3 parasta BHA-happoa sisältävää tuotetta mustapäille

*Sis. mainoslinkkejä

Epäpuhtaudet ovat ylivoimaisesti suurin tuskailua aiheuttava iho-ongelma, johon halutaan vinkkejä.

Epäpuhtauksia ovat paitsi finnit, mutta myös mustapäät, joiden kanssa moni tuskailee, vaikka iho ei muuten kukkisikaan.

Iholle syntyy epäpuhtauksia, kun ihohuokonen tukkeutuu, jolloin tali ja kuollut ihosolukko eivät pääse vapaasti ulos ihohuokosesta.

Usein lopputuloksena on finni, mutta jumiin jääneen talin hapettuessa ihohuokosen suulle voi myös syntyä mustapää.

Ihan kaikki mustapäiksi usein luullut ja ihohuokosista puristettavissa olevat ihomadot eivät kuitenkaan ole mustapäitä, vaan osa niistä on talisäikeitä, joita iholla on luonnostaan ja joista ei vain voi päästä eroon.

Mustapään erottaa talisäikeestä kirjaimellisesti siten, että sen ihon pinnalla näkyvä ”pää” on hapettunut mustaksi, kun taas talisäikeiden päät ovat enemmän harmahtavia.

Mustapäiden ja talisäikeiden eroista voi lukea tästä aiemmasta postauksestani.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Mitä eroa on BHA- ja AHA-hapoilla?

Sekä finnien että mustapäiden syntymistä voi ennaltaehkäistä ehkäisemällä ihohuokosen tukkeutumista.

Suosituimpia kosmetiikan ainesosia tähän ovat erilaiset hapot, joista BHA-hapot ovat parhaita nimenomaan estämään ihohuokosten tukkeutumista.

BHA-hapot eroavat AHA-hapoista (joita glykolihappo, maitohappo ja mantelihappo ovat) siten, että siinä missä vesiliukoiset AHA-hapot vaikuttavat ihon pinnalla kuorien ihoa kuollutta ihosolukkoa irrottamalla, pääsevät öljyliukoiset BHA-hapot sujahtamaan öljymäistä talia erittäviin ihohuokosiin ja kuorimaan niitä sisältäpäin.

Juuri öljyliukoisuutensa ansiosta BHA-hapot auttavat ehkäisemään, ettei ihohuokosen suulle pääse kasautumaan talin ja kuolleen ihosolukon muodostamaa, ihohuokosen tukkivaa tulppaa.

Koska BHA-hapot ovat öljyliukoisia, auttavat ne lisäksi liuottamaan ihosolukkoa yhteen liimaavaa ”laastia”, minkä vuoksi ne myös kuorivat ihon pintaa hyvin hellästi – ei tosin yhtä tehokkaasti kuin AHA-hapot, jotka kohdistavat kuorivan vaikutuksensa nimenomaan ihon pintaan ihohuokosten sijaan.

AHA- ja BHA-happojen eroista voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Salisyylihappo vai betaiinisalisylaatti?

BHA-hapoista yleisimmin käytetty happo on länsimaisilla kosmetiikkamarkkinoilla salisyylihappo, jota kosmetiikkatuote saa sisältää lain mukaan korkeintaan 2%.

Se voi kuulostaa pieneltä pitoisuudelta, mutta itseasiassa juuri sen on kuulemma todettu olevan optimaalisin apu epäpuhtauksien ennaltaehkäisyssä ilman, että iho ärsyyntyy liikaa.

Salisyylihappoa saadaan luonnosta pajun kaarnasta, mutta hyvin usein se valmistetaan laboratoriossa.

Toinen erityisesti korealaisessa kosmetiikassa käytetty BHA-happo on betaine salicylate, jota käytetään salisyylihapon sijaan, sillä Etelä-Koreassa kosmetiikkatuotteet saavat sisältää vain 0,5% salisyylihappoa.

Betaiinisalisylaatti on hellävaraisempi BHA-happo, mutta jotta sillä voidaan saada sama vaikutus kuin 2% salisyylihapolla, täytyy sitä käyttää 4%.

BHA-hapot ovat siinä mielessä mustapäälaastareita tehokkaampi vaihtoehto, että siinä missä mustapäälaastarit poistavat vain talikertymän pinnallisimman, kovettuneen ja hapettuneen osan, ulottuu salisyylhappo ihan sen juureen ja ehkäisee epäpuhtauden muodostumista.

Mustapäälaastarit voivat siis poistaa iholla jo olemassa olevia epäpuhtauksia kun taas BHA-hapot auttavat ehkäisemään, ettei ihohuokonen tukkeudu. Ne voivat myös liuottaa jo olemassa olevaa tukkeumaa.

Jos siis hoitaa jo olemassa olevia mustapäitä, voi ne ensin kiskoa iholta irti mustapäälaastarilla ja jatkaa ihonhoitoa sen jälkeen BHA-happoa sisältävällä tuotteella.

Tästä postauksestani voi lukea lisää siitä, kuinka ihoa kannattaa hoitaa mustapäiden poiston jälkeen. 

Itse olen salisyylihappoa sisältävien tuotteiden fani, sillä rakastan sitä sileyden tunnetta, jonka olen saanut niillä näppyjen ja muiden epäpuhtauksien röpelöisen tuntuiseksi tekemälle iholleni.

BHA-hapot ovatkin omiaan paitsi mustapäiden hoidossa, mutta nimenomaan silloin, kun vaikkapa otsan tai leuan ihoa vaivaavat näppyryhelmät ja erityisesti, kun riesana ovat ne pienen pienet näpyt, joista ei tunnu millään pääsevän eroon.

Jos BHA-happoa sisältävän tehotuotteen haluaa sisällyttää omaan ihonhoitorutiiniin, kannattaa se minusta valita näiden alla esittelemäni kolmen tuotteen joukosta.

Olen käyttänyt jokaista pullollisen ja vertaillut niitä itse sen pohjalta.

Olen itse kokenut kaikki näistä tuotteista iholleni varsin hellävaraisiksi eikä mikään niistä ole kuivattanut varsinkin pinnalta helposti kuivuvaa ihoani.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

COSRX BHA Blackhead Power Liquid

Kun korealaisen kosmetiikan buumi rantautui länsimaihin, oli sen etunäenässä COSRX-brändi, jonka BHA Blackhead Power Liquid -neste on yksi hypetetyimpiä mustapäiden hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitettuja tuotteita.

Koska kyse on eteläkorealaisesta tuotteesta, sisältää se betaiinisalisylaattia eikä salisyylihappoa.

Kuten muitakin BHA-happoja sisältäviä tuotteita, kannattaa tätä levittää puhdistetulle iholle sen jälkeen, kun ihon on tasapainottanut kasvovedellä.

Tarkimmat käyttäjät antavat BHA-happoa sisältävän tuotteen vaikuttaa muutamasta minuutista viiteen minuuttiin ennen seuraavan ihonhoitotuotteen levitystä, jotta BHA-happo pääsee vaikuttamaan iholla eikä neutralisoidu liian nopeasti.

*COSRX BHA Blackhead Power Liquid löytyy suomalaisesta Bearelin verkkokaupasta täältä.

Blogistani löytyy aiempi postaus COSRX BHA Blackhead Power Liquid -tuotteesta täältä.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

The Ordinary Salicylic Adic 2% Solution

Tämä hoitotiiviste on ainakin Suomessa se ylivoimaisesti suosituin tuote mustapäiden hoitoon ja ehkäisyyn ja sitä myydään aivan hulluna.

The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution sisältää korkeimman sallitun pitoisuuden salisyylihappoa ja kuten The Ordinaryn tuotteet yleensäkin, on koko tuote rakentunut nimenomaan yhden aktiiviaineen ympärille.

Tuotteen sisältämällä salisyylihapolla on tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia, minkä ansiosta se auttaa rauhoittamaan ihoa ja erityisesti helpottamaan epäpuhtauksien tulehdusta, joka näkyy ihon punoituksena.

Kaiken huipuksi salisyylihapolla on myös antibakteereisia ominaisuuksia, joten se voi myös auttaa nitistämään finnejä aikaansaavaa aknebakteeria (mutta ei yhtä tehokkaasti kuin epäpuhtaan ihon tehoaine Bentsoyyliperoksidi, josta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani).

Tässä tuotteessa on hajusteeton koostumus, eli sen kevyessä, omaan nenääni lähes olemattomassa tuoksussa tuoksuvat vain sen omat ainesosat eikä niiden joukkoon ole lisätty erillisiä hajusteita tuomaan tuoksua.

*The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution löytyy myynnistä Cocopandan verkkokaupasta täältä.

The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution -tuotteesta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Jos The Ordinaryn salisyylihapolle hakee korvaajaa, kannattaa katse aivan ehdottomasti kääntää Paula’s Choise -brändin puolelle.

Paula Begoun tunnetaan kosmetiikkamaailmassa ”kosmetiikkapoliisina”, jolla on vahvat mielipiteet siitä, millaisia ainesosia kosmetiikkatuotteiden kannattaa sisältää ja mitä niiden taas ehdottomastikaan ei pitäisi sisältää.

Paula ja hänen tiiminsä ovat jo vuosikymmeniä antaneet arvioita erilaisille kosmetiikkatuotteille ja sanoneet suorat sanat niiden sisällöstä kritiikkiä kaihtamatta.

Tiimin tiedon pohjalta on syntynyt myös Paulan oma tuotesarja Paula’s Choice ja se on maailmalla todella suosittu, sillä kuten The Ordinarykin, pohjautuvat sen tuotteet nimenomaan tutkittuihin, taatusti vaikuttavia tuloksia antaviin tehoaineisiin ja ne on formuloitu laadukkaisiin koostumuksiin.

Suurin ero The Ordinaryn ja Paula’s Choicen tuotteiden välillä on minusta kuitenkin se, että The Ordinary keskittyy vain valmistamaan tuotteita mahdollisimman edullisesti tutkituista aktiiviaineista ja usein se tekee hieman kompromisseja tuotteen käyttömukavuuden suhteen.

Paulan hieman hintavammissa, mutta ei minusta silti yhtään kohtuuttoman kalliissa tuotteissa on puolestaan satsattu enemmän kokonaisuuteen.

Paula’s Choicen hypetuotteita on Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid, joka sisältää 2% salisyylihappoa.

Tuotteessa on hyvin yksinkertainen ainesosaluettelo, joka koostuu vain kahdeksasta ainesosasta.

Myös tätä nestettä käytetään tosiaan puhdistetulla iholla kasvovedellä tasapainotuksen jälkeen ja on mielestäni makuasia, levittääkö sitä iholle vanulapulla vai sormin.

Itse olen käyttänyt tätä sormin, sillä en ole halunnut kukata tätä turhaan vanulappuun.

Itse tykkään tästä jopa enemmän kuin The Ordinaryn salisyylihaposta, mutta tämä on ehdottomasti tuote, jota käytän ihollani mielummin iltaisin, sillä sen koostumus tuntuu hieman öljyisemmältä.

Voisin kuvitella, että rasvoittuvalla iholla tuo öljyisyys tarkoittaa sitä, että iho alkaa päivällä kiillellä helposti.

(Oma tuotteeni oli vanhaa versiota, joten pakkaus näyttää nykyään hieman erilaiselta kuin nykyään.)

*Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid -nestettä voi ostaa Suomessa Skincityn verkkokaupasta täällä.

Paitsi että siitä löytyy normaali 118 ml pullo, löytyy siitä myös kokeilukokoinen 30 ml pullo.

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Onko teillä kokemuksia näistä BHA-happoja sisältävistä tuotteista?

Jos kaipaat lisää vinkkejä ihonhoitoon, katso oppaani sekaihon hoitoon täältä tai oppaani epäpuhtaan ja rasvaisen ihon hoitoon täältä.

13 kommenttia artikkeliin ”3 parasta BHA-happoa sisältävää tuotetta mustapäille”

 1. Olen kokeillut nuo kaikki, mutta suosikkini on Paula’s Choicen 2 % BHA gel. Se on totta totisesti tehokas! Ei siis liquid vaan gel, joka on pumppupullossa. Kun iho muistuttaa tulehtunutta perunapeltoa, sivelen geeliä yöksi puhtaaseen nassuun ja aamulla iho on sileä ja rauhoittunut. Mulla on ikäväkseni yli 30 vuoden kokemus epäpuhtaan ihon hoidosta, ja tämä tuote on kyllä ollut pelastus.

 2. Toimiiko nää myös kunnon tukkeumille, jotka on ihon alla eli sellasille ihon värisille kohoumille/näppylöille? Mulla ei siis oo finnejä eikä mustapäitä vaan todella epätasainen iho ja oon koittanu kuoria ja kosteuttaa ja välillä puristaa niitä auki (ei onnistu), mutta mikään ei oikein auta. Iltasin jos ihan kevyesti rapsuttaa ihoa, niin on heti kynnenaluset täynnä mönjää, helpottaa vähän, mutta ei tääkään poista tukkeumia kokonaan..

 3. Minun iho ei kestä salisyylihappoa, olen kokeillut Paula’s Choice BHA:ta. Iho ärtyy ja tukkeumia on kohta tuplasti enemmän. Sen sijaan The Ordinaryn Mandelic acid + HA toimii samalla tavalla, mutta on paljon miedompi eikä ärsytä ihoa. Tätäkään en tosin käytä päivittäin.

  • Mielenkiintoista! Oletko käyttänyt BHA-hapon kaverina kuitenkin aina kosteuttavaa seerumia? Mietin, että voisiko ihon tukkeutuminen ja ärtyminen johtua kosteuden puuttumisesta, kun tuo mantelihappo on kuitenkin kosteuttava ja siinä on mukana vielä hyaluronihappoakin.

