Kaikki hiustuotteeni – näitä käytän nyt

Tämä on postaus, jonka kirjoittamista olen odottanut kuin kuuta nousevaa jo pitkään. En niinkään siksi, että olisin odottanut malttamattomana pääseväni esittelemään hiustuotteitani (vaikka postauksessani näkyykin yksi tuote, johon haluan pian palata, sillä olen hulluna siihen), vaan ihan vain siksi, että olen hiustuotteideni kanssa vihdoin siinä unelmieni tilanteessa, jota kohti olen yrittänyt mennä jo hyvin pitkään.

Niin kauan kuin muistan, on minulla ollut aivan liikaa hiustuotteita. Aina niitä ei ole toki tuntunut olevan aivan liikaa, vaan ihanan paljon, mutta viimeisten parin vuoden aikana olen tuntenut oloni niiden keskellä melko tuskaiseksi enkä olisi halunnut, että niitä on ihan niin paljon.

Lue myös: Omistan yli 100 kiloa kosmetiikkaa – pitäisikö siitä tuntea syyllisyyttä?

Kaikki hiustuotteeni Virve Fredman minimalismi

En tiedä, mistä hiustuotteita oli oikeastaan edes tullut, sillä en ollut shoppaillut niitä itse kovinkaan usein. Tai no, tiedänhän minä, mistä ne olivat peräisin: erilaisista tapahtumista, goodiebageista ja päivätyössä ollessani niitä välillä vain ilmestyi työpöydälleni.

Otin hiustuotteita ennen mielelläni vastaan, sillä rakastin kokeilla niitä ja sitäpaitsi kuluuhan niitä nyt aina – tai niin minä ainakin uskoin.

Kun noin 1,5 vuotta sitten alkoin vähentää myös kosmetiikkaani oikein urakalla ja aloin sanoa yhä enemmän ei töiden ja blogin kautta tulevalle kosmetiikalle, aloin luopua myös ylimääräisistä hiustuotteista antamalla niitä pois.

Muotoilen hiuksiani varsin vähän, joten suurin osa muotoilutuotteista löysi helposti uuden ja rakastavan kodin. 

Hoitotuotteiden kohdalla tilanne oli kuitenkin haastavampi, sillä kyllähän minä hoidan hiuksiani. Käytin niihin jatkuvasti shampoota, hoitoainetta sekä erilaisia jätettäviä hoitotuotteita ja hiuksia silottavia seerumeja, joten ei ollut mitään järkeä antaa niitä pois vain huvin vuoksi, kun niitä pitäisi sitten kuitenkin olla itse myöhemmin ostamassa taas lisää. 

Hiustuotteet säilyvät hyvänä jopa vuosia, joten kun aloin vähentää kosmetiikkaani urakalla, aloin myös kieltäytyä uusista hiustuotteista ja keskityin käyttämään vanhoja pois.

Lue myös: Vähensin tavaroitani vuoden – nämä asiat se opetti minulle

Kaikki hiustuotteeni Virve Fredman minimalismi

Siitä huolimatta tukkatuotteideni varaston tyhjeneminen kesti suorastaan tuskaisen pitkään. Olin luullut, että kyllähän niitä tosiaan aina kuluu, mutta kun niitä oli niin paljon odottamassa käyttöä vaikutti, ettei niitä kylläkään vain kulu millään.

Ensimmäinen kategoria, jonka tuotteet loppuivat minulta olivat hoitotuotteet. Käytin viimeisen hoitoaineeni loppuun muistaakseni jo viime kesänä ja pääsin sen myötä pitkästä aikaa hankkimaan uuden hoitoaineen.

Se tuntui ihanalta, sillä oli niin mahtavaa ensimmäistä kertaa vuosiin ihan itse valita, mitä tuotetta haluaisi käyttää ilman, että takaraivossa kummittelee muistutus siitä, mitä kaikkea olisi järkevää käyttää pois.

Viime kesän jälkeen olen saanut säännöllisesti nauttia uuden hoitoaineen tai hiusnaamion ostosta ja se on aina ollut yhtä mukavaa.

Sen jälkeen loppuun ovat myös kuluneet kaikki muotoilutuotteeni ja hiuksiin jätettävät hoitoaineeni, joiden tilalle en ole hankkinut mitään uutta. En ole vuosiin käyttänyt hiuslakkaa tai kuivashampoota (joka oli ennen tukassani välttämättömyys) enkä muutenkaan käytä hiuksia kihartaessanikaan mitään tuotteita, sillä rauta liukuu niissä hyvin ilman sitäkin ja kiharat pysyvät loistavasti.

