3 parasta BHA-happoa sisältävää tuotetta mustapäille

*Sis. mainoslinkkejä

Epäpuhtaudet ovat ylivoimaisesti suurin tuskailua aiheuttava iho-ongelma, johon halutaan vinkkejä. Epäpuhtauksia ovat paitsi finnit, mutta myös mustapäät, joiden kanssa moni tuskailee, vaikka iho ei muuten kukkisikaan.

Iholle syntyy epäpuhtauksia, kun ihohuokonen tukkeutuu, jolloin tali ja kuollut ihosolukko eivät pääse vapaasti ulos ihohuokosesta. Usein lopputuloksena on finni, mutta jumiin jääneen talin hapettuessa ihohuokosen suulle voi myös syntyä mustapää.

Ihan kaikki mustapäiksi usein luullut ja ihohuokosista puristettavissa olevat ihomadot eivät kuitenkaan ole mustapäitä, vaan osa niistä on talisäikeitä, joita iholla on luonnostaan ja joista ei vain voi päästä eroon. Mustapään erottaa talisäikeestä kirjaimellisesti siten, että sen ihon pinnalla näkyvä ”pää” on hapettunut mustaksi, kun taas talisäikeiden päät ovat enemmän harmahtavia.

Mustapäiden ja talisäikeiden eroista voi lukea tästä aiemmasta postauksestani.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Mitä eroa on BHA- ja AHA-hapoilla?

Sekä finnien että mustapäiden syntymistä voi ennaltaehkäistä ehkäisemällä ihohuokosen tukkeutumista. Suosituimpia kosmetiikan ainesosia tähän ovat erilaiset hapot, joista BHA-hapot ovat parhaita nimenomaan estämään ihohuokosten tukkeutumista.

BHA-hapot eroavat AHA-hapoista (joita glykolihappo, maitohappo ja mantelihappo ovat) siten, että siinä missä vesiliukoiset AHA-hapot vaikuttavat ihon pinnalla kuorien ihoa kuollutta ihosolukkoa irrottamalla, pääsevät öljyliukoiset BHA-hapot sujahtamaan öljymäistä talia erittäviin ihohuokosiin ja kuorimaan niitä sisältäpäin.

Juuri öljyliukoisuutensa ansiosta BHA-hapot auttavat ehkäisemään, ettei ihohuokosen suulle pääse kasautumaan talin ja kuolleen ihosolukon muodostamaa, ihohuokosen tukkivaa tulppaa. Koska BHA-hapot ovat öljyliukoisia, auttavat ne lisäksi liuottamaan ihosolukkoa yhteen liimaavaa ”laastia”, minkä vuoksi ne myös kuorivat ihon pintaa hyvin hellästi – ei tosin yhtä tehokkaasti kuin AHA-hapot, jotka kohdistavat kuorivan vaikutuksensa nimenomaan ihon pintaan ihohuokosten sijaan.

AHA- ja BHA-happojen eroista voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Salisyylihappo vai betaiinisalisylaatti?

BHA-hapoista yleisimmin käytetty happo on länsimaisilla kosmetiikkamarkkinoilla salisyylihappo, jota kosmetiikkatuote saa sisältää lain mukaan korkeintaan 2%. Se voi kuulostaa pieneltä pitoisuudelta, mutta itseasiassa juuri sen on kuulemma todettu olevan optimaalisin apu epäpuhtauksien ennaltaehkäisyssä ilman, että iho ärsyyntyy liikaa. Salisyylihappoa saadaan luonnosta pajun kaarnasta, mutta hyvin usein se valmistetaan laboratoriossa.

Toinen erityisesti korealaisessa kosmetiikassa käytetty BHA-happo on betaine salicylate, jota käytetään salisyylihapon sijaan, sillä Etelä-Koreassa kosmetiikkatuotteet saavat sisältää vain 0,5% salisyylihappoa. Betaiinisalisylaatti on hellävaraisempi BHA-happo, mutta jotta sillä voidaan saada sama vaikutus kuin 2% salisyylihapolla, täytyy sitä käyttää 4%.

BHA-hapot ovat siinä mielessä mustapäälaastareita tehokkaampi vaihtoehto, että siinä missä mustapäälaastarit poistavat vain talikertymän pinnallisimman, kovettuneen ja hapettuneen osan, ulottuu salisyylhappo ihan sen juureen ja ehkäisee epäpuhtauden muodostumista.

Mustapäälaastarit voivat siis poistaa iholla jo olemassa olevia epäpuhtauksia kun taas BHA-hapot auttavat ehkäisemään, ettei ihohuokonen tukkeudu. Ne voivat myös liuottaa jo olemassa olevaa tukkeumaa. Jos siis hoitaa jo olemassa olevia mustapäitä, voi ne ensin kiskoa iholta irti mustapäälaastarilla ja jatkaa ihonhoitoa sen jälkeen BHA-happoa sisältävällä tuotteella.

Tästä postauksestani voi lukea lisää siitä, kuinka ihoa kannattaa hoitaa mustapäiden poiston jälkeen. 

Itse olen salisyylihappoa sisältävien tuotteiden fani, sillä rakastan sitä sileyden tunnetta, jonka olen saanut niillä näppyjen ja muiden epäpuhtauksien röpelöisen tuntuiseksi tekemälle iholleni. BHA-hapot ovatkin omiaan paitsi mustapäiden hoidossa, mutta nimenomaan silloin, kun vaikkapa otsan tai leuan ihoa vaivaavat näppyryhelmät ja erityisesti, kun riesana ovat ne pienen pienet näpyt, joista ei tunnu millään pääsevän eroon.

Jos BHA-happoa sisältävän tehotuotteen haluaa sisällyttää omaan ihonhoitorutiiniin, kannattaa se minusta valita näiden alla esittelemäni kolmen tuotteen joukosta. Olen käyttänyt jokaista pullollisen ja vertaillut niitä itse sen pohjalta. Olen itse kokenut kaikki näistä tuotteista iholleni varsin hellävaraisiksi eikä mikään niistä ole kuivattanut varsinkin pinnalta helposti kuivuvaa ihoani.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

COSRX BHA Blackhead Power Liquid

Kun korealaisen kosmetiikan buumi rantautui länsimaihin, oli sen etunäenässä COSRX-brändi, jonka BHA Blackhead Power Liquid -neste on yksi hypetetyimpiä mustapäiden hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitettuja tuotteita. Koska kyse on eteläkorealaisesta tuotteesta, sisältää se betaiinisalisylaattia eikä salisyylihappoa.

Kuten muitakin BHA-happoja sisältäviä tuotteita, kannattaa tätä levittää puhdistetulle iholle sen jälkeen, kun ihon on tasapainottanut kasvovedellä. Tarkimmat käyttäjät antavat BHA-happoa sisältävän tuotteen vaikuttaa muutamasta minuutista viiteen minuuttiin ennen seuraavan ihonhoitotuotteen levitystä, jotta BHA-happo pääsee vaikuttamaan iholla eikä neutralisoidu liian nopeasti.

Blogistani löytyy aiempi postaus COSRX BHA Blackhead Power Liquid -tuotteesta täältä.

COSRX ei ole ollut kovin aktiivinen brändi EU-alueelle myyntiin tulon kanssa, joten sen tuotteita ei ole kovin helppoa saada käsiinsä – ainakaan tahoilta, joilla olisi oikeasti paperiasiat kunnossa ja lupa viralliseen jakeluun. Tällä hetkellä COSRX-tuotteita näyttäisi kuitenkin löytyvän myynnistä brittiläisen Lookfantastic-yrityksen suomenkielisessä verkkokaupassa.

*COSRX BHA Blackhead Power Liquid löytyy myynnistä täältä.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

The Ordinary Salicylic Adic 2% Solution

Tämä hoitotiiviste on ainakin Suomessa se ylivoimaisesti suosituin tuote mustapäiden hoitoon ja ehkäisyyn ja sitä myydään aivan hulluna. The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution sisältää korkeimman sallitun pitoisuuden salisyylihappoa ja kuten The Ordinaryn tuotteet yleensäkin, on koko tuote rakentunut nimenomaan yhden aktiiviaineen ympärille.

Tuotteen sisältämällä salisyylihapolla on tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia, minkä ansiosta se auttaa rauhoittamaan ihoa ja erityisesti helpottamaan epäpuhtauksien tulehdusta, joka näkyy ihon punoituksena. Kaiken huipuksi salisyylihapolla on myös antibakteereisia ominaisuuksia, joten se voi myös auttaa nitistämään finnejä aikaansaavaa aknebakteeria (mutta ei yhtä tehokkaasti kuin epäpuhtaan ihon tehoaine Bentsoyyliperoksidi, josta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani).

Tässä tuotteessa on hajusteeton koostumus, eli sen kevyessä, omaan nenääni lähes olemattomassa tuoksussa tuoksuvat vain sen omat ainesosat eikä niiden joukkoon ole lisätty erillisiä hajusteita tuomaan tuoksua.

The Ordinary ilmoitti kuitenkin vähän aikaa sitten, että se on uudistamassa tuotetta ja vanha tuote on useasta paikasta jo loppu, mutta uutta ei ole vielä näkynyt myynnissä.

The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution -tuotteesta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Jos The Ordinaryn salisyylihapolle hakee korvaajaa, kannattaa katse aivan ehdottomasti kääntää Paula’s Choise -brändin puolelle. Paula Begoun tunnetaan kosmetiikkamaailmassa ”kosmetiikkapoliisina”, jolla on vahvat mielipiteet siitä, millaisia ainesosia kosmetiikkatuotteiden kannattaa sisältää ja mitä niiden taas ehdottomastikaan ei pitäisi sisältää.

Paula ja hänen tiiminsä ovat jo vuosikymmeniä antaneet arvioita erilaisille kosmetiikkatuotteille ja sanoneet suorat sanat niiden sisällöstä kritiikkiä kaihtamatta. Tiimin tiedon pohjalta on syntynyt myös Paulan oma tuotesarja Paula’s Choice ja se on maailmalla todella suosittu, sillä kuten The Ordinarykin, pohjautuvat sen tuotteet nimenomaan tutkittuihin, taatusti vaikuttavia tuloksia antaviin tehoaineisiin ja ne on formuloitu laadukkaisiin koostumuksiin.

Suurin ero The Ordinaryn ja Paula’s Choicen tuotteiden välillä on minusta kuitenkin se, että The Ordinary keskittyy vain valmistamaan tuotteita mahdollisimman edullisesti tutkituista aktiiviaineista ja usein se tekee hieman kompromisseja tuotteen käyttömukavuuden suhteen, kun taas Paulan hieman hintavammissa, mutta ei minusta silti yhtään kohtuuttoman kalliissa tuotteissa on satsattu enemmän kokonaisuuteen.

Paula’s Choicen hypetuotteita on Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid, joka sisältää 2% salisyylihappoa. Tuotteessa on hyvin yksinkertainen ainesosaluettelo, joka koostuu vain kahdeksasta ainesosasta. Myös tätä nestettä käytetään tosiaan puhdistetulla iholla kasvovedellä tasapainotuksen jälkeen ja on mielestäni makuasia, levittääkö sitä iholle vanulapulla vai sormin. Itse olen käyttänyt tätä sormin, sillä en ole halunnut kukata tätä turhaan vanulappuun.

Itse tykkään tästä jopa enemmän kuin The Ordinaryn salisyylihaposta, mutta tämä on ehdottomasti tuote, jota käytän ihollani mielummin iltaisin, sillä sen koostumus tuntuu hieman öljyisemmältä. Voisin kuvitella, että rasvoittuvalla iholla tuo öljyisyys tarkoittaa sitä, että iho alkaa päivällä kiillellä helposti.

(Oma tuotteeni oli vanhaa versiota, joten pakkaus näyttää nykyään hieman erilaiselta kuin nykyään.)

*Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid -nestettä voi ostaa Suomessa Skincityn verkkokaupasta täällä. Paitsi että siitä löytyy normaali 118 ml pullo, löytyy siitä myös kokeilukokoinen 30 ml pullo.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Onko teillä kokemuksia näistä BHA-happoja sisältävistä tuotteista?

Jos kaipaat lisää vinkkejä ihonhoitoon, katso oppaani sekaihon hoitoon täältä tai oppaani epäpuhtaan ja rasvaisen ihon hoitoon täältä. Parhaat opit ihonhoitoon saat kirjastani Täydellinen iho, joka löytyy myynnistä *täältä.