Kun vietin lokakuussa pari viikkoa maailman kosmetiikkapääkaupungissa Soulissa, huomasivat ainakin Instagram Stories -klippejäni seuranneet, ettei kyseessä varsinaisesti ollut mikään loma, vaikken itse varsinaisesti voi reissua rankaksi työnteoksikaan kutsua. Lähes jokainen reissupäivä oli täynnä kosmetiikkaan tutustumista ja reissuni todellinen huipentuma olivatkin korealaiseen kosmetiikkaan keskittyneet K-Beauty Expo -messut.
Nuo messut olivat aivan huikea kokemus ja vietinkin niillä aikaa parin päivän verran. Havainnoin ympärilläni näkyviä tuotemerkkejä ja tuotteita paitsi uteliaan kosmetiikkabloggaajan silmin, mutta myös aivan erityisesti nimenomaan sisäänostajan silmin. Päämissioni oli nimittäin löytää meille elevenille uusia tuotemerkkejä.
Soulin K-Beauty Expo -messut pidettiin suuressa Kintex-messukeskuksessa ja siellä oli edustettuna varmasti parisataa yritystä. Messukeskuksen näyttelypisteiden väliset käytävät jatkuivat jatkumistaan ja kaikkialla oli jotain jännittävää nähtävää.
Parasta oli tietysti se, että paikalla oli lähinnä aasialaisia yrityksiä ja messuvierailijoita. Suurin osa vierailijoista vaikutti nimenomaan olevan yritysten sisäänostajia tai muuten alalla työskenteleviä ja messupisteissä mahtui lähes poikkeuksetta pyörähtämään. Paikka ei siis ollut tupaten täynnä, mikä teki siellä kiertelystä mukavaa.
Oli aivan huikeaa kierrellä pisteeltä toiselle nimenomaan elevenin kortti kaulassa ja sisäänostajan roolissa. Päämissioni oli metsästää meille elevenille uusia tuotebrändejä ja ajatus siitä, että sain tehdä sitä tuntui aivan mielettömältä. Siellä minä sain olla, toisella puolella maapalloa ympärilläni valtava määrä kosmetiikkamerkkejä ja päästä vaikuttamaan siihen, mitä merkkejä me ottaisimme meille Skandinaviaan myyntiin!
Voisin löytää jotain aivan mieletöntä, josta ei ehkä olisi ennen Suomessa kuultukaan, mutta josta tulisi löytöni ansiosta iso ja suosittu juttu. Pakko myöntää, että sitä ajatusta päässäni pyöritellessäni tunsin, että elän unelmaani.
Edustettuina oli niin isoja ja tunnettuja merkkejä kuin pieniä, markkinoille vasta tuloaan tekeviäkin merkkejä. Monien niistä pisteillä oli vastassa jopa itse merkin perustaja ja toimitusjohtaja, jonka kanssa saatoin istua alas, jutella merkin tuotteista ja keskustella mahdollisesta jälleenmyynnistä.
Monien merkkien edustajat olivat silminnähden yllättyneitä kun kerroin, etten ole Yhdysvalloista tai Australiasta vaan kaukaa Euroopan Skandinaviasta ja kiinnostunut heidän merkistään. Monet kysyivät suoraan, kuinka ihmeessä saatoin olla kuullut heidän yrityksestään ja olivat jopa yllättyneitä kertoessani, että yrityksemme olisi halukas alkaa myydä sen tuotteita kaukana Skandinaviassa.
Ryntäsin messuilla innoissani tuttujen must have -merkkien pisteille selvittelemään niiden myyntiahdollisuuksia, mutta suureksi ilokseni päädyin myös tutustumaan minulle ja meidän markkinoillamme täysin uusiin tuotemerkkeihin, joita halusin niihin tutustuttuani ja niiden tarinan kuultuani saada meilläkin myydä.
Meille ehdotetaan töissä jatkuvasti uusia tuotemerkkejä valikoimaamme ja moni asiakas tuntuu ajattelevan, että on jotenkin meistä kiinni, ettemme ota niitä myyntiin. Esimerkiksi NARS, Benefit ja Too Faced ovat kaikki merkkejä, joista saamme harva se päivä toiveita, mutta kysehän ei tietenkään ole siitä, ettemmekö haluaisi ottaa näitä merkkejä myyntiin vaan siitä, että merkeillä on jo alueellisia yksinmyyntisopimuksia toisten yritysten kanssa emmekä siksi voi ottaa niitä myyntiin. Joku yritys voi ihan oikeasti hallita koko Skandinavian markkinoita jonkun merkin myynnin osalta siitäkin huolimatta, ettei se myy kyseistä tuotemerkkiä Suomessa.
(Itseasiassa eleven otti alun perin Ruotsissa ensimmäisenä myyntiin Benefitin, Too Facedin ja Urban Decayn, mutta on sittemmin joutunut luopumaan niiden myynnistä muutaman jättiyrityksen sopimusten vuoksi.)
Korealaisten merkkien kanssa sisäänostoa voivat rajoittaa paitsi merkkien omat alueelliset myyntisopimukset ja -rajoitukset, myös niiden rekisteröinti EU:ssa. Jokainen EU:n markkinoilla myytävä kosmetiikkatuote tulee olla CPNP-rekisteröity eikä niitä voi alkaa myydä ilman sitä. Koska korealaiset merkit ovat tunnettuja laadukkaista raaka-aineistaan, ei ongelmana tavallisesti ole suinkaan se, etteikö niitä voisi rekisteröidä vaan se, ettei kukaan vain ole tehnyt sitä vielä.
Monet merkit ovat toki jo rekisteröineet tuotteensa EU-markkinoille, mutta monilla yrityksillä ei ole vielä ollut edes kiinnostusta lähteä rekisteröimään niitä EU-markkinoita varten Aasian, Yhdysvaltojen ja jopa Australian markkinoiden riittäessä heille toistaiseksi. Jos tuotteita tahtoisi siis alkaa myydä, pitäisi ne rekisteröidä itse ja virallisesti ryhtyä niiden maahantuojaksi ja lailliseksi vastuutahoksi, mikä on sitten jo oma prosenssinsa ja vie sen verran aikaa, ettei se välttämättä ole rahallisesti esimerkiksi meille yrityksenä se kannattavin juttu, kun saman ajan voi käyttää muihin, yritykselle enemmän tuloa tuoviin asioihin.
Istuin messujen aikana kunnolla kuitenkin alas noin parinkymmenen yrityksen kanssa juttelemaan mahdollisesta yhteistyöstä. Käyntikorttini loppuivat jopa kesken, sillä en ollut varautunut siihen, että messuilla voisi heitellä ihan niin paljon verkkoja vesille.
Kaikkien yritysten edustajat eivät puhuneet kunnolla englantia, mutta asioista päästiin jollakin muotoa selville ja käsivarteni täyttyivät eri merkkien antamista tuotenäytteistä ja esitteistä. Kun pakkasin matkalaukkuani kotiin lähtiessäni, olivat pelkät minua kiinnostavat esitteet jo painoltaan yli kolme kiloa. Tuotenäytteiden painoa en edes punninnut…
Lähdinkin Soulista Tukholmaa kohti varsin hyvin verkostoituneena ja aloin välittömästi keskustella tuotemerkkien edustajien kanssa sähköpostin välityksellä mahdollisesta jälleenmyynnistä yksityiskohtaisemmin. En työskentele itse varsinaisessa sisäänostotiimissämme, vaan jätän sen homman enemmän kuin mielelläni kollegoilleni, joilla on yksityiskohtien sopimisesta parempi kokemus. Minulle sopii hyvin olla se tuotemerkkien bongailija, joka etsii kiinnostavien tuotemerkkien kontaktihenkilöitä ja yhdistää heidät sisäänostomme kanssa, mutta siirryn sen jälkeen itse mielummin jo seuraavaan hommaan.
Itseasiassa olen viimeaikoina saanut osallistua uusien tuotemerkkien valikointiin entistä enemmän ja meillä on jo ihan lähiaikoina tulossa jälleen pari sellaista merkkiä, jotka ovat päätyneet valikoimaamme nimenomaan minun ansiostani. Täytyy myöntää, että se tuntuu todella hyvältä! Koko K-Beauty-juttu on meillä ollut oikeastaan minun prosessini ja isketty alunperin läpi painostukseni ansiosta, joten jatkan hyvin mielelläni sen kehitystä.
Kiitos Soulin reissuni, tulee valikoimaamme tulevina kuukausina varmasti useita uusia korealaisia tuotemerkkejä, joista osa on maailmalla hyvin tunnettuja ja osa vasta tuloillaan olevia, mutta valikoimaltaan niin mahtavia, että saamme kunnian olla eturivissä tarjoamassa niitä. Onkin ollut mahtavaa saada esitellä löytämiäni merkkejä tiimillemme ja tutustua heidän kanssaan niiden tuotteisiin.
Se, että olen päässyt työni myötä vaikuttamaan valikoimaamme on tietysti tehnyt työstäni entistä mielekkäämpää. En malta odottaa, että pääsen hypettämään näitä tuotemerkkejä ja niiden mielettömiä tuotteita teille ja että tekin pääsette tekemään niiden kanssa tuttavuutta!
Toivottavasti tekin odotatte innolla, mitä kivaa olen teille löytänyt!
Siis wau! ♥ Sulla on kyllä aivan mieletön työ! Ja siis en kyllä millään malta odottaa että kuulen, mitä kaikkea uutta jännää teille on tulossa ♥♥
Minua on tovin mietityttänyt näiden uusien kosmetiikkamaiden kosmetiikan sisältö.
USA:ssa ja varsinkin Aasiassa myynnissä ja käytössä on myös hyvin voimakkaita aineita joita ei saa EU:n markkinoilla myydä (ryppy, ihon vaalennus, finnit voiteissa nyt ainakin).
Ottaisitko tästä aiheesta kopin, kun olet noihin K-tuotteisiin perehtynyt itseäni enemmän?
Vai onko tämä asia jo ihan vanhentunutta tietoa?