(Ajatus tuotteesta, joka parilla henkäyksen kevyellä suihkauksella suojaisia hiuksia jopa 200 asteen lämmöltä on absurdi, joten en myöskään käytä lämpösuojaa. Käyttäisin sitä kuitenkin tukemassa hiusteni lämpömuotoilua jos kokisin, että siihen olisi tarve, eli esimerkiksi silottamassa hiuksia niitä suoristaessa tai parantamassa kiharoiden kestoa hiuksia kihartaessa.)

Se viimeisin kategoria, jonka tuotteiden loppumista olen odottanut kieli pitkällä on ollut shampoot. Minusta on tuntunut, etteivät ne vain lopu ikinä ja jostakin on aina ilmestynyt joku lähes tyhjä shampoopullo, joka sitten kestääkin ikuisuuden. 

Nyt olen kuitenkin vihdoin siinä tilanteessa, ettei minulla ole kotona yhtäkään hiustuotetta, jota en tällä hetkellä käyttäisi ja joka vain odottaisi käyttöönottoa. 

Lue myös: Tämän vuoksi tukkasi ei kasva pitkäksi

Kaikki hiustuotteeni Virve Fredman minimalismi

Ainoat hiustuotteeni ovat nämä shampoo ja hiusnaamio, jotka ostin tarpeeseen parisen viikkoa sitten. Olen edelleen aivan innoissani siitä, että se tarpeen hetki tuli vihdoin molempien kohdalla!

En ole ihan varma, pidänkö tästä shampoosta, sillä vaikka kaipasinkin hellävaraisesti pesevää, se ei ehkä ole riittävän pesevä minulle. Tämä L’Oréal Paris Elvital Dream Length -hiusnaamio on kuitenkin ollut aivan loistava, joten tästä tulee pikapuoliin ylistyspostausta.

Näiden lisäksi olen toki käyttänyt hiusteni hoitoon blogissakin esittelemääni arganöljyä, jota levitän tukkaan usein pari pisaraa pesun jälkeen hiusten vielä ollessa kosteat. Toisinaan käytän arganöljyä myös kuiviin hiuksiin.

Arganöljyn lisäksi olen viimeaikoina hurahtanut parsakaaliöljyyn, josta olen myös postannut blogiini vähän aikaa sitten.

Lue myös: Tämän vuoksi kasvoöljy ei ole paras tuote kosteuttamaan ihoa

Kaikki hiustuotteeni Virve Fredman minimalismi

Ostan nykyään varsin vähän mitään uutta, mutta toisin kuin joku ehkä voisi sen perusteella luulla, ei minulla ole mitään ostamista vastaan, sillä tykkään edelleen siitä tunteesta, kun voin ostaa jotain ihanaa.

Itseasiassa tavaroiden vähentämisen myötä siitä tunteesta on jopa tullut entistä parempi, sillä nykyään ostan vain tarpeeseen aiemman ohimenevän mielihalun sijaan. Kun siis nykyään ostan kosmetiikkaa, on kyse tuotteesta, joka tulee käyttöön heti, koska minulla ei ole toista vastaavaa ja voin alkaa nauttia siitä samantien.

Ennen minun piti hiustuoteiden kohdalla ensinnäkin miettiä, olisiko typerää ostaa uusi kiinnostava ja mahdollisesti hiuksiin juuri sillä hetkellä täydellinen tuote, kun kotona oli jo valmiiksi monta ihan riittävän hyvää. Bloggaajaminä halusi testata tuotteen, mutta järki sanoi, ettei se ollut paras idea.

Jos kuitenkin päädyin hankkimaan tai saamaan jotain uutta, piti ajatella, että käytän ensin pois tämän tuotteen jämät niin suihkussa pyörii yksi pullo vähemmän ja sitten kokeilen vähän tuota uutta, mutta käytän ehkä kuitenkin ensin pois sen toisen, jemmoissani jo pitkään pyörineen ennen kuin jatkan sen uuden käyttöä. 

Edes niinkään arkinen puuha kuin hiusten pesu ei siis ollut automaatiolla menevää hommaa, vaan vaati tilannekatsausta ja sen mukaista toimintaa.

Lue myös: Minimalismin 11 positiivista vaikutusta elämässäni

Kaikki hiustuotteeni Virve Fredman minimalismi

Nykyään tuntuu aivan mahtavalta, kun jonkun tuotteen loputtua voi oikeasti huolella miettiä, mitä haluaisi seuraavaksi kokeilla ja tehdä ostopäätöksensä sen mukaan. On ihanaa, kun tuotteen voi ottaa sitten heti käyttöön ja tuntuu, että tuotteet tuovat minulle tämän myötä paljon aiempaa enemmän iloa.

