Bloggaan ja Instagrammaan melko paljon minimalismista ja kerron, kuinka olen itse saanut vähennettyä tavaroitani ja tullut samalla muuttaneeksi ajatuksiani niiden suhteen. Jaan mielelläni eteenpäin sellaisia vinkkejä ja oivalluksia, joista on ollut minulle itselleni hyötyä ja on aina mahtava kuulla, kun joku kertoo niiden hyödyttäneen myös itseään.
Minimalismista postatessa saa kuitenkin aina välillä kuulla, kuinka teen minimalismissani jotain väärin tai mielipiteitä siitä, miksi en oikeasti voi olla jonkun muun mielestä minimalisti, vaikka niin itse väittäisinkin. Monilla on nimittäin todella vahva käsitys siitä, mitä minimalismin on oltava myös muille, sillä he näkevät sen itse tietyllä tavalla.
En itse usko, että on olemassa vain yhdenlaista minimalismia enkä suhtaudu siihen kuten fanaattiseen uskontoon, jota voi harjoittaa vain yhdellä tavalla. Uskon, että minimalismin tärkein kysymys on miksi ja kun tietää, miksi itse haluaa minimalistisempaa elämää, muotoutuu se oma minimalismin ilmenemismuoto myös sen mukaisesti.
Minimalistiksi ei siis saa kutsua itseään vain ihminen, jonka koti on valkoinen, joka ei omista lähes mitään, joka meditoi päivittäin ja jolla on kyky elää täydellisesti hetkessä turhat rasitteet mielestään raivaten.
Joillakin minimalismi näkyy selkeästi vain tietyissä asioissa ja joillakin taas useissa. Joillakin on minimalismiin vain yksi tietty syy ja joillakin monia. Kokosinkin tähän postaukseen yleisiä minimalistityyppejä, joiden profiiliin moni voi istua. Tyypillisesti harva kuitenkaan asettuu näistä suoraan vain yhden tyypin alle. Jokaisen matka minimalismiin on itsensä näköinen ja jokaisen lopputulos on myös sen mukainen.
Jotkut ovat luonnostaan minimalistisempia ja eläneet sen mukaisesti niin pitkään kuin muistavat ja toiset puolestaan ovat löytäneet minimalismin myöhemmin ja havainneet, kuinka elämänlaatua voi parantaa sen avulla.
Esteettinen minimalisti
Monille minimalismi tarkoittaa sitä, miltä oma asuinympäristö näyttää ja se onkin usein konkreettisin tapa toteuttaa minimalismia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kodista on karsittu tavarat, jotka eivät tuota iloa tai miellytä silmää. Se, millainen lopputulos tästä syntyy, riippuu täysin ihmisestä. Esteettisen miminalistin koti voi siis näyttää minimalistiselta päällisin puolin, mutta se ei välttämättä ole sitä muuten.
Koska minimalismin ideana on vain karsia pois asiat, jotka eivät tuota iloa tai hyötyä, voi jonkun minimalistinen koti olla täynnä iloa tuovia ja piristäviä värejä kun taas toisen minimalistinen koti on täynnä vaaleaa pintaa. Esteettinen minimalisti saa rauhallisen olon siitä, että kotona ei ole turhia tavaroita, kasoja ja sotkua. Toisille riittää, että kodin yleisilme on minimalistinen ja toiset taas haluavat, että myös kodin kaapit, laatikot ja muut säilytystilat ovat esteettisen minimalistiset.
Jotkut esteettiset minimalistit voivat olla valmiita sijoittamaan kalliisiin sisustusesineisiin, koska arvostavat laadukasta designia ja toiset taas ovat valmiita luopumaan jopa lähes kaikista kodin huonekaluista ja sisustusesineistä.
Joillekin esteettisestä minimalismista nauttiville mantrana voi olla omistaa vähemmän, mutta laadukkaampaa. Esteettinen minimalisti voi olla valmis käyttämään paljon aikaa ja rahaa siihen, että kodin yksityiskohdat tuovat hyvän olon ja ovat linjassa hänen ajatustensa kanssa.
Lue myös: Miksi minimalistin kotona on aina valkoista?
Tavarat minimoiva minimalisti
Tavarat minimoiva minimalisti on tyypillisesti se, joka haluaa panostaa enemmän kokemuksiin kuin esineisiin. Toisille voi olla tärkeää tietää, minkä verran tavaroita omistaa ja jotkut voivat jopa laskea niitä. Tavarat minimoiva minimalisti voi usein jopa olla juuri se tyyppi, joka elää elämää matkalaukusta tai rinkasta ilman kiinteä kotia.
Tavaroita minimoiva minimalisti miettii paljon funktionaalisuutta ja käytännöllisyyttä eikä välttämättä säästä niitä mitä jos -esineitä. Jos hän esimerkiksi tietää, että pesee pyykkiä viikoittain, ei alusvaatteita tarvita pidemmäksi aikaa tai jos on selvää, ettei kotona koskaan käy kylässä suurta määrää ihmisiä, ei keittiön kaappiin myöskään jätetä suurta kahvitteluastiastoa vain varmuuden vuoksi.
Toisille tavaroiden vähentämisen syy voi olla käytännöllisten asioiden sanelema ja toiset taas nauttivat ihan vain siitä, että voivat haastaa itsensä jatkuvasti miettimään, riittäisikö vähempikin. Tavaroita minimoiva minimalisti saattaa jopa tietoisesti miettiä, voisiko vähentää tarpeitaan, jotta jostakin tavarasta voi luopua. Tämä ei tarkoita, että jostakin nautinnollisesta asiasta luovuttaisiin väkisin, mutta jos esimerkiksi teetä nautitaan vain harvoin, ei vedenkeitintä välttämättä tarvitse säilyttää, sillä veden voi tarvittaessa lämmittää mikrossa tai liedellä.
Joillekin minimalisteille elämä voi siis jollain tapaa olla hyvinkin tavarakeskeistä nimenomaan tavaroita vähentäessä, mutta myöhemmässä vaiheessa taas hyvinkin tavaroista vapaata, kun tavarat on karsittu todelliseen minimiin. Tavarat minimoiva minimalisti voikin usein miettiä, minkä verran on tarpeeksi ja elää elämäänsä sen mukaisesti miettimättä, mitä siitä vielä puuttuu. Tarpeeksi on hyvin henkilökohtainen määritelmä, sillä siinä missä toiselle on tarpeeksi omistaa vaikkapa kahdet kengät, voi toisen elämä vaatia useampaan tarpeeseen sopivia kenkiä.
Lue myös: Kaikki henkilökohtaiset tavarani (paitsi kosmetiikka)
Säästeliäs minimalisti
Joillekin minimalismin suurimpia motivaatioita voi olla se, että rahaa säästyy. Säästeliäs minimalisti voi toki kiinnittää huomiota siihen, miltä kotona näyttää tai laskea tavaroitaan, mutta kaikille näillä jutuilla ei ole mitään automaattista yhteyttä toisiinsa.
Kun lakkaa ajattelemasta, mitä seuraavaksi voisi keksiä tarvitsevansa, säästyy rahaa usein automaattisesti. Jotkut voivat olla valmiita laittamaan rahaa tavaroiden sijaan elämyksiin ja ruokaan, toiset taas valitsevat pihistellä niissä kaikissa säästääkseen.
Joillakin säästeliäisyys näkyy vain siinä, ettei oikeastaan mitään tavaroita osteta, mutta toisilla se voi näkyä säästeliäisyytenä aivan kaikessa. Säästeliäs minimalisti keksii asioille uusia käyttötapoja, ei missään nimessä hanki uutta vanhan tilalle, jos vanhan vaan voi korjata ja voi muutenkin venyttää penniä todella taitavasti. Englanniksi tällaisista kaikkein säästeliäimmistä minimalisteista puhutaan termillä frugal minimalist.
Minimalismi voi siis olla omista tavoista riippuen hyvinkin kätevä keino säästää rahaa tai jopa pihistellä ja venyttää penniä. Joillekin säästeliäisyys voi myös tarkoittaa, ettei joistakin tällä hetkellä ehkä turhista tavaroista luovuta, sillä ne voi olla fiksumpaa säästää. Jos uuden ostamiselle nimittäin tulisikin joskus tarve, voisi siihen kulua turhaan rahaa.
Lue myös: Tavaroiden vähentäminen on muuttanut suhdettani tavaroihin
Matkustava minimalisti
Jollekin syy vähentää tavaroita ja säästää rahaa voi olla se, että haluaa olla vapaa matkustamaan. Joillekin se voi tarkoittaa ihan vain matkustamista kodista, jota pitää oman elämän kiintopisteenä ja jonne on aina hyvä palata. Joillekin se taas voi tarkoittaa totaalista vapautumista ilman, että missään odottaa koti tai varastoon laitetut tavarat.
Minimalismin tuoma vapaus mahdollistaa sen, että elämää voi elää juuri itselleen parhaalla tavalla. Toiset nauttivat siitä, että voivat työskennellä diginomadina verkossa, toiset tekevät vapaaehtoistyötä, jonka avulla voivat saada katon päänsä päälle ja toiset taas ottavat vastaan satunnaisia työtehtäviä vain taloudellisen tilanteen sitä vaatiessa.
Matkustava minimalisti on helposti myös se, joka laskee tavaroitaan, sillä kun omaisuuttaan kantaa jatkuvasti mukanaan tulee hyvin tietoiseksi, kuinka paljon omistaa ja mitä ihan oikeasti käyttää ja tarvitsee.
Lue myös: Omaisuus reppuun ja kohti Aasiaa
Ympäristötietoinen minimalisti
Monille minimalismi voi myös joko lähtökohtaisesti tai jossakin myöhemmässä vaiheessa yhdistyä ympäristökysymyksiin. Tavaroiden vähentämisen ja kulutustottumusten myötä saattaa alkaa kyseenalaistamaan nyky-yhteiskunnan kulutuskeskeisyyden ja sen aikaansaaman vahingon ympäristölle, mikä saa miettimään omia valintoja entistä enemmän.
Ympäristötietoinen minimalisti voi jopa omistaa enemmän, jos se tarkoittaa, että hän voi kuluttaa vähemmän. Tällainen minimalisti voi mielellään omistaa vaikka ompelukoneen ja ompelulankaa kahdessakymmenessä värisävyssä, vaikka ei käyttäisikään niitä kovin usein, sillä ompelukoneen avulla hän voi hetkessä korjata rikkinäisiä vaatteita tai keksiä vanhoille tekstiileille uusia käyttötapoja.
Ympäristötietoinen minimalisti haluaa suosia kestäviä tavaroita, ostaa niitä kenties jopa käytettyinä ja huolehtia, että omissa kulutustottumuksissa huomioidaan vaikutukset ympäristöön. Toiset miettivät näitä jossain määrin ja toiset taas todella paljon.
Lue myös: Älä sorru tähän yleiseen virheeseen minimalismista innostuessasi
Henkinen minimalisti
Toisille minimalistisuus näkyy enemmän tavaroissa ja esineissä, toisille taas henkisessä puolessa. Monilla se näkyy molemmilla tavoilla. Kun fokuksen siirtää pois tavaroista ja siitä, että tavaroiden tavoittelun ja itselleen rakennetun elintason ylläpitämiseksi täytyy tehdä loputtomasti töitä, vapautuu arkeen aikaa, jonka voi käyttää hetkestä nauttien.
Moni huomaa, ettei arjen ilonhetki olekaan se uusimman pleikkaripelin yhdessä pelaaminen vaan juuri se, että koko perhe tekee jotain yhdessä. Hyvä hetki ei vaadi kallista ravintolaa, vaan ruuan valmistaminen yhdessä ystävän tai kumppanin kanssa edullisesti kotona voi olla parempaa. Ihan vain se, että pysähtyy elämään hetkessä, nauttimaan aamukahvista ja hengähtää voi parantaa elämänlaatua.
Henkisessä minimalismissa otetaan aikaa itselleen ja läheisilleen, astutaan ulos hektisestä arjen oravanpyörästä ja nautitaan niistä elämän pienistä hetkistä. Mietitään sitä elämän tarkoitusta, joka ei välttämättä olekaan tehdä töitä, jotta on rahaa kuluttaa ja nautitaan nykyhetkestä itseään kuulostellen. Henkisessä minimalismissa roinasta vapautetaan nimenomaan mieli.
Lue myös: En enää yritä tehdä enemmän töitä tienatakseni lisää
Utelias minimalisti
Utelias minimalisti on tyyppi, joka tiedostaa omistavansa liikaa tavaraa ja haluaa pikkuhiljaa vähentää tavaroiden määrää. Tällä tyypillä ei kuitenkaan ole asian suhteen mikään kiire ja voi jopa olla, ettei hän oikeasti edes halua määritellä itseään minimalistiksi, sillä hänen tavoitteenaan on vain vähentää tavaroita, jotta arki olisi sujuvampaa, siivoamiseen menisi vähemmän aikaa ja elämä olisi muutenkin kevyempää.
Tähän minimalismiin liittyy usein nimenomaan esteettinen minimalismi, sillä tavaroita vähennetään usein juuri siksi, että kotona näyttäisi mukavammalta. Koska utelias minimalisti on kuitenkin usein vain enemmän viehättynyt yksittäisistä minimalismin asioista kuten kodinhoidon helppoudesta, voi minimalismi näkyä vain yhdellä osa-alueella ja tavaroita voi vähentämisen jälkeen helposti hiipiä takaisin kotiin.
Uteliaan minimalistin koti tai elämä ei siis välttämättä näytä millään tavalla minimalistiselta, koska projekti voi olla vielä niin alkutekijöissään tai vaihtoehtoisesti tavoitteena ei edes ole minimoida kuin jokin tietty alue tai tehdä vain pientä karsintaa. Utelias minimalisti voi siis olla viehättynyt minimalismista ajatuksena, mutta se ei näy ulospäin eikä sen välttämättä ole koskaan tavoitteenakaan näkyä.
Lue myös: Tämän vuoksi pidän hidasta vähennysprosessia parhaana
Tällä hetkellä löydän itsestäni nuo kaikki eri tyyppiset minimalistit ainakin jollain muotoa. Haluan vähentää tavaroita mahdollisimman paljon, jotta olen vapaa matkustamaan. Kun olen kotona haluan, että ympärilläni olevassa tilassa on mahdollisimman vähän roinaa, jotta minulla on hyvä ja rauhallinen olo.
En halua käyttää rahoja turhiin asioihin, vaan säästän ne mielummin, jotta voin matkustaa ja minun tarvitsee tehdä vähemmän töitä. Haluan enemmän vapaa-aikaa, jotta voin nauttia arjen hetkistä ja tehdä juuri sellaisia asioita, joita itse haluan enkä vain olla stressaantunut, koska muut haluavat minulta jotakin. Kaiken tämän myötä ympäristön ajatteleminen on myös väkisin tullut jatkuvasti enemmän ja enemmän esiin ja näkyy paljon kulutustottumuksissamme.
Oma minimalismini elää ja kehittyy jatkuvasti löytäen uusia muotoja. En halua asettaa itselleni tarkkoja rajoja ja sääntöjä, joiden mukaan eläisin, vaan oppia jatkuvasti jotain uutta itsestäni ja ihan vain löytää keinoja, joilla voisin elää minut onnelliseksi tekevää elämää.
Tunnistatteko te itsessänne erilaisia minimalistityyppejä?
Lue myös muut minimalismiin liittyvät blogipostukseni täältä.
Mä oon ympäristötietoinen, kapitalistivastainen minimalisti 🙂
Haluan isojen yhtiöiden lopettavan rahan tekemisen myymällä meille krääsää jota emme tarvitsemme ja joka tuhoaa maapallomme. En halua omilla ostopäätöksilläni tukea kapitalismia enemmän kuin on tarpeen, joten en osta paljoa tavaroita ja sen myötä lasken itseni minimalistiksi.
Olen se säästeliäs ja tavaroita minimoiva minimalisti! 🙂