*Sis. mainoslinkin, tuotteet saatu
Kuten blogiani seuranneet varmasti tietävät, olen erittäin kiinnostunut minimalismista, mutta se ei silti ole sana, jonka voisi mitenkään liittää ihonhoitooni. Varsinkin korealaisen kosmetiikan myötä olen löytänyt monivaiheisen ihonhoidon riemun ja sen, kuinka ihonhoitohetki voi olla hemmottelua ja omaa aikaa, jolla huolletaan paitsi ihoa, mutta myös mieltä.
Olen toki ollut utelias myös minimalistisemman ihonhoidon suhteen, mutta en ole tullut aikoihin kokeilleeksi sitä. Minusta ihonhoidon eri vaiheita ei kuulu tehdä vain tekemisen vuoksi vaan siksi, että ymmärtää niiden kaikkien tarkoituksen ja sen myötä hahmottaa, tarvitseeko iho juuri niitä vaiheita. Joinakin päivinä iho voi tarvita useamman vaiheen, joinakin taas ei. Oma ihoni on toistaiseksi tuntunut tarvitsevan useita vaiheita eikä ihoni ole koskaan voinut paremmin kuin noiden vaiheiden ja ennen kaikkea ihoni tarpeiden kuuntelun myötä.
Kun lähdin kuukaudeksi Pariisiin, halusin kuitenkin kokeilla toisenlaista lähestymistapaa ihonhoitoon. Olin saanut kesällä kokeiltavakseni Laponie of Scandinavia -merkin luonnonmukaiset ihonhoitotuotteet, joita olin kotona ollessani alustavasti testaillut ja sen pohjalta todennut, että haluan ottaa ne mukaani Pariisiin.
Suomessa kehitetyt, osittain Suomessa ja osittain Ruotsissa valmistetut Laponie of Scandinavia -tuotteet kolahtavat minuun täysin niin ulkonäkönsä, sisältönsä kuin ideologiansakin puolesta. Ideana on brändin sloganin mukaan ”no-nonsense skincare that works”, mikä tarkoittaa käytännössä, että brändillä on kompakti valikoima tuotteita, joiden yksinkertaiset koostumukset syntyvät puhtaista luonnon ainesosista. En sano, että tuotteista on karsittu pois kaikki ylimääräinen, vaan ennemminkin niin päin, että tuotteet on formuloitu huolella, jokainen ainesosa tarkasti harkiten ja niiden koostumukset on pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertaisiksi, mutta toimiksi.
Laponie of Scandinavia tuotteet on valmistettu ihon hyvinvointia tukevista ainesosista niin, että ne sopivat myös herkälle iholle. Itseasiassa ne on kehitetty nimenomaan sillä ajatuksella, että juuri herkkä, helposti reagoiva ja hankala iho saisi niistä avun. Brändin ajatuksen mukaan tuotteiden ei tarvitse olla monimutkaisia, mutta niiden täytyy olla toimivia. Rakastan sitä, ettei brändi lupaile tuotteillaan turhia ja että sen tuotteet täyttävät ne lupaukset, jotka ne antavat.
Merkin tuotteet kehitetään Espoon Otaniemessä sijaitsevassa laboratoriossa ja niiden kehittämisestä vastaa kosmetiikkakemisti Jaana Ailus, jolla on paitsi kattava kokemus kosmetiikkatuotteiden kehittämisestä, myös kosmetiikkakemistin koulutus London College of Fashion -yliopistosta, jossa sain itsekin estenomiopintojeni aikaan viettää yhden lukukauden. Lisäksi Jaana on opiskellut Lontoossa analyyttisen kemian maisterin tutkinnon.
Jaana on todellinen ammattilainen, joka on työskennellyt tuotekehittäjänä Naviterilla (mm. Ekopharma-tuotteiden valmistaja) ja Lumenella. Hän on kosmopoliitti, joka on asunut puolet elämästään Suomen ulkopuolella kuten Jemenissä, Kiinassa, Italiassa ja Englannissa. Hän on Espoon Vihreiden hallituksen jäsen ja tavoittelee tuotekehityksessä nimenomaan sellaisten tuotteiden luomista, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän.
