*Sis. mainoslinkin
Ihonhoitotuotteista puhuttaessa kuulee usein mainittavan antioksidanteista ja vapaista radikaaleista, jotka molemmat saattavat käsitteinä olla monille pieni mysteeri. Useiden ihonhoitotuotteiden mainostetaan sisältävän antioksidantteja ja ilmeisesti lähes kaikkialla vaanivat vapaat radikaalit kuulostavat vähintäänkin hämmentäviltä jutuilta, joiden olemassaoloon olisi mukavaa varmasti saada pientä selvennystä tietääkseen, kannattaako niiltä vetäytyä turvaan pommisuojaan välttyäkseen kuolemalta vai saako jo pelkästä kosmetiikasta edes jotain apua ja suojaa niitä vastaan.
Kirjoitin aluksi pitkät pätkät vapaista radikaaleista, kunnes tekstiäni lukiessani tajusin, ettei suurinta osaa oikeasti kiinnosta paneutua niihin kovin syvällisesti ja useimmat tahtoisivat asiaan vain simppelin selityksen kosmetiikan ja lähinnä ihonhoidon näkökulmasta kirjotettuna tietääkseen, kannattaako antioksidantteja sisältäviä tuotteita käyttää. Annoinkin siis deleten laulaa ja päätin yksinkertaistaa asiat.
Mitä vapaat radikaalit ovat?
Vapaita radikaaleja on ilmassa kaikkialla. Ne ovat happipartikkeleita, joilla on vapaa elektroni ja jotka ovat siksi hyvin hanakoita reagoimaan. Päästessään kontaktiin ihosolujen kanssa, ne pyrkivät ryöstämään niiltä itselleen puuttuvan elektronin ja kun se onnistuu, vaurioituu puolestaan elektronin menettänyt ihosolu. Jos iho altistuu vapaille radikaaleille liikaa, ilmenee se ihovaurioina kuten ryppyinä ja ihon veltostumisena, eli iho siis näyttää ikääntyvän. Vapaat radikaalit vaurioittavat siis solujen DNA:ta sekä tuhoavat ihon kimmoisuudesta ja kiinteydestä huolehtivaa kollageenia ja elastiinia. Kyse on samasta hapettumisesta, joka tapahtuu esimerkiksi omenasta leikatulle palalle, joka alkaa muuttua ruskeaksi oltuaan hetken alttiina huoneilmalle.
Vapaita radikaaleja syntyy niin kehon sisäisten asioiden kuten stressin, huonon ruokavalion kuin lääkkeidenkin seurauksena, mutta myös ulkoisten tekijöiden kuten ilmansaasteiden, tupakansavun ja auringon UV-säteilyn vaikutuksesta. Keho taistelee jatkuvasti vapaita radikaaleja vastaan sisäisesti ja tehokkain vaikutus vapaita radikaaleja vastaan onkin sisäisesti nautittavilla antioksidanttisilla ravinteilla, mutta pieni ulkoa päin tuleva lisäapu ei todellakaan ole iholle pahitteeksi – varsinkaan, jos asuu kaupungissa, jossa ilmansaasteet ovat väkisinkin läsnä.
Mitä antioksidantit ovat?
Antioksidantit ovat yleisnimitys kosmetiikassakin käytetyille ainesosille, joilla on kyky taistella vapaita radikaaleja vastaan. Antioksidantit ovatkin kuin marttyyreita, jotka uhraavat itsensä vapaille radikaaleille, jotta iho saa olla rauhassa. Ne siis tuovat iholle suojaa ottamalla hyökkäyksen itse vastaan, jotta iho voisi pysyä turvassa ja vaurioitumattomana.
Pelkillä antioksidanttisilla ihonhoitotuotteilla ei voida tietenkään saada yhtä tehokasta suojaa kuin nauttimalla antioksidantteja sisäisesti (esimerkiksi marjoissa ja jopa punaviinissä sekä tummassa suklaassa on runsaasti antioksidantteja), mutta itse uskon, että niistä on iholle silti hyötyä myös ihonhoitotuotteiden muodossa kulutettuina. Iholle pinnallisesti levitettävät antioksidantit auttavatkin siis tuomaan suojaa nimenomaan ulkoisilta tekijöiltä, kuten kaupunkiympäristön ilmansaasteilta, joille oma ihoni jatkuvasti altistuu.
Paitsi että antioksidantit suojaavat ihoa, auttavat ne myös suojaamaan itse kosmetiikkatuotteen koostumustakin sen pilaantumiselta ja ylläpitämään muiden aktiiviaineiden tehoja, mikä onkin itseasiassa tavallisesti niiden suurin tehtävä.
