Minimalistinen vartalonhoitorutiini yhdellä kosmetiikkatuoteella

*Sis. mainoslinkin

Haaveilin minimalistisesta elämästä vuosia, kunnes pari vuotta sitten aivoni ja sen myötä myös ajatukseni tuntuivat naksahtavan oikealle taajuudelle, jolla minimalistisen elämän eläminen oli helpompaa.

Pikkuhiljaa jatkuvat ostohimot lakkasivat, niiden tilalle tuli tiedostava kuluttaminen ja aloin oppia, että vaikka jokin asia on ihana tai kaunis, ei minun silti tarvitse itse omistaa sitä.

Olen viimeiset pari vuotta vähentänyt tavaroitani aktiivisesti ja pääsin keväällä vihdoin siihen tilanteeseen, että henkilökohtaiset tavarani mahtuivat matkalaukkuun – ylimääräistä kosmetiikkaa lukuunottamatta.

Kosmetiikan kanssa projekti onkin ollut hieman hitaampi, sillä koska käytän kosmetiikkaa, ei kaikesta kosmetiikasta ole ollut järkevää luopua vain, jotta voi sitten myöhemmin ostaa sitä lisää. Olenkin siis antanut pois vain tuotteita, joita en halua tai ehdi käyttää ja pikkuhiljaa kulutellut varastojani pienemmiksi.

Yksi minulle merkityksellinen virstanpylväs oli parisen kuukautta sitten, kun pääsin vihdoin siihen tilanteeseen, että omistin vain pari hiustuotetta: shampoon, hoitoaineen ja hiusöljyn.

Nyt olen päässyt tavoitteeseeni toisen tuoteryhmän kohdalla, eli omistan vain yhden vartalonhoitoon tarkoitetun kosmetiikkatuotteen ja se on antiperspirantti. 

Lue myös: Aiheuttaako antiperspirantti rintasyöpää?

Minimalismi kosmetiikka vartalon hoito

Minulla on varsin kompakti vaatekaappi, joka koostuu paristakymmenestä vaatteesta. Pärjäisin hyvin pienemmällä, mutta vaatekaapissani jäljellä olevat vaatteet ovat kaikki minusta ihania, joten käytän niitä niin kauan kuin mielipiteeni niistä ei muutu tai ne alkavat näyttää siltä, ettei niitä voi enää käyttää.

Suurimman osan ajasta käytän samoja paitoja ja mekkoja, joten hyvä antiperspirantti on minulle ensisijaisen tärkeä. Huonosti pitävä antiperspirantti tarkoittaa, että vaate tulee heittää pesuun yhden käyttökerran jälkeen, kun taas hyvällä pidolla varustettu antiperspirantti takaa, että voin käyttää samaa vaatetta vaikka viikon ja se vaatii pesua vasta sitten.

*Omia suosikkejani ovatkin Löwengripin antiperspirantit, joita voi ostaa Elevenin verkkokaupasta täältä. (Juuri nyt ne näyttävät olevan tarjouksessa.)

Olen aiemmin kehunut Count on Me- ja Healthy Glow -antiperspirantteja ja viimeisimpänä olen testannut Sensitive-versiota. Kaksi ensimmäistä pitävät minulla loistavasti, jälkimmäinen hyvin.

Lue myös: Käytän vain kahta vaatetta – näin se sujuu

Minimalismi kosmetiikka vartalon hoito

Lakkasin reilut puoli vuotta sitten käyttämästä suihkussa saippuaa, sillä en vain tarvinnut sitä. Kuten joitakin kuukausia sitten postauksessani kerroin, ei saippuaton elämä ole tarkoittanut, että haisisin.

Vartalon pesemiseen riittää pelkkä vesi, mutta kainaloiden pesuun saatan silti käyttää suihkussa käydessäni muutakin. Käytännössä pesen kasvoni aina iltaisin suihkussa, joten kun käsissäni on puhdistusvaahtoa, pesen sillä samalla myös kainaloni.

Joskus käytän ihollani myös eteläkorealaisten suosimaa Italy Towel -liinaa, joka kuorii ihoa hellästi. Liina on kevyt, kuivuu nopeasti ja sillä saa helposti kuorittua myös oman selän, mikä on varsinkin kesällä selästä paljon hikoillessa ihanaa.

