Minimalistiset hamam-pyyhkeet

Siitä on varmaan jo parisen vuotta, kun aloin bongailla kätevältä vaikuttaneita turkkilaisia hamam-pyyhkeitä somesta. Moni kertoi hankkineensa sellaiset ja olevansa niihin todella tyytyväinen, joten kiinnostuin sen myötä niistä kovasti ja totesin miehellenikin, että sellaiset meidänkin pitäisi hankkia.

Koska vanhoissa pyyhkeissämme ei kuitenkaan ollut mitään vikaa päätimme, että hamam-pyyhkeet voitaisiin hankkia sitten, kun nykyiset pyyhkeemme alkavat olla aikansa eläneitä. Meillä oli kotona viisi isoa pyyhettä, joista yksi oli miehen salipyyhe ja muuten meillä molemmilla oli käytössä kaksi pyyhettä, joiden välillä olimme teoreettisella tasolla alunperin ajatelleet vuorottelevamme, eli kun yksi pyyhe olisi pesussa, olisi toinen käytössä.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Käytännössä tällaista vuorottelua ei koskaan tapahtunut ja kaksi pyyhettä seisoivat viimeisen vuoden laatikossa käyttämättöminä. Kun oli aika pestä käytössä olevat pyyhkeet, ne heitettiin suoraan  koneeseen, josta ne tulivat ulos pestyinä ja kuivattuina, minkä jälkeen ne palautuivat paikoilleen pyyhekoukkuihin. Oma aktiivikäytössä ollut pyyhkeeni oli 4,5 vuotta sitten Hemtexistä ostettu Hotel Selection -kokoelman pyyhe ja niin laadukasta tekoa, ettei edes neljän vuoden jatkuva käyttö ja pesu saanut sitä näyttämään kulahtaneelta.

Nyt kun puheeksi oli kuitenkin tullut tavaroista luopuminen ja reppu selässä Aasiaan lähtö päätimme, että hankimme meille hamam-pyyhkeet siitä huolimatta, että vanhat pyyhkeemme olivat edelleen hyvässä kunnossa. Koska ne kerran olivat niin hyvässä kunnossa, voisi jollakin muulla sitäpaitsi olla niille edelleen käyttöä, joten lumpuiksi ne eivät sentään päätyisi.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Hamam-pyyhkeet ovat ohuita, turkkilaisia pyyhkeitä, jotka on (tavallisesti ainakin) käsin kudottu puuvillasta. Hamam-pyyhkeet voidaan kutoa myös koneella tehtaissa ja ilmeisesti käsinkudotun ja koneella kudotun pyyhkeen eron näkee pyyhkeen reunasta, joka on koneella tehtaassa kudotussa ”tasalaatuisempi”. (Tästä ja pyyhkeiden valmistuksesta voi lukea lisää So Pretty -verkkokaupan sivuilta täältä.)

Hamam-pyyhkeistä tekee erityistä se, että ne ovat ohuita ja kevyitä, mutta silti imukykyisiä. Erinomaista niissä on lisäksi se, että ne kuivuvat nopeasti.

Paitsi että hamam-pyyhkeitä voi käyttää tavallisen pyyhkeen tapaan, sopivat ne käytettäväksi myös vilttinä tai asusteena. Hamam-pyyhkeen voi kietoa kaulaan huivin tavoin, heittää harteille lämmikkeeksi tai vaikka vetäistä päälleen torkkupeitoksi.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Noiden kaikkien ominaisuuksien ansiosta hamam-pyyhkeet tuntuivat siis todella hyvältä ratkaisulta meille, jotka suunnittelimme maailmalle lähtöä. Kun varsinkin itse vielä olen lähdössä jo syyskuussa kuukaudeksi Pariisiin ja majoittumassa yksityisessä majoituksessa, tuntui hyvältä idealta hankkia hamam-pyyhkeet jo nyt eikä vasta ennen varsinaista maailmalle lähtöä jotta voimme olla kokeilun kautta varmoja, että ne ovat sellaisia, että haluamme kantaa niitä maailmalla mukanamme.

