Kolme erilaista fiktiokirjailijaa, joiden kirjoja rakastan

Luin ennen oikeastaan pelkkiä tosielämään pohjautuneita kirjoja.

Rakastin elämäkertoja, tietokirjoja, elämäntaito-oppaita sekä ylipäätään kaikenlaisia tositarinoita enkä juurikaan lukenut fiktiokirjoja.

Tuntui, että maailma on niin täynnä kiinnostavia tositarinoita ja opittavaa, että fiktiokirjojen lukeminen tuntui suorastaan ajan tuhlaukselta.

Uupumusten myötä näkökantani asiaan muuttui kuitenkin täysin.

Kuten tässä aiemmassa postaukjsessa kerroin, tutustuin kirjallisuusterapian konseptiin ja opin sen myötä, että myös fiktiivisillä kirjoilla voi olla monia tärkeitä tehtäviä.

Fiktion kautta on esimerkiksi mahdollista reflektoida omaa elämää käymällä läpi oman elämäntilanteen kaltaisia tuntemuksia, mutta kuitenkin etäällä juuri niistä omista kokemuksesta.

Ylipäätään fiktio voi saada tuntemaan suuria tunteita, jotka voivat laittaa reflektoimaan omaa elämää eri tavoin ja pidän itse juuri tästä.

Joskus fiktiolla voi myös olla täysin toisenlainen tehtävä: välillä tuntuu todella hyvältä saada paeta omaa todellisuutta ja uppoutua täysin erilaiseen maailmaan.

Nykyään fiktiokirjat kuuluvat siis lukemieni kirjojen joukkoon merkittävänä osana.

Luen eri tyyppisiä fiktiivisiä kirjoja fiilisten mukaan riippuen siitä, mitä haluan lukemisen kautta saada juuri sillä hetkellä.

Luen paljon eri kirjailijoiden kirjoja, mutta tällä hetkellä minulla on kolme hyvin erilaista omaa suosikkia, joiden kirjoja olen tykännyt erityisesti lukea ja joiden teoksia aion lukea tänä vuonna lisää:

Katso myös: Hyviä romaaneja

Jenny Colgan

Jenny Colgan – kepeää feelgoodia

Jenny Colganin kirjat ovat todella kepeää feelgood-osastoa.

Nämä ovat minulle sellaisia teoksia, jotka haluan ehdottomasti lukea enkä ole vielä koskaan kuunnellut yhtään Colganin kirjaa (vaikkakin olen joskus yrittänyt sitä todeten, etten halua jatkaa).

Luen Colgania silloin kun haluan totaalisen rentoutumishetken, jossa voin keskittyä sanojen lukemiseen, kirjan tai e-kirjan pitelyyn ja maailmaan, jossa kaikki kääntyy loppujen lopuksi parhain päin.

Rakastan uppoutua Colganin kirjoihin paristakin syystä.

Colganin kirjasarjoja tuntuu omien lukukokemusteni perusteella yhdistävän yksi tekijä: kirjan päähenkilö ei ole löytänyt paikkaa, jossa olisi hyvä olla tai elämäntilanne on muuten vain hankala ja lopulta haasteiden kautta hän löytää aina oman unelmaelämänsä.

Uupumuksen myötä tällaiset kirjat ovat tuntuneet erityisen kiehtovilta, sillä en itse nykyään tiedä yhtään, mikä minusta tulee isona, mutta Colganin kirjoissa on ihanaa kuvausta ihmisistä, jotka jotenkin taianomaisesti löytävät oman juttunsa ja päätyvät elämään unelmiensa elämää tehden työtä, jota rakastavat.

Osa Colganin kirjoista on todella kevyttä luettavaa, mutta monissa niissä nousee esiin myös isoja teemoja burn outista sotaan ja loppujen lopuksi näissäkin kirjoissa on monia aiheita, joita voi reflektoida.

Toistaiseksi olen lukenut Jenny Colganilta Kirjakauppa Skotlannissa -sarjan, kuvitteelliselle Mure-saarelle sijoittuvat kirjat ja tällä hetkellä menossa on Beach Streetin pieni leipomo– ja Rosy Hopkins -sarjat.

Jenny Colganilta on käännetty suomeksi vasta pieni osa kirjoista, mutta kirjoja on saatavilla enemmän esimerkiksi ruotsiksi ja tietysti myös englanniksi.

Lue myös: Kaikki Jenny Colgan kirjat järjestyksessä

Colleen Hoover

Colleen Hoover – dramaattista rakkautta

Colleen Hoover on ollut suomalaisille toistaiseksi vielä hieman tuntematon nimi, mutta Hooverin kirjat ovat olleet viime aikoina niin iso menestys maailmalla erityisesti sosiaalisessa mediassa (#CoHo on varsin käytetty aihetunniste), että nyt ne ovat rantautumassa Suomeenkin.

