Urheilijoiden elämäkerrat

*Sis. mainoslinkkejä

Löydät tältä sivulta vinkkejä parhaista urheilijoiden elämäkerroista.

Jos siis etsit vinkkejä kiinnostavista urheilijoiden elämäkerroista, suosittelen tutustumaan näihin alla oleviin kirjoihin.

Löydät kaikki alla olevat kirjat äänikirjoina ja/tai e-kirjoina *BookBeatista, jonne voit lunasta maksuttoman 45 päivän kokeilujakson täältä.

Olen myös lisännyt kirjojen yhteyteen linkin, jonka kautta löydät kirjan myynnistä Adlibriksen verkkokaupasta.


Tuntematon Kimi Räikkönen - Kari Hotakainen

*Tuntematon Kimi Räikkönen – Kari Hotakainen

Formulat ja autourheilu eivät ole erityisesti kiinnostaneet minua, mutta tämä kirja Kimi Räikkösestä oli mielestäni todella kiinnostava.

Kimi on vuosien varrella ollut paljon esillä lööpeissä, mutta loppujen lopuksi esillä ovat olleet enemmän tarinat siitä, mitä Kimi on tehnyt kuin se, kuka Kimi Räikkönen oikeastaan onkaan.

Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen olikin mielenkiintoinen kuvaus siitä, kuka harvasanaiselta vaikuttava jäämies oikeastaan on.

Kimin lisäksi kirjassa äänensä saavat myös hänen äitinsä, veljensä, vaimonsa ja Kimin uskotut ystävät, joiden lisäksi sanansa sanovat myös muut kuljettajat, tallipäälliköt, mekaanikot, fysiovalmentaja, manageri ja aivan tavallinen formulafani.

Tämä on mielestäni mielenkiintoinen urheiluelämäkerta ihan kenelle tahansa, vaikka autourheilu ei olisi koskaan kiinnostanutkaan.


Minä, Zlatan Ibrahimovic - David Lagercrantz

*Minä, Zlatan Ibrahimovic – David Lagercrantz

Siitäkin huolimatta, että en myöskään seuraa jalkapalloa, oli Zlatanin kirja todella mielenkiintoista luettavaa.

Kirja kuvaa sanoja säästelemättä Zlatanin erittäin päättäväisen kasvutarinan nuoresta miehestä jalkopallokenttien kuninkaaksi.

Se on mielenkiintoista luettavaa jalkapallosta kiinnostuneille, mutta vaikka jalkapallo ei kiinnostaisikaan, on Zlatan itsessään jo mielenkiintoinen hahmo.

Kirjassaan Zlatan kertoo kamppailuista Ajaxissa, myymisestään Juventukseen ja skandaalista, joka oli lopettaa hänen uransa. Hän kertoo Interistä ja voitoista, Jose Mourinhosta, maaleista ja suurista tähdistä, vaimostaan Helenasta, lapsistaan ja elämästään salamavalojen tuolla puolen.

Zlatan on mielenkiintoinen hahmo, sillä hän on hyvä pelaaja ja hän tietää sen. Hän ei yritä esittää nöyrää ja se tekee hänestä yhtä aikaa ylimielisen ja rehellisen kiinnostavan.

Tämä on sellainen kirja, jonka voisin antaa lahjaksi kenelle tahansa nuorelle urheilusta kiinnostuneelle pojalle.


Kiira: Ehjäksi särkynyt - Jere Nurminen

*Kiira: Ehjäksi särkynyt – Jere Nurminen

Tiesin tottakai Kiiran olevan paljon julkisuudessa ollut ja menestynyt taitoluistelija, mutta en tiennyt hänestä sen lisäksi oikeastaan mitään muuta – korkeintaan hieman lööppien paljastamia parisuhdekuvioita.

Tämä kirja oli kuitenkin upea kuvaus siitä, kuka Kiira Korpi oikeastaan on ja kuinka kovasti hän on tehnyt työtä unelmiensa eteen.

Ennen kirjan lukemista minulle oli syntynyt Kiirasta ehkä hänen elovehnätyttömäisen ulkonäkönsä vuoksi hyvin erilainen kuva hänen persoonastaan, mutta tämä kirja sai minut näkemään, kuinka voimakas ja vahvatahtoinen nainen Kiira on.

Kirja kuvaa upeasti Kiiran omistuneisuutta, kunnianhimoa ja kasvavia paineita, joiden keskellä hän kasvaa menestyneeksi luistelijaksi.

Uskon, että moni lukija voi samaistua Kiiran kuvauksiin riittämättömyyden tunteista ja paineista.


Jere - Aki Linnanahde

*Jere – Aki Linnanahde

Mietin useaan otteeseen, että mainitsenko koko kirjaa tällä sivulla, sillä minusta tämä oli rehellisesti sanottuna sisällöltään ja viestiltään todella huono kirja (vaikkakin Aki Linnanahde on kirjoittanut sen hyvin).

