6 syytä valita Storytel (+ 40 päivän maksuton kokeilu)

Kaupallinen yhteistyö

*Sis. mainoslinkkejä

Kuten olen moneen otteeseen tunnustanut, olen todella suuri kirja-addikti. Tykkään sekä lukea että kuunnella kirjoja ja nautin niin fyysisistä kuin digitallisistakin kirjoista.

Fyysisten kirjojen lukeminen on usein erityinen nautinto, sillä siinä on jotain erityisen rauhoittavaa, että kirjaa voi pidellä käsissään, haistaa sen sivujen tuoksun, kohdistaa siihen kaiken keskittymisensä ja uppoutua sen imuun.

Digitaaliset kirjat eivät kuitenkaan jää minulla kakkoseksi fyysisille kirjoille, sillä ne puolestaan sopivat erilaisiin tilanteisiin. 

Lue myös: Äänikirja, e-kirja vai tavallinen kirja — mikä niistä on paras?

Storytel ilmainen kuukausi 30 päivää Virve Fredman

Äänikirjoja on välillä ihanaa kuunnella esimerkiksi kävelyllä tai silloin, kun puuhailee jotain siivoamisen tai ruuanlaiton kaltaista, hitusen ehkä tylsältä tuntuvaa askaretta ja haluaa tehdä siitä mukavampaa – ikään kuin harhauttaa mielen pois tylsästä rutiinista ja tehdä sen autopilotilla mielen nautiskellessa jostain mukavammasta.

Varsinkin ulkosuomalaisena pääsyä digitaaliseen kirjastoon arvostaa myös aivan erityisesti, sillä suomeksi ilmestyy jatkuvasti hyviä kirjoja, joihin ei vain ole ulkomailta mahdollista päästä käsiksi muuten – etenkään kun en itse halua omistaa kirjoja, vaan vain lukea niitä.

Kirjahimoni on saanut minut tekemään viime vuosina todella ahkeraa tuttavuutta erilaisten ääni- ja e-kirjoja tarjoavien palvelujen kanssa ja olen kokeilumielessä testannut kaikkia mahdollisia tarjolla olevia vaihtoehtoja.

Koen, että kaikissa palveluissa on omat etunsa ja mieltymykset ovat tietysti makuasioita, mutta eri palveluntarjoajien välillä pomppiessa minulle on muodostunut niistä selkeät mielipiteet ja sen myötä olen myös löytänyt sen oman suosikkini, jonka pariin olen aina mieluiten lopulta palannut muita palveluita säännöllisesti testattuani.

Oma suosikkipalveluni on Storytel, jonka kanssa minulla on ilo saada tehdä tänä vuonna runsaasti yhteistyötä.

*Storytel-palveluun voi uutena käyttäjänä lunastaa nyt 40 päivän maksuttoman kokeilujakson tämän linkin kautta.

Kuten totesin, on oman suosikin löytäminen aina makuasia, mutta halusin silti listata tähän postaukseen ne asiat, jotka ovat tehneet Storytelista oman suosikkini.

Nämä jutut ovat itse asiassa saaneet minut jopa käyttämään Storytelia apunani silloinkin, kun olen kokeilun vuoksi pitänyt aktiivisena toista kirjasovellusta!

Näistä syistä Storytel on minusta tällä hetkellä paras ääni- ja e-kirjakirjapalvelu: 

Storytel ilmainen kuukausi 30 päivää Virve Fredman

1. Storytelissa on todella laaja valikoima kirjoja 

Luen ja kuuntelen kirjoja todella paljon ja haluan usein saada käsiini sellaisiakin kirjoja, jotka eivät aina ole Suomessa suosituimpien kirjojen listalla. 

Storytelin palvelussa on tällä hetkellä kuulemma yli 500 000 kirjaa ja kun etsin jotain kirjaa, jonka haluan saada käsiini, löydän sen lähes aina Storytelista. 

(Tiedän, että sivun yläreunan mainosbannerissa mainostetaan luvun olevan yli 300 000, mutta nykyään luku on kuulemma jo yli puoli miljoonaa, mikä on aivan huikea määrä!)