Mitkä ainesosat ovat antioksidantteja?
Tavallisimpia kosmetiikkatuotteissa käytettäviä antioksidantteja ovat esimerkiksi C- ja E-vitamiinit sekä vihreä tee. Kosmetiikassa käytetään paljon luonnosta peräisin olevia aktiiviaineita, jotka toimivat antioksidantteina, minkä lisäksi on myös kehitelty erilaisia synteettisiä antioksidanttisia yhdisteitä. Eri antioksidanttien vaikutuksista löytyy paljon tietoa, mutta tutkimusten mukaan paras vaikutus syntyy tavallisesti erilaisten antioksidanttien yhdistelmästä eikä ole olemassa mitään tiettyä parasta tehoainetta, joka peittoaisi vaikutuksillaan muut ja jota nimenomaan kannattaisi tuotteisiinsa keskittyä metsästämään.
Pakkauksella on väliä antioksidanttien säilyvyydessä
Koska antioksidantit auttavat suojaamaan ihoa ilmassa olevilta vapailta radikaaleilta reagoimalla niiden kanssa, voivat ne tietysti reagoida niiden kanssa ja sen seurauksena hapettua ja menettää tehonsa jo ennen kuin ne edes pääsevät iholle. Tämän vuoksi antioksidantteja sisältävien tuotteiden pakkauksilla on merkittävä rooli tuotteen tehokkuuden säilymisessä. Esimerkiksi C-vitamiinia sisältävät voiteet värjätään usein lähtökohtaisesti keltaisiksi, jottei C-vitamiinin hapettuminen ja tuotteen koostumuksen kellastuminen näkyisi.
Parhaita ovatkin yleensä tuotteet, jotka on pakattu avonaisten purkkien ja kirkkaiden pullojen sijaan ilmatiiviisiin tai ainakin edes tuubimuotoisiin pakkauksiin, jotka suojaavat tuotetta sekä hapen että valon vaikutuksilta. Kosmetiikkateollisuus on kuitenkin kehittynyt valtavasti erityisesti viime vuosina ja toisin kuin moni luulee, eivät tuotteen kaikki antioksidantit hapetu heti välittömästi tuotteen avaamisen jälkeen, vaikka pakkaus ei olisikaan täysin ilmatiivis.
Tekevätkö antioksidantit ihosta nuoremman näköisen?
Antioksidanttisilla ainesosilla voidaan saada iho näyttämään nuorekkammalta (esimerkiksi C-vitamiini on todella tehokas ainesosa heleyttämään ja kirkastamaan ihoa), mutta itse uskon niiden olevan tärkeimmässä roolissa nimenomaan ihon ikääntymisen ennaltaehkäisyssä. Antioksidanttiset tuotteet kannattaakin ottaa osaksi ihonhoitoa jo parikymppisenä, jotta niillä voidaan nimenomaan auttaa ihoa säilyttämään nuorekkuutensa.
Jos siis haluaa varmistaa, että oma iho säilyttää nuorekkuutensa ja heleytensä mahdollisimman pitkään, kanattaa huolehtia ihon kosteutuksesta ja ihon suojaamisesta auringolta sekä tehostaa ihonhoitoa antioksidantteja sisältävillä hoitotuotteilla.
Kuinka itse uskon antioksidanttien vaikuttavan
Itse koen antioksidantteja sisältävien ihonhoitotuotteiden olevan loistava apu ylläpitämään ihon nuorekkuutta ja suosin niitä siksi mielelläni. Uskon kuitenkin, että suurin vaikutus saadaan nauttimalla antioksidantteja sisäisesti ja huolehtimalla ruokavalion ja elintapojen kautta, että vapaiden radikaalien muodostuminen kehon sisällä pysyy ainakin jossain määrin kontrollissa.
Varmistan kuitenkin mielelläni, että ihonhoitotuotteeni sisältävät antioksidantteja, jotta voin ainakin auttaa ehkäisemään ulkoa tulevien rasitteiden haitallisia vaikutuksia ihollani. Suosin ihonhoidossa erityisesti antioksidantteja sisältäviä seerumeita, joista tällä hetkellä suosikkini on kulttimaineessa oleva korealainen Klairs Freshly Juiced Vitamin Drop*. Tuote sisältää runsaasti stabiloitua C-vitamiinia, joka auttaa suojaamaan ja heleyttämään ihoa. Seerumin koostumus on ainutlaatuisella tavalla kevyesti öljyinen, minkä ansiosta se on tuntunut ihollani hellävaraiselta ja samalla myös ravitsevalta.