Tiedän, että useille on ihan normaalia, että kotona on kerralla vain yksi tai korkeintaan kaksi jotakin tuotetta, mutta viimeiset 15 vuotta eli yli koko aikuisikäni se ei ole ollut tilanne minun kodissani – eikä kyllä lapsuudenkodissanikaan jos totta puhutaan, sillä myös äitini on aina pitänyt kosmetiikasta, vaikka ei tosin nimenomaan hiustenhoitotuotteista olekaan ollut erityisen kiinnostunut. 

Kaikkeen kosmetiikkaan on minulla kuitenkin ollut varakappale, varakappaleen varakappale ja niitä shampoita on voinut olla kotona yli kymmenen, vaikka en olisi ostanut niitä aikoihin. Olen tottunut, että kaikkea on paljon, vaikka vähempikin riittäisi.

Tuntuu siis mahtavalta, että yksi tuoteryhmä kerrallaan ylisuureksi paisuneet kosmetiikkavarastoni pienenevät normaaliin kokoon, jotta tuotteista voi oikeasti nauttia ja niitä ehtii käyttää eikä vain tunnu, että ne pitää käyttää pois.

Ajattelin ennen, että mitä enemmän minulla on kaikkea kivaa, sitä paremmalta sen täytyy tuntua. Sama lopputulos on kuitenkin näkynyt niin tässä kuin monissa muissakin asioissa: mitä enemmän asioita on, sitä vähemmän yksittäisistä jutuista voi nauttia ja iloita, sillä sitä vähemmän niihin ehtii keskittyä. 

Lue myös: Tämän vuoksi ostolakko on huono idea

Kaikki hiustuotteeni Virve Fredman minimalismi

Olen antanut pois vain sellaisia tuotteita, joita en voi tai halua käyttää, mutta jättänyt itselleni kaiken, mikä sopii minulle ja minkä olen laskeskellut ehtiväni käyttää ilman, että tuote vanhenee.

Prosessi on ollut tuskaisen hidas (ja ihonhoitotuotteiden sekä meikkien kohdalla edelleen kesken), mutta juuri siksi pirun opettavainen. Jos olisin vain antanut kaikki tuotteet eteenpäin heti, kun minusta tuntui, etten enää halua niiden olevan kodissani, en olisi todellakaan käynyt läpi samoja ajatuksia ja niiden vaikutuksesta oppinut käyttäytymään vastaisuudessa eri tavalla.

Olisin hyvinkin voinut sortua sen jälkeen ostamalla kotiin kerralla useampia tuotteita ja kerryttämään taas uusia kosmetiikkavarastoja.

Nyt tiedän, että en vanhojen tuotteiden loputtua enää koskaan halua kotiini seisomaan ylimääräistä kosmetiikkaa, sillä se ei tuo minulle iloa läheskään niin paljon kuin se, että voin hankkia oikeaan tarpeeseen jonkun superkiinnostavan uuden tuotteen ja nauttia siitä käyttämällä sitä jatkuvasti – minähän kuitenkin tykkään kokeilla uutta kosmetiikkaa.

Toki yhden shampoon ja hoitoaineen (tai hiusnaamion) omistaminen on optimaalista vain silloin, kun sattuu ostamaan tuotteet, jotka toimivat itsellään hyvin. Uusia tuotteita on mukavaa kokeilla, mutta etukäteen ei voi koskaan tietää, toimiiko tuote kuten sen toivoisi toimivan ja onko lopputulos sellainen, mitä haluaa.

Usein tuotteita kertyykin juuri siksi, että yhden (tai jopa useamman) hutiostoksen vuoksi on halunnut hankkia jotain parempaa ja päätynyt sitten mielummin käyttämään sitä kuin hutiostosta.

Kun esimerkiksi hiustuotteita on ennen ollut kotona paljon, on niiden välillä voinut vaihdella ja lopulta ne vähän huonomminkin sopineet tuotteet on kuitenkin saanut käytettyä, sillä ne toimivat riittävän hyvin satunnaisessa käytössä, vaikka olisivat jatkuvassa käytössä esimerkiksi liian peseviä tai liian vähän hoitavia.