Laponie of Skincare -tuotteiden takana on paitsi osaava kemisti, mutta myös brändin toimitusjohtaja ja perustaja Kristina Pentti, jonka taistelusta haastavan ihon kanssa koko homma alunperin lähtikin liikkeelle. Kristinan iho reagoi todella helposti ja jo varhaisesta teini-iästä lähtien Kristina sai tuskailla läpi haastavien ihopäivien ja muuttuvien iho-ongelmien kuten aknen, rosacean ja suunympärysihottuman (POD). Välillä haasteena olivat näpyt ja ihon rasvaisuus, välillä taas kuivat, punoittavat ja ärtyneet laikut ja tilanne saattoi muuttua jatkuvasti.
Kristina kokeili kaikkea mahdollista ja klassisten ihonhoitobrändien taustalla olevien tarinoiden tapaan hän lopulta turhautui ihonsa kanssa taisteluun, syventyi ihoon, kosmetiikan kemiaan ja kosmetiikkatuotteiden ainesosiin intensiivisesti ja alkoi tehdä omia, yksinkertaisia tuotteita. Näiden tuotteiden avulla hänen ihonsa alkoi muuttua paremmaksi ja vaikka siitä ei virheetöntä tullutkaan, alkoi se silti voida hyvin.
Yksi tärkeimpiä juttuja Kristinan ihonhoidossa oli luonnonmukaisten öljyjen (mm. arganöljy, josta löytyy aiempi postaukseni täältä) käyttö ihonhoidossa ja sillä oli merkittävä vaikutus hänen ihoonsa. Hän alkoi syventyä eri öljyjen koostumuksiin ja ymmärtää, miksi jotkut niistä toimivat hänen ihollaan niin hyvin ja miksi jotkut taas eivät toimineet sekä oppi ymmärtämään, kuinka iho tarvitsee kosteutta sitovien ja ravitsevien öljyjen lisäksi niiden alle myös kosteuttavia ainesosia.
Kristina tajusi lisäksi, kuinka suuri merkitys sillä, millaisilla tuotteilla hän ihoaan puhdisti oli hänen ihonsa hyvinvoinnilla kuinka liiallinen kuorinta teki hallaa iholle ja jopa houkutteli esiin suunympärysihottuman (POD) sekä ymmärsi, että vääränlainen säilöntäaine saattoi saada aikaan erilaisia ihoreaktioita.
Kristinan kiinnostuksesta ihonhoitoa kohtaan syntyi intohimo kehittää tuotteita, jotka tuovat helpotuksen paitsi hänelle, mutta myös muille. Vaikka hän oli syventynyt aiheeseen kattavasti ahmien siitä tietoa ja vaikka hänellä oli aiheesta omakohtaisia kokemuksia, ei hänellä kuitenkaan ollut kokemusta kosmetiikka-alasta tai koulutusta tuotteiden kehitykseen. Vuonna 2015 hän kuitenkin perusti yrityksensä, sai sen jälkeen tiimiinsä mm. Jaanan ja vuoden 2018 alussa, satojen formulointiyritysten jälkeen Laponie of Scandinavia näki vihdoin päivänvalon.
Lue myös: Perioraalidermatiitti eli viheliäinen suunympärysihottuma
Kristina ja Jaana ovatkin yhdessä tehotiimi, joka kehittää juuri niitä haastavankin ihon tarpeisiin sopivia, yksinkertaisia tuotteita, joita Kristinan iho tarvitsi, mutta jollaisia hän ei kyennyt löytämään.
Talon sisäinen tuotekehitys tarkoittaa, että yritys voi vastata koko tuotekehityksen kaaresta itse. Kiinnostavien raaka-aineiden tutkimusta voidaan tehdä paljon ja tuotteista voidaan kokeilla formuloida niin monta versiota kuin vain halutaan, kunnes löydetään koostumus, joka vastaa brändin kriteereitä. Minua kiehtookin aivan älyttömästi tieto siitä, kuinka huolella ja ammattitaidolla Laponie of Scandinavia -tuotteiden sisältö on valittu.