Vertailen uteliaisuuttani usein suurimmat kirjapalvelut läpi jotain kirjaa etsiessäni ja varsinkin englanninkielisten kirjojen kanssa on käynyt usein niin, että niiden ainoa tarjoaja on ollut Storytel. 

Pidän Storytelissa siis aivan erityisesti siitä, että jos etsin jotain kirjaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, löydän se lähes aina Storytelin valikoimasta.

Lue myös: Kirjallisuusterapia lääkitsee mieltä

Storytel ilmainen kuukausi 30 päivää Virve Fredman

2. Storytelissa on kirjoja useilla eri kielillä

 Luen ja kuuntelen kirjoja kolmella kielellä, eli suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Parin kuukauden kuluttua voin toivottavasti tehdä tätä myös neljännellä kielellä eli espanjaksi jahka kielitaitoni täällä Espanjassa olessa ja kieltä lisää opiskellessa vielä vahvistuu.

Storytelin laajaan kirjavalikoimaan kuuluu kirjoja useilla eri kielillä, mitä toki monet muutkin kirjapalvelut tarjoavat. 

Mikä kuitenkin on Storytelissa aivan erityistä on se, kuinka joustavasti palvelun tarjoamien kirjojen kieltä voi vaihtaa.

Yleensä äänikirjapalvelut näyttävät aina kirjoja sillä kielellä, jolla palveluun on rekisteröitynyt ja sen lisäksi asetuksista voi valita, millä muilla kielillä kirjoitettuja kirjoja haluaa palvelun näyttävän. 

Oletusasetuksen kieltä ei saa pois päältä ja kun esimerkiksi haluan tietää, mitä kaikkia espanjankielisiä kirjoja voin palvelua käyttäessäni saada käsiini, ei niitä ole helppoa löytää runsaan suomenkielisten kirjojen tarjonnan seasta.

Storytel on kuitenkin käsittääkseni ainoa äänikirjapalvelu, joka ei lukitse oletuskielellä kirjoitettuja kirjoja pakollisiksi, vaan jossa voin valita asetuksista, että palvelu näyttää minulle vaikka vain ja ainoastaan espanjankielisiä kirjoja.  

Tiedän, että tämä menee hieman hifistelyn puolelle, mutta juuri tämä on yksi niistä syistä, joiden vuoksi pidän Storytelista aivan erityisesti.

Lue myös: Mitä äänikirjoja kuunnellessa voi tehdä? – 7 vinkkiä

Storytel ilmainen kuukausi 30 päivää Virve Fredman

3. Storytelissa kirjojen tiedoissa näkyy yleensä myös alkuperäisteoksen nimi

Koska luen kirjoja tällä hetkellä kolmella kielellä, on kirjaa valitessa välillä ratkaisevinta vain se, millä kielellä satun saamaan jonkun himoitsemani kirjan käsiini. 

Lainaan Ruotsissa paljon kirjoja kirjastosta ja aina kyse ei ole siitä, millä kielellä haluaisin jonkun kirjan lukea, vaan ihan vain puhtaasti siitä, millä kielellä se on mahdollista saada käsiini.

Välillä tämä tuottaa kuitenkin hankaluuksia, sillä kirjojen nimet eivät tietenkään ole suoria käännöksiä.

Minulle onkin useasti käynyt niin, että luulen saaneeni käsiini jonkun kirjailijan sellaisen teoksen, jota en ole ennen lukenut kunnes sitten huomaan, että olenkin jo lukenut saman kirjan vaikkapa englanniksi, mutta sen ruotsinkielinen nimi vain sai sen kuulostamaan aivan eri kirjalta.

Storytelin parhaita (jälleen hieman hifistely)juttuja onkin se, että kirjojen esittelytekstien lopussa lukee lähes aina alkuperäisteoksen nimi. 

Tämän mahtavan yksityiskohdan ansiosta käytän Storytelia avukseni usein jopa silloin, kun tutkin Ruotsissa kirjaston verkkosivuilta kirjoja, joita mahdollisesti haluan lainata. 

Viimeksi turvauduin tähän kun yritin selvittää, missä järjestyksessä sekä ruotsiksi että englanniksi käsiini saamia Jenny Colganin ihania kirjoja tulee oikein lukea.

Lue myös: Tämän vuoksi rakastan kirjastoja

Storytel ilmainen kuukausi 30 päivää Virve Fredman

4. Storytelissa äänikirjan ja e-kirjan välillä voi pomppia sujuvasti

Tämä ominaisuus on kenties ehdoton suosikkisyyni käyttää Storytelia. 

Se, haluanko lukea vai kuunnella kirjan riippuu usein paitsi siitä, mitä on saatavilla, mutta myös omasta fiiliksestä.

Joskus haluan kuunnella jotain kirjaa, joskus taas on sellainen fiilis, että haluan lukea.

Storytel vastaa tähän tarpeeseeni aivan loistavasti, sillä mikäli sen tarjoama kirja on saatavilla sekä ääni- että e-kirjana (kuten yhä useampi kirja onneksi on), on kirjaa lukiessa tai kuunnellessa mahdollista pomppia näiden välillä sujuvasti.

Tämä ominaisuus on loistava, sillä näin minun ei koskaan tarvitse etsiä formaattia vaihtaessani, missä kohdassa kirjaa meninkään.

Ihan erityisesti pidän tästä ominaisuudesta kuitenkin siksi, että saatan usein kuunnella jotain kirjaa, jossa sanotaan jotain erityisen fiksua, jonka haluan lukea uudelleen ajatuksella ja usein myös kirjata muistiin. 

Tavallisesti tämä tarkoittaa, että minun täytyy kelata kirjaa hieman taaksepäin, kuunnella tarkasti ja kirjoittaa sitten kuulemani ylös sana kerrallaan.

Tämä ei tietenkään ole ongelma lyhyiden tekstien kanssa, mutta jos muistiin laitettavaa on paljon, ei se ole kovin kätevää.

Rakastankin sitä, että fiksun jutun kuullessani voin klikata sovelluksen näyttämään minulle kirjan tekstinä ja ottaa kätevästi kuvakaappauksen puhelimeeni tai kopioida tekstin puhelimeni muistiinpanoihin kirjasta.

Käytän tätä ominaisuutta todella paljon, sillä tykkään tehdä muistiinpanoja lukemistani kirjoista ja jälkikäteen palata niihin parhaisiin juttuihin.

Tämä ominaisuus on kätevä myös silloin, kun äänikirjoja käyttää apuna kielitaidon harjoittamisessa eikä ole ollut ihan varma, ymmärsikö kuulemansa oikein.

Tällöin on helppoa hypätä e-kirjan puolelle ja tarkastaa, mitä kirjassa lukee ja tarvittaessa viivyskellä siinä kohdassa vähän pidempäänkin, että saa selvyyden asiasta.

Lue myös: 3 hyvinvointia lisäävää kirjaa, joita suosittelen kaikille

Storytel ilmainen kuukausi 30 päivää Virve Fredman

5. Storytelin hakutoiminto antaa hyviä lukuvinkkejä

Olen älyttömän kiinnostunut kuulemaan kirjavinkkejä ja haluan tietää, mitä muut lukevat.

Kaikissa äänikirjapalveluissa on tietysti omat sivunsa, jotka antavat kirjavinkkejä suosituista kirjoista tai kirjoista, jotka voisivat kiinnostaa käyttäjää aiempien kirjojen perusteella, mutta Storytelissa on yksi aivan erityinen juttu:

Kun käyttäjä menee hakuvalikkoon, näyttää Storytel automaattisesti listan sen hetken suosituimmista hauista. 

En tiedä, kuinka aktiivisesti tämä listaus päivittyy vai onko se peräti reaaliaikainen, mutta löydän sen kautta jatkuvasti uusia kirjoja, joita en olisi ehkä muuten löytänyt.

Yleensä tälle listalle nousevat ne kirjat, joista jokin media on kirjoittanut tai jotka ovat muuten vain saaneet huomiota jossakin.

Vastaavalla tavalla Storytel näyttää myös paljon haettuja kirjailijoita, kirjasarjoja ja avainsanoja (joista lisää seuraavassa kohdassa).

Tämäkin on niitä toimintoja, joita olen lainannut Storytelista aktiivisesti myös silloin, kun minulla ei ole ollut palvelua aktiivisena ja olen vain halunnut tietää, mistä kirjoista tai kirjailijoista juuri nyt puhutaan ja löytää kiinnostavaa luettavaa.

Itseasiassa Storytel on jo vuosia ollut yksi puhelimeni käytetyimmistä sovelluksista siitäkin huolimatta, ettei minulla ole ollut jatkuvasti aktiivista tilausta!

Lue myös: Miksi luen – 7 tapaa, joilla kirjat ovat parantaneet elämääni

Storytel ilmainen kuukausi 30 päivää Virve Fredman

6. Storytelissa on loistavat avainsanat uusien kirjojen löytämiseksi

Tuntosarveni ovat jatkuvasti ojossa mielenkiintoisten kirjojen löytämiseksi ja puhelimessani on valehtelematta tuhansia kuvakaappauksia kirjoista, joita haluan lukea.

Toisinaan voin viettää vaikka tunteja ihan vain tutkien, mitä haluaisin lukea ja välillä ajattelen, että siitä haaveilu saattaa ehkäpä jopa olla hauskempaa kuin itse lukeminen. 

Kaikki äänikirjapalvelut jaottelevat tarjoamansa kirjat erilaisiin kategorioihin, jotta käyttäjien olisi helpompaa löytää mieltymyksiinsä sopivia kirjoja.

Mikä kuitenkin on Storytelissa erityisen hyvää on se, ettei sen kirjojen jaottelu jää vain yleisiin kategorioihin, vaan Storytel tarjoaa myös älyttömän hyviä avainsanoja (tageja), joiden alle kirjoja on jaoteltu.

Näiden avainsanojen ansiosta on helppoa löytää lisää kiinnostavaa luettavaa ja esimerkiksi vastaavia kirjoja, kuin edellinen mahtava lukukokemus on ollut. 

Tällaisia avainsanoja voivat olla esimerkiksi “Ajatuksia herättävä”, “Lappi”, “Arvostelumenestykset”, “Nojatuolimatkalle”, “Mielenterveys”, “Elämän tarkoitus”, “Inspiroiva”, “Viisas”, “Vastuullisuus” ja “Ajankohtaiset puheenaiheet”.

Storytelissa avainsanoja on loputtomasti ja kun niitä alkaa tutkia ei ehkäpä enää yhtään ihmettele, että kirjaintoilijana voin surffata pitkin Storytelin sovellusta kirjoja tutkien tunteja.

Erinomaista on tietysti myös se, että Storytelin hakutoiminnoissa voi myös hakea avainsanoilla!

Avainsanat löytyvät kirjojen arvostelujen alta (jotka muuten ovat myös ihana apukeino uusien hyvien kirjojen löytämiseksi ja joita on Storytelissa ihanan paljon, sillä palvelulla on niin laaja määrä käyttäjiä).

Lue myös: Kuinka lukea enemmän – 7 vinkkiä

Storytel ilmainen kuukausi 30 päivää Virve Fredman

Kuten totesin, on osa näistä ominaisuuksista hieman hifistelyn puolelle meneviä, mutta juuri minun tarpeisiini sopivia.

Useimpien äänikirjapalvelujen perusominaisuudet ovat nykyään kuitenkin samanlaiset, joten juuri tällaiset pienet jutut ovat niitä, joiden ansiosta palvelut erottuvat toisistaan.

Koska nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan ole välttämättä kaikkien tiedossa, halusin nostaa ne täällä esiin siltä varalta, että joku muukin kokee niiden joukossa olevan juttuja, joita on itse kaivannut ja jotka auttavat tekemään päätöksen siitä, minkä äänikirjapalvelun kelkkaan seuraavaksi hyppää.

(Korjatkaa toki, jos jokin näistä Storytelille erityisinä pitämistäni ominaisuuksista on nykyään myös jossakin toisessa palvelussa!)

*Storytel-palveluun voi uutena käyttäjänä lunastaa nyt 40 päivän maksuttoman kokeilujakson tämän linkin kautta.

Storytel ilmainen kuukausi 30 päivää Virve Fredman

Millaiset ominaisuudet ovat teidän suosikkejanne äänikirjasovelluksissa?