ollessa samoilla paikkeilla tai joskus hieman Finnairia halvempia. Mielipiteeni englantilaisesta lentoyhtiöstä ovat melko samoja kuin Finnairistakin sillä erotuksella, että lennän itse mielummin ehkä kuitenkin British Airwaysilla -siellä kun saa ilmaista viiniä…
Suosikikseni on kuitenkin muodostunut Norwegian.
Halpalentoyhtiöillä on oma maineensa, mutta Norwegian on ainakin yrittänyt kaikkensa ollakseen halpalentoyhtiöistä se paras.
Jos lentoa on varaamassa viimetipassa, ei halpalentoyhtiö enää olekaan niin halpa ja liput irtoavat yleensä halvimmin Finnairin tai British Airwaysin kautta, mutta mikäli lennon varaamisen suhteen on vähänkin suunnitelmallisempi ja toimii ajoissa, saa edestakaiset lennot helposti noin 105-160 eurolla (sisältäen kaikki verot yms. maksut) yhden suunnan ollessa halvimmillaan vain 46 euroa! Itse harrastan tätä ja olen varannut halpoja lentoja jo lähes keväälle asti, joten halvoilla lipuilla mennään.
Norwegianin hintaan eivät kuulu kuin käsimatkatavarat, mutta yksi matkalaukku (20 kg) yhteen suuntaan kustantaa ruumassa vain 9 euroa ja jokainen matkustaja voi ottaa itselleen ruumaan kaksi laukkua. Itse käytimme tätä etua hyväksemme muuttaessamme Lontooseen, jolloin meillä molemmilla oli kaksi 20 kg matkalaukkua sekä yksi 10kg käsimatkatavara sekä henkilökohtainen pieni laukku. Mukavaa on myös se, että ruumaan meneviä laukkuja voi maksaa netin kautta vielä 24h ennen lennon lähtöä, eli jos kesken matkan huomaa shoppailleensa hieman reilummin, eivät ylipainokilot tule kalliiksi. (Laukusta voi maksaa myös kentällä ylimääräistä, mutta hinta on kalliimpi.)
Norwegianin koneet ovat kokemuksieni mukaan hienompia, siistimpiä ja uudempia kuin Finnairin ja BA:n koneet yleensä ovat ja niissä on minusta mukavaa lentää. Varsinkin, kun niissä lähes poikkeuksetta on ilmainen langaton nettiyhteys koneen kohottua taivaalle!
Ainoa miinus kahteen muuhun yhtiöön verrattuna on se, ettei lennon hintaan kuulu mitään syömistä vaan sitä on ostettava koneesta (tai tuotava itse koneeseen mukanaan). Henkilökunta Norwegianilla on perusmukavaa väkeä ja ilmeisesti suurin osa koneen miehistöstä on virolaisia, jotka tietysti puhuvat suomea ja englantia.
Norwegian lentää Gatwickin kentälle, mitä monet pitävät ongelmana. Heathrowlle kun pääsee helposti undergroundilla, mutta monet olettavat Gatwickin olevan jotenkin erityisen hankalan kulkuyhteyden päässä.
Toki riippuu, minne matkaa on jatkamassa, mutta itse suosin mieluiten Gatwickia juurikin sen minulle helpon sijainnin vuoksi. Gatwickilta (ja tietysti takaisin Gatwickille) menee nimittäin ihan normaali National Railin juna, joka menee esimerkiksi London Bridgen asemalle lipun maksaessa 8,50-9.90 puntaa kellonajasta riippuen. Lippu on helppo ostaa juna-asemalta ja esimerkiksi edellä mainitun matkan juna puksuttaa ilman vaihtoja vuorokaudenajasta riippuen parhaimmillaan alle puolessa tunnissa.
Gatwickin kenttä on yllättänyt minut myös shoppailumahdollisuuksillaan, sillä kentän iso tax free shop ja muut kaupat ovat olleet todella hyvällä valikoimalla varustettuja.
Jos suunnittelet reissua Lontooseen (tai Englantiin tai muuten vaan minne vaan maailmalla), kehotan katsomaan lentojen hintoja esimerkiksi osoitteesta halvatlennot.fi. Sivusto hakee yli sadalta muulta sivustolta tietonsa ja voit helposti etsiä halvimman lennon. Kannattaa sen löydyttyä kuitenkin tarkistaa, saisiko saman lennon jopa vieläkin edullisemmin suoraan ehdotetun lentoyhtiön sivuston kautta. Joskus hinta voi olla edullisempi sieltä tai joskus itseasiassa jopa kalliimpikin!

15 kommenttia artikkeliin ”Lentäminen”

 1. Mä en ole ikinä mennyt Heathrow'lle undergroundilla vaan aina junalla, koska se on nopeampi. Tai sitten kolmen tunnin tuskastuttava matka bussilla Cambridgesta Heathrow'lle. Norwegianilla en ole koskaan lentänyt, pitää pitää mielessä seuraavalla kerralla. Yleensä lennän BA:lla, koska se on ollut halvin (alle 200e edestakaiset lennot).

  Vastaa
 2. Norwegian on mun suosikki, sillä Gatwickilta pääsee meille St Albansiin suoraan junalla (on muuten sama kun pysähtyy london bridgellä).. Itse oon lentänyt kuitenkin enimmäkseen ryanairilla Turusta Standsteadille,mutta nyt nekin lennot loppuivat kokonaan 🙁 Jouluna on sitten vuorossa Finnair, pääsee heathrow'lle tekee jouluostoksia 😉

  Vastaa
 3. Gatwick on kyllä aivan ihana lentokenttä. En oo huonolla kentällä Lontoossa käynytkään. Stanstedilla on myös tosi hyvät tax free palvelut 🙂

  Vastaa
 4. oletko koskaan miettinyt kuinka kuormittavaa ympäristölle lentäminen noin usein ja ylipäätään on? oletko miettinyt vaihtoehtoja laivalla työskentelemiselle, esim. töitä lontoon alueelta.

  Vastaa
  • Älä, vee, ei ole koskaan tullut mieleen… 😉

   No joo, tosiasia vaan on, että Lontoosta löytyy huonosti töitä, joissa olisi yhtä hyvä palkka ja yhtä hyvät työsuhde-edut. En kovin helpolla vaihtaisi puolta pienempään palkkaan ja rytmiin, jossa minulla olisi vain kaksi vapaapäivää. Tämä on hetkellistä, ei ikuista. 🙂

   Vastaa
 5. Hei kysäsen sulta asiantuntijana, että saako lentokenttäostoksia tuoda rajattomasti matkustamoon? Oon lentäny niin kauan Ryanairilla ja tottunu rajotuksiin, että nyt kun on British Airwaysin lento Lontoosta niin tulin tätä pohtineeksi. Matkalaukut on tupaten täynnä, ei kai niitä ostoksia tartte sulloa käsimatkatavaroihin?

  Vastaa
 6. Ryanair on usein ihan älyttömän halpa verrattuna muihin. Mutta suomesta se taitaa lähteä enää vain tampereelta liikkeelle, eikä lentoja ole usein yms. Eikä lentokoneessa itsessään ole mitään hienoa :DD Mutta ainakin halvalla pääsee!

  Vastaa
 7. Jännää kuinka ihmisillä on niin erilaisia kokemuksia lentoyhtiöistä. Mulle Finnair edustaa alinta pohjasakkaa, onneksi yleensä löytyy muita vaihtoehtoja. Maksan mielelläni enemmän lipusta kun vaan ei tarvitse olla tekemisissä Finnairin henkilökunnan kanssa. Useita kokemuksia, niin itseeni kuin muihin matkustajiin kohdistuneita 🙁
  Norwegian ei kuulosta hullummalta, ehkä sitä voisi joskus kokeilla.
  BA ja Lufthansa ovat olleet käytössä viime aikoina, niistä on vain hyvää sanottavaa 🙂

  Vastaa
 8. Nyt täytyy kyllä sanoa että ei käy kateeksi! Kotoa juna-asemalle, junalla lentokentälle, lento, kentältä satamaan ja viikoksi laivalle. Ja taas sama päinvastoin. Muistan, että teit muinoin aiheesta postauksen ja nautit itse tuosta, mutta mun silmään tuossa ei ole mitään järkeä.

  Vastaa
  • Ajattelepa asia näin:
   Matkustan periaatteessa kymmenen päivän välein. Menen junalla kentälle (junamatka 30 min, luen tai kuuntelen musiikkia), kiertelen Tax Freessa, menen koneeseen (lento n. 2,5h, jonka aikana nukun, bloggaan tai nautin omasta ajasta lukien) ja olen perillä Helsinki-Vantaalla max kuusi tuntia sen jälkeen kun olen lähtenyt kotoa. Vanhempani asuvat kentän vieressä ja hakevat minut heille, missä syön, vaihdan kuulumisia ja nukun hyvin. Aamulla saan levänneenä kyydin laivalle (max. 30min). Käytän siis työmatkoihin kymmenessä päivässä sen reilut 6h, jotka nekin varsin rennosti (ja josta varsinaiseen matkustamiseen n. 4h).

   Aika harvan työ on niin mukavalla sijainnilla, että kahdessa työviikossa työmatkoihin menee vain 6h. Jo pelkkä 30min yhteen suuntaan tarkoittaa 10 tunnin työmatkustamista ja sekin pienissä pätkissä (ja yleensä ruuhkabusseissa tai autoa ajaen) tehtynä.

   En nyt tarkoittanut tällä, että sinun pitäisi muuttaa mielipidettäsi (sillä mielipidejuttuhan tämä on), mutta moni ei ajattele asiaa kuten se oikeasti on. Ja nyt esimerkiksi seuraavaksi olen 12 päivää töissä ja 12 vapaalla, mikä taas on vieläkin mukavampaa. 🙂

   Vastaa
 9. Oletko varautunut mitenkään siihen, etteivät lennot kulje ollenkaan esim. lumipyryn takia? Lähdetkö esim. kovin aikaisin Lontoosta, jotta ehdit hyvissä ajoin laivaan? Tätä olen usein pohtinut lukiessani tätä blogia, kun tuntuu että aina kun tulee vähän lunta taivaalta, niin lennot sekoaa. 😀

  Vastaa
  • Juu, lentoni on perillä Suomessa aina edellisenä iltana, joten lennollani on periaatteessa varaa myöhästyä melkein 17h ja silti ehtisin vielä töihin. Aloitan työt periaatteessa aina seuraavana aamuna kuin olen tullut Suomeen, mutta laiva lähtee vasta viideltä, eli riittää, kun vaan ehdin sen kyytiin. 🙂 Ja jos on niin paha kriisi, etteivät koneet lennä ollenkaan, niin sitten ei auta kuin ilmoittaa, että sorry, en tule ennen kui seuraavalle matkalle. 😛

   Vastaa

Jätä kommentti