Jos ihoa kiristelee ja se jopa hilseilee sekä näyttää samealta eikä esimerkiksi meikkipohja näytä levittyvän kasvoille tasaisesti, on ihon kuivuus ongelma. Esimerkiksi tätä blogia kirjoittelee yksi, jonka iho tuntuu todella haastavalta saada pidettyä tasapainossa, sillä ihon kuivuus ja kiristely sekä välillä jopa hilseily iskevät päälle välillä hyvinkin yllättäen.
Kaikki kuivuus ei kuitenkaan ole samanlaista ja tunnistamalla oman ihon tarpeet, voi ongelmaa helpottaa oikeiden ihonhotoitotuotteiden avulla – tai ainakin yrittää hoitaa, sillä allekirjoittanut ainakin kokee, että kyse on jatkuvasta taistelusta, jossa hyvä ja paha hakevat jatkuvasti tasapainoa.
Ihon kuivuudesta puhuttaessa voi olla kyse ihan perinteisestä kuivasta ihosta, joka on oma ihotyyppinsä. Mikä tahansa ihotyyppi voi kuitenkin olla kosteusköyhä, mikä puolestaan ilmenee ihon pinnan kiristelynä. Kuivaa ja kostausköyhää ihoa ei kuitenkaan ole välttämättä helppoa erottaa toisistaan ja moni kosteusköyhyydestä kärsivä saattaa luulla ihonsa olevan kuiva tai pitää ihoaan sekaihona. Kuivuutta ja kosteusköyhyyttä hoidetaan kuitenkin eri tavalla, joten on tärkeää tunnistaa, kumman ongelman kanssa itse kamppailee, jotta ihoaan hoitaa oikein.
Millainen on kuiva iho?
Kuivan ihotyypin ongelma lähtee sen rakenteesta. Normaali ja rasvoittuva iho pysyy tavallisesti kosteana, koska se muodostaa tiiviin, kosteuden haihtumista tehokkaasti ehkäisevän suojamuurin. Kuivalla iholla ongelmana on kuitenkin, ettei iho kykene itse pidättämään sisällään kosteutta, vaan kosteus pääsee haihtumaan iholta, minkä seurauksena iho kuivuu.
Kosteuden haihtumista iholta estää kolesteroleista, rasvahapoista ja keramideista muodostuva ”laasti”, joka sitoo ihosoluja yhteen. Kuivalla iholla on kuitenkin tavallisesti pulaa keramideista, joiden tuotanto tai hajoaminen voi olla liian vähäistä perinnöllisistä syistä. Keramidien tuotanto vähentyy myös iän myötä, minkä vuoksi ikääntyvälle iholle tarjotaan tavallisesti hieman täyteläisempiä kosteusvoiteita, joissa korostetaan niiden ravitsevia ominaisuuksia. Täyteläisen koostumuksensa avulla ne auttavat lukitsemaan iholle kosteutta ja siten ylläpitämään ihon kosteustasapainoa.
Myös ravinto voi vaikuttaa ihon kuivuuteen. Jos noudattaa hyvin vähärasvaista ruokavaliota, ei iho saa ravinnosta riittävästi rasvahappoja, mikä voi saada ihon luonnollisen suojan heikkenemään, jolloin kosteus haihtuu iholta helpommin. Myös liian vähäinen veden juominen voi saada aikaan ihon kuivuutta.
Kuinka kuivaa ihoa hoidetaan?
On hyvin yleinen harhaluulo, että kuivan ihon voisi saada tasapainoon luopumalla kosteusvoiteiden käytöstä ja ”totuttamalla” ihon rasvaamattomuuteen niin, että se lopulta tasapainottuu. Kuivan ongelma ei siis ole, että se vain olisi tottunut kosteusvoiteisiin eikä siksi osaisi itse toimia. Koska kuivan ihon ongelmana johtuu nimenomaan ihon perinnöllisestä ”viasta”, ei siihen voida vaikuttaa yrittämällä totuttaa ihoa olemaan kuivumatta. Jos ihoa ei hoideta, haihtuu kosteus iholta, sillä mikään ei auta pidättämään sitä iholla.
