Tämän vuoksi silikoneja ei kannata vältellä

Silikoneilla on kosmetiikassa kuluttajien keskuudessa huono maine ja niistä on tehty lähes kriminaaleja. Niitä voisi kuitenkin kutsua väärinymmärretyiksi hyviksiksi, sillä oikeissa tuotteissa käytettyinä niistä on ehdottomasti hyötyä.

Silikonien mustamaalaus onkin vähän kuin sanoisi, että oliiviöljy on huono ainesosa. On varmasti, mikäli sitä kaataa olohuoneen lattialle ja kylpyammeeseen aiheuttamaan liukastelua tai tarjoilee lasissa tervetuliaisdrinkkinä, mutta ruuanlaitossa ja ihonhoidossa se voi puolestaan tehdä ihmeitä. Kaikki on siis asiayhteydestä riippuvaa.

Ciaté makeup melter ostolakossa virve vee kokemuksia

Miksi silikoneja pelätään?

Syitä silikonien pelkoon on useita. Kuluttajat ovat jossakin vaiheessa saaneet päähänsä, että silikoni on paha asia ja myydäkseen tuotteitaan, ovat monet tuotemerkit alkaneet mainostaa, etteivät heidän tuotteensa sisällä näitä kuluttajien pelkäämiä silikoneja. Jossakin vaiheessa myös naistenlehdet tukivat tätä kuluttajien mielikuvaa, mikä tietysti vain lisäsi silikonittomien tuotteiden lanseerausta.

Kun silikonittomuutta sitten vielä käytetään yleisenä myyntiargumenttina on ymmärrettävästi monen mieleen iskostunut, että niissä on oltava jotain pahaa – eihän muuten tarvitsisi mainostaa, ettei tuote sisällä niitä.

Aivan kuten oliiviöljy ei ole automaattisesti  hyvä lisä jokaisessa ruuassa, eivät myöskään silikonit ole paras mahdollinen juttu jokaisessa kosmetiikkatuotteessa. Jos kuitenkin tietää, mitä tuotteeltaan haluaa, voi silikoni olla erinomainen ainesosa, jota ei missään tapauksessa kannata vältellä ihan vain periaatteen vuoksi.

Yleisin harhaluulo onkin, että kaikki silikonit ovat samanlaisia pahiksia, jotka tukkivat ihohuokoset, kertyvät hiuspohjaan ja ovat vähintään yhtä pahoja tyyppejä kuin ne kamalat kalorit, jotka yön pimeydessä käyvät ompelemassa vaatteita pienemmiksi. Aivan kuten jokainen öljy moottoriöljystä kookosöljyyn tai lukkoöljystä rapsiöljyyn ei ole samaa tavaraa, eivät myöskään kaikki silikonit ole keskenään samanlaisia.

Ostolakossa Virve Vee Clinique Take The Day Off Cleansing Balm kokemuksia

Miksi silikoneja käytetään kosmetiikassa?

Silikoneja käytetään kosmetiikassa useasta syystä. Ne auttavat tekemään tuotekoostumuksesta paremmin levittyvän sekä miellytävän ja jopa ylellisen tuntuisen. Sen lisäksi ne tuovat iholle ja hiuksiin silkkisen tunteen sekä välittömästi kaunistavan vaikutuksen lisäämällä esimerkiksi hiusten kiiltoa ja häivyttämällä kasvoilta laajentuneita ihohuokosia.

Silikonit tuovat liukkautta, mikä auttaa esimerkiksi selvittämään hiuksia. Tämän lisäksi ne myös auttavat lukitsemaan alleen kosteutta.

Silikoneilla on siis monia hyviä ominaisuuksia, joiden vuoksi niitä on kannattavaa käyttää kosmetiikassa. Silikonit ovatkin helppoja ainesosia saada tuote vaikuttamaan hyvältä, mutta myös kätkemään sitä, ettei tuotteen koostumuksella välttämättä ole muita kuin ihoa tilapäisesti kaunistavia vaikutuksia. Niillä voidaan siis myös luoda illuusioita ihmeitä tekevästä koostumuksesta.

Silikonit tunnistaa ainesosaluettelosta tavallisesti bongailemalla liitteen -cone tai -siloxane saaneita ainesosia. Silikoniksi ei kannata kuitenkaan luulla esimerkiksi silica-nimellä kulkevaa ainesosaa, joka on piioksidi-mineraali.

Ostolakossa Virve Vee Benton Aloe BHA Skin Toner kokemuksia

Tehokkaasti silottava Dimethicone

Tavallisin silikoni löytyy tuotteen ainesosaluettelosta nimellä Dimethicone. Tämä kosmetiikassa paljon käytetty silikoni on mitä täydellisin valinta tuotteisiin, joiden halutaan luovan sileän pinnan.