Kiitos, Virve, todella valaisevasta infosta! On minulla ollut hamara kasitys noista, mutta nyt kirkastui kerralla.
Useimmilla on varmasti tosiaan abaut-käsitys, jolle on vain kaivannut pientä vahvistusta. Kiva siis, jos postauksesta oli apua! 🙂
Tää omi ihan superi! Kiitos. Mulla ei ollut mitään käsitystä tästä aiheesta mihin jotkut kauneusbloggaajat silloin tällöin viittaavat… aattelin ennen etten lähde sitä googlettelemaan kun vailutti vähän monimutkaselta joten tää oli 5/5
Kiva kuulla, että postauksesta oli apua ja selkeytti asiaa! 🙂
”Antioksidanttiset tuotteet kannattaakin ottaa osaksi ihonhoitoa jo parikymppisenä, jotta niillä voidaan nimenomaan auttaa ihoa säilyttämään nuorekkuutensa.”- Eipä silloin, kun olin 20v. tainnut olla antioksidantteja hoitiovoiteissa. Kunhan jotain ”Rosserin-rasvaa” nassuun aamuin illoin veteli! 🙂
Mutta nyt, kun ikää on tullut, kasvojen hyvän hoidon seuraukset näkyvät.
Hahha, noh, nyt niitä on onneksi tuottet pullollaan senkin edestä! 🙂
Tuo Lumenen yövoide oli muuten aika erikoinen yllätys kun otin sen käyttöön pari viikkoa sitten, edellinen purkki oli samaa voidetta mutta vanhalla ulkoasulla. Kaupassakin ajattelin että näköjään ulkomuoto on taas vaihtunut mutta samaa kamaa on varmaan sisällä… Tuoksu olikin muutettu ihan erilaiseksi ja myös koostumuksessa on hienoinen ero. Käytin joskus keväällä pari näytettä Sisu-voiteesta ja se yövoide tuntuu tuoksuvan ihan sille, harmi etten tykkää yhtään siitä tuoksusta 😀 Outo, metsäinen ja ei millään tavalla miellyttävä tuoksu, miksi ihmeessä se yövoiteen hedelmäinen tuoksu piti muuttaa? Muutenkaan en ihan pysy mukana noissa Lumenen jatkuvissa uudistuksissa, ne lähinnä vaan hämmentävät…
Mäkin otin tuon Klairsin seerumin käyttöön juuri! Koostumukselta on tosi vetistä, ja vaatii paksun kosteusvoiteen päälle. Millainen tuo C20 seerumi on?
Mä sain pari testeriä jostain vahvasta c-vitamiiniseerumista ja tykkäsin kovasti! Koostumus oli tosi tahmea, eli vain yöksi, mutta kirkasti todella hyvin.
Näitä yksinkertaistuksia on aina niin hellyttävää lukea kun noita asioita opiskellut! Mutta tosi kiva, että jaksoit tehdä tällaisen, varmasti selkeytti monien mielikuvia asiasta.
Olisikin muuten ihanaa päästä kuulemaan näistä joltakin asiat oikeasti kunnolla osaavalta. Itse en missään tapauksessa ole kemiaan, fysiikkaan tai edes biologiaan liittyvissä asioissa haka, joten näillä yksinkertaistetuilla postauksilla selkeytän välillä myös omiakin ajatuksiani… 😀
Todella hyviä ja kiinnostavia tällaiset kirjoitukset! Kyllä tämä minua auttoi selkiyttämään asiaa. Tieteellistä selvitystä aiheesta tuskin kukaan kosmetiikkaharrastaja alkaa omatoimisesti tehdä, joten on hyvä, kun pääseikat saa sinulta pähkinänkuoressa. Sinä olet kuitenkin koulutukseltasi estenomi, joten kyllä näitä asioita varmaan koulutuksenkin kautta jossain määrin avataan?
Auringolta suojautumiseen olen alkanut sinun suosituksestasi kiinnittää huomiota, joten seuraavaksi pitäisi varmaan katsoa tuo antioksidanttihomma 🙂
Voisitko tehdä jossain kohtaa postauksen tuosta Klairs Freshly Juiced Vitamin Drop- tuotteesta. Se alkoi kiinnostamaan ja olisi mukava lukea siitä kokemuksia. 🙂
Yes, tuosta on postaus työn alla! 🙂