*Sis. mainoslinkin, tuote saatu
Kuten moni blogiani seurannut varmasti tietää, elän hyvin kompaktilla vaatekaapilla ja käytän sen vuoksi päivästä toiseen samoja vaatteita. Tämä tuo elämään mukavaa helppoutta, sillä koskaan ei tarvitse miettiä, mitä laittaisi päälleen ja vaatekaapissa on aina pelkkiä lempparivaatteita.
Muutamalla vaatekappaleella eläminen on mukavaa, mutta se edellyttää minulla ainakin yhtä hyvää luottotuotetta – nimittäin pitävää dödöä.
Haluan, että voin käyttää samaa mekkoa tai paitaa useita kertoja ja tämä onnistuu yleensä vaivatta, sillä suurin osa vaatteistani on tummia eivätkä tahrat siksi liiemmin näy niissä. Näin ollen pienet kahvin läikyttelyt tai muut rähmäkäpälöinnit eivät tarkoita, että vaatetta pitäisi jatkuvasti olla pesemässä.
Lue myös: Kahdeksan kuukautta samoissa vaatteissa
Tavallisesti vaatteen kuitenkin heittää pyykkikoriin se yksi ja sama tekijä: sen kainalaot alkavat haista hieltä. Valitsemalla käyttöön hyvän ja pitävän antiperspirantin olen voinut välttyä tältä niin, että voin käyttää samaa vaatetta ainakin viikon ongelmitta – yleensä pidempäänkin. Jos dödö ei kuitenkaan pidä, joutuu haisulivaate pesuun nopeammin tai vähintäänkin sen kainalot on ainakin pestävä käsipyykissä.
Koska dödön pitävyys on minulle avaintekijä, olen aina valinnut käyttööni hikoilua ehkäiseviä antiperspirantteja enkä pelkkiä deodorantteja. Antiperspirantti sisältää alumiinia, joka auttaa estämään, etteivät kainalot hikoile ja se on sitä, mitä olen itse kokenut tarvitsevani.
Pelkkä deodorantti ei voi estää hikoilua, vaan korkeintaan yrittää pitää hien vähemmän haisevana ja mahdollisesti myös tuotteen koostumuksesta riippuen imeä kainaloiden erittämää hikeä itseensä.
Lue myös: Käytän vain kahta vaatetta – näin se sujuu
Luottotuotteitani ovat olleet Löwengripin loistavat antiperspirantit, joiden nimeen olen blogissani ennenkin vannonut. Juttelin kuitenkin viimevuoden lopulla TwistBen Katin kanssa luonnonmukaisista deodoranteista ja kerroin, että olisin teoriassa kiinnostunut kokeilemaan niitä jälleen, mutta olin lähtökohtaisesti hyvin epäileväinen sen suhteen, olisiko niistä minulle mitään hyöytä – etsinhän pitävää tuotetta eikä pelkkä deodorantti ollut toistaiseksi riittänyt minulle.
Kati vinkkasi minulle TwistBen valikoimista löytyvistä kotimaisista Kolme Cosmetics -deodoranteista, jotka on tehty käsin Suomessa ja vieläpä pakattu minua paljon kiinnostaneisiin Sulapacin 100-prosenttisesti biohajoaviin pakkauksiin.
Sainkin teepuuöljyä sisältäneen deovoiteen TwistBeltä kokeiluun ja nyt, lähes puolta vuotta myöhemmin voin vihdoin sanoa, että suureksi yllätyksekseni tämä on ensimmäinen luonnonmukainen deodorantti, joka on toiminut minulla.
Lue myös: TwistBe palautti inspiraationi kosmetiikkaan
Rakkaussuhteeni tähän alkoi hieman hitaasti, sillä vaikka olin tämän suhteen utelias, olin silti skeptinen. En vain millään uskonut, että luonnonmukainen deodorantti voisi riittää minulle, kun jo antiperspiranttienkin kanssa oli vaikeuksia löytää tarpeeksi hyvin pitävää siitäkin huolimatta, etten edes ollut mikään poikkeavan paljon hikoileva tyyppi.
Otin tämän deodorantin alunperin siis kokeiluun hieman arkaillen. Käytin tätä antiperspirantin kanssa vuorotellen ja lähinnä vain kotipäivinä, sillä eihän tämä voisi riittää. Lempparimekkoani käyttäessäni valitsinkin edelleen aina käyttää antiperspiranttiani ihan varmuuden vuoksi.