Sama kuorintaliina kestää hyvänä vuosia ja sillä voi tehdä myös ihon kuivaharjausta, joten erilliselle saippualle tai kuorinta-aineelle ei ole tarvetta.

Lue myös: Italy Towel on korealaisten luottotuote vartalon iholle

Minimalismi kosmetiikka vartalon hoito

Varsinkin talvisin vartaloni iho kuitenkin kuivuu helposti, mikä toki liittyy osaksi myös siihen, että rakastan kuumaa suihkua. Vesi itsessään ei kuivata ihoa, mutta kuuma vesi voi kuivattaa.

Läträsin ennen runsaasti vartalovoiteilla, sillä minusta oli ihanaa hieroa iholleni illalla huumaavan tuoksuista vartalovoidetta. Myönnän, että pidän ihanan tuoksuisista vartalovoiteista edelleen, mutta en vain ole enää halunnut käyttää niihin rahojani.

Toisin kuin moni ajattelee, ei kuiva vartalon iho vain lakkaa olemasta kuiva sillä, että sen yrittää ”totuttaa” olemaan ilman kosteusvoidetta. Jos ihon oma ”sementti” falskaa, eli iholta pääsee rasvojen puutteen vuoksi haihtumaan liikaa kosteutta, mikä saa ihon kuivumaan ei auta, ettei asialle tee mitään. Se ei korjaudu itsestään, vaikka sitä kuinka haluaisi.

Omalla ihollani tilanne on kesäisin helpompi, mutta vartaloni tarvitsee silti välillä rasvausta. Talvisin se tarvitsee vartalovoidetta, joka sisältää sekä vesimäistä lisäkosteutusta että kosteuden haihtumista ehkäiseviä rasvoja, mutta näin kesällä riittää, kun levitän kostealle iholle öljyä.

Lue myös: Tämän vuoksi öljy ei ole paras tuote kosteuttamaan ihoa

Minimalismi kosmetiikka vartalon hoito

Nyt käytössäni on ihan vain ruuanlaittoon tarkoitettu auringonkukkaöljy, jonka poimin alunperin käyttööni keväällä keittiöstä opittuani, ettei sen omega-rasvahappopitoisuus ole ruuanlaitossa itselleni optimaalinen (liiallinen omega-6-rasvahapon määrä ei tee hyvää). En halunnut heittää sitä pois, joten aloin käyttää sitä vartaloni iholle ja opin, että se on itseasiassa siinä loistava.

Sisäisesti se ei siis tee yhtä hyvää, mutta ulkoisesti käytettynä se osoittautui loistavaksi iholle, jonka luonnollinen suojamuuri ei ole kunnossa. Auringonkukkaöljy sisältää runsaasti linolihappoa (omega-6-rasvahappo), jonka on todettu olevan loistava komponentti ihon suojamuurin tasapainotuksessa.

Auringonkukkaöljyn levitys suihkun jälkeen kostealle iholle onkin siis ollut tällä hetkellä riittävästi. Ensimmäisen pullon loputtua ostin ruokakaupasta juuri vähän aikaa sitten uuden ja 0,8 litran pönikän sattui sopivasti saamaan 1,50 eurolla.

Ihan mitä tahansa öljyä iholle ei kuitenkaan kannata puhtaana levittää, sillä vastaavasti puolestaan puhdas oliiviöljy tekee keholle kyllä hyvää sisäisesti nautittuna, mutta iholle yksinään käytettynä se voi heikentää ihon suojamuuria ja saada ihon siten kuivumaan, kuten tämäkin tutkimus osoitti. Käsittääkseni syy on nimenomaan puhtaan oliiviöljyn rasvahappokoostumuksessa, joka ei ole iholle optimaalinen.

Kaikki öljyt eivät siis ole samanlaisia eikä mikä tahansa öljy sovi mihin tahansa tarkoitukseen. Tämä ei silti tarkoita, että oliiviöljy olisi huono ainesosa – se vain pääsee erinomaisiin oikeuksiinsa ihonhoidossa vasta kun se yhdistetään muihin ainesosiin. Aina yksinkertainen ja luonnonmukainen ainesosa ei siis välttämättä ole hyvä asia.

