Mitä äänikirjoja kuunnellessa voi tehdä? – 7 vinkkiä

*Sis. mainoslinkin

Minusta on viimeisen vuoden aikana tullut suoranainen äänikirjahirmu ja ahmin niitä todella paljon. Monet muutkin tekevät tätä samaa (tai ainakin kuluttavat niitä jossain määrin), mutta useat ovat silti kertoneet minulle, etteivät oikein keksi, koska äänikirjoja voisi kuunnella.

Yksi yleisimpiä kysymyksiä, joita äänikirjoihin liittyen saankin on kysymys siitä, mitä teen äänikirjoja kuunnellessani.

Kun aloin kuunnella äänikirjoja koin, että minun tosiaan piti tehdä jotain niitä kuunnellessani, sillä keskittymiskykyni ei vain millään riittänyt siihen, että olisin niitä kuunellessani vain ollut.

Postasin jo syksyllä itseaiheutetusta keskittymishäiriöstä, jonka moni muukin on varmasti huomaamattaan itselleen kehittänyt ja josta halusin päästä eroon. Koska minulla ei ole diagnosoitua keskittymishäiriötä ja tiedän varsin hyvin, että voin keskittyä, jos sitä vain haluan, otin tuon merkin vakavasti ja aloin harjoitella äänikirjojenkin kohdalla ihan vain kuuntelua ja olemista.

Nykyään teen sitä enemmän, mutta se ei silti tarkoita, ettenkö hyödyntäisi arjen hieman pakollisilta tuntuvia askareita niin, että viihdyttäisin itseäni samalla äänikirjoilla. Jos kyse on tehtävästä, jonka suorittaminen vaatii äärimmäistä keskittymistä, ei mieltä tietenkään kannata häiritä äänikirjalla, mutta omaan arkeeni kuuluu paljon sellaisia hommia, jotka voin helposti vain suorittaa niitä sen enempää ajattelematta.

Virve Fredman minimalismi

On myös hyvä huomioida, että on olemassa paljon erilaisia kirjoja, joista osaa haluaa ehkä kuunnella mieli täysin valppaana joka sekunti, mutta minulla on myös ollut lukulistallani paljon sellaisia kirjoja, joiden sisällöstä suurin osa on mielenkiintoista, mutta joita voi välillä kuunnella myös puolella korvalla. Kuunneltavan kirjankin voi siis valita tilanteen mukaan.

Minulla on muutenkin jatkuvasti kesken useita erilaisia äänikirjoja, sillä aivan kuten en haluaisi katsoa päivästä toiseen samaa telkkarisarjaa, en myöskään ole aina samalla kirjafiiliksellä. Joskus kaipaan viihdettä ja naurua, toisinaan haluan oppia uusia taitoja ja joskus vain kuulla muita mielenkiintoisia asioita.

Vaihtelen itse myös kuuntelunopeutta lukijan äänen, kirjan kielen ja aiheen mukaan. Jos kuuntelen jotain kepeää suomeksi, saatan kuunnella sitä hyvin nopealla temmolla, mutta jos taas kesken on faktapohjainen ruotsinkielinen kirja, voin jopa hidastaa kirjan lukutahtia. Äänikirjojen sovelluksilla tämä on onneksi helppoa.

Minulle ratkaisevinta äänikirjoja kuunnellessa on ollut se, että koen saavani jotain niiden kuuntelusta. Joskus se on huumoria oloni kevennykseen, toisinaan taas tietoa minua kiinnostavasta aiheesta ja välillä taas ajatuksia, jotka auttavat kehittämään omaa mieltäni ja ohjaamaan toimintaani.