Kun aloin etsiä hamam-pyyhkeitä totesin, että Suomessa on niitä todella paljon parempi valikoima. Sain valtavasti suosituksia eri myyjistä, mutta meillä täällä Ruotsissa pyyhkeitä oli vähän hankalammin saatavilla. Lopulta löysin yhden hyvältä vaikuttavan verkkokaupan ja tilasin omat hamam-pyyhkeemme sieltä.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Päädyin itse ihan vähän liian isoihin pyyhkeisiin suppean tarjonnan vuoksi, mutta loppujen lopuksi olen hankittuihin pyyhkeisiin ihan tyytyväinen. Kun omaisuutta pakkaa 30 litran rinkkaan, saisi kaikki mielellään olla mahdollisimman pientä ja kompaktia, mutta pyyhkeiden monipuolisuuden vuoksi voin olla valmis vähän tinkimään siitä.

Hamam-pyyhkeelläni on painoa noin 250 grammaa ja vaikka minua houkuttelikin ajatus vielä hamam-pyyhettäkin kompaktimmasta mikrokuitupyyhkeestä, jollaisia monet reppureissaajat suosivat, voitti ajatus mikromuovittomasta hamam-pyyhkeestä siitä huolimatta, että se vei hieman enemmän tilaa ja painoi enemmän. Olihan se kuitenkin monikäyttöisempi.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Toisaalta olen myös hieman miettinyt pyyhkeiden monipuolisuutta ihan käytännössä. Toki pyyhe sopii moneen, mutta jos matkalaisella ei ole käytössä pesukonetta, ei sitä ehkä halua oikeasti käyttää kaikkeen mahdolliseen. Itse en esimerkiksi haluaisi ensin käyttää samaa pyyhettä vilttinä rannalla tai nurmikolla ja sen jälkeen illalla kuivata itseäni siihen suihkun jälkeen.

Voisin toki ottaa suihkupyyhkeenä jo käyttämäni pyyhkeen matkustaessa kaulaan huiviksi ja torkkupeitoksi, mutta sen jälkeen, kun olen kietoutunut siihen vaikkapa bussissa tai lentokoneessa en enää haluaisi käyttää sitä suihkun jälkeen itseni kuivaamiseen ilman, että olen pessyt sitä ensin. Pyyhe on siis teoriassa monikäyttöinen, mutta se, kuinka monikäyttöinen se käytännössä sitten on riippuu täysin siitä, kuinka paljon sitä on mahdollista päästä pesemään.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Hamam-pyyhkeet ovat nyt olleet meillä käytössä joitakin viikkoa ja tykästyimme niihin oikeastaan välittömästi. Meillä mies on kokenut tavalliset pyyhkeet välillä hieman ongelmallisiksi, sillä ne jäävät hänen jäljiltään (minusta rehellisesti sanottuna jopa oudon) märiksi ja koska kylpyhuoneessamme ei ole erityisen hyvä ilmanvaihto, kestää tavallisten pyyhkeiden kuivuminen hänen käyttönsä jäljiltä kauan.

Hamam-pyyhkeet sen sijaan kuivuvat melko nopeasti, mikä on erityisesti matkustaessa tietysti kätevää, kun pyyhkeen voi melko nopeasti rullata reppuun ilman, että siinä muhii kosteutta.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Olemme molemmat kokeneet, että pyyhkeet imevät hyvin kosteuden ja ainoa asia, mihin mies on kommentoinut negatiivisesti on, ettei pyyhe kuivaa hänen hiuksiaan tarpeeksi. Minulla on pitkä ja melko paksu tukka, joten en ole edes yrittänyt kietoa sitä hamam-pyyhkeeseen, mutta miehellä on lyhyt, joskin varsin tuuhea tukka, jonka hän mielellään hankaa pyyhkeellä suihkun jälkeen melko kuivaksi. Hamam-pyyhe ei siis ole riittänyt kuivaamaan tukkaa ihan yhtä hyvin kuin tavallinen pyyhe. Miehen varsin karvaiset ja sen myötä vettä reippaasti keräävät kintut pyyhe kyllä on kuivannut hyvin.