Lue myös: Tämän vuoksi vauvan ihoa ei välttämättä kannata hoitaa luonnonöljyllä

Minimalismi kosmetiikka vartalon hoito

Tällä hetkellä vartaloni ihonhoito koostuu siis näistä tuotteista, joista yksi on varsinainen kosmetiikkatuote, toinen kestävä pesurätti ja kolmas keittiöstä lainattu hyödyke. Tuntuukin ihanalta, ettei kotona enää seiso läjää erilaisia vartalotuotteita odottamassa käyttöä.

Minulla ei siis ole kotona enää erillisiä vartalokuorintoja, käsivoiteita, jalkavoiteita tai edes kynsienhoitotuotteita (kynsilakat mukaanlukien). Välillä olen toki ilokseni ja oppimisen vuoksi valmistanut itse erilaisia voiteita, joita olen käyttänyt vartaloni iholla.

En ole asettanut itselleni mitään kieltoa olla ostamatta uusia tuotteita, sillä ostan edelleen asioita, joita koen tarvitsevani, jotka tuovat minulle iloa ja joita ennen kaikkea käytän aktiivisesti.

Lue myös: Parhaat monitoimituotteet – 3 suosikkiani

Löwengrip Sensitive Deodorant antiperspirantti kokemuksia Virve Fredman

Jos siis jossain vaiheessa koen, että esimerkiksi joku ihanan tuoksuinen vartalovoide toisi minulle iloa, niin hankkisin sen kyllä. Samoin jos haluaisin alkaa laittaa kynsiäni, voisin hyvin hankkia jotain sitä varten.

Ylipäätään minimalismin idea ei minusta ole kieltää itseltään asioita, joita haluaa, vaan järkeistää vain omia halujaan ja niiden erottamista tarpeista. Kaikenlaista voi haluta, mutta ihan kaikkea ei tarvitse silti hankkia.

Omana tavoitteenani on, että omistan vain asioita, joita tarvitsen (sanan löyhässä merkityksessä) ja jotka tuovat minulle jatkuvasti iloa ja hyötyä.

Tottakai pärjäisin siis vaikka ilman antiperspiranttia, mutta haluanko, että kainaloni ovat jatkuvasti märät ja parantaisiko se elämänlaatuani? Ei.

Etenen muiden kosmetiikkavarastojeni kanssa hitaasti kategoria kerrallaan samaan suuntaan, mutta matkaa on kieltämättä vielä reippaasti jäljellä…

Lue myös: Tämän vuoksi pidän hidasta tavaroiden vähennystä parhaana

Minimalismi kosmetiikka vartalon hoito

Kuinka te hoidatte vartalonne ihoa?

Yksi kommentti artikkeliin ”Minimalistinen vartalonhoitorutiini yhdellä kosmetiikkatuoteella”

  1. Oletko muuten kokeillut Nuxe Huile Prodigieuse kuivaöljyä? Itse olen rakastunut tähän monitoimituotteeseen, koska sitä voi käyttää vartalolle, kasvoille ja hiuksiin. Rakastan ihonhoitoa ja yleensä reissussa minulla vie matkalaukusta älyttömäti tilaa kaikki kosmetiikkatuotteet. Tänä kesänä hankin kyseisen öljyn ja se on ollut erityisen kätevä Suomessa reissatessa kun tällä öljyllä on voinut korvata niin monta tuotetta! Olen ottanut reissuun mukaan vain yhden kasvovoiteen ja illalla sekoittanut joukkoon pari tippaa tätä öljyä, jolloin olen saanut siitä yöksi ravitsevamman yövoiteen. Lisäksi olen käyttäny sitä mm. vartalolle sitomaan kosteutta tai antamaan heleyttä paljaille säärille & käsivarsille, tehohoitona kynsinauhoille, hiusöljynä, käsi- ja jalkavoiteena…

    Parasta tässä on kuitenkin ihana, koututtava tuoksu! Jos siis ei varsinaisesti halua käyttää hajuvettä, mutta haluaa tuoksua hyvälle niin tätä voi sipaista iholle ja saa ihanan kevyen tuoksun.

    Kotona minulla on edelleen hirveä määrä kaikkea mahdollista kosmetiikkaa, mutta kun esim. hiusöljy ja vartalovoide alkavat loppua niin en aio ostaa uusia tilalle vaan korvata nämä Nuxen öljyllä.

Kommentointi on suljettu.