Tämän vuoksi en esimerkiksi kuuntele dekkareita, skifiä tai mielikuvitukseen pohjautuvia murhamysteereitä, sillä en henkilökohtaisesti koe useinkaan saavani tai oppivani niistä mitään. Sen sijaan kuuntelen toki mielenkiinnolla tositarinoihin perustuvia kirjoja ja elämänkertoja, jotka voivat mennä välillä hyvinkin jänniksi. Tärkeintä on löytää sellaista kuunneltavaa, joka sopii juuri itselleen.

Itse kuuntelen äänikirjoja Applen langattomilla kuulokkeilla, jotka ovat olleet viime vuoden paras ostokseni. Ne ovatkin minulla korvissa lähes jatkuvasti, sillä niiden kanssa äänikirjojen kuuntelu on vain niin kätevää: puhelimen ei tarvitse olla lähelläni, kuulokkeiden johto ei roiku tiellä ja vain minä kuulen kirjani, jolloin se ei häiritse muita.

Toisaalta äänikirjasta voi myös ottaa vaikkapa kumppanin tai lapsen kanssa yhteisen puuhan ja kuunnella kirjaa yhdessä. Me olemme mieheni kanssa tehneet näin välillä, kun meillä on ollut jokin sellainen kirja, jonka molemmat ovat kokeneet hyödylliseksi ja kiinnostavaksi kuunnella. Jos kyse on vaikkapa tietokirjasta on myös ollut mukavaa, että aiheesta on voinut sitten keskustella yhdessä.

Tässä kuitenkin nyt se oma listani asioista, joita teen äänikirjoja kuunnellessani:

Yökylässä minimalistilla

1. Siivoaminen

Imurointi, lattioiden pesu, pölyjen pyyhkiminen ja muu pintojen pesu sekä tavaroiden nostelu niiden oikeille paikoilleen ei missään tapauksessa ole lempparipuuhaani. Rakastan kuitenkin asua siistissä ympäristössä, joten teen näistä hommista suoriutumisesta miellyttävämpää viihdyttämällä itseäni ja harhauttamalla mieltäni kuuntelemalla samalla äänikirjoja.

Minimalistisen kodin etuna on toki se, ettei siivottavaa pääse syntymään valtavasti ja pintojen puhdistus on helppoa, mutta minimalismi ei silti tarkoita, että meillä olisi aina siistiä. Meillä on vain nopeaa siivota.

Käytännössä olemmekin varsin sotkuisia minimalisteja, joilla on tapana jättää käyttämiään tavaroita ympäriinsä nimenomaan sen syyn varjolla, että minähän käytän tätä pian taas.

Koska kaikelle on kuitenkin hyvin tilaa ja jokaisella tavaralle on oma paikkansa, on tavarat mukavaa nostella paikoilleen (lähes) päivittäin, sillä ne saa käsiinsä lähes tyhjistä kaapeista, laatikoista ja komeroista ihan yhtä helposti kuin ruokapöydältä, sohvalta tai olohuoneen lattialtakin.

Äänikirja on myös mitä parhainta viihdettä silloin, kun siivottavana on vaikka vessa, kuurattavina ovat kaakelien saumat tai viemäriä tarvitsee kaapia puhtaaksi.

Mitä äänikirjoja kuunnellessa voi tehdä

2. Ruuan valmistelu

Ruuan valmistelu oli minusta ennen yksi ylivoimaisesti tylsimpiä tehtäviä, joita saatoin kuvitella kotona ollessani tekeväni. Kuten olen blogissakin ohimennen maininnut (ja Instagram Stories -klipeissäni suorastaan jauhanut), olen viimeaikoina alkanut panostaa ruokaan ja ruuan laatuun aiempaa enemmän, mikä on käytännössä tarkoittanut sitä, että vietän myös enemmän aikaa keittiössä.

Söimme ennenkin yleisesti ajateltuna terveellisesti, mutta en silloin kiinnittänyt yhtä paljon huomiota ruokien ravintoarvoihin ja ravinteiden määrään. Söimme siis usein esimerkiksi salaatteja, mutta salaatin valmistuksen yksi ärsyttävimpiä puuhia oli salaattiainesten valmistelu.

