Valmiina Black Fridayhin?

Aina viime vuoteen asti Black Friaday oli ollut minulle vain etäinen konsepti. Jenkkien aloittama kiitospäivän jälkeinen ostohysteria potkaisee käyntiin joulumarkkinat ryminällä supertarjouksineen ja ilmiö on alkanut pikkuhiljaa levitä muuallekin.

Black Friday

Vuosi sitten Black Fridayna istuin kotona ja luin suositun verkkolehden artikkelia, joka selvensi suomalaisille, mikä Black Friday on. Samaan aikaan ruotsalaiset kollegani päivystivät kaikki myöhään yöhön yhdessä tietokoneidensa ääressä, että ostohysteriapäivä sujui hyvin. Kaikilla on mieletön fiilis, yleisen kommunikaatiomme välineenä käytettävä chattiryhmä oli täynnä viestejä ja myyntejä jännitettiin ja hihkuttiin hulluna. Päivässä vaikutti olevan jotain mieletöntä tunnelmaa, johon minä en suomalaisena vielä oikein päässyt sisään. Voiko yksi päivä olla näin jännittävä juttu?

Black Friday

Viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin saanut oppia, mitä tarkoittaa valmistautua vuoden suurimpaan myyntipäivään. Meillä päin Black Friday korostuu vielä toistaiseksi erityisesti verkkokaupoissa, mutta se ei ole niissäkään mikään hetkessä kyhätty juttu. Olen päässyt kuuntelemaan erään suuren elektroniikkaa myös verkossa myyvän, useassa maassa toimivan yrityksen Black Friday -luentoa, jolla näytetyllä videolla kävi hyvin selväksi, miksi he aloittavat kyseiseen päivään valmistautumisen jo melkein vuotta aiemmin. Sinä päivänä nimittäin todellakin tahkotaan myyntiä ja Google Analytics näyttää sellaisia kävijälukuja ettei tosikaan!

Black Fridayn ideana ovat huipputarjoukset. Ei kuitenkaan riitä, että sisäänosto ostaa tavaroita hyvään hintaan ja niitä myydään edullisesti ulos, vaan varmistettavana on verkkokaupan kohdalla paljon muutakin. Kun verkkosivulle pärähtää yhtäkkiä aivan valtavasti tavallista kävijämäärää enemmän asiakkaita ja kassasivua käyttää yhtäkkiä  normaalia enemmän ihmisiä ei ole itsestäänselvää, että verkkokauppa kestää sen ruuhkautumatta ja kaatumatta – ja kaatunut sivusto on Black Fridayna todellinen painajainen, sillä jokaisella minuutilla menetetään paljon rahaa.

eleven-black-friday

Meillä aloitettiin jo aikaisin keväällä Black Fridayhin valmistautuminen. Suunniteltiin kampanjoita, heiteltiin ideoita ja alettiin kokeilla konsepteja. Millaiset alennuskampanjat toimivat? Miksi joku kampanja vetää paremmin kuin toinen? Mikä on meille yrityksenä kannattavinta? Onko mitään hyötyä myydä paljon lähes olemattomalla katteella vai vähän vähemmän ja saada yhä katetta? Kuinka voimme varmistaa, että se valtava tilausten suma saadaan myös pakattua nopeasti?

Näiden lisäksi aikaa ovat ottaneet tietysti myös graafisen materiaalin työstö ja markkinoinnin suunnittelu, sillä esimerkiksi mainosbannerit toteutettiin meillä konttorilla itse oman henkilökunnan voimin malleista ja maskeerauksesta lähtien.

black-friday-eleven

Black Friday pärähtää verkkokaupassamme käyntiin perjantaina mahtavilla tarjouksilla klo 01:00 Suomen aikaa ja odotan sitä jännityksellä, sillä en tiedä yhtään, kuinka hyvin suomalaiset ovat sen konseptin sisäistäneet tässä vaiheessa. Odotetaanko sitä ja halutaanko sitä hyödyntää joululahjojen hankinnassa vai skipataanko se vain ajatuksella, että tuleehan noita tarjouksia muulloinkin? Minulla ei rehellisesti sanottuna ole aavistustakaan!

Black Friday

No Virve, mitä luulet, onko Suomessa jo tänä vuonna Black Friday -ostohysteria? kyselevät työkaverini.

Toivon kovasti, että on, koska me olemme ainakin elevenillä olemme valmistautuneet siihen loistavilla tarjouksilla, jotka jatkuvat koko viikonlopun ajan!

Aiotteko te hyödyntää eri kauppojen Black Friday -tarjouksia?

3 kommenttia artikkeliin ”Valmiina Black Fridayhin?”

  1. Katselin suomalaisten verkkokauppojen tarjontaa lähinnä elektroniikkapuolelta ja vertailin ulkomaisiin verkkokauppoihin. Aika laimeaa Suomen päässä. 20 prosentin alennukset eivät ainakaan minua saa ostamaan yhtään mitään. Ehkä olen pihi tai sitten en oikeasti tarvitse mitään 😀

    Vastaa
    • Voin toki! 🙂 Suomalaiset yllättivät minut ihan totaalisesti ja myynti tuplasi villeimmätkin toiveeni, eli ilmeisesti Black Friday on nyt sitten vihdoin saavuttanut Suomen! 🙂

      Vastaa

Jätä kommentti