Laponie of Skincare -tuotteissa on paitsi minimalistinen sisältö, mutta myös hyvin minimalistinen valikoima, jonka ansiosta omalle ihotyypille sopivia tuotteita ei ole vaikeaa löytää eri tuotelinjojen joukosta. Brändin kompakti tuotevalikoima koostuu tällä hetkellä nimitäin vain kuudesta tuotteesta, jotka sopivat useimpien ihojen välillä jopa hyvinkin paljon vaihteleviin tarpeisiin.
Luonnonmukaiset Laponie of Scandinavian tuotteet ovat vegaanisia, eli ne eivät sisällä esimerkiksi mehiläisvahaa tai muita eläimien tuottamia ainesosia. Sanomattakin on selvää, että ne ovat EU:n lainsäädännön mukaisesti täysin eläinkokeettomia. Hellävaraiset tuotteet eivät sisällä mm. hajusteita, eteerisiä öljyjä tai alkoholia, eli niiden sopivuus herkästi reagoivalle iholle on todellakin pyritty takaamaan.
Brändi pyrkii kehittämään tuotteita käyttämällä (pääosin) läheltä saatavia ainesosia, jotka on valmistettu kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti ja laatu, turvallisuus sekä tehokkuus ovat tuotteiden kantavia periaatteita. Tuotepakkauksissa suositaan lasia ja alumiinia ja muovia pyritään käyttämään mahdollisimman vähän – käytännössä siis vain tuotteiden korkeissa. Eettisyys onkin kaikella tapaa brändin tärkeimpiä arvoja.
Laponie of Scandinavia -tuotteille ei ole hankittu ekosertifikaattia, joiden käyttö maksaa usein paljo ja mikä varsinkin pienempien yritysten kohdalla lisää tuotteiden hintaa kuluttajille. Ne on kuitenkin valmistettu Ecocert-sertifioidulla tehtaalla.
Mihin itse erityisesti viehätyin Laponie of Scandinavia -tuotteissa oli juuri se yksinkertainen lähestymistapa, jossa hyviä ja toimivia tuotteita luodaan mahdollisimman yksinkertaisilla ainesosaluetteloilla. Toinen asia, joka minuun kolahti täysillä oli se, ettei ihoa hoideta fokusoituen ihotyyppiin, vaan ihon sen hetkisiin tarpeisiin – asia, jota itsekin olen yrittänyt hokea jo pitkään. Iho voi olla perustyypiltään tietynlainen, mutta silti sillä voi olla erilaisia ihopäiviä ja iho vaatii niiden mukaista hoitoa voidakseen hyvin eikä suinkaan vain päivästä toiseen samanlaisena toistuvaa rutiinia.
Vaikka Laponie of Scandinavian tuotteet ovat olleet saatavilla vasta toista vuotta, on brändi silti ehtinyt jo niittää paljon mainetta ja sen tuotteet ovat saaneet niin kehuja, ehdokkuuksia kuin jopa palkintojakin.
Olen käyttänyt Laponie of Scandinavia -tuotteita nyt koko Pariisin reissuni ajan ja ihoni on todellakin nauttinut niistä. Niissä viehättää minua juuri se, kuinka yksinkertaisia ja neutraaleja ne ovat, mutta kuinka loistavasti ne silti asiansa ajavat. Ne siis todellakin ovat no-nonsense skincare that works. Palaan tuotteisiin vielä omissa postauksissa, sillä mielestäni ne todellakin ansaitsevat tulla esitellyksi tarkemmin.
*Laponie of Scandinavia tuotteet löytyvät myynnissä mm. House of Organics -verkkokaupasta täältä.
Onko teillä kokemuksia Laponie of Scandinavia -tuotteista?
Lue myös: Näin luon oman ihonhoitorutiinini
Nämä vaikuttaa superkiinnostavilta! Plussaa erityisesti suomalaisuudesta ja tarpeeksi helposta rutiinista. Onkohan näihin mahdollisesti tulossa alekoodia? 🙂
En ole tehnyt itse mitään yhteistyötä minkään merkkiä myyvän verkkokaupan kanssa, eli valitettavasti ei ole blogin puolelta näillä näkymin ainakaan tulossa.