Dimethicone löytyy esimerkiksi useiden meikinpohjustajien, hoitoaineiden ja hiusten latvoihin käytettävien tuotteiden ainesosaluettelosta, sillä se saa aikaan välittömästi kaunistavan efektin. Se taikoo kadoksiin ihohuokoset ja hennot juonteet sekä selvittää hiukset ja silottaa kärsineet hiusten latvat, minkä lisäksi se auttaa vieläpä muodostamaan kosteuden haihtumista ehkäisevän suojan.

Yleinen harhaluulo on, että dimethicone kerrostuu iholle, hiuksiin ja hiusten pohjaan loputtomasti, minkä seurauksena ihohuokoset menevät tukkoon ja jopa hiusten kasvu lakkaa. Tosiasiassa näin ei kuitenkaan mitä todennäköisimmin nykykosmetiikan tuotteilla tapahdu – ellei sitten hiuksia jatkuvasti pese runsaasti silikonia sisältävällä shampoolla, mutta silloinkaan se tuskin vaikuttaa hiusten kasvuun, vaan lähinnä vain tekee tukasta raskaan.

Swiss Clinic Face Perfecting Dry Mask

Silikonit eivät tuki ihohuokosia

Silikoneja sisältävät meikki- ja ihonhoitotuotteet itsessään eivät tuki ihoa, mutta jos niitä ei pestä iholta huolella pois esimerkiksi kaksoispuhdistusta käyttäen, voi ihon huono puhdistus sen sijaan tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa sen myötä epäpuhtauksia sekä ihon sameutta.

Kun ihon pinnalle muodostuu silottava ja kosteuden haihtumista ehkäisevä pinta, jää sen alle ihoa vasten myös talia, epäpuhtauksia, kuollutta ihosolukkoa ja bakteereita. Jos ihoa ei puhdista kunnolla, voivat nämä yhdessä aiheuttaa epäpuhtauksia. Silikonit itsessään eivät siis tuki ihoa eikä epäpuhtauksia aiheuta itse silikoni vaan se, ettei ihoa puhdista niiden käytön jälkeen kunnolla.

Jos hiuksissa käyttää paljon dimethiconea sisältää shampoota ja hiuspohjaan lykkii vielä sitä sisältävää hoitoainetta, voi hiuspohja olla hyvä välillä puhdistaa syväpuhdistavaa shampoota käyttäen. Muuten hiuksiin voi toki teoriassa ainakin kertyä silikonia ja hiuksista voi sen myötä helposti tulla latteat ja raskaat, mikä saa ne usein näyttämään likaisilta ja jopa rasvoittumaan nopeammin niiden ollessa tiiviisti paineutuneena hiuspohjaa vasten.

Yleinen harhaluulo hiusten ”tottumisesta” johonkin shampooseen voikin johtua vain siitä, että shampoon silikonit ovat tuotteen jatkuvan käytön vuoksi latistaneet tukan ja hiusten ilmavuus palautuu, kun tukan pesee välillä toisella tuotteella.

Erilaiset Dimethiconet

Erityistä dimethiconessa on kuitenkin se, että vaikka sen löytää ainesosaluettelosta aina nimellä Dimethicone, eivät kaikki sillä nimellä olevat ainesosat ole täysin samaa tavaraa. Joskus aiemmin puhuttiin paljon siitä, että esimerkiksi kampaamotuotteiden sisältämät silikonit olisivat ”parempia” kuin markettituotteiden sisältämät silikonit.

Tällä on varmasti tarkoitettu sitä, että Dimethiconea voi olla monenlaista: Dimethicone voi olla koostumukseltaan juoksevampaa ja siten myös kevyempää tai vähemmän juoksevaa ja siten myös raskaampaa. Ainesosaluetteloa katsoessa ei voi kuitenkaan tietää, millaista tuotteessa käytetty Dimethicone.

Halvemmissa hiustuotteissa voi hyvinkin olla käytetty hieman ”huonompilaatuista” ainesosaa kuin kalliimmassa tuotteessa eikä paksumpi ja raskaampi Dimethicone peseydy hiuksista pois yhtä helposti kuin kevyempi. Tämä ei kuitenkaan ole fakta ja varsinkin nykyään myös marketeista saa hyviä ja laadukkaita hoitoaineita.

J.One Jelly Pack

Silikonit eivät muodosta iholle läpäisemätöntä kalvoa

Vaikka silikonit auttavat muodostamaan kosteuden haihtumista ehkäisevän ja jopa suojaavan kerroksen, eivät ne silti estä niiden päällä käytettävien tuotteiden aktiiviaineiden imeytymistä. Silikonien muodostama kerros ei siis ole aukoton ja ne antavat ihon hengittää.