Ainesosien valmistelu jääkaappiin on kuitenkin nykyään yksi lempparipuuhiani äänikirjoja kuunnellessa. On varsin aivotonta toimintaa vaikkapa kuoria ja pilkkoa kasviksia jääkaappiin tai pakkaseen, joten koska se pitää kuitenkin tehdä jossakin vaiheessa, teen sen silloin, kun sen tekeminen ei tunnu pakolliselta puuhalta nälän rasittaessa mieltä jo muutenkin.

Kun samalla korvissa kuuluu kiinnostava äänikirja, tunnen viettäväni suorastaan laatuaikaa, mutta tekeväni samalla palveluksen sille myöhemmin taas nälkäiselle minälleni, jonka ruuanlaittoa olen voinut helpottaa pilkkomalla vaikkapa valmiiksi kurkkua, selleriä, sipulia ja inkivääriä tai raastamalla porkkanaa.

Mitä äänikirjoja kuunnellessa voi tehdä

3. Keittiön järjestely

Meillä on pieni keittiö, jossa vallitsee sekasotku hetkessä. Varsinkin nyt, kun olemme puuhailleet siellä enemmän, syntyy sinne kaaos entistäkin nopeammin, joten pientä arjen puuhailtavaa riittää keittiössä päivittäin. Astianpesukoneen täyttö ja tyhjennys, tasojen pyyhkiminen sekä kattiloiden, patojen ja pannujen tiskaus käsin ovat esimerkkejä tästä.

Kun keittiö on siisti ja siellä on tilaa laittaa ruokaa, tulee siellä myös helpommin tehtyä sitä. Jos leikkuulauta on likainen edellisen käyttökerran jäljiltä, blenderi odottaa pesua ja tasot ovat täynnä astioita, jotka vievät tilan ruuanlaitolta, ei keittiössä todellakaan tule laitettua ruokaa ja olisi helpompaa vain syödä jotain ohimennen.

Ennen keittiön järjestely ei todellakaan ollut lempipuuhaani, mutta nyt teen sen päivittäin mukisematta ja asiaa sen kummemmin miettimättä, sillä kuuntelen samalla mielenkiintoista äänikirjaa.

Mitä äänikirjoja kuunnellessa voi tehdä

4. Liikunta

Minun harrastamani liikunta ei vaadi reippaalla tahdilla menoani rytmittävää ja kannustavaa musiikkia, joten äänikirjat sopivat sen taustalle hyvin. Jumppailen välillä kotona ja käyn ulkona kävelyllä, joten äänikirjat ovat mitä parhain juttu näiden puuhien taustalle.

Kun korvanapeissa kuuluu hyvä kirja huomaan, että tulen helpommin liikkuneeksi enemmän. Ainoa, minkä homma minulta edelleen erityisesti vaatii on se, että saan itseni potkaistua käyntiin, mutta kun homman on aloittanut hyvän äänikirjan siivittämänä, saattaa esimerkiksi kävelylenkkiä helposti jatkaa vähän aiottua pidempäänkin voidakseen jatkaa kirjan kuuntelua.

Yksi kätevä kikka, jonka olen kuullut on, että päättää kuunnella jotain itseään aivan erityisesti kiinnostavaa kirjaa vain liikkuessaan. Jos kirjaa siis haluaa ahmia, tulee sen eteen myös tehdä jotain. Näin aktivointia saa sekä keho että mieli.

Punainen tyyppi stressaantuu joutilaisuudesta Virve Fredman Kehnot pomot ympärillani

5. Venyttely

Venyttely tekee omalle keholleni hyvää, mutta jotenkin minun on vain ollut todella vaikeaa pysähtyä pelkästään venyttelemään. Tiedän järjellä ja kokemuksesta, että rauhallinen venyttely on mitä parhain tapa rauhoittua ja pysähtyä hetkeen, mitä mieleni todellakin tarvitsee säännöllisesti, mutta silti tulen mielummin puuhanneeksi jotain muuta kuin vain venytelleeksi.

