Mitä tuotteita silmänympäryksillä voi käyttää? Mitä ainesosia kannattaa vältellä?

Saan usein kysymyksiä koskien sitä, mitä tuotteita silmänympärysiholla voi käyttää ja  mitä ainesosia kannattaa välttää. Silmänympärysiho on tosi muuta ihoa ohuempi ja usein myös herkempi ihoalue, joten ihan mitä tahansa sille ei kannata levittää. Loppujen lopuksi ei kuitenkaan ole kovin vaikeaa tietää mitä tahansa kosmetiikkatuotetta tutkiessaan, voiko juuri sitä käyttää silmänympärysiholla.

Yleisin kysymys on, pitääkö silmäynympärysiholla ylipäätään käyttää erillistä tuotetta. Varsinaisesti ei tarvitse, sillä useimmat muualla kasvoilla käytettävät tuotteet sopivat sille loistavasti ja esimerkiksi kaikki peruskosteuttavat tuotteet käyvät loistavasti niin kasvoille kuin silmänympäryksillekin. Ne kosteuttavat ihoa sekä auttavat lukitsemaan kosteuden iholle.

Monet kasvoille tarkoitetut ihonhoitotuotteet voivat kuitenkin sisältää sellaisia ainesosia, jotka sopivat hyvin kasvojen ihon tarpeisiin, mutta eivät vastaa silmänympärysihon tarpeita, sillä silmänympärysalueen iho on muuta kasvojen ihoa ohuempi, sillä ei ole samalla tavalla talirauhasia kuin muualla kasvojen iholla ja se voi yksinkertaisesti vain vaatia erilaista hoitoa vaikkapa turvotuksen, tummuuden tai kuivuuden vuoksi.

Itse menen silmänympäryksille tuotteita valitessani näiden juttujen mukaisesti:

Finnit selässä ja rinnassa Mario Badescu Special Cleansing Lotion O kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

1. En käytä silmänympäryksillä alkoholia sisältäviä tuotteita

En suoranaisesti välttele kosmetiikkatuotteissani alkoholia, vaan minulla riippuu lähinnä, millaisessa seurassa alkoholi on. Alkoholi on paljon käytetty liuotin, joka auttaa pitämään tuotteen koostumuksen tasaisena. Lisäksi se voi myös auttaa tuotteen sisältäviä hoitavia ainesosia imeytymään iholle paremmin.

Tavallisesti alkoholia suositaan kuitenkin tuotekoostumuksissa, jotka on tehty hyvin kevyiksi ja mielellään sellaisiksi, että ne tuntuvat suorastaan katoavan nopeasti. Omalle iholleni ne eivät aina ihan sovi ja suurina pitoisuuksina alkoholi voi ärsyttää ja kuivattaa ihoa. Jos tuotteessa on paljon alkoholia, saattaa se jopa tuntua silmissä ja saada silmät vuotamaan.

Joissakin silmänympärysiholle tarkoitetuissa tuotteissa voi kuitenkin olla mukana alkoholia, jos niiden koostumus on haluttu tehdä kevyeksi ja nopeasti haihtuvaksi. Joissakin hoitonesteissä ja seerumeissa sitä voi myös olla apuaineena, jonka olemassaoloa ei varsinaisesti huomaa, joten jos tuote sisältää sitä pienen pitoisuuden, en ole sen suhteen neuroottinen. Yleensä itse huolehdin, ettei alkoholi ole tuotteen ensimmäisten ainesosien joukossa ja että sillä on kaverina kosteuttavia ja ravitsevia ainesosia.

Ainesosaluettelosta alkoholin löytää tavallisesti nimillä Alcohol, Alcohol Denat, Ethanol, Isopropyl Alcohol, SD Alcohol tai SD Alcohol 40.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki ainesosat, joiden nimessä on ”alcohol” eivät ole samanlaisia alkoholeja, vaan osa niistä on rasva-alkoholeja, jotka nimenomaan kosteuttavat ihoa. Tällaisia ovat mm. Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol ja Stearyl Alcohol.

Ostolakossa AHA hapot käyttö

2. En käytä silmänympäryksillä AHA- tai BHA-happoja

AHA- ja BHA-hapot kuorivat ihoa ja ovat siksi usein liian tujuja muuta kasvojen ihoa jo valmiiksi ohuemmalle silmänympärysiholle. Saatan itse kuitenkin välillä pyyhkiä silmänaluset kevyesti glykolihappoa  (AHA) sisältävällä kasvovedellä (esimerkiksi Pixi Glow Tonic), mutta en tekisi niin päivittäin. Jätän myös AHA-happoja sisältävät seerumit levittämättä suoraan silmänympäryksille, mutta poskipäillä ja silmien ulkonurkissa, jonne harakanvarpaat alkavat ilmestyä, käytän niitä kyllä.

Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea, miksi glykolihappo (AHA) on loistava anti-age-ainesosa ryppyjen hoidossa.

BHA-hapot eroavat AHA-hapoista siten, että toisin kuin ihon pinnalla vaikuttavat vesiliukoiset AHA-hapot, niiden öljyliukoinen koostumus saa ne imeytymään ihohuokosiin ja kuorimaan niitä sisältä päin. Ne ovatkin parhaita nimenomaan epäpuhtaalla iholla, mutta koska silmänympärysiholla ei ole samalla tavalla talirauhasia kuin muulla kasvojen iholla eikä sille muodostu siksi finnejä, ei silmänympärysiho tarvitse epäpuhtauksia ehkäiseviä BHA-happoja.

Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea lisää AHA- ja BHA-hapoista.

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

3. En levitä retinoideja liian lähelle silmiä

Retinoidi on tehokas ihonhoidon ainesosa, joka auttaa erityisen hyvin hoitamaan ryppyjä. Se auttaa tehostamaan ihosolujen tuotantoa ja nopeuttamaan siten ihon pinnan uudistumista. Lisäksi se auttaa elvyttämään ihon kollageenin tuotantoa. Tämän vuoksi retinoidi on loistava ainesosa hoitamaan poskipäille ulottuvia ja silmän ulkonurkkiin syntyneitä ryppyjä sekä ikääntyneellä että esimerkiksi UV-säteilyn vuoksi ennenaikaisesti ikääntyneellä silmänympärysiholla.

Tästä postauksesta voi lukea, miksi retinoidi on loistava ainesosa ryppyjen hoidossa.

Koska retinoidi on kuitenkin hyvin tuju ainesosa, olen itse melko varovainen sen käytössä silmänympärysiholla. Käytänkin sitä tavallisesti vain nimenomaan juuri ohuen silmänympärysihon ulkopuolella poskipäiden ja silmän ulkonurkkien puolella.

Retinoidista voi lukea lisä tästä aiemmasta postauksestani.

huxley cleansing gel puhdistusgeeli kokoemuksia ostolakossa virve vee

4. En käytä silmänympäryksillä mattapintaisia, rasvoittuvalle tai sekaiholle tarkoitettuja tuotteita

Silmänympärykset eivät tosiaan varsinaisesti tarvitse erillisiä ihonhoitotuotteita ihan muuten vain, mutta koska niiden tarpeet ovat tavallisesti erilaiset kuin muulla iholla, eivät muulle iholle tarkoitetut tuotteet välttämättä sovi niille.

En käytä koskaan omalla silmänympärysihollani tuotteita, jotka on tarkoitettu seka- tai rasvoittuvan ihon hoitoon tai jotka jättävät mattaisen pinnan ihan vain siksi, etteivät ne vastaa silmänympärysihoni tarpeita. Silmänympärysihoni kuivuu helposti ja tarvitsee kaiken mahdollisen kosteuden, joten olisi todella huono idea levittää sille mitään, mikä imee siltä jo valmiiksi vähissä olevia rasvoja. Silmänympärysihoni ei muutenkaan kaipaa epäpuhtauksia torjuvia ja puhdistavia ainesosia, vaan janoaa päinvastoin hentoja juonteita häivyttävää kosteutta ja ihon kimmoisuutta lisääviä rasvoja.

Ostolakossa Rosehip Oil Ruusunmarjaöljy kokemuksia - 1 (1)

5. Liian paksu ja rasvainen tuote voi turvottaa

Olen itse siitä onnekas, että silmänympärykseni eivät turpoa kovin helposti. Hyvin paksut ja rasvaiset tuotekoostumukset voivat kuitenkin olla monien silmänympäryksille liikaa ja saada ne turpoamaan. Voi siis olla, että kasvojen iho kuivuu paljon ja tarvitsee siksi tuhdimpaa koostumusta, mutta silmänympärysiholle se on liikaa ja ohuempikin koostumus riittäisi. Esimerkiksi vaseliini voi olla tehokas tuote ehkäisemään kosteuden haihtumista hyvin kuivilla ihoalueilla, mutta silmänympäryksillä se on usein liikaa.

Jos silmänympärysiho ei kuitenkaan protestoi tuotekoostumusta vastaan, voi sitä käyttää silmänympäryksillä ongelmitta. Kannattaa kuitenkin myös huomoida, että hyvin rasvainen tuote voi tehdä silmänympärysihon pinnasta öljyisen ja saada siksi silmämeikin ja ennen kaikkea ripsivärin levähtämään päivällä.

6. Vahvat hajusteet voivat ärsyttää silmiä

On hyvin henkilökohtaista, kuinka herkät omat silmät ovat. Toisten silmät kestävät ongelmitta kaikki mahdolliset hajusteet ja toisten silmät puolestaan alkavat vuotamaan hyvinkin helposti. Joillakin voi tuntua silmissä jopa suoranaista pistelyä. Oman kokemuksen kautta tietää kuitenkin parhaiten, kuinka paljon hajusteita omat silmänympärykset kestävät.

7. Olen varovainen aurinkosuojatuotteiden kanssa

Yritän parhaani mukaan suojata silmänympärysihoni auringolta, mutta katson melko tarkasti, mitä tuotteet sisältävät ennen kuin käytän niitä silmänympäryksilläni. Aasiasta tulee runsaasti hyviä ja ohuita aurinkosuojatuotteita, mutta erityisesti japanilaisten aurinkosuojatuotteiden koostumus on saatu formuloitua kosmeettisesti miellyttäväksi käyttämällä siinä reippaasti alkoholia.

Runsaasti alkoholia sisältävät aurinkosuojatuotteet saavat omat silmäni helposti vuotamaan, joten en käytä niitä siksi mielelläni silmänympäryksilläni. En kuitenkaan automaattisesti tyrmää aurinkosuojatuotetta pelkästään siksi, että se sisältää alkoholia, sillä vaikka se olisi ainesosalistassa melko alussa, voi sitä silti olla tuotteessa yllättävän vähän ja sen tujuus on voitu neutralisoida muilla tuotteen hoitavilla ainesosilla. Jos aurinkosuoja kuitenkin haisee alkoholilta, en halua sitä käyttööni muutenkaan.

Omia suosikkejani kasvoille ja silmänympäryksilleni sopivista aurinkosuojatuotteista on ollut useampi vuosi sitten blogissa esittelemäni japanilainen CANMAKE Mermaid Skin Gel UV SPF50+ -meikinpohjustaja, joka heleyttää ihoa ja suojaa sitä auringolta. Tässä aurinkosuojatuotteessa on myös erityisen korkea UVA-suoja, eli se on loistava torjumaan ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Loistavasta aasialaisesta tavasta esittää aurinkotuotteen UVA-suoja voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Ostolakossa kasvovesi hoitoneste hoitovesi

Voiko kasvovettä, hoitonestettä ja seerumia käyttää myös silmänympäryksillä?

Itse käytän näitä aina myös silmänympärysihollani elleivät ne sisällä jotain edellä mainituista ainesosista, joita silmänympäryksilläni mielelläni välttelen. Omat silmänympärykseni nauttivat todella paljon tehokkaasti kosteuttavien kasvovesien ja hoitonesteiden kerrostamisesta. Niiden lisäksi levitän niille mielelläni tehokkaasti kosteuttavaa seerumia ennen silmänympärysvoidetta. Käytän silmänympäryksilläni kuitenkin mielelläni näiden nestemäisten hoitotuotteiden päällä erillistä silmänympärysiholle tarkoitettua voidetta.

Tästä postauksesta voi katsoa vinkkini 15 parhaasta tehokosteuttavasta seerumista. 

Ostolakossa Virve Vee ihonhoitorutiini

Onko teillä jotain erityisiä ainesosia, joita välittelette silmänympäryksillänne?


Lue myös:
Näin käytät silmänympärysvoidetta
Mitä tehdä, kun silmänympärykset kuivuvat
5 vinkkiä silmänympärysjuonteiden ehkäisyyn

Jos haluat oppia lisää ihonhoidosta, tilaa kirjani Täydellinen iho täältä.

 

10 kommenttia artikkeliin ”Mitä tuotteita silmänympäryksillä voi käyttää? Mitä ainesosia kannattaa vältellä?”

  1. Olen huomannut että geelimäiset tuotteet eivät sovi, vaan ne rullautuvat silmämeikin alle. Silmäni ovat valitettavasti aika tarkat ja saan kirvelyä, kutinaa ja silmien vuotamista monista hajustetuista (luonnonkosmetiikan) kasvovoiteista, vaikka levittäisin niitä ihan vain poskipäille. Olen yhdistänyt sen aina voimakkaisiin hajuihin ja etenkin luonnonkosmetiikkaan. Viimeksi oireita tuli Ziajan yövoiteesta (joka ei taida oikeasti olla ihan täysin luonnonkosmetiikkaa). Nyt testissä esthelle & thild, joka ei ainakaan 1. kerroilla ole aiheuttanut oireita.