Mitä silikonisemman tuotteen iholle kuitenkin ensin levittää, sitä tiiviimmän suojan se ihon pinnalle luo, joten teoriassa oikein silikoninen meikinpohjustaja voi siis estää sen päällä käytettävän BB-voiteen sisältämiä hoitavia ainesosia pääsemästä iholle jossain määrin. Pari pisaraa silikonia sisältävää kasvoseerumia ei kuitenkaan varmastikaan estä kosteusvoiteen aktiiviaineiden pääsyä iholle.

Garnier Micellar Water Oil-Infused Cleansing Water Misellivesi Ostolakossa Virve Vee kokemuksia

Kaikki silikonit eivät ole samanlaisia

Toista silikonityyppiä edustavat puolestaan -cyclo-liitteen saaneet silikonit, joista yleisimpiä on Cyclopentasiloxane ja Cyclomethicone. Näillä silikoneilla on yksi erityisominaisuus, jota moni silikoneja välttelevä ei tiedä: ne haihtuvat. Ihan tosi!

Tällaisia silikoneja sisältävät tuotteet suorastaan liukuvat iholle ja hiuksiin. Näiden silikonien hyötynä on, että ne auttavat tuotekoostumusta levittymään iholle silkkisen tuntuisena. Esimerkiksi meikkivoiteet sisältävät näitä paljon, sillä tehtyään tehtävänsä auttaa meikkivoidetta levittymään kasvojen iholle pehmeästi ne haihtuvat ja iholle jää niiden jäljiltä vain miellyttävän pehmeä tunne.

Ne ovat loistavia myös hiuksiin jätettävissä hoitotuotteissa, sillä haihtumisen ansiosta hiukset jäävät kiiltäviksi ja pehmeiksi, mutta tukasta ei tule raskaan tuntuista. Nämä silikonit eivät siis varsinkaan voi kertyä hiuksiin tai iholle.

Four Reasons Blond

Millaisiin tuotteisiin silikonit sopivat?

Käytän itse kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät silikoneja. Minulle on kuitenkin ratkaisevinta, millaisia silikoneja tuotteessa on ja missä yhteydessä niitä käytetään enkä halua silikoneja jokaiseen tuotteeseen.

Shampooni ei tarvitse välttämättä sisältää silikoneja, sillä silikoneilla pyritään tekemään hiustuotteesta tukkaa silottava. Jos shampoo sisältää runsaasti silikoneja, voi se silottaa hiusten tyveä liikaa, mikä puolestaan voi saada tukkani lätsähtämään. Jos oma tukka on kuitenkin pörröinen ja hiuslaatu on karhea, voi shampoon silikoneista olla paljonkin apua hiusten silotuksessa.

Hoitoaineeni saa mielellään sisältää hieman silikoneja. Koska silikonit itsessään lähinnä silottavat hiusten pinnan sekä pehmentävät hiuksia ja auttavat vain lukitsemaan kosteutta alleen haluan kuitenkin, että hiustuotteessani on niiden lisäksi myös hiuksia ravitsevia ja kosteuttavia ainesosia, joilla on hiuksia hoitavia vaikutuksia. Yhdessä hiuksille kiiltoa tuovien ja selvittävien ja kaunistavien silikonien kanssa syntyy paras lopputulos. Hiuksiin jätettävässä hoitoaineessani saa olla silikoneja, sillä ne auttavat silottamaan hiusten latvoja ja suojaamaan niitä.

Ostolakossa Virve Hiukset

Ilman silikoneja hiukseni jäävät usein karheiksi ja niiden latvat takkuuntuvat helposti. Jos taas käytän pitkään hoitonetta, joka vain selvittää ja silottaa hiuksiani silikonin avulla, mutta ei varsinaisesti hoida ja kosteuta niitä, menevät hiusteni latvat nopeasti huonoon kuntoon.

Ihonhoitotuotteissani saa myös olla silikoneja, mutta niiden ihoa kaunistava vaikutus ei saa perustua vain niihin. Pieni määrä silikonia päivävoiteessa saa sen usein levittymään iholle hyvin ja meikkituotteetkin voivat sen jälkeen levittyä iholle paremmin. Yöllä taas haluan hemmotella ihoani sitä mahdollisimman hyvin kosteuttavilla ja ravitsevilla ainesosilla, joten silikoneille ei ole tarvetta.

Meikinpohjustustuote ilman silikoneja on usein melko turha, sillä silikonit ovat niitä, jotka häivyttävät ihohuokoset ja hennot juonteet näkyvistä. Nestmäisessä meikkivoiteessa silikonit ovat lähes välttämättömiä, sillä ne saavat tuotteen levittymään iholle kauniisti ja auttavat luomaan kauniin pinnan.