Äänikirjat ovat kuitenkin kannustaneet minua lisäämään tätäkin. Valitsen kiinnostavan kirjan ja päätän, että venyttelen vaikka vartin ja hups, vartti ja joskus jopa toinenkin on hujahtanut hetkessä ohi kirjan vangittua mieleni.

Lopputuloksena on sekä vetreämpi keho että palkittu mieli.

Lue myös: Miksi luen? 7 tapaa, joilla kirjat ovat parantaneet elämääni

Mitä äänikirjoja kuunnellessa voi tehdä

6. Matkat ja paikasta toiseen siirtyminen

Äänikirjat ovat minusta parhaita ja helpoimpia tapoja käyttää hyödyksi ne siirtymät, jotka tavallisesti käyttäisi päättömästi somea selaten tai ihan vain auton ratissa kököttäen.

Toki autoa ajaessa on hyvä varmistaa, ettei kirja vie liikaa huomiota ympäristöstä ja aiheuta siten vaaratilanteita liikenteessä, mutta aivan kuten moni voi kuunnella ajaessaan musiikkia tai radio-ohjelmaa, onnistuu varmasti myös äänikirjan kuuntelu helposti.

Työmatka, kävely ruokakauppaan tai treenipaikalle meno ovat kaikki hyviä hetkiä laittaa luureihin jotain itseään kiinnostavaa. Meillä esimerkiksi kierrätettävät talousjätteet tulee viedä kävellen vähän pidemmän matkan päähän, joten nuokin tylsät reissut piristyvät hyvästä kirjasta.

Lue myös: Kuinka lukea enemmän – 7 vinkkiä

Minimalistinen makuuhuone yksi huonekalu Virve Fredman Ostolakossa

7. Nukkumaan mennessä

Äänikirja on myös mukava iltasatu aikuisellekin. Itse vietän helposti nukkumaan mennessä paljon aikaa puhelin kädessä, sillä tykkään myös lukea e-kirjoja erityisesti iltaisin – toki näytön kirkkautta ja valon lämpöä muuttaen.

Yritän kuitenkin yhä enemmän rauhoittua tämän sijaan kuuntelemaan äänikirjaa sängyssä ollessani. Minulla on kuulokkeet korvilla, olen mukavasti peiton alla pimeässä ja kuuntelen jotain sellaista, mikä ei saa mieltäni laukkaamaan liikaa. Minusta tämä on ihana tapa rauhoittua.

Monissa äänikirjapalveluissa on myös uniajastin, eli äänikirjan voi laittaa keskeytymään automaattisesti valitsemansa ajan kuluttua. Näin ei haittaa, vaikka sattuisikin nukahtamaan kesken kuuntelun ja kirjaa voi muutenkin aina kelata tarvittaessa taaksepäin.

Nyt kun en käy päivätöissä ja saan valita itse oman päivärytmini, saatan loikoilla aamuisin sängyssä raukeana pitkäänkin. Toisinaan laitan äänikirjan soimaan tässäkin tilanteessa ja herättelen itseni päivään ihanan leppoisasti äänikirjan saattelemana.

***

*Jos et ole vielä kokeillut Storytelin äänikirjoja ja e-kirjoja, saat lunastettua ilmaisen 30 päivän kokeilujakson täältä. 

Voit lunastaa linkin kautta maksuttoman 30 päivän Storytel-kokeilujakson, jonka aikana voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat. Etu koskee uusia käyttäjiä.

Hyviä kirjoja

Millaisissa tilanteissa te kuuntelette äänikirjoja?