  2. Kannattaa myös tarkkailla tuoteselosteesta propyleeni glykolia, se saa mun silmät vuotamaan ja kirvelemään. Sitä löytyy monesta ripsiväristä, miselliliinoista, voiteista ( aika monessa Ziajan tuotteessa ) tai meikinpoistotuotteista. Mulla ei kestä silmät yhtään sitä mutta pääsin jatkuvasta silmien vuotamisesta eroon kun lukijani vinkkasi kys.ainesosasta 🙂

  3. Moikka!Olen löytänyt blogisi vastikään,ja paljon sinulla tuotteita kokeiltavana ja vinkkejä.Olisko mahdollista sinun laittaa jokin luettelo aakkosittain tuotteista,olisi helppo löytää paremmin tietoa.Voisitko suositella jotakin The Ordinaryn tuotetta yökäyttöön ikääntyvään ihoon,iho tottunut todella voimakkaisiin tuotteisiin.

  4. Sori että en lukenut postaustasi ihan tarkkaan läpi, mutta kommentti ja vinkki:

    Hyaluronihappokin saattaa olla joillekin liian tujua silmänympäryksille. Vaikka sitten olisi miten pieninä pitoisuuksina. Sitä et ilmeisesti tosin maininnut. Analyysi asiasta olisi tosin ihan kiva 🙂

    Vielä närisen näistä nimistä: AHA sisältää jo sen sanan ”happo”.

    Monasti sinulla on kyllä ihan mielenkiintoisia juttuja, mutta kemian tietoutta olisi kiva saada lisää 🙂

    • Mutta eikö suomen kielessä yleisesti puhuta AHA-hapoista, eli eikö kyseessä ole vakiintunut ilmaisu? Ymmärrän kyllä, mitä tarkoitat, mutta en haluaisi puhua hedelmähapoistakaan, koska kaikki AHA-hapot eivät kuitenkaan ole niitä ja hakukoneoptimointisyistä olisi huono keksiä oma AH-happo-termi. Jos on muita ehdotuksia, niin kuulen mielelläni! 🙂

      Kemia ei varsinaisesti ole aihe, joka kiinnostaisi itseäni erityisesti enkä ole siinä kummoinen, joten jätän sen alan sitä osaaville mielelläni. 🙂

      • Täytyy sanoa: Älä vaan Virve muuta tyyliäsi ja kirjoita lisää kemiasta! Tykkään tästä blogista juuri tällaisena kun asioita on helppo ymmärtää (nimimerkki kemiaa viimeksi 80-luvulla). En tietysti usko että muutenkaan muuttaisit tyyliäsi yhden kommentin takia jossa vieläpä sanottiin ettei edes lukenut blogia mutta sanon silti! =)

        Mietin muuten että miksi jotkut jättää kommettia ja toivoo blokkaajan muuttavan blogin sisältöä heidän vuoksi? Eikö olisi parempi vain etsiä joku omaan makuun sopiva blogi kun niitäkin on kuitenkin vaikka kuinka paljon varmasti? Jatka näin, minä ainakin luen!! Varmasti monet muutkin kuten nytkin.

        Hyvää kevättä pohjoisesta!

  5. Sopiiko tuo Merenneitogeeli epäpuhtaalle/rasvaisuuteen taipuvaiselle iholle pelkästään käytettynä vai jättääkö ihon kuinka kiiltäväksi? 🙂

  6. Silmänympäryksille samaa kuin kasvoille, se on mun periaate 🙂 Jos silmänympärykset kestää, muukin nassu on tyytyväinen.

    Huomasin muuten yhden, omasta mielestäni ilahduttavan jutun. Acon suihkuÖLJY, jossa lukee ’mildly perfumed’, tuoksuu aika samalle kuin Huxleyt tai oikeastaan mun nenään ihan samalle. Oli tosi mukava yllätys. Pakko hiukan keventää pesuaineita, kun iho kuivuu näin pienillä ilmankosteuksilla ja viileillä keleillä.

  7. Ai niin, mahtaisiko joku täällä tietää, tuoksuuko mikään Acon kroppavoiteista tai -lotioneista tuolle suihkuöljylle? Saattaisin haksahtaa ostoksille… 🙂

Kommentointi on suljettu.