Lue myös: Uusi suosikki tehohoitoa kaipaaville hiuksille – Garnier Banana Hair Food -banaaninaamio

Kaikki hiustuotteeni Virve Fredman minimalismi

Omana etunani on toki se, että mieheni hiustarpeet ovat täysin erilaiset kuin omani, eli jos tuote ei sovi minulle, voi mieheni yleensä käyttää sen. Hänellä on kuivempi hiuspohja, joten jos koen, ettei shampoo ole minun makuuni riittävän pesevä, päätyy se mieheni käyttöön. Jos taas tuntuu, etteivät hoitoaineen tehot riitä minulle, käyttää mieheni tuotteen yleensä mielellään.

Tilanne ei kuitenkaan tälläkään hetkellä ole sellainen, että minulla olisi vain kaksi hiustuotetta ja miehelläni olisi sitten laatikollinen minun hänelle dumppaamiani tuotteita. Tällä hetkellä hän käyttelee ainoasta shampoostaan sen viimeisiä käyttökertoja ja hoitoaineen kanssa on sama tilanne. Ennen tämänhetkisiä, minulta jääneitä tuotteita hänellä oli pitkään käytössä oma palashampoo ja palahoitoaine.

Tällä hetkellä minusta tuntuu, että vähän aikaa sitten käyttöön ottamani shampoo ei riitä omalle hiuspohjalleni, joten kun mieheni shampoo ensiviikolla loppuu, taidan antaa tämän hänelle ja käydä nauttimassa pienestä arjen ilosta, eli uuden shampoon ostamisesta. Suunnitelmissa on ostaa Garnier Hair Food -linjan shampoo.

Samaan aikaan tykkään siis siitä, että minulla on käytössä erilaisia tuotteita, joita voin vaihdella tarpeideni mukaan, mutta nautin silti kuitenkin kaikkein eniten siitä, että omistan kerralla vain yhden, iloitsen siitä ja voin sen jälkeen hankkia uuden sen mukaan, mikä minua juuri sillä hetkellä kiinnostaa.

Tuntuu ihanalta, kun voi valita kokeiluun kaupasta jonkun uuden, ajankohtaisen tuotteen (eikä vain yrittää käytellä varastoja pois vanhimmista alkaen), käyttää pelkästään sitä, saada siitä useiden käyttökokemusten ja nykyään usein myös lähes koko purkin käyttökokemuksia ja sitten voida postata tuotteesta.

Tämä tuntuu niin paljon paremmalta kuin se, että ennen saatoin toki saada kokeiluun jonkun uuden tuotteen, käytin sitä vähän aikaa saadakseni itselleni kuvan siitä, kuinka se toimii käytössä ja voidakseni esitellä sen blogissani. Sitten jouduin taas hylkäämään sen, koska halusin käyttää vanhemmat tuotteet ensin pois.

En silti sano, että minulla olisi jatkossa käytössä aina vain yksi shampoo ja yksi hoitotuote. Voisin hyvin kuvitella, että haluaisin kaksi hieman erilaista shampoota, eli tavallisen shampoon rinnalle esimerkiksi hopeashampoon. Samoin voi olla, että haluan vuorotella tehohoidon ja hoitoaineen välillä. Jatkossa aion kuitenkin huolehtia, ettei minulle kasaudu tuotteita, joita en ehdi pian käyttää ja hankin tuotteita vain tarpeeseen mielihalun sijaan.

Nyt vain haaveilen, että olen vielä joskus samassa tilanteessa ihonhoitotuotteideni kanssa…

Lue myös: Kaikki kosmetiikkatuotteeni

Kaikki hiustuotteeni Virve Fredman minimalismi

Minkä verran hiustuotteita teillä on?

2 kommenttia artikkeliin ”Kaikki hiustuotteeni – näitä käytän nyt”

 1. Aivan liikaa! En edes ole kosmetiikan kanssa työkseni toimiva, olen vain hulluna kaikkeen uuden kokeiluun ja ajattelin pitkään, että minun pitää kokeilla uusia ja uusia, joku niistä on sitten se ”täydellinen” ja niinpä minulta löytyy aivan liikaa nimenomaan shampoota, hoitoaineita ja hiusten laittoon erilaisia aineita. Ja osittain koska tilasin yhteen väliin kahtakin kauneusboxia ja niistäkin kertyi.
  Itsekin olen ollut myös varmaan sen parinsen vuotta ja nyt alkaa kaapissa olemaan hyllyillä jo tilaakin! Eli vähenemään päin.
  Haluaisin itse olla tilanteessa jossa vakikäytössä olisi 3 shampoota, koska ne koen tarvitsevani, eli syväpuhdistava ja sitten hoitavampi shampoo ja tuuheuttavampi shampoo. Lisäksi saisi olla hoitoaine, hiusnaamio, sekä hiusöljy, muotovaahto ja latvasuoja. Kun olen pitkään tätä pohtinut niin näillä pärjäisin! Kuiva shampoo on siinä ja siinä. Haluaisin etten kokisi tarvitsevani sitä, mutta sitten taas kiireisenä äiti-ihmisenä luulen, että se tulee jäämään myös on-Off vakikäytttöön. Yleensä en halua käyttää kuivashampoota vaan haluan oikeasti puhtaat hiukset, mutta kyllä se vaan joskus on pelastanut päivän!