Se, haluanko tuotteeni sisältävän silikoneja riippuu siis täysin tuotetyypistä ja siitä, millaisen vaikutuksen haluan saada sillä aikaan.

Four Reasons Blond

Vain harva on allerginen silikoneille

Silikoneja ei siis kannata missään tapauksessa pelätä ja vältellä kuin ruttoa ihan vain periaatteen vuoksi. Ainesosina ne ovat hyvin siedettyjä ja aiheuttavat hyvin vähän allergioita, joten tavallisesti ongelmat silikonien kanssa liittyvätkin siihen, että niitä on liian paljon väärässä paikassa eikä ihoa tai hiuspohjaa puhdisteta huolella.

Osa silikoneista on vesiliukoisia ja osa taas öljyliukoisia, joten esimerkiksi kasvojen kaksoispuhdistus on täydellinen tapa varmistaa, että päivällä ihoa kaunistavat silikonit peseytyvät illalla pois kasvoilta ja ihoa hoitavat tuotteet pääsevät yöllä vaikuttamaan esteettä. Kun hiukset puolestaan puhdistaa aina välillä syväpuhdistavalla shampoolla varmistaa, että tukka pysyy ilmavana.

Ostolakossa hiukset

Millainen suhtautuminen teillä on silikoneihin?

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

31 kommenttia artikkeliin ”Tämän vuoksi silikoneja ei kannata vältellä”

  1. En pidä kasvovoiteista, joissa on paljon silikoneja, koska ne lähtevät helposti rullaamaan kasvoilla. Esim. monen Clarinsin voiteet tekevät sen. Sen sijaan meikinpohjustuksessa silikonit ovat välttämättömyys, koska minulla on isot ihohuokoset, jotka vaativat sitä häivyttyäkseen.

    Myös hoitoaineissa, niin pois pestävissä kuin hiuksiin jätettävissäkin silikonit on plussaa. Ilman niitä hiukset ovat karheat ja latvan menee solmuun. Tykkään, että hiukseni ovat sileät ja kiiltävät, enkä sen vuoksi juuri käytä tekstuuria tuovia tuotteita (vain silloin, kun haluan tehdä kampauksen, joka vaatii pohjalle nahkeutta). Syväpuhdistava shampoo silloin tällöin käytettynä pitää hiukset ilmavina!

  2. Silikonit ovat epäilemättä hyödyllisiä kosmetiikassa, mutta itse olen pohtinut silikonien välttämistä niiden ympäristövaikutusten takia.

    • Tätä on myös erittäin hyvä miettiä ja nostaa esiin, kiitos. Varmaankin uuden postauksen paikka! 🙂

    • Se on minusta oikein hyvä ja tärkeä perustelu, josta pitänee tosiaan postata myös. 🙂

      • Silikonit eivät yleisesti hajoa vesistöissä vaan aiheuttavat haittoja niihin sekä esim. kertyvät kaloihin ja sitä kautta ravintoketjuumme. On itsekästä ajatella tämän vuoksi vaan sitä, tukkiiko se minun huokosiani. Eikö näitä perusasioita näistä aineista opeyetakaan kosmetologeille yms meikki-ihmisille ja -myyjille jo ihan perusopinnoissa? Siinä olisi sitten kehittämisen paikka.

  3. Olisiko kannattanut mainita myös, että mitkä silikonit ovat vesiliukoisia ja mitkä vaativat sulfaatillisen shampoon? Sulfaatittoman shampoon kanssa saa olla todella tarkkana, että mitä silikoneja voi käyttää. Ymmärrän silikonin meikkivoiteissa, pohjustusvoiteissa ja hiuksissa latvaseerumeissa, mutta en hoitoaineissa enkä naamarasvassa. Miksi käyttää siloittamiseen hoitoainetta, jossa on silikonia, kun voi valita sellaisia, missä on esim. rasva-alkoholeja, jotka on paljon parempi, ei kerry hiuksiin, eikä tarvitse sulfaattia poispesuun? Ei voi yleistää, että silikoneja ei kannata vältellä, kun esimerkiksi kihara tukkaisena silikonit on aivan ehdoton ei, jos haluaa että kihara tulee esiin.

    • Tästä aiheesta saa tosiaan halutessaan hyvinkin kattavasti tekstiä kirjoitettua! 🙂 Halusin pitää tämän postauksen kuitenkin sellaisena, että se pitää asiat simppelinä ja selventää juttua niille, jotka eivät ole kiinnostuneita pureutumaan siihen turhan yksityiskohtaisesti. En itse koe, että tavalliselle kuluttajalle on erityistä hyötyä tietää tarkemmin yksittäisten silikonien liukoisuudesta, sillä kun ihon puhdistaa kaksoispuhdistuksella aina aina välillä käyttää syväpuhdistavaa shampoota, toimii homma varmasti hyvin.