Mietin etukäteen, mitä mahtaisin tykätä pyyhkeen ohuudesta, sillä minusta yksi parhaita juttuja on nimenomaan saada suihkun jälkeen kietoa ympärilleen muhkea pyyhe ja oma Hemtexin hotellilinjan pyyhkeeni on ollut juuri sellainen . Loppujen lopuksi ohut hamam-pyyhke on kuitenkin tuntunut hyvältä kaikessa keveydessään.

Ainoa juttu, jonka itse koin omassa pyyhkeessäni turhaksi olivat pyyhkeen päissä olevat hapsut, joten leikkasin ne pois. Mies kuitenkin  jätti ne vielä omaan pyyhkeeseensä.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Kun olimme hetken kokeilleet pyyhkeitä, tulimme varsin nopeasti siihen tulokseen, että voimme luopua muista isoista pyyhkeistämme ja pärjäämme jatkossa hyvin ihan vain kahdella pyyhkeellä. Meillä ei käy (varsinkaan ennaltasuunnitelemattomia) yövieraita oikeastaan koskaan, joten riittää, kun meillä on pyyhkeet itsellemme. Jos jompi kumpi pyyhkeistä sitten joutuu yllättäen pesuun ja suihkureissusta tarvitsee selviytyä ilman isoa pyyhettä, niin eipä se nyt mikään kriisi ole.

Mies ei enää hamam-pyyhkeen myötä myöskään tarvinnut erillistä salipyyhettä, joka hänellä oli ollut vain siksi, että se oli ollut hieman kotipyyhettä kompaktimpaan tilaan menevä ja vähän nopeammin kuivuva. Nyt samalla pyyhkeellä pärjää joka tilanteessa.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Olen todella tyytyväinen hamam-pyyhkeiden hankintaan. Jos emme olisi lähdössä maailmalle, olisin voinut odottaa niiden hankinnan kanssa vielä hetken vaikkakin miehen mielestä oli aivan mahtavaa, että hänen pyyhkeensä kuivuu vihdoin nopeasti ja kunnolla. Näillä kokemuksilla hän olisi siis vaihtanut pyyhkeensä hamam-pyyhkeeseen välittömästi, vaikka emme olisi minnekään olleet lähdössäkään.

Vaikka en pidäkään yleisesti järkevänä korvata vanhoja tavaroita uusilla ihan vain minimalismiin vedoten myönnän, että viiden vanhan ja ison  pyyhkeen korvaaminen kahdella kompaktilla ja kätevällä hamam-pyyhkeellä tuntuu todella hyvältä. Tuntuu jälleen myös mukavalta huomata tämän myötä, ettei pyyhkeitäkään tosiaan tarvitse pitää kotona suurempaa määrää ihan vain varmuuden vuoksi ja siksi, että niille ehkä voi olla teoriassa tarvetta, kun kahdella pyyhkeelläkin pärjää aivan hyvin.

(Jos saisin tietää, että meille tulee illalla pyyhettä kaipaavia yövieraita, heittäsin pyyhkeemme vain pesuun ja antaisin ne puhtaina vieraille. Itse voisimme ihan hyvin kuivata itsemme pienempiinkin pyyhkeisiin sellaisessa poikkeustilanteessa.)

Hamam-pyyhkeiden myyjiä on Suomessa melko paljon (omat pyyhkeeni on ostettu täältä Ruotsista ruotsalaisesta HamamCo -verkkokaupasta). Hamam-pyyhkeitä myy mm. Lina, Lavlia ja So Pretty. Jos teillä on muita hyviä suosituksia, vinkatkaa ihmeessä niistä kommenteissa, sillä monia varmasti kiinnostaa.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Onko teillä kokemuksia hamam-pyyhkeistä? Kuinka paljon kylpypyyhkeitä teidän mielestänne kotona tarvitsee olla?