Kuivalle iholle on tärkeää antaa lisää kosteutta, mutta koska sen oma luonnollinen suojamuuri ei kykene pitämään kosteutta iholla, on myös hyvin tärkeää, että iholla käytetään rasvamaisia ainesosia, jotka auttavat lukitsemaan ihon saaman kosteuden ja ehkäisemään sen haihtumista. Esimerkiksi erilaisia öljyjä, karitevoin kaltaisia rasvoja tai keramideja sisältävät tuotteet ovat loistavia kuivalle iholle. On myös tärkeää varmistaa, että ravinnosta tulee tarpeeksi rasvoja ja että juo riittävästi vettä.
Pahimmat virheet kuivat ihon hoidossa
Yksi yleisimpiä virheitä on hoitaa kuivaa ihoa pelkällä öljyllä ja erityisesti levittää sitä täysin kuivalle iholle. Öljyt itsessään eivät kosteuta ihoa, vaan tuovat sille öljystä riippuen erilaisia ravinteita samalla kun ne myös pehmentävät ja ravitsevat ihoa sekä ennen kaikkea ehkäisevät kosteuden haihtumista. Öljyn alla tulisikin aina käyttää esimerkiksi ihoa kosteuttavaa hoitonestettä tai seerumia, jonka kosteus sitten lukitaan öljyn avulla iholle. Jos iholla ei halua käyttää muita tuotteita, kannattaa öljy levittää aina kostealle iholle, jotta sen alle lukittuu kuivan ihon kaipaamaa kosteutta.
Yleisesti myös uskotaan, että kuivan ihon peseminen vedellä kuivattaa ihoa lisää. Koska kuivan ihon ongelma on sen rasvamaisessa suojavaipassa eikä se liukene veteen, ei vesi itsessään kuivata ihoa. Tavallisesti syy onkin liian pesevissä ihonpuhdistustuotteissa, jotka saavat aikaan ihon kuivumista. Liian lämmin vesi voi kuitenkin nopeuttaa ihon suojavaipassa olevien ainesosien haihtumista, minkä vuoksi suihkussa on kannattavaa käyttää haaleaa tai halutessaan jopa viileää vettä. Vesipesu voikin olla jopa hyväksi kuivalle iholle ja täyttää sen kostusvarastoja, mutta iholle on kuitenkin erityisen tärkeää käyttää sen jälkeen kosteusvoidetta tai öljyä, jotta vesipesun tuoma kosteus saadaan lukittumaan iholle.
Millainen on kosteusköyhä iho?
Kosteusköyhästä ihosta puhutaan usein myös pintakuivana ihona. Kosteusköyhä iho ei ole kuiva ihon rakenteellisista syistä, vaan ihon kuivuus johtuu tavallisesti ulkoisista seikoista, joihin voidaan vastata korjaamalla ihonhoitorutiinia ihon tarpeisiin paremmin sopivaksi.
Joskus pintakuivuuden takana ovat itseaiheutetut syyt kuten esimerkiksi ihon puhdistaminen liian pesevillä puhdistustuotteilla tai muiden liian tujujen ihonhoitotuotteiden käyttäminen. Ihon pinnan kuivuus voi kuitenkin johtua myös ulkoisista seikoista, joihin voi olla hankalaa vaikuttaa. Tällaisia syitä on mm. liian kuiva sisäilma, joka voi johtua esimerkiksi voimakkaasta ilmastoinnista tai lämmityksestä.
Mikä tahansa ihotyyppi voi olla kosteusköyhä ja onkin jopa hyvin tavallista, että kasvojen keskiosasta rasvoittuvasta ihosta saadaan pintakuiva käyttämällä sillä liian peseviä puhdistustuotteita ja liian vähän kosteuttavia ainesosia sisältäviä ihonhoitotuotteita.
Kuinka kosteusköyhää ihoa hoidetaan?
Jos iho on kosteusköyhä, saattaa sen pintaa kiristellä, mutta iho voi silti kiilellä ja tuntua rasvaiselta, sillä iho yrittää tasapainottaa kuivuutta erittämällä lisää talia. Iho voikin joutua loputtomaan kierteeseen, kun sen rasvaisuutta yritetään hoitaa käyttämällä entistä pesevämpiä tuotteita sekä liiallista talia liian voimakkaasti imeviä hoitotuotteita kuten syväpuhdistavia naamioita ja hyvin mattaisia kosteusvoiteita tai meikkituotteita.