      Aiheesta löytyy toki siitä tarkemmin kiinnostuneille netistä paljon tietoa ja listauksia erilaisten silikonien ominaisuuksista. Se, missä omissa tuotteissa silikonia kannattaa olla tai ei kannata olla riippuu tosiaan paljon omista tarpeista ja mieltymyksistä lopputuloksen suhteen, joten mielestäni aiheesta ei voi antaa mustavalkoista vastausta. 🙂

  4. Silikoniton meikkivoide voi olla ihan yhtä liukuva ja silkkisen pehmeä, kun osataan valita oikeat ainesosat. Esimerkkinä Gressa Minimalist Serum Foundation, täynnä tehoaineita ja iholle oikeasti jotain hyödyllistä, luoden silti uskomattoman kauniin pohjan. Itse ajattelen sen niin, että koska meikkivoide viipyy iholla usein lähes yhtä pitkään kuin yövoide, jolloin meikkivoiteen on tärkeä sisältää ihoon positiivisesti vaikuttavia ainesosia. 🙂

    • Totta, nykyään löytyy yhä useampia hyviä silikonittomia meikkivoiteita. 🙂

  5. Itse välttelen myös ympäristön takia silikoneja. En voi olla miettimättä miten ne kertyvät esim. meriin jne. Siinä vaiheessa on aivan sama onko huokoset piilossa vai ei…

    • Ympäristön ajatteleminen voi tosiaan olla yksi oikein hyvin perusteltavissa oleva syy silikonien välttelyyn. 🙂

  6. Oma suhtautumiseni silikoneihin on, että välttelen niitä kuin ruttoa 😀 Heh, no ainakin enimmäkseen, paitsi en meikeissä. Ihon pesemiseen ja hoitamiseen käyttämäni tuotteet ovat silikonittomia, samoin kaikki normikäytössä olevat pesevät ja hoitavat hiustuotteet.

    Nykyään on niin paljon keveitä öljyjä sisältäviä tuotteita kaikkiin tarkoituksiin, että sen puolesta silikoneista on tullut helposti korvattavia. Jopa Garnierilla on uudehko silikoniton kasvovoidesarja, jossa ainakin ruusuvoide on yllättävän hyvä.

    Myös primereistä löytyy toimiva silikoniton vaihtoehto eli Magical Moringa Lushilta. Tekee sen mitä pitääkin eli silottaa ja tekee hyvän pohjan meikin tarttumapinnaksi. Jättää niin silkkisen mattapinnan, että kävisi tasaväriselle iholle meikiksi jo yksinään. Mun MM-pohjainen meikki tuli kerran testattua putkeen yön yli, yhteensä puolitoista vuorokautta, ja kesti. Purkissa voide on hiukan jankkia, mutta lämpenee käsissä helpommin työstettäväksi. Tämän löysin, kun minusta ei tullut kaveria silikoniprimerien kanssa. Se rullautuminen oli piinallista, etenkin kiireessä, kun koko pohja meni uusiksi.

    Sinulle on jo työnkin kannalta hyvä, että suhtaudut silikoneihin neutraalisti, muuten jäisi valtava joukko tuotteita kokeilematta ja esittelemättä ja moni loistava löytö jäisi tekemättä. Minua kiinnostaa kuulla ihan kaikesta kosmetiikasta, silikonilla tai ilman 🙂

  7. Postauksessa mainittu dimeticone ei suinkaan ole harmiton ja suositeltava ainesosa. Jo mainitun ympäristön vuoksi, koska silikoni ei ole biohajoavaa vaan kertyy ympäristöön. Myöskään ihmisen terveydelle dimeticone ei ole ongelmaton. Tietoa voi hakea mm. EWG:n kannasta, jossa arvosanat, varoitukset ym. eivät perustu mielipiteisiin vaan tutkimuksiin, jotka on mainittu jokaisen ainesosan lopussa ja näistä saa lisää tietoa. Dimeticone löytyy kannasta https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702011/DIMETHICONE/#.WolzQpOMjBI, jolloin nähdään juuri ympäristöongelma ja että aine on elimistölle myrkyllinen jossain määrin (Concern: organ system toxicity). Kaikkia lähteitä ei ole saatavana edes tiivistelminä vaan ne pitäisi ostaa mutta esiintyy mm. ”reported 
    to cause allergic contact dermatitis in cosmetic products” ja 4% dimeticoneliuos tappaa jo 15 minuutissa täit. Tästä täidentappokyvystä oman johtopäätökseni mukaan en usko aineen olevan täysin turvallista ihmiselle ja myös EWG varoittaa riskistä ”organ system toxicity”.