Ensimmäinen Colleen Hooverin kirja Se päättyy meihin ollaan juuri julkaisemassa Suomeksi ja jopa Helsingin Sanomat julkaisi ilmiöksi nousseesta kirjailijasta juuri artikkelin.

Colleen Hoover on hieman eri tyyppistä fiktiota kuin edellä mainittu kepeä Jenny Colgan.

Hooverin kirjoissa on mukana rakkaustarinoita, mutta taustalla on myös isompia tragedioita.

Ne eivät siis ole suoranaisesti kevyttä luettavaa, vaikka ovatkin silti äänikirjapalveluissa yleensä kepeäksi mielletyssä Romantiikka-kategoriassa.

Esimerkiksi Se päättyy meihin on rakkaustarina, joka kuitenkin käsittelee parisuhdeväkivaltaa ja laittaa lukijan miettimään, missä menee raja sen suhteen, mitä voi antaa anteeksi.

Pidin kirjasta paljon, sillä monet siinä kuvatut tapahtumat olivat juuri sellaisia melko realistisia tosielämän esimerkkejä tilanteista, joissa ulkopuolisen on helppoa sanoa, että lähtisi, mutta tilanteessa olevalle päätös ei ole yhtä helppo.

Kirja laittoi miettimään aihetta paljon ja tykkään tällaisista fiktiokirjoista, jotka saavat ajatuksissa asettumaan kirjan henkilön saappaisiin.

Olen lukenut myös kirjan jatko-osan It Starts with Us sekä erillisen teoksen Ugly Love, joista molemmista pidin.

Colleen Hooverilta on ilmestynyt useita kirjoja ja aion tänä vuonna lukea niitä lisää.

Tältä sivulta löydät listauksen kaikista Colleen Hoover -kirjoista niiden julkaisujärjestyksessä.

Lue myös: Äänikirja, e-kirja vai tavallinen kirja — mikä niistä on paras?

Mies, joka rakasti järjestystä

Fredrik Backman – koskettavia kertomuksia

Fredrik Backman on rakastettu ruotsalaiskirjailija, johon tutustuin vuosi sitten, kun Torreviejassa aikaa viettäessäni sain käsiini hänen kansainväliseksi menestykseksi nousseen teoksensa Mies, joka rakasti järjestystä.

Rakastan Backmanin tapaa kirjoittaa!

Backman on mestari kirjoittamaan tyylillä, joka nostaa lukijan tunteet pintaan.

Hänen tekstinsä sekä naurattaa, koskettaa että itkettää.

Backmanin kirjoitustyyli on jotenkin vain niin omanlaistaan ja hän ilmaisee asioita upeasti.

Kun luin Mies, joka rakasti järjestystä -kirjaa ja olin päässyt ohi alusta, joka kuvasi suorasanaisesti melko äksyn herran elämää ja kirjassa alkoi selvitä syitä hänen äksyilyynsä nauroin ja itkin vuoron perään – ja välillä jopa yhtä aikaa.

Kirjasta on tehty aiemmin ruotsalainen elokuva ja vastikään myös Hollywood-versio, mutta en ole itse nähnyt näitä.

Ihan kaikki lukemani Backmanin kirjat eivät ole laittaneet käyntiin näin vaihtelevaa tunteiden vuoristorataa, mutta Backman on silti mielestäni aivan loistava kirjoittaja, jonka taidan itse jopa nimetä suosikikseni.

Sittemmin olen lukenut myös Kiekkokaupunki-sarjan ensimmäisen osan, Brit-Marie kävi täällä -kirjan, Ahdistunutta porukkaa -kirjan sekä lyhyet novellit Ditt livs affär (The Deal of a Lifetime) ja Och varje morgin blir vägen hem längre och längre (And Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer).

Tällä hetkellä minulla on menossa Mummo sanoo hei ja anteeksi.

***

Jos käytät Goodreadsia, niin minut saa todella mielellään lisätä siellä kaveriksi! Goodreads-profiilini löytyy täältä.

Lue myös: 5 samanlaista kirjaa kuin Suon villi laulu

fiktiokirjat

Ketkä fiktiokirjailijat ovat teidän suosikkejanne ja miksi?

Katso myös: Torey Hayden – kiehtovia tosikertomuksia kirjoittava erityisopettaja

Yksi kommentti artikkeliin ”Kolme erilaista fiktiokirjailijaa, joiden kirjoja rakastan”

  1. Pitkäaikainen suosikki on Diana Gabaldonin Matkantekijä-kirjasarja.

    Viime aikoina luetuista kirjoista parhaita ovat olleet Holly Ringland – Alice Hartin kadonneet kukat, Kate Morton – Hylätty puutarha sekä Satu Rämön Hildur 🙂 En malttaisi odottaa Hildurin jatko-osaa.

    Aloitin juuri Mies, joka rakasti järjestystä-kirjan.

Kommentointi on suljettu.