On aika vanhentunutta tietoa ja monet sekoitavat esimerkiksi korealaisen kosmetiikan kiinalaiseen, jossa ei ole yhtä tarkkaa valvontaa kun Kiinan markkinoilla on niin paljon tuotekopioita. 🙂 Korealaiset kuluttajat ovat hyvin tarkkoja tuotteidensa sisällöstä ja raaka-aineet ovat sen mukaisia. Korea on esimerkiksi kiristänyt kosmetiikkalainsäädäntöään BHA-hapon osalta niin, ettei COSRX:n suosittua BHA Blackhead Liquid lotionia saa enää myydä siellä ollenkaan sen nykyisellä koostumuksella ja sitä on tällä hetkellä vain vientituotteena. Eurooppa on myös monien tuotemerkkien tavoittelema kohdemaa, joten he formuloivat tuotteensa lähtökohtaisesti EU:n lainsäädännön mukaisiksi. Jokaiselle EU:hun myyntiin tulevalle tuotteelle on myös tehtävä turvallisuusselvitys ja se on rekisteröitävä EU-markkinoille, mikä tarkoittaa, että se on EU:n lainsäädännön mukainen. Täältä löytyy yksi aiempi postaukseni, joka avaa aihetta hieman tarkemmin. Tämä on minusta aina hyvä aihe nostaa esiin! 🙂
Odotellaan mielenkiinnolla!
Ennätitkö pistäytyä Klairsin ständillä?
Käsittääkseni Klaris ei ollut paikalla tai ainakaan en harmikseni nähnyt sitä, vaikka yrtin olla hyvin tarkkana. :/
Mutta täytyy vielä lisätä, että vietin kyllä muuten aikaa paljon merkin tuotteiden äärellä matkani aikana… 😀
OK, ainakin WishTrend-firma mainosti olevansa edustettuna messuilla 🙂
Aah, en kyllä nähnyt eikä yritys ainakaan sillä nimellä ole messulistalla. Voi toki olla, että yritys on itsessään rekisteröity jollekin muulle nimelle, mutta Wishcompany se ainakin sivustonsa mukaan virallisesti on.
Mikähän logiikka tuolla listalla on ollut, siellä ei näy monia tunnettuja nimiäkään… Onkohan firmoilla ollut jotkin peitenimet…
Moi Virve!
Kiitos ihanasta blogista – oon sen vasta aika viime aikoina löytänyt, mutta nyt jo ’koukussa’. Ainoa miinuspuoli on oman kukkaron keventyminen, kun sun innoittamana keksin tarvitsevani kaikenlaista kosmetiikkaa. Onneksi on tuotteet olleet rahan arvoisia 🙂
Itsekin Tukholmassa asuvana suomalaisena odotan, että ilmoitat heti kun alat järjestää ylimääräisen kosmetiikan muuttomyyntiä ennen Thaimaahan lähtöä 😉
Moikka Virve!
Kiitos huipusta kosmetiikkablogista ja erityismaininta sun instastoryille viime päivinä! Ne ovat olleet todella informatiivisia ja HAUSKOJA. Oon nauranut muutamasti jopa ääneen 😀
Sitten pääasiaan. Olen k-beauty-käyttäjä, ja ensimmäinen talvi sellaisena edessä. Tuntuu ettei viime päivinä vanha rutiini ole ollut riittävä kovasta kerrostamisesta huolimatta ja kasvot hilseilevät kuivina. Eli siis postaustoive: Parhaat k-beauty -tuotteet talveen, kiitos 🙂
Mikä taho nuo Benefitin ja Too Facedin jälleenmyyntioikeudet sitten Suomessa omistaa kun merkkejä ei kuitenkaan Suomessa myydä? Kuluttajan kannalta erittäin turhauttavaa tällainen kulisseissa suhmurointi.
Toisekseen, hienoa että Elevenillä halutaan panostaa K-kosmetiikkaan ja uusiin merkkeihin, mutta olisi kiva että myös varastojen täyttämisestä pidettäisiin huolta. Jos nettikaupan valikoimissa on jatkuvasti kiinnostavimmat tuotteet loppu, niin hiirikäsi hakeutuu nopeasti Ebayn suuntaan. Olisi kiva tilata k-tuotteet lähempää, mutta tuotteita ei ikinä ole saatavilla (pätee myös moniin muihin Suomi/skandi/Eesti -alueen nettikauppoihin…).
En tiedä sopimuksista tarkemmin, mutta veikkaan, että tuotemerkkiä ei anneta kenellekään maahantuotavaksi Sephoran vuoksi, jolla voi olla varsin laajat yksinmyyntioikeudet, vaikkei sillä (vielä ainakaan) olisi myymälää Suomessa.
Maahantujat eivät ole oikein osanneet varautua korealaisen kosmetiikan suosioon, minkä takia sieltä suunnalta tulee hyvin usein eioota juuri niiden suosituimpien tuotteiden kanssa ja toimitusajatkin venyvät välillä ihan uskomattoman pitkiksi. Toivottavasti asiaan saadaan kuitenkin lähitulevaisuudessa helpotusta. Oliko mielessäsi joku erityinen tuotemerkki vai ihan yleisesti? 🙂