   • Olen käyttänyt BHAn kanssa ihan normaalisti kosteuttavia seerumeita ja voiteita. Varsinkin leuassa minulla POD-tyyppistä ärsytystä joka villiintyy BHA- ja AHA-hapoista sekä c- ja a-vitamiinista. Mantelihappo on ainut tehoaine joka ei saa reaktiota aikaan.

    • Tämä olikin mielenkiintoista! Itse jätän leualla kaikki aktivoivat aineet aina käyttämättä podin vuoksi, joten en ole uskaltanut mantelihappoakaan sinne laittaa (kuten en siis myöskään muita AHA-happoja, BHA-happoja tai C- ja A-vitamiineja). Pitääkin siis itsekin varovaisesti uskaltaa kokeilla mantelihappoa! 🙂

 4. Hei kiitti vinkistä.☺Mietin vain voiko ensin laittaa aha happoja sisältävää kasvovettä(pixi glow tonic) ja sen jälkeen bha happoa sisältävää (the ordinary salicylic acid 2% solution) seerumia. Vai onko näitä happoja käytettävä aina eri päivinä?

 5. En ole ennen kokeillut happotuotteita, ja nyt tilasin The Ordinaryn AHA 30% + BHA 2% peeling solutionin ja Mizonin AHA & BHA cleansing tonerin. Tiedän että tuo TO:n tuote on tujua, mutta voiko näitä käyttää esim. niin, että käyttää sitä vaikka kerran kahdessa viikossa ja sitten parin välipäivän jälkeen käyttää päivittäin tai joka toinen päivä Mizonia? Joissain paikoissa lukee, että nuo AHA & BHA tonerit ovat jotenkin sellaisia, että ne valmistelevat ihon pH:n happokuorinnalle, joten sitä toneria laitettaisiin iholle ensin ja sitten itse happokuorinta päälle? Nämä on aika hämmentäviä juttuja enkä haluaisi pilata ihoani, joten kiitos jos vastaat 💕

  • Tuo The Ordinaryn happokuorinta on niin tujua tavaraa, että se kuorii ihoa kerralla todella kovalla kädellä. Se siis käytännössä tekee yhdellä kerralla jo sen viikon-parin työn, joten sen rinnalla ei kannata käyttää päivittäiseen käyttöön tarkoitettuja kuorintoja ”väliviikoilla”, tai ihoaan vain kuorii liikaa. Itse en siis käyttäisi noita yhdessä niin, että ihon kerran tujummalla kuorinnalla käsittelyn jälkeen välipäivinä käyttäisi kevyemmin kuorivaa tuotetta, sillä iho tarvitsee aikaa toipua noin tujusta kuorinnasta. Minusta tuo The Ordinaryn tuote on myös niin stydiä tavaraa, ettei se tarvitse alleen mitään alkuvalmisteluja.

   Täältä löytyy lisää ajatuksiani tuosta The Ordinaryn kuorinnasta: https://www.virvefredman.com/ostolakossa/the-ordinary-aha-30-bha-2-peeling-solution-kokemuksia/

   Tämä on täysin makuasia, mutta itse koen ihoni voivan parhaiten, kun pysyn kaukana tujuista happotuotteista, jotka kerralla ”räjäyttävät” reilummin kuollutta ihosolukkoa pois ja käytän mielummin mietoja happoja, jotka poistavat ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa vain vähän. Liiallinen kuorinta vie iholta pois suojaavaa happovaippaa, jolla on todella tärkeä tehtävä ihoa suojaamassa. 🙂

   Koen, että paras vaihtoehto on käyttää säännöllisesti ihoa miedosti kuorivia tuotteita esimerkiksi seerumin tai kasvoveden muodossa, jolloin nämä tuotteet liuottavat hellästi ihon pinnalta pois kuolleen ihosolukon ilman, että ihoa ylikuoritaan ja iho ärsyyntyy. Jos säännöllinen ihonhoito ei ole oma juttu, voi noilla korkeamman happopitoisuuden sisältävillä tuotteilla silloin toki satunnaisesti hyvitellä tilannetta, mutta paras lopputulos syntyy mielestäni hellempien tuotteiden säännöllisellä käytöllä.

   Jos siis minulta kysytään, niin kieltäisin koko The Ordinaryn 30% AHA-happotuotteen myynnin, sillä sillä tekee moni yleensä iholleen enemmän haallaa kuin hyvää, vaikka iho voikin sen jäljiltä ensin tuntua todella hyvältä. :/

 6. Mulla on meikkivoiteena Almayn Clear Complexion, jossa on salisyylihappoa 2%. Tää on mun iholle todella hyvä (myös sävyn suhteen). Ongelma on ollut, että meikittömänä iho menee huonoon kuntoon, joten otan meikittömiin päiviin jonkun näistä tässä vinkatuista käyttöön. Kiitos!

Kommentointi on suljettu.