    Cyclopentasiloxane puolestaan EWG:ssä https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701741/CYCLOPENTASILOXANE/#.Wol7t5OMjBI kertoo taas ympäristöhaitoista ja että kyseinen silikonin kohdalla huolenaiheena on myrkyllisyys elimistölle (organ system toxicity) ja vähäisemmässä määrin on myös endokriininen häiritsijä (Tukes-lähde endokriinisille häiritsijöille http://www.tukes.fi/en/Branches/Chemicals-biocides-plant-protection-products/Industrial-and-consumer-chemicals/Endocrine-disrupters-and-restrictions-on-them/) eli tällaiset kemikaalit häiritsevät ihmisen endokriinisten hormonien tuotantoa ja polpulaatiotasolla katsotaan aiheuttavan terveyshaittaa, esim. syöpien ilmaantuvuudessa. Saman aineen kohdalla mainitaan myös jossain määrin neurotoksisuus eli hermomyrkkyominaisuus. Lukisin mielelläni miten nämä haihtuvat, kun kuitenkin saavat aikaan edellä mainittuja vaikutuksia myös ympäristöön, ja miksi kosmetiikassa käytettäisiin haihtuvia silikoneja? Mitä hyötyä niistä silloin olisi?

    Cyclometicone on miedoin ja ainoa ainesosa joka on merkitty vihreällä https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701738/CYCLOMETHICONE/#.Wol_B5OMjBI. Nuo aiemmat kolmosen haittakertoimen saaneet aineet olivat keltaisella. Ympäristö on edelleen huolenaiheena, samoin ”organ system toxicity”.

    Lisäksi löytyy monia kirjoituksia miten silikonit eivät ole hyväksi iholle, mutta pysytään nyt tämän kannan antamassa tietopohjassa, joka kuitenkin perustuu tieteellisiin tutkimuksiin. Toivoisin asiaan perehtymistä ihan jo sen perusteella että on haitallinen ympäristölle ja ei mielestäni ole ihan pieni huolenaihe sekään, että ne voivat potentiaalisesti olla haitallisia ihmisille. Itse en lähtisi suosittelemaan kenellekään ainesosaryhmää, jolla on ympäristö- ja terveysvaikutuksia. Nimenomaan negatiivisia sellaisia. Koin tämän mielipiteenmuokkauskirjoituksena ja etenkin silloin on oltava vastuullinen, mitä suosittelee. Ja se parjattu oliiviöljy löytyy tietokannasta arvosanalla 1 eli pienimmällä haittakertoimella, eikä sillä ole ympäristövaikutuksia tai haittoja ihmiselle tietokannan mukaan 😉

    Esimerkkinä vielä että EU-tasolla harkitaan tiettyjen silikonein rajoitusta niiden haitallisten ympäristövaikutusten vuoksi https://echa.europa.eu/view-article/-/journal_content/title/committee-for-risk-assessment-concludes-on-restricting-d4-and-d5. Lähteen D4 ja D5 ovat kosmetiikassa incinimillä: cyclomethicone, cyclotetrasiloxane tai cyclopentasiloxane. D4 on myös yhdistetty hormonihäiritsijöihin lisääntymisterveydelle haitallisina ja Pohjoismainen ympäristömerkki ei salli näiden ainesosien käyttöä.

    • Täit kuolevat dimetikoniin, koska se tukkii niiden hengitysaukot. Kyseessä ei ole toksinen vaan mekaaninen vaikutus. Samaten dimetikoni on pääainesosa apteekista ilman reseptiä myytävissä, vauvoille tarkoitetuissa Cuplaton-tipoissa, joiden on tarkoitus ehkäistä ilmavaivoja. Ja vauvoille annettavien tuotteiden pitää olla todella turvallisia ennen kuin niitä saa myydä, erityisesti käsikaupassa. EWG:n mukaan dimetikonilla on ”low” riskiluokitus, joten en ihan myös ymmärtänyt Nörtin kommentteja. Organ system toxicity taas on siinä mielessä vähän harhaanjohtava, että melkein mikä vain aine voi suurina annoksina olla toksinen. Jopa vesi. Määrä tekee myrkyn, kuten sananlasku sanoo.