  Meikit on toinen asia sitten myös, ei niin paha kuin hiustuotteet, ne on olleet aina paheeni, mutta ripsivärit ja bb-voiteet tai sen kaltaiset ovat myös ”ongelma”. Meikittömyys ei ole minua varten, tykkään meikkaamisesta, varsinkin silloin kun siihen on todella aikaa ja saa leikkiä ja rentoutua, mutta kiireisinä arkiaamuna haluaisin olla se joka voi halutessaan laittaa kasvoille vain nopeasti bb tmv voiteen ja sitten sipaista ripsaria ja olla valmis. Molemmissa tuotteissa en kertakaikkiaan löydä sitä ”yhtä oikeaa”, kuten haluaisin ja päädyn ostamaan paljon vääriä, näköjään.
  Ihon värini on haastava, kun se on niin vaalea. Ja ripset taas tönkkösuorat ja en aio ikinä enää omistaa kuitenkaan ripsenkääntimiä, epämiellyttävät härpäkkäät mielestäni ja osaan kyllä käyttää niitä en vain halua.

  No, mutta kyllä tää prosessi tästä, oon saanut sulta hyvää tukea ajatusmalleilleni näiden vähentämisten ja minimalistisemman elämäntavan suhteen, kiitos siitä!

 2. Olen saanut karsittua kaikki hiustuotteeni yhteen ainokaiseen – palashampooseen – otettuani rastat.

  Oma suomalaisen ohut ja siloinen tukka tuntui vaativan niin lyhyenä kuin pitkänä tököttiä ja laittamista näyttääkseen joltain. Nuorempana tähän tarpeeseen vaikutti vahvasti myös kampaajan suositus. Ajattelin tarvitsevani arsenaalin erilaisia hiustuotteita saadakseni volyymia ja pitoa.

  En ole koskaan erityisesti nauttinut hiusten laittamisesta. Mitä pidempään matka on jatkunut, sitä enemmän on alkanut turhauttaa tämä keinotekoinen pakko ja se, miten paljon ajatukset pyörivät jonkin niin triviaalin asian ympärillä. Usein on tuntunut, että itsetunto on ollut kirjaimellisesti hiuskarvan varassa. Halusin päästä irti tällaisesta ajattelusta.

  Aloin kasvattaa tukkaa ja muotoilutuotteita jäi pikkuhiljaa pois. Lopulta hiusten takutukseen valmistautuessani sain ohjeeksi pestä tukkaa palashampoolla ja siinä samalla jätin pois hoitoaineen – huomatakseni, että kyseinen tuote ovat vain lätistänyt tukkaani.

  Nyt siis pesen takkutukkani palashampoolla ja that’s it. Ei muotoilutuotteita, ei kuumakäsittelyjä, ei hiuslakkaa, ei mitään. Vihdoin tukassa on massaa, eikä sen laittaminen vaadi aineita. Okei, joskus saatan ripsauttaa kuivashampoota auki jätettyyn etutukkaan, jos se tuntuu rasvoittuvan ennen hiustenpesupäivää, joita on 1-2 vkossa.

  Tämä istuu hyvin laajempaan minimalistisempaan ajatusmaailmaan, jossa olen karsinut myös mm. kosmetiikkaa (lähinnä mulla oli paljon käyttämättä jääneitä vanhoja tuotteita). Meikit mahtuvat nyt pieneen pussukkaan. Isoin kynnys oli puuterista luopumiseen, mutta eipä se muutos nyt niin radikaali ollutkaan kuin kuvittelin.

  Eli ehkä hieman samanlaisia suuntaviivoja kuin Sinulla blogissasi.
  Jos sopii kommentoida tätä meikittömyysasiaa, niin minusta sopii sinulle oikein hyvin, olet raikkaan näköinen.

Kommentointi on suljettu.