Kun viimeinen antiperspiranttini sitten loppui päätin, että siirryn kokeilemaan pelkästään tämän luonnonmukaisen deodorantin käyttöä.
Luonnonmukaisen deovoiteen koostumus ei ole pehmeän voidemainen vaan ennemminkin voimaisen kiinteä. Deodorantissa on varsin mukava ainesosaluettelo, sillä se sisältää yksinkertaisia ainesosia kuten ruokasoodaa, kotimaisia luomuperunajauhoja, jotka imevät kosteutta iholta, kookosöljyä sekä teepuuöljyä, joka auttaa ehkäisemään epämiellyttäviä hajuja.
(Vaikka deodorantti onkin täysin luonnonmukainen, ei se kuitenkaan ole vegaaninen, sillä se sisältää mehiläisvahaa.)
Deodoranttia käytetään ottamalla sitä puhtaisiin sormiin ja hieromalla sitä sitten puhtaisiin, kuiviin kainaloihin. Pitkillä kynsillä homma ei siis suju kovin helposti tällaisen purkin kanssa, joten niiden kanssa tuotetta voi haluta käyttää pienen spaattelin avustamana.
Minulla käytössä oleva teepuuversio tuoksuu melko vahvasti teepuuöljyltä, josta toiset tykkäävät ja toiset taas eivät niinkään. Deodorantista on kuitenkin saatavilla myös greipiltä tuoksuva versio sekä hajusteeton versio.
(En tosin takaa, että nämä toimisivat yhtä hyvin, sillä teepuuöljy itsessään on antibakteerista ja hiki itsessään ei haise millekään, mutta sen saavat aikaan juuri kainaloiden hikeä hyödyntävät bakteerit.)
Kun puhutaan deodorantista eikä antiperspirantista, ei niiden pitävyyttä voi mielestäni arvioida samalla tavalla. Ylipäätään olen toistuvasti kokenut, että ihmisillä on hyvin epärealistiset odotukset sen suhteen, kuinka hyvin deodorantti voi pitää eikä moni tunnu ymmärtävän deodorantin ja antiperspirantin peruseroa etsiessään pitävää deodoranttia.
Itse tarkoitan pitävyydellä sitä, mihin vain antiperspirantti pystyy: se pitää kainalot kuivina ehkäisemällä hien erittymistä kainaloihin. Tämän antiperspirantti tekee alumiinisuolojen avulla, jotka muodostavat hikirauhasten pinnalle ohuen kerroksen ja siten vähentävät hien määrää.
Alumiinisuolat eivät pysty imeytymään ihon läpi ja antiperspiranttien toiminta perustuu nimenomaan siihen, että tuote vaikuttaa ihon pinnalla. Jos merkittävä määrä alumiinista imeytyisi iholle, ei tuote siis edes voisi toimia.
Deodorantti puolestaan antaa hien kyllä virrata kainaloista iholle, mutta ”pitää” hikoilua kurissa sen jälkeen korkeintaan imemällä iholle erittynyttä hikeä itseensä. Yleensä deodoranttien teho perustuu siihen, että ne tappavat kainaloista bakteereja ja voivat tuoksullaan peittää kainaloiden ei-toivottuja hajuja.
Kolme Cosmetics -brändin deovoide ei siis kykene pitämään omia kainaloitani kuivana, sillä olen tyyppiä, jonka kainalot erittävät hikeä, jos niiden hikoilua ei estetä. Mihin se sen sijaan kykenee on imemään hikeä iholta riittävän hyvin ja pitämään hajut pois kainaloistani.
Lue myös: Aiheuttaako antiperspirantti rintasyöpää?
Suurimman osan ajasta tämä luonnonmukainen deodorantti pitää kainaloni kuivina. Toisinaan se saattaa kuitenkin antaa kainaloideni kostua, mikä on täysin ymmärrettävää: pieni määrä deodoranttia kykenee imemään kosteutta vain rajallisen määrän ja joskus se raja tulee tietysti vastaan.
Mikä minut kuitenkin on yllättänyt aivan täysin on se, etteivät kainaloni ole koskaan alkaneet haista hieltä tätä käyttäessäni siitäkään huolimatta, että ne ovat kostuneet.
Olen käyttänyt tätä deodoranttia nyt jo jonkun aikaa ainoana dödönäni ja käynyt tätä käyttäessäni niin hikoiluttavilla käveleyillä kuin saamassa kokovartalohien päälle ruotsalaisen taloyhtiömme talkoissakin roskiksia kuuraten (lue: kokenut sekä liikunnan aikaansaamaa hikoilua että sressihikoilua), mutta siitä huolimatta päälläni olleet vaatteet eivät ole alkaneet haista hieltä tippaakaan.
Ennen tähän deodoranttiin siirtymistä käyttelin loppuun peruspitävän Doven markettiantiperspirantin ja sen kanssa kainaloni alkoivat haista paljon nopeammin. Oikeastaan nopeammin on ehkä väärä sanamuoto, sillä sen kanssa kainaloni alkoivat lopulta haista, mutta tämän kanssa ne eivät ole toistaiseksi koskaan ylipäätään alkaneet haista.
Tämän deodorantin ansiosta olen edelleen voinut käyttää samaa paitaa tai mekkoa vaikka sen viikon putkeen ilman, että vaatteen kainalot ovat alkaneet viestittää pesun tarpeesta.
Olen ollut todella positiivisesti yllättynyt tämän dödön kyvystä pitää kainaloni hajuttomana. Mustissa vaatteissa kainaloiden kostuminen ei ole haitannut minua yhtään, sillä se ei näy päällepäin eikä sillä ole väliä, kun siitä ei tämän deodorantin kanssa seuraa hajuhaittoja.
Koska kyse on kuitenkin voidemaisesta tuotteesta, joka sisältää kosteutta imeviä ainesosia, ei tämä ole tietenkään täysin tahraamaton. Itse en ole kuitenkaan sotkenut tällä vaatteitani liiemmin, mutta toki tummien paitojen ja mekkojen kainaloiden sisäpinnoilla näkyy muutamien käyttökertojen jälkeen hieman tuoterippeitä.
(En tosin tiedä, johtuuko tämä enemmän siitä, että vähempikin annostelu dödöä riittäisi, vaikka en mielestäni tätä valtavaa määrää kainaloihini hierokaan.)
Voin siis sanoa, että olen suureksi yllätyksekseni löytänyt luonnonmukaisen deodorantin, josta pidän todella paljon ja jota uskallan siksi suositella myös muille – kunhan odotukset sen suhteen ovat realistset ja ymmärrys deodorantin ja antiperspirantin eroista on selvää.
Kiinteän voidemainen deodorantti on osoittautunut käytössä todella riittoisaksi ja samasta purkista tulee riittämään minulle iloa edelleen varmasti kuukausia.
Tämän luonnonmukaisen deodorantin myötä uskallan ehkä jatkaa aiemmin varsin lyhyiksi jääneitä ja huonolla menestyksellä sujuneita kokeilujani luonnonmukaisten deodoranttien parissa.
*Kolme Cosmetics -voidedeoja voi ostaa TwistBen verkkokaupasta täältä.
Edit 6/2020: Noin viikko postauksen julkaisun jälkeen omakin kainaloideni iho alkoi yllättäen punoittaa hieman ja epäilen syylliseksi deodorantin ruokasoodaa, jonka useampi on maininnut ärsyttävän heillä ihoa. Pidin deodorantista parin päivän tauon ja hankin tämän jälkeen deodorantin rinnalle käyttööni antiperspirantin. Kun vuorottelen käyttämällä näitä kahta, eli käytän deodoranttia vain joka toinen päivä ja antiperspiranttia joka toinen päivä, ei ihoärsytystä esiinny itselläni.
Olipa kiva kuulla itselle uudesta alumiinittomasta deodorantista! Testiin menee 🙂 Itsellä on toiminut tähän mennessä parhaiten We love the planetin stickit ja en osaisi enää käyttää ”tavallisia” deodorantteja. Hikoilen paljon ja työssäni kosmetologina ei kestä deodorantin pettää, wltp:n deot on kestänyt jopa ne kesähelteillä tehdyt sokeroinnit ilman hajuhaittoja 😀 Mutta tässäkin jännä juttu, nimittäin We love the planetin rasioissa olevat deodorantit ei jostain syystä pidä mulla, mutta stickit pitää (pitäisi olla samaa, mutta jotain pitoisuus eroja niissä täytyy olla). Näissä on myös niin ihanat tuoksut!
Täytyykin tutustua We Love the Planetiin, kiitos vinkistä! 🙂
Olen käyttänyt useamman vuoden lähes kokonaan luonnonkosmetiikkatuotteita ja mielellään myös vegaanisia.
Ongelmana on ollut, etten ole löytänyt iholleni sopivia deodorantteja. Tehokkaita olen löytänyt, mutta jokaisen tuotteen kohdalla ihoni alkaa kutiamaan ennemmin tai myöhemmin ja jos jatkan käyttöä, saan ikävän ihottuman ja joudun aina palaamaan normikosmetiikkaan. Harmi! Sama juttu on luonnonkosmetiikan huulirasvojen kanssa. Saan kutiavia rakkuloita huuliin, joiden hoito ei ole mikään helppo juttu. Tällä hetkellä ainoa mitä enää uskallan huuliini laittaa on Bebanthen.
Ihoni on herkkä, eikä enää ihan niin nuorikaan (46v.). Onnekseni olen löytänyt Atopik-tuotteet, jotka ovat suomalaisia ja ainakin suurin osa vegaanisia. Olen tosi tyytyväinen niihin ja kaiken lisäksi ne ovat edullisia. Erityiskiitosta annan itseruskettavalle kasvovedelle! Nyt vähän jo poikkesin aiheesta.
Kiitokset sinulle loistavista minimalismi-aiheista blogissasi, odotan niitä aina innolla!
Voi harmi, ettei sopivien tuotteiden löytyminen ole helppoa. :/ Mukavaa, että on kuitenkin löytynyt brändi, jonka tuotteet sopivat! En olekaan tutustunut tuohon brändiin liiemmin, joten pitänee tutustua.
Ihana myös kuulla, että minimalismiin liittyvät postaukset ovat kiinnostaneet sinuakin! <3
Mulla Schmidt’s dödöt on alumiinittomista ainoat, jotka pitää yhtä hyvin kuin tavalliset. Ne on myös ruokasoodapohjaisia. Harmi vaan, mun kainalot ei siedä niitä, tulee ihottumaa ja kutinaa. Laveran sensitive dödö ja Dr. Hauschan ruusu dödö perustuu sinkkiin ja ne pitää kohtuu hyvin, sopii kotidödöiksi. Muut luonnolliset ei toimi ollenkaan. Tosin nuorempana käytin monta vuotta kristallideoa ja se toimi täydellisesti, siitäkin ihana ettei tahraa yhtään. Mutta sitten yhtäkkiä lakkas kokonaan toimimasta. Mulla Clarinsin antiperspirantti on vakkaridödö. Mulla ongelma on kokonaan haju, kainalot ei oikeastaan kastu ollenkaan.
Schmidt’silla on myös ruokasoodattomia sensitive deo stickejä. Mulla on geranium. Olen positiivisesti yllättynyt sen tehosta. Aiemmin käytin itse tekemääni ruokasoodapohjaista deodoranttivoidetta ja se toimi aivan loistavasti vuoden kunnes ihoni ärsyyntyi.
Kokeilinkin noita useampi vuosi sitten ja olivat kyllä ihan hyviä. Silloin tosin koin edelleen tärkeäksi, että dödö piti kainalot kuivina, joten päädyin valitsemaan antiperspirantin deodorantin sijaan.
Pitäisi varmaan antaa niille nyt uusi mahdollisuus. Aiemman postaukseni Schmidt’s-dödöistä voi lukea täältä. 🙂
Ihoni on herkkä, joten ruokasoodaa sisältävät deodorantit jäävät valitettavasti minun osaltani kauppaan. Ben & Anna’s Sensitive deodoranttipuikko pahvihylsyssä tuoksulla Lemon & Lime on raikkaan tuoksuinen ja pitävä. Jos sooda ei olisi kynnyskysymys, valitsisin tuoksun puolesta Pink Grapefruitin. Kotimaiset soodattomat dödöt ovat vielä kokeilematta.
Itse pidän deodoranttipuikkoa kainalossa minuutin verran per kainalo että se lämpiää tarpeeksi ja sivelen sitä vain yhteen suuntaan ylimääräisten jäämien minimoimiseksi. Tällöin deodorantti ei tahmaa vaatteita ja pitää paremmin, ainakin omalta osaltani.
Synteettisen kosmetiikan puolella vakkarituotteeni on Clarinsin Gentle Care roll-on.
Voi harmi, etteivät ruokasoodaa sisältävät deot sovi. :/ Ben & Anna’s on ollut merkkinä kiinnostava, joten täytynee tutustua siihen lisää. 🙂
Tuo Clarinsin antiperspirantti on kyllä mahtava! <3
Minun suosikkini luonnonkosmetiikan voidemaisista dödöistä on Kaurilan saunan mustapippuri -deovoide. Runsaasti soodaa sisältävät dödöt saavat kainalot kutiamaan ennen pitkää, mutta Kaurilan deovoiteissa sooda on vasta viidentenä ainesosana, joten sitä ei ilmeisesti ole tuotteessa niin paljoa, kuin monien muiden merkkien tuotteissa. Eikä ole ärsyttänyt ihoa! Mustapippuri-nimestä huolimatta dödö tuoksuu enemmän mintulta ja on miedon ja raikkaan tuoksuinen. Pieni määrä riittää pitkälle, esim. matkoille dödöä voi pakata mukaan pikkuiseen matkapurkkiin, joka ei vie juuri lainkaan tilaa kosmetiikkapussissa. Tämä on myös pitänyt hajun poissa paremmin kuin mikään muu luonnonkosmetiikkadödö ja jopa paremmin kuin antiperspirantit, jotka lakkaavat aina ennen pitkää toimimasta, vaikka aluksi toimisivat hyvin.
Kiitos tästä vinkistä, täytyykin tutustua! 🙂
Itse en onnekseni ole saanut ruokasoodaa sisältävästä dödöstä mitään iho-oireita, mutta hyvä pitää mielessä, että monille on niin käynyt.
Nyt, muutama kuukausi synnytyksestä, on pakko käytellä kunnon antiperspiranttia, varsinkin jos on tarvetta varmalle pidolle -hormonihiki tuoksahtaa ja deot pettää heti 🙁 Ihan sama oli esikoisenkin kohdalla, vauvavuotena oli stydimmät aineet käytössä.
Muuten kyllä käytössä ollut vuosikausia luonnonkosketiikan deot. Voidemaiset (soodapohjaiset) kannattais aina pestä iltaisin pois, just ton ihoärsytyksen takia. Toinen hyvä vinkki on että levittää alle kristallikivideon ja sit päälle voidemaisen (tai ihan tavallisenkin luomudeon jos haluaa parempaa pitoa). Yksi itselle toimita kombo on ollut kristallideo+ weledan sitrusdeosuihke!
Kiitos vinkistä! <3
En ole itse onnekseni saanut ihoärsytystä, mutta hyvä pitää mielessä, että se voi olla mahdollista. 🙂
Itselläni on toiminut itse tehty sooda-kookosöljy-perunajauhoseos suhteella 1:1:1. Muutama tippa eteeristä öljyä/n. 1/2 dl erä. Tykkäsin kyllä We love the Planetin minttustickistäkin, mutta yli 10€ vs. muutaman kymmenen snt hintaero ratkaisi asian.
Kiitos vinkistä, ehkä pitääkin seuraavaksi kokeilla itse kokata oma dödö! 🙂
Itse olen jo jonkin aikaa käyttänyt itse tehtyä deodoranttia 3 rkl perunajauhoja + 1 rkl ruokasoodaa + 2 rkl sulatettua kookosöljyä ( ja muutama tippa eteeristäöljyä ). On ollut ihan toimiva ( vaikka aluksi olin kovin epäileväinen ). Ostettuihin en enää palaa. Tämä on edullinen ja ihan helppo tehdä ja aineetkin löytyvät usein valmiiksi kotoa.
Kiitos vinkistä! Täytyy varmasti kokeilla tehdä itse seuraava dödö. 🙂
Olen käyttänyt jo pitkään kotimaisen Rimitan deodoranttia, joka on myös löytö TwistBe:ltä. En voi käyttää ruokasoodaa sisältäviä tuotteita niiden ihoärsytyksen vuoksi. Hikoilen runsaasti ja hiki tuoksahtaa ainakin omasta mielestä vahvasti. Rimitan deo pitää hajut kiitettävästi poissa ja kosteiden kainaloiden kanssa olen oppinut elämään. En enää halua palata antiperspirantteihin, vaikka sitten joutuukin vähän miettimään mitä päälleen pukee.
Kiitos tästä vinkistä! Oli minulle ihan uusi brändi, mutta pitää varmasti tutustua tähän. 🙂
Olen työssä jossa usein kainaloni keikkuu toisen nenän vieressä, ei oo kiva jos paita on märkä, pelkkä hajun poisto ei auta. Nuo soodapohjaiset eivät minullekaan sovi, saan niistä ihottumaa. Tavallisella jatketaan, kunnes ratkaisu josta tulee. Vapaapäivinä yleensä kotona olen ilman dödöä.
Minusta oli mielenkiintoista löytää itselläni toimiva deodorantti, mutta toisaalta itse myös mietin, miksi valitsisin elää kainalot märkänä, kun voin myös käyttää antiperspiranttia. Voi siis olla, että kokeilen uteliaisuudesta vielä parit deodorantit, mutta palaan sitten antiperspiranttiin, sillä en koe sen käytössä mitään negatiivista ja kuivat kainalot tuntuvat minusta mukavimmilta. 🙂
Koska minullakin soodapohjaiset ekodeot aiheuttavat ihoärsytystä kuukauden käytön jälkeen, aion käyttää vain magnesiumpohjaisia. (Pesin soodadeot iltaisin pois ja välillä kosteutinkin ärsyyntyviä kainaloiden reuna-alueita. Tauotus käytössä voi toki myös auttaa.). Ainakin Ben&Annalla on kolme Sensitive/ eli juuri magnesium-koostumusta.
*Magnesiumpohjaista tehokasta deodoranttia voi tehdä myös itse, nestemäinen/spray-resepti*:
Magnesiumhiutaleita (magnesium flakes, ekokaupoista) sulatetaan kuumaan kiehautettuun veteen, kumpaakin noin sama tilavuusmitta. Kun neste on jäähtynyt, laita lasiseen suihkepulloon esim. 30-50ml (tumma pullo on parempi ainesten säilyvyydelle). Lisää hiukan esim. 10ml kookosöljyä (vähän hellempää iholle ja eteer.öljy sekoittuu joukkoon). Lisää 5-10 tippaa eteeristä teepuuöljyä (laadukas100%, esim. Frantsila/ ekokauppojen merkit) ja halutessa muuta eteeristä öljyä (esim. sitrukset, yhteensä muutama tippa kun nestemäärä noin 50ml).
Olen itse testannut vain muutaman päivän kesällä, mutta tutut perheenäidit sanovat pitävän hajut poissa hikoillessakin ja minustakin ensi kokemus oli lupaava. Voidemaisten DIY- deojen reseptiikasta en omaa kokemusta: niihin tullee ainakin myös arrowjuurijauhetta tai muuta kosteutta sitovaa jauhetta.
Koska minullakin soodapohjaiset ekodeot aiheuttavat ihoärsytystä kuukauden käytön jälkeen, aion käyttää vain magnesiumpohjaisia. (Pesin soodadeot iltaisin pois ja välillä kosteutinkin ärsyyntyviä kainaloiden reuna-alueita. Tauotus käytössä voi toki myös auttaa.). Ainakin Ben&Annalla on kolme Sensitive-eli juuri magnesium-koostumusta.
*Magnesiumpohjaista tehokasta deodoranttia voi tehdä myös itse, nestemäinen/spray-resepti*:
Magnesiumhiutaleita (magnesium flakes, ekokaupoista) sulatetaan kuumaan kiehautettuun veteen, kumpaakin noin sama tilavuusmitta. Kun neste on jäähtynyt, laita lasiseen suihkepulloon esim. 30-50ml (tumma pullo on parempi ainesten säilyvyydelle). Lisää hiukan esim. 10ml kookosöljyä (vähän hellempää iholle ja eteer.öljy sekoittuu joukkoon). Lisää 5-10 tippaa eteeristä teepuuöljyä (laadukas100%, esim. Frantsila/ ekokauppojen merkit) ja halutessa muuta eteeristä öljyä (esim. sitrukset, yhteensä muutama tippa kun nestemäärä noin 50ml).
Olen itse testannut vain muutaman päivän kesällä, mutta tutut perheenäidit sanovat pitävän hajut poissa hikoillessakin ja minustakin ensi kokemus oli lupaava. Voidemaisten DIY- deojen reseptiikasta en omaa kokemusta: niihin tullee ainakin myös arrowjuurijauhetta tai muuta kosteutta sitovaa jauhetta.
Käytin ennen tehokkaita edullisia antiperspirantteja, esim. Herbina tai Rexona 48h (vähän pidemmällä käyttövälillä noin joka toinen päivä, ettei iho ärsyynny).