  8. MInua hirvittää vesistöihin joutuva mikromuovi ja olen jo pitkään pyrkinyt välttämään kosmetiikkaa jossa on muovia:
    Polyeteeni / Polyethylene, PE
    Polyetyleenitereftalaatti / Polyethylene terephthalate, PET
    Polypropeeni / Polypropylen, PP
    Polyvinyylikloridi / Polyvinylchloride, PVC
    Polystyreeni / Polystyrene, PS
    Polyvinyyliasetaatti /Polyvinylacetat PVAc
    Polyvinyylipyrrolidoni / Polyvinylpyrrolidon PVP
    Polymetyylimetakrylaatti Polymethyl methacrylate PMMA
    Polytetrafluorieteeni / Polytetrafluoroethylene PTFE (teflon)
    Polyesteri / Polyester, PES (Polyester-1; Polyester-11)
    Polyamidi / Polyamid, PA (Nylon-12; Nylon-6; Nylon-66)
    Polyuretaani / Polyurethan, PUR (Polyurethan-2; Polyurethan-14; Polyurethan-35)
    Etyyli Vinyyli Asetaatti / Ethylen-Vinylacetat-Copolymere, EVA
    Polyimidi / Polyimid, PI (Polyimid-1)
    Acrylates Crosspolymer, ACS
    Acrylates Copolymer, AC
    Polyquaternium-7, P-7

    Nuo silikonit herättävät ristiriitaisia tuntemuksia. Ovatko ne muovia (periaatteessa eivät), mutta voivatko silti huuhtoutua vesistöön ja kalansisuksiin (näin karkeasti sanottuna)? Suoraan sanottuna en tiedä ja toivon sinun nappaavan tästä aihetta johonkin juttuun?
    Näillä nimillä olevia silikoneja tunnistan ja välttelen: Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclopentasiloxane, Amodimethicone. Muutama edullinen ja hyväripsiväri on tästä syystä ei odteta meille hyllyllä.
    Onnekseni oma ohut, lasimainen hiuslaatuni näyttää siliconiaineilla lehmännuolemalta (eli likaiselta liimarasvaletiltä), niin sen vuoksi välttelen sitä myös hiustuotteissa.

  9. Hyvä kirjoitus!
    Itselle silikonit ovat ehdoton EI. Minulle ympäristö, jossa vietän loppuelämäni on tärkeä ja koska huippuhyvää ja tehokasta kosmetiikkaa on tarjolla ilman silikonia, käytän sitä. Minua kiinnostaa sekä ympäristön että oma terveys, siksi valintani on AINA sertifioitu luonnonkosmetiikka.
    Tutkimuksissa mm. kaloista on löydetty kosmetiikassa käytettyjä silikoniyhdisteitä. Koska suurin osa silikoneista ei ole biohajoavia, suurin osa niistä päätyy ympäristöön. Toivon, että perehdyt tähän kosmetiikan silikonit ja ympäristö -aiheeseen ja kirjoitat meille siitä. 🙂

  10. Rakastan silikonia sisältäviä hiustenhoitotuotteita, mutta tämän postauksen luettuani en ole niitä enää voinut hankkia vain turhamaisuuteni takia, vaan valitsen tuotteita, joissa ei ole silikonia.
    http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2016/04/kosmetiikan-siloksaaneille.html
    Tuo tieto silikonien (ainakin joidenkin) kertymisestä vesistöihin oli minulle pysäyttävä asia. Olen alkanut välttää kaikkia mahdollisesti viemäriin päätyviä silikoneja varmuuden vuoksi.

    Kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta blogista! 🙂

  11. No olipa oikea mainospuhe silikonien puolesta.. Ei kyllä vakuuttanut yhtään! Oliiviöljyä ei mielestäni voi verrata silikoniin. Itselleni tuotteen ”ylellisyyttä” tärkeämpää on sen turvallisuus ja ympäristövaikutukset. Siksi suosin pääasiallisesti luonnonkosmetiikkaa.

  12. Hei! Mielestäni eron silikoonia sisältävään tuotteeseen kyllä huomaa eikä positiivisessa mielessä. Kasvojen iho ei hengitä samalla lailla ja näin jopa hikoiluttaa heti tuotteen käytön jälkeen, kaikki kokeilemani ”heleyttävät pohjustustuotteet ”mm.! Ilma ei kierrä,iho alkaa myös kiiltelemään nopeasti . Itse haluan tuotteilta joita käytän lähinnä hoitavia vaikutuksia, en illuusiota luovia tai muita ylimääräisiä lisäaineita..

  13. Alunperin rupesin välttämään silikonien käyttöä sen takia, että ne tekevät hiuksistäni vaikeasti käsiteltävät sekä kosteusvoiteissa antavat valheellisen tunteen kosteuttavuudesta (iho on sileä, mutta silti rutikuiva). Monet, varsinkin edulliset, silikonia sisältävät tuotteet perustuvat pelkästään miellyttävän kalvon luomiseen eivätkä hoida lainkaa.

    Myöhemmin silikonien kertyminen luontoon on noussut yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi. Toisaalta pelkkä silikonien välttäminen ei riitä, koska joissakin tuotteissa silikonit on korvattu taas kerran mineraaliöljypohjaisilla synteettisillä ainesosilla, joiden luonnossa hajominen ja ympäristövaikutukset ovat myös kysymysmerkki.