4 kommenttia artikkeliin ”Mitä äänikirjoja kuunnellessa voi tehdä? – 7 vinkkiä”

  1. Kiitos tästä! Kuulun niihin, jotka ovat tätä sinulta kysynert. 😀 Itse kammoksun multitaskaamista, koska tiedän sen olevan aivoille haitallista, mutta teen sitä usein itsekin silti, kuten moni muukin. Hullaannuin äänikirjoihin tuon sinun linkkaamasi Nextoryn 30pv kokeilun myötä. 🙂

    Kuuntelen äänikirjoja eniten tuolla viimeisellä mainitsemallasi tavalla – unitoiminnon kera sängyssä silmät kiinni ennen nukkumaanmenoa. Toisinaan päiväsaikaan neulon samalla kun kuuntelen, ja usein myös bussissa/junassa kuuntelen, jos niillä joskus matkustan, mutta yleensä liikun pyörällä tai kävellen, jolloin en kuuntele. Kävelylenkillä en myöskään koskaan kuuntele, vaan olen opetellut kuuntelemaan luonnon ääniä. Jos pitäisi kävellä kaupungissa, niin sitten kyllä kuuntelisin äänikirjaa mieluummin kuin kaupungin ääniä. Viime viikonloppuna kuuntelin kirjaa tiskatessani, ja se oli tosi kivaa! Sitten huomasin, että Bookbeat jopa mainostaa tämän avulla, että tiskaaminenkin sujuu mukavammin. 😀

    Itseäni mietityttää, että miksi niin monet arkiset ja tavalliset asiat on mukamas niin tylsiä ja ikäviä ja kaipaavat äänikirjan kuuntelua rinnalleen. Johtuuko tottumuksestamme hektiseen, nopeatempoiseen elämään? Uskon, että mitä useammin äänikirjan kuuntelu tehdään ilman muita oheistoimintoja, niin sitä parempi se on aivoille ja keskittymiskyvylle.

  2. Niin moneen käy äänikirjat mukaan 👍 Itse vain ajaudun usein kuuntelemaan pelkästään tiettyjä kirjoja + kirjasarjoja uudestaan ja uudestaan 😁 Välillä jnnä kun jonkun lukijan ääni tai nimien ääntämistapa ärsyttää, mutta sitten siihen tottuu. Paitsi ei aina, joskus pitää jättää kesken 🤪

    Siivous (lattiat/seinät/ikkunat/tiskaus), verhojen vaihto, akvaarion vedenvaihto ja muu puunaus, kanien ja gerbiilien häkkien puunaus, koiran trimmaus. Piikkimatolla lekottelu. Oman naaman puunaus, kasvonaamiot ja meikki. Vaatekaappien järjestely. Huonekasvien puunaus ja mullan vaihto. Onhan näitä vaikka ja mitä 😊

  3. Aloitin vuosi sitten työmatkakävelyn (kaupunkiympäristössä), enkä olisi pystynyt siihen mitenkään ilman Bookbeatia. Ennen äänikirjoja yritin kävellä musiikin vauhdittamana, mutta jossain vaiheessa alkoi tuntua, että osaan kaikki maailman laulut ulkoa ja miten turha taito se onkaan (paitsi jos aikoo osallistua esim. Biisikärpäseen tms.). Kirjani ovat sen verran hiljaisella, että kuulen kyllä läpi linnunlaulun ja huomaan ympärilläni tapahtuvat tapahtumat.
    Usein minäkin kuuntelen äänikirjaa perunoita, bataattia, porkkanoita yms kuoriessa ja salaattien aineksia pilkkoessa. Sekä neuloessa, on ihanan meditatiivista neuloa jotain yksinkertaista neuletta ja samalla kuunnella jotain tarinaa 🙂
    Autoillessa en pysty keskittymään tarinoihin, toki asunkin kaupungissa joten matkat ovat lyhyitä ja niiden aikana on kaikenlaisia tilanteita.
    Venyttelyn aikana oli ihan uusi idea, täytyypä matkia!

Kommentointi on suljettu.