Koska kirja on kuitenkin saanut paljon kehuja, halusin nostaa sen tähän esiin ja kertoa siitä mielipiteeni.

Jere on ”Suomen kaikkien aikojen puhutuin jääkiekkoilija”, eli suomeksi sanottuna hän on toilaillut niin paljon, että hän on väkisinkin päätynyt lööppeihin.

Kirja onkin keskittynyt kuvaamaan sitä, millaista elämää Jere eli päihteiden kanssa ja esittää sen jopa ”hienona juttuna”.

Kirjasta syntyy kuva päihdeaddiktista, joka ei välitä yhtään, millaisiin tilanteisiin hänen ympärillään olevat ihmiset joutuvat hänen vastuuttomuutensa vuoksi, kunhan hän vain saa pitää hauskaa ja vetää viinaa ja aineita.

Kaiken toilailunsa ohessa Jere on kuitenkin jostakin syystä onnistunut pelaamaan hyvin jääkiekkoa, mikä on auttanut pitämään hänet pinnalla ja varmasti estänyt luisumasta syvään suohon.

Suosittelen Karalahden kirjaa niille, joita kiinnostaa suomalainen jääkiekkohistoria ja Jere Karalahti henkilönä.

Jos taas etsit inspiroivaa elämäkertaa, ei tämä todellakaan ole se.

Tämä ei myöskään ole kirja, jonka antaisin lahjaksi nuorelle jääkiekkoilijalle.


Open - Andre Agassi

*Open – Andre Agassi

Tämä loistavasti kirjoitettu kirja teki minuun suuren vaikutuksen.

Paitsi että se oli todella hyvin kirjoitettu (oletettavasti tietysti taitavaa haamukirjoittajaa käyttäen), oli sen sisältökin loistavaa.

Andre Agassi on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä tennispelaajia ja vaikka myöskään tennis ei ole koskaan kiinnostanut minua, oli tämä elämäkerta todella kiinnostavaa luettavaa.

Andre Agassi kertoo elämäkerrassaan siitä, millainen viha-rakkaussuhde hänellä oli tennikseen – lajiin, jonka pariin hänen isänsä pakotti hänet ja jonka parista hän halusi pois, mutta ei sitten kuitenkaan oikeasti halunnut.

Kirja on todella mielenkiintoista kuvausta siitä, kuinka fokusoituneesti Andre teki töitä päästäkseen tennismaailman huipulle.

Samalla se on hyvin kiinnostava kuvaus siitä, kuka Andre Agassi on ihmisenä.

Luin kirjan useita vuosia sitten ja se jätti minuun vahvan jäljen.

En siis ihmettele yhtään, että se on yksi kaikkien aikojen kohutuimpia urheilijaelämäkertoja.


Total Recall – Arnold Schwarzenegger

*Total Recall – Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger on monille tunnettu nimenomaan näyttelijänä, joten miehen elämäkerran näkeminen tässä yhteydessä saattaa siksi hämmentää.

Tosiasiassa Arnoldilla voi sanoa olevan huikea urheilijatausta, sillä hän teki kehonrakennuksesta aikoinaan tunnetun urheilulajin silloin, kun kehonrakennus oli vielä vain pienen piirin puuhaa, jota ei edes oikein laskettu urheiluksi.

Arnold Schwarzeneggerin elämäkerta onkin todella mielenkiintoinen teos, sillä se kertoo hänen elämänsä vaiheista aloittaen siitä, kuinka hän nuorena itävaltalaismiehenä kiinnostui kehonrakennuksesta niin kovasti, että hänen äitinsä pyysi hädissään lääkäriä käymään heillä kotona, sillä hänestä ei ollut tervettä, että nuorella miehellä oli seinällään niin paljon vähäpukeisten kehonrakentajamiesten kuvia.

Kirjassaan Arnold kuvaa todella kiinnostavasti sitä, kuinka hän innostui kehonrakennuksesta ja kuinka hän oli mukana edistämässä sitä, että lajista tuli niin tunnettu urheilulaji.

Arnold on voittanut ennätyksellisiä määriä kehonrakennuskilpailuja ja kirjassaan hän kuvaa paljon omistautuneisuuttaan kehonrakennukselle.

Kirja on muutenkin todella inspiroiva kertomus siitä, kuinka englantia osaamaton itävaltalaismies päätyy itse omalla työllään ja sinnikkyydellään rakentamaan itselleen Yhdysvalloissa sellaisen elämän, jollaisen hän haluaa.

Kun olin kuullut, että tämä kirja kannattaa lukea, meinasin alunperin kuunnella sen äänikirjana ja vieläpä lyhennyttynä versiona.

Olen kuitenkin iloinen, että sain kirjan käsiini tekstimuodossa, sillä yksi kirjan parhaita asioita ovat kehonrakennuksesta puhuttaessa tietysti sen kuvat.

Vaikka kehonrakennus ei kiinnostakaan minua lajina, oli tämä kirja kirjoitettu niin, että se tempaisi minut mukaansa.