    Tällä hetkellä käytän silikoneja mahdollisimman vähän: meikeissä, aurinkovoiteessa ja hiustenmuotoilutuotteissa. Iho- ja hiustyyppini ovat sellaiset että näiden korvaaminen luonnonkosmetiikalla on todella vaikeaa. Tämän takia ymmärrän hyvin että monen on todella vaikea luopua silikoneista esim. hiusten hoitoaineissa.

    Ihon- ja hiustenhoidossa ei tulisi enää mieleenkään käyttää silikoneja, koska luonnonkosmetiikka sopii niin paljon paremmin kuin mikään silikonipitoinen ikinä.

  14. Tämäpä oli mielenkiintoinen juttu! Minulla olisi kaksi kysymystä, jotka tulivat tekstiä lukiessa mieleen.

    1. Mikä määritellään ns. turvalliseksi nykykosmetiikaksi? Eli milloin ja millaisissa tuotteissa silikonit ovat olleet huonoja ja haitallisia? Olen kanssasi suurin piirtein samaa ikäluokkaa ja lapsuuteni voiteet ovat varmasti sisältäneet kaikenlaista silikonista parabeeneihin.

    2. Ovatko haihtuvat silikoniyhdisteet samaa tavaraa kuin lehdissä viime aikoina mainintut kosmetiikasta haihtuvat kemikaalit, jotka lisäävät ympäristön kuormitusta?

    Itse pidän silikonista vaina luomivärinpohjustuksessa ja hiusten latvasuojassa. Muuten iholla silikoniton tuntuu mukavammalta.

    Kiitos kivoista teksteistä! Ne pitävät minulla ostohimot hyvin kurissa, kun kaikkea ei ”tarvitse” kokeilla itse.

  15. Näissä kemikaaliasioissa luottolähteeni on useita kirjojakin kirjoittanut kemiantekniikan DI Anja Nysten. Hän kirjoittaa blogissaan Kemikaalikimara silikoneista mm. ”Silikoneista väännetään kättä erilaisilla keskustelupalstoilla, puhuttiin sitten implanteista tai sampoista. Valitettavan usein kirjoituksissa näkee aivan virheellistä tietoa. Olen nähnyt silikonien olevan ”vaarallisia ympäristömyrkkyjä”, mutta silti silikoneja voi laittaa vauvojen suuhun? ”Silikonit ovat vältettäviä aineita, koska ne eivät ole biohajoavia”. Silikoneja kuitenkin käytetään apuaineina jätevedenpuhdistuksessa. Melkoinen ristiriita.”

    Koko kirjoitus: http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2009/08/ja-silla-silikoni.html?m=1

    Aika usein netissä lähtee leviämään perättömiä tai vain osin totuudenmukaisia väitteitä milloin mistäkin. Sen sijaan että käyttää aikaansa harmittomien ainesosien välttelyyn kosmetiikassa voi sen energian hyödyntää jotenkin paremmin <3

  16. Taa oli hyva juttu! Monet valttelee silikoneja ymmartamatta etta silikonit ei oo pahiksia. Suorastaan raivostuttaa kuinka jotkut ei halua hiustuotteiden sisaltavan silikonia tai parabeeneja tai jotain muuta jota on trendikasta valtella. Kaiken huippu on no poo -tyypit, jotka haluu valtella kemikaaleja! Sit niiden tukka on ihan rasvanen ja lattee 🙁 Mut joo, ma koitan aina varovasti kysya nailta ihmisilta, miksi he valttelee tiettya ainesosaa ja mika siina on niin pahaa. Yritan vakuuttaa, etta esim silikoneissa ei oo mitaan pahaa ja ite tykkaan kayttaa niita omissa hiustuotteissani ja mun tukka on hyvassa kunnossa 😀

  17. Huomasin valtavan eron kun vaihdoin silikoonishampoon ja-hoitoaineen luonnonkosmetiikan palashampooseen ja omenaviinietikkahuuhteeseen: ennen latteat luonnonkiharani heräsivät eloon ja asettuvat nykyään nätisti ja luonnollisesti omalle paikalleen. Silikonit kyllä silottivat karkeaa kiharaa, mutta latistivat sen ja jouduin käyttämään valtavasti muotoilutuotteita sen elävöittämiseen. Lisäksi ympäristölle parempi valinta.

  18. Kyse ei ole pelkästään siitä että olisi harhakuvitelmia miten silikonit vaikuttavat ihoon ja hiuksiin. Hyvä syy vältellä varsinkin dimethicone tuotteita on ympäristö. Silikonit ovat haitallisia ympäristölle koska ne eivät ole biohajoavia.

Kommentointi on suljettu.