Usein sekaihon voikin saada tasapainoon huolehtimalla sen riittävästä kosteutuksesta kevyillä, mutta tehokkaasti kosteuttavilla tuotteilla kuten hoitonesteillä. Samalla on myös hyvä varmistaa, ettei ihon puhdistukseen käytetä liian peseviä tuotteita ja ettei esimerkiksi kosteusvoide jätä iholle liian kuivattavaa mattapintaa. Kun iho on täyteläisen kosteutettu, tasapainottuu monilla myös talineritys, mikä vähentää ihon kiiltelyä. Ihon tehokas kosteutus esimerkiksi 7 Skin Method -tekniikan avulla voi jopa saada sekaihona pidetyn ihon tasapainoon.
Moisturizing vai hydrating?
Englanninkielisissä ihonhoitotuotteissa toistuvat sujuvasti sekä sanat ”moisturizing” että ”hydrating” ja moni pitääkin niitä toistensa synonyymeinä. Kumpikin sanoista käsitetään kosteuttaviksi, mutta tosiasiassa ne eivät ole toistensa syonyymeja ja niiden välillä on eroa.
Moisturizing tarkoittaa kosteuden haihtumisen ehkäisyä, eli juuri sitä, mitä nimenomaan kuiva iho kaipaa. Moisturizing-tuotteilla pyritään siis luomaan ihon pinnalle kosteuden haihtumista ehkäisevä kerros erilaisten rasvamaisten ainesosien avulla.
Hydrating tarkoittaa puolestaan ihon kosteuspitoisuuden lisäämistä, eli juuri sitä, mitä kosteusköyhä iho kaipaa. Näissä tuotteissa käytetään hyaluronihapon ja glyseriinin kaltaisia ainesosia, joilla on kyky sitoa itseensä kosteutta.
Suurin osa kosteusvoiteista sisältää kuitenkin sekä ihoa kosteuttavia että kosteutta iholle lukitsevia ainesosia, joten ihoa ei tarvitse hoitaa tämän vuoksi kahdella voiteella. On kuitenkin hyvä tiedostaa, onko oman ihon ongelmana kosteusköyhyys vai ihon rakenteellinen kuivuus, jotta ihoa voi hoitaa oikeanlaisilla tuotteilla.
Onko teillä hyviä vinkkejä kuivan tai kosteusköyhän ihon hoitoon?
Lue myös:
Tällainen on päivittäinen ihonhoitorutiinini
Vuoden 2017 parhaat ihonhoitotuotteet
Parhaat kulttituotteet korealaiseen ihonhoitorutiiniin: 20+ tuotevinkkiä!
Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!
Montakohan kertaa olen jo sinua kehunut, kun yli 40 vuotta olen hoitanut ihoani väärin ja vasta nyt ansiostasi alkanut tehdä oikein. Eli kosteusköyhää, rasvaa puskevaa ihoani olen hoitanut väärin, kuten kuvaat. Olen toteuttanut nyt kosteuden kerrostamista vajaan vuoden verran ja mm. kosmetologini totesi hipiän olevan paremmassa kunnossa, kuin koskaan. Rasvan eritys on loppunut, eikä mustapäitä enää synny. Olen ikionnellinen ja kiitos kuuluu sinulle!
Kiitos aivan ihanasta kommentista, meinasin alkaa parkua kun luin! 😀 Aivan mielettömän mahtavaa kuulla, että vinkeistä on ollut noin paljon apua! <3
Kiitos tästä! 🙂
Olen pitänyt ihoani pintakuivana sekaihona, mutta kuvauksesi perusteella ihoni vastaa kyllä enemmän tuota kuivaa ja nimenomaan keramidipitoisia tuotteita olen käyttänyt, koska ne pitävät ihoni hyvänä. En ole aina oikein uskaltanut ostaa liian rasvaisia tai öljyisiä tuotteita, kun olen pelännyt, että ne tukkivat ihoa, koska minulla tulee finnejä herkästi, mutta ehkä nekin johtuvat enemmän kuivuudesta. Myös välillä olen kokeillut kuoria ihoa useammin, jottei se tukkeutuisi, mutta olen kokenut, että se vaan ärsyttää ihoa entisestään, vaikka käytänkin rakeetonta kuorintaa.
Se kuitenkin hämää, että kasvojeni iho ei oikeastaan hilseile, vaan T-alue saattaa jopa hieman alkaa kiillellä päivän mittaan. Vartalon iho on kuitenkin selkeästi kuiva.
Välillä oikein tuotteiden löytäminen voi kyllä olla hyvinkin haastavaa ja lähinnä vain kokeilemalla pääsee jyvälle, mikä omalle iholle lopulta sitten kelpaa parhaiten. 🙂
Mikähän siinä on, että ihonhoidosta pitäisi muka selvitä suit sait sukkelaan, vaikka sitten loppuvuorokauden kärsin siitä, ettei niitä muutamia minuutteja muka ollut aikaa hoitaa hommaa kunnolla (= vanha minä).
Kosteuttavien aineiden kerrostaminen on auttanut minun [kuiva, kuivempi, kuivin] ihoani suunnattomasti. Kiitos siis sekä tästä selventävästä jutusta että kaikesta muusta aiheeseen liittyvästä opista, jota olet vuosien ajan takonut jopa tällaisen jukuripäänkin kaaliin. Kertaus on opintojen äiti ja nyt se oppi on niin nakutettuna päähän, että puolinukuksissakin ne ”litkut” menee voiteen alle 😀
Hyvin sanottu, varmasti pätee moniin ”kiireisiin”! 😀
Tuo on kyllä jännä, miten sitä joskus ennen onkin osannut olla vain voiteella ja ehkä seerumilla, mutta nyt on jotenkin ihan itsestäänselvyys, että kasvoille menee nestemäisempiä hoitotuotteita vaikka jopa kerroksina! 🙂
Tosi hyvä ja monille tarpeellinen postaus! Olen aina tiennyt olevani tuo pintakuiva tyyppi joka rasvoittuu, mutta vasta viime vuosina olen tajunnut alkaa kosteuttaa ihoani nimenomaan kosteuspitoisilla tuotteilla, eikä niinkään rasvapitoisilla. Rasvaa naama pukkaa edelleen jonkin verran, mutta iho on paljon tasaisempi, täyteläisempi ja kuulaampi! Lisäksi meikki levittyy paljon paremmin. Hassua, että nykyään ei kerta kaikkiaan kävisi mielessäkään levittää pelkkää kosteusvoidetta juuri pestylle iholle. Väliin ovat ilmestyneet kasvovedet, kemialliset kuorinnat, hoitovedet ja seerumit. Tästä käy kiittäminen blogiasi (ja mahtavia instagram storyja!!!) jota seuraan kuin uskontoa 😀
Aivan mahtavaa kuulla, että olet saanut hyviä vinkkejä ja löytänyt uudentyyppisiä tuotteita, jotka ovat saaneet ihon voimaan paremmin! <3 Monien iholle on varmasti isoksi avuksi juuri sen tajuaminen, ettei iho välttämättä tarvitsekkaan rasvaa vaan kosteutta tai rasvaisen ihon tapauksessa että sille pitää vielä erikseen ehkä lisätä kosteutta. 🙂
Hei, kiitos taas hyvistä vinkeistä. Tämän suuntaisia juttuja olenkin jo aiempien juttujesi pohjalta noudattanut. Tosiaan oman kuivan ihoni kanssa suurin ongelma talvella on se, että puhdistustuotteet kuivattavat herkästi ihoa.
Jossain aiemmassa postauksessasi mainitsit, että siellä teillä päin on kosteusvoiteita suojakertoimilla. Ne kiinnostaisivat minua nyt kespä tullen, kun käyttäisin mieluummin ohuempia rasvoja vaikka useammin, kun tuntuu ettei monikaan täällä Suomessa myytävistä rasvoista levity /imeydy kunnolla. Onko sinulla vinkata halpoja ja hyviä vartalovoiteita, joita voisi ostaa esim. Ebayst?
En muuta voi, kuin suuresti kiittää tästä ja lukemattomista muista postauksista – kuin heureka-elämyksen olisin kokenut analysoidessani selventävän kirjoituksesi perusteella oman ihoni tilannetta!
Ihanaa, kun näin jaat sekä tästä että monista muista aiheista tietouttasi ja tuotekokemuksiasi, siitä todella on hyötyä ihon- ja kauneudenhoitotuotteiden valtavassa viidakossa suunnistamisessa! 🙂 Kiitos! <3
Aivan mahtavaa, että jutusta oli apua! <3 🙂