Kaikki henkilökohtaiset tavarani (paitsi kosmetiikka)

Olen viimeisen vuoden ajan vähennellyt tavaroita aktiivisesti ja varsinkin tämä vuosi on kulunut raivatessa kodista turhia tavaroita. Vielä viime kesänä luulin, että tavaroiden vähentäminen on projekti, jonka voi hoitaa yhtenä rykäisynä. Kokeiltuani sitä ja antaneeni tuon vähennysrykäisyn jälkeen itselleni neljä kuukautta, joiden aikana en miettinyt tavaroiden vähentämistä ollenkaan tajusin, ettei se olekaan juttu, jonka voi noin vain vetää kerralla läpi.

Minulle tavaroiden vähentäminen on ollut täynnä pieniä havaintoja siitä, kuinka ajatukseni muuttuvat jatkuvasti. Luulen ensin jonkun tavaran olevan tarpeellinen, mutta jonkun havainnon ja asian miettimisen kautta tajuan, etten tarvitsekaan sitä. Vähän myöhemmin voin siitä tavarasta luopumisen myötä tajuta, ettei joku toinenkaan tavara ole tarpeellinen ja se taas jatkaa dominoreaktiota aina uusien tavaroiden suhteen.

Lue myös: Tämän vuoksi pidän hidasta vähennysprosessia parhaana

Aloin viime joulun aikaan huvikseni leikkiä minimalismipeliä, jossa vähensin kodistani 500 tavaraa.  Jatkoin peliä vuodenvaihteessa haastamalla itseni vähentämään tämän vuoden aikana vielä 1000 tavaraa. Raportoin vähennysprojektiani jatkuvasti Instagram Stories -klippeihini, mutta en ole muistanut laskea ihan jokaista tavaraa ja välillä lasken useamman kappaleen nipun tai kasan yhdeksi vähennykseksi. Silti tavaroita (kosmetiikka siis mukaan laskettuna) on vähentynyt jo 1400 kappaletta.

Koska tavaroita on vähentynyt noin paljon on minusta tuntunut jo hieman käsittämättömältä, kuinka minulla voi ehkä edelleen tuntua olevan niin paljon ylimääräistä. Aloin pohtia tunnetta ja huomasin, että suurimmaksi osaksi se ylimääräinen tuntuu iteasiassa olevan kosmetiikkaa, jota olen kyllä antanut pois valtavasti, mutta jota on edelleen jäljellä melko paljon, mutta silti huomattavasti alkuperäistä vähemmän.

Tulinkin hieman uteliaaksi ja laitoin mielessäni ensin käytiin ajatusleikin, jossa pohdin, kuinka paljon minulla on sellaisia omia, henkilökohtaisia tavaroita, jotka eivät ole kosmetiikkaa tai liity kauneudenhoitoon mitenkään.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Lopulta haastoin itseni kokoamaan yhteen kaikki kotoamme löytyvät henkilökohtaiset tavarani, jotka eivät liity millään tavalla kosmetiikkaan tai kauneudenhoitoon. Jätin siis pois meikit, ihonhoitotuotteet, föönin ja muotoiluraudan, hiustuotteet ja kaikki kauneudenhoiton apuvälineet sekä luonnonkosmetiikan formulointikurssini raaka-aineet ja tarvikkeet. Ne kaikki mahtuvat tällä hetkellä ongelmitta olohuoneessamme olevaan senkkiin, joten ihan älyttömän pahassa tilanteessa en niidenkään kanssa enää onneksi ole, mutta onhan niitä edelleen paljon.

Tajusin myöhemmin, että kuvista jäi epähuomiossa puuttumaan parikymmentä tavaraa. Tuntui kuitenkin kivalta tehdä väliaikatarkastus siitä, mitä kauneudenhoidon ulkopuolisia, henkilökohtaisia tavaroita minulla oli. Laitoin kasaan oman hamam-pyyhkeeni ja ryppyjä ehkäisevän tyynyni, mutta sen ulkopuolelle jäivät tosiaan kaikki yhteiskäytössämme olevat jutut. Ne koostuvat lähinnä perusjutuista (huonekalut, keittiötarvikkeet, käsipyyhkeet, lakanat ja petivaatteet, työkalut, lääkkeet, siivoustarvikkeet yms.), joista suurin osa (tekstiilejä lukuunottamatta) on sellaisia, että kun lähdemme maailmalle ja vuokraamme asuntomme kalustettuna, jäävät nuo tavarat vuokralaisen käyttöön.

Vaikka halusinkin selvittää, kuinka paljon kