Minulta kysytään todella usein, kannattaako kasvovettä käyttää sitä iholle aasialaiseen tapaan käsin painelemalla vai meille perinteisin menetelmin kasvot kasvovedellä kostutetulla vanulapulla pyyhkien.
Moni ajattelee, että kysymykseen on olemassa yksi suora vastaus, joka voi korkeintaan riippua siitä, mitä koulukuntaa vastaaja itse edustaa. Tosiasiassa tuollaista yksioikoista vastausta ei ole olemassa, sillä kaikki riippuu käytettävästä tuotteesta ja sen sisällöstä.
Osa kasvovesistä on tarkoitettu käytettäväksi käsin iholle painelemalla ja osa taas vanulapun avulla iho pyyhkimällä.
Vanulapun kanssa käytettävät kasvovedet
Kasvoveden käyttäminen pyyhkimällä kasvot kasvovedellä kostutetulla vanulapulla on se kaikkein perinteisin tapa, johon me länsimaalaiset olemme tottuneet.
Kasvovesi ajatellaan meillä ihonpuhdistuksen viimeisteleväksi tuotteeksi, jota käyttämällä varmistetaan, ettei iholle varmasti jää meikkiä tai epäpuhtauksia. Kun ihon pyyhkii kasvovedellä kostutetulla vanulapulla näkee selvästi, jos vaalean lapun pinnalle tarttuu vielä meikkiä, joten kasvojen pyyhkiminen sen avulla tuo konkreettisen osoituksen siitä, että ihonpuhdistus on tehty hyvin tai muistuttaa siitä, että se on tehty huonosti.
Jos vanulappuun ei jää meikkiä, antaa puhtaan vanulapun katsominen tyydytyksen, sillä se osoittaa, että iho todellakin tuli puhtaaksi.
Lue myös: Kaikki kaksoispuhdistuksesta
Minusta ihonpuhdistuksen onnistumista ei kannata mitata vanulapulla kasvoja pyyhkien, vaan pitää mielummin huoli, että käytössä ovat sellaiset ihonpuhdistustuotteet, joiden voi luottaa puhdistavan ihon tehokkaasti, mutta silti hellävaraisesti ja ihoa kuivattamatta.
Itse liputan aina kaksoipuhdistuksen nimeen, sillä kun tuotteet valitsee oikein, on iho kaksoispuhdistuksen jäljiltä puhdas, mutta ei tippaakaan kiristelevä. Jos ihoa kiristelee kaksoispuhdistuksen jälkeen, on se tavallisesti merkki siitä, että jälkimmäisen vaiheen ihonpuhdistustuote on ollut liian pesevä ja tyypillisesti tämä johtuu sen liian korkeasta pH-arvosta.
Lue myös: Miksi ihonpuhdistustuotteen oikea pH on niin tärkeä asia?
Vaikka ihonpuhdistusta ei kannattaisikaan viimeistellä kasvoja vanulapulla pyyhkien vaan mielummin suosia hyvää kaksoispuhdistusta, voi joitakin kasvovesiä silti olla kannattavinta käyttää vanulappujen kanssa.
Tällaisia tuotteita ovat kuorivat kasvovedet, jotka sisältävät tyypillisesti AHA-happoja. Nämä kasvovedet on tehty kuorimaan kasvoilta kuollutta ihosolukkoa. Kun tällaisia kasvovesiä käyttää yhdessä vanulapun kanssa, auttaa kasvovesi liuottamaan ihon pinnalta epäpuhtaudet ja kuolleen ihosolukon vanulapun mekaanisen hankauksen pyyhkiessä ne mukaansa pois iholta.
(Kannattaa huomioida, ettei käytettävien vanulappujen tarvitse kuitenkaan olla kertakäyttöisiä. Nykyään on saatavilla myös pestäviä, uudelleenkäytettäviä lappuja ja näppärimmät ompelevat tai virkkaavat lappunsa itse.)
Lue myös: Mitä eroa on AHA- ja BHA-hapoilla?
Käsin iholle levitettävät kasvovedet
Siinä missä meillä on totuttu pyyhkimään kasvot kasvovedellä kostutetulla vanulapulla ihonpuhdistuksen viimeistelemiseksi, on Aasiassa tyypillisesti täysin erilainen lähestymistapa kasvovesiin.
Me miellämme kasvovedet tavallisesti vielä puhdistustuotteiksi, mutta esimerkiksi korealaisessa ja japanilaisessa ihonhoidossa ne ovat nestemäisiä hoitotuotteita, joilla ei ole mitään tekemistä ihonpuhdistuksen kanssa.
Japanissa kasvovedet kulkevat usein jopa ihan muulla nimellä kuin toner, eli ne voivat olla nimeltään esimerkiksi skin conditioner, skin softener tai lotion. Tämä johtuu siitä, että niiden tehtävänä on tosiaan hoitaa ihoa ja pehmentää sen pintaa, mikä myös auttaa muita ihonhoitotuotteita imeytymään iholle paremmin.
Vaikka tuote olisikin englanninkieliseltä nimeltään toner, voi se usein olla itsessään kuin hoitoneste. Esimerkiksi oma supersuosikkini Huxleyn kasvovesi on itseasiassa kuin hoitoneste eikä Huxleylta löydykään erillistä hoitonestettä (brändin pipettipulloihin pakatut essencet ovat harhauttavasta nimestään huolimatta seerumeita).
Aasialaisessa ihonhoidossa kasvoveden ei enää tarvitse jatkaa ihon puhdistusta, sillä iho on tavallisesti ennen sen käyttöä puhdistettu kaksoispuhdistuksen avulla.
Lue myös: Mitä eroa on kasvovedellä, hoitonesteellä ja hoitovedellä?
Yhä useampi länsimaalainen tuotemerkki on alkanut valmistaa kasvovesiä, jotka sopivat käytettäväksi aasialaisen ihonhoidon ajattelutavan mukaisesti käsin iholle painelemalla. Näitä kasvovesiä ei ole tehty puhdistamaan vaan hoitamaan ihoa, minkä vuoksi niiden sisältökin on sen mukainen.
Tyypillisesti hoitavat kasvovedet ovat pakattu täyteen ihoa kosteuttavia ainesosia ja niissä on täyteläinen koostumus. Ohuen koostumuksen ei kuitenkaan kannata antaa harhauttaa, sillä myös vesimäisen kevyt kasvovesi voi paljastua yllättävän kosteuttavaksi ja ihoa jopa ravitsevaksi.
Jos kasvovedessä on tällainen ihoa kosteuttamaan ja hoitamaan tehty koostumus, ei tuotetta kannata tuhlata imeyttämällä sitä vanulappuun. Tällöin se kannattaa ehdottomasti levittää (hyvin puhdistetulle) iholle suoraan käsin. Monet hoitaviksi tehdyt kasvovedet on myös voitu pakata suihkepulloon, jolloin niitä on helppoa suihkia kasvoille.
Kasvoveden ainesosaluetteloa kannattaa siis aina kurkistaa. Siitä ei ehkä heti ymmärrä kaikkea, mutta pienen googletuksen avulla asiasta pääsee jo hyvin kärryille.
Lue myös: Kannattaako ihonhoitotuotteet taputella vai painella iholle?
Mistä voi tietää, kuinka mitäkin kasvovettä kuuluu käyttää?
En haluaisi olla näsäviisas, mutta minulla on tähän superhelppo vinkki: lukemalla tuotteen käyttöohjeet.
Moni skippaa kasvoveden käyttöohjeet ajatellen, että kyllähän sitä nyt itsekin tietää, kuinka kasvovettä kuuluu käyttää. Koska kasvovesiä kuitenkin on nykyään tarjolla todella laaja kirjo, kannattaa niiden omat käyttöohjeet aina lukea, sillä ne tarkentavat hyvin, kuinka juuri sitä kasvovettä on tarkoitettu käytettävän.
Jos kasvoveden ohjeissa lukee, että sitä kannattaa käyttää pyyhkimällä kasvot kasvovedellä kostutetulla vanulapulla, on siihen hyvin usein joku pätevä syy. Jos haluaa kasvoveden, jota ei ole tehty käytettäväksi vanulapun kanssa kannattaa valita sellainen, jossa kehotetaan levittämään se iholle käsin.
Lue myös: Näin levität arvokkaat ihonhoitotuotteet ilman, että tuotetta menee hukkaan
Vaikka ihoa kosteuttavia ja hoitavia ainesosia täynnä olevat kasvovedet ovatkin nykyään trendikkäitä, eivät kaikki kasvovedet automaattisesti ole sellaisia.
Joskus kyse voi olla tosiaan siitä, että ne ovat kuorivia kasvovesiä, joka toki hoitavat ihoa, mutta joskus voi olla, etteivät kasvovedet edes sisällä liiemmin mitään, mikä varsinaisesti hoitaisi ihoa.
Kasvovesi on voitu tehdä sisältämään ihoa miselliveden tapaan puhdistavia ainesosia tai ihon pH-arvon ihonpuhdistuksen jälkeen viimeisteleviä ainesosia. Jos siinä ei liiemmin ole ihoa oikeasti kosteuttavia ja ravitsevia ainesosia on se ja sama, vaikka sitä kuinka levittäisi iholle käsin ja jopa kerrostaisi – siitä ei vain ole iholle mitään hoitavaa hyötyä.
Kaupoissa myydään siis myös tavallaan huonoja kasvovesiä, joten kasvoveden sisältöä kannattaa todellakin kurkistaa ostopäätöstä tehdessä. (Tosiasiassa ne eivät kuitenkaan varsinaisesti ole huonoja, mutta ne ovat vain tehty ihon puhdistamiseen eikä ihon hoitamiseen. Kyse on siis vain erilaisista tarpeista ja toiveista.)
Lue myös: Mitä tarkoittaa, että kasvovesi tasapainottaa ihon pH-arvon?
Monissa kasvovesissä lukee nykyään suoraan, että ne voi vain taputella puhtaalle iholle. Erityisesti luonnonkosmetiikan runsaasti kukkaisvesiä ja muita luonnon ihoa hoitavia ainesosia sisältävissä kasvovesissä ohjeistetaan nykyään usein levittämään niitä suoraan käsin iholle.
Joissakin kasvovesissä voi myös lukea, että niitä voi levittää puhdistetulle iholle joko vanulapun avulla tai sormin.
On aivan makuasia, kummin homman haluaa tehdä eikä vanulappuja käyttämällä voi koskaan mennä pieleen. Niihin voi kuitenkin imeytyä reippaasti hyvää tuotetta, josta olisi enemmän hyötyä iholla kuin vanulapussa.
Lue myös: 4 tehokosteuttavaa kasvovettä kuivalle ja janoiselle iholle
Paitsi että suosittelen katsomaan, mitä oman kasvoveden käyttöohjeet sen käytöstä ohjeistavat, suosittelen seuraavalla kerralla tarkistamaan käyttöohjeet jo kaupassa ennen uuden kasvoveden hankintaa.
Jos hakee kasvovettä, joka nimenomaan on tehty hoitamaan ja kosteuttamaan ihoa, kannattaa jo lähtökohtaisesti valita kasvovesi, jonka käyttöohjeissa neuvotaan käyttämään sitä käsin iholle levittämällä. Tämä kertoo siitä, että tuote on tehty hoitotuotteeksi eikä vain ihonpuhdistuksen viimeisteleväksi, kasvot puhtaaksi pyyhkiväksi tuotteeksi.
Lue myös: 7 vinkkiä parempaan ihonpuhdistukseen
Jos taas tuntuu, että kaikesta huolimatta tahtoo viimeistellä ihonpuhdistuksensa pyyhkimällä kasvot kasvovedellä kostutetulla vanulapulla, voi olla turhaa laittaa rahojaan arvokkailla tehoaineilla täytettyyn kasvoveteen, kun yli puolet siitä tulee vain imeyttäneeksi vanulappuun.
Tällöin kannattaa valita käyttöön kasvovesi, jota neuvotaan käyttämään vanulapun kanssa tai vaikkapa korealainen puhdistusvesi, joka on tehty sekä hoitamaan että puhdistamaan ihoa.
Korealaiset puhdistusvedet eroavatkin länsimaalaisista misellivesistä perinteisesti juuri siinä, että misellivedet on alunperin tehty vain puhdistamaan ihoa, mutta korealaiset puhdistusvedet myös hoitavat ihoa. (Toki myös hoitavia misellivesiä löytyy myynnistä yhä enemmän ja enemmän.)
Riippuu siis täysin tuotteesta, toivotusta lopputuloksesta sekä omista mieltymyksistä, kuinka kasvovettä käyttää.
Lue myös: Näin määrittelen, onko ihonhoitotuotteessa hyvä vai huono sisältö
Millaisia kasvovesiä te tykkäätte käyttää?
Lisää vinkkejä omalle iholle sopivaan ihonhoitoon löydät kirjastani Täydellinen iho. Kirjaa myy mm. Eleven.fi.
Minulla on joitakin kasvovesiä, jotka on pakattu kaatopulloon, mutta joita haluaisin käyttää iholle taputtelemalla. Tuntuu, että käyttämällä kasvovettä kämmenen kautta, sitä menee hukkaan jopa enemmän kuin vanulappuun. Olenkin miettinyt täyttää kohta tyhjenevän suihkepullon toisella kasvovedellä, jolloin sitä voisi sumuttaa. Jos toisen tuotteen pullon pesee ja antaa kuivua hyvin, liittyykö sen uudelleenkäyttöön riskejä? Kasvovesissä kun on kuitenkin säilöntäaineet mukana. Tulisiko pullo ehkä huuhdella myös etanolilla vai meneekö se liiallisuuksiin?
Ainakin kannattaa usein valita mieluiten lasipullo, sillä muovi on siitä hankala pakkausainesosa, että se saattaa jopa imeä itseensä joitakin tuotteen säilöntäaineita tai luonnonkosmetiikan puolella käytettyjä eteerisiä öljyjä, jolloin tuotteen koostumus voi muuttua. Lasi ei reagoi, joten se on aina turvallinen vaihtoehto. Moni ei usein ajattele, kuinka huolella pakkausmateriaali on alkuperäiselle tuotteelle valittu ja kuinka se on sen kanssa testattu, kun siirtelee tuotteita esimerkiksi matkapakkauksiin.
Yleensä kuluttajien käyttämät kosmetiikkatuotteet on säilötty aika hyvin, joten pelkkä pesu ja kuivuminen riittävät tavallisesti enkä usko, että mitään pahoja riskejä syntyy. 🙂
Itse olen ottanut talteen muutamista pulloista sen suihkeosan.
Jemmoista löytyy nyt uusiin kasvovesipulloihin sopiva suihkemekanismiosa ja tulee paremmin käytettyä kosteuttavia kasvovesiä.
Olipa hyvä idea, kiitos kun jaoit! 🙂
Olen käyttänyt kasvovesissä paksumpia koostumuksia hoitonesteen tapaan.
Mutta ot. osaisitko sanoa, onko hydrolyzed antler velvet turvallinen ainesosa kosmetiikassa/ulkoisesti? Korealaisissa törmää kaikenmaailman kummallisuuksiin. 😀 Enemmän infoa tuosta löytyy doping-aineena.
Tuo kyseinen ainesosa ei ollut minulle tuttu, mutta ainakin haulla se löytyi ihan EU:n hyväksyttyjen kosmetiikan ainesosien joukosta, eli kosmetiikkatuotteissa sen pitäisi olla aivan turvallinen ainesosa. 🙂
https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.details_v2&id=89324
Minun mielestä puhtaalle iholle joka on jo pesty ja pyyhitty vedellä voi mitä tahansa kasvovettä taputella käsin. Mutta jos yhtään epäröi onko kasvojen ja sormien iho puhdas, niin eka vanulapulla ja sen jälkeen voi kerrostaa käsin. Vanulappu irrottaa mukaansa viimeiset meikit, talin ja vaikka pyyhkeestä irronneen nukan 🤔
Kosteuttava ja hoitava (/muu hyvää tekevä) vesi tietty siihen tarkoitukseen, vaikka voi kai täsmähoitovesiäkin laittaa käsin jos siltä tuntuu.
Ite en huomaa eroa vanulapulla kerrostamisen ja käsin kerrostamisen välillä.. Vetinen kasvovesi vaan meinaa tippua. Osa hoitavista tuntuu rauhoittavan ihoa paremmin, kun ne vaan nätisti taputtaa eikä yhtään pyyhi, mutta myös vanulapulla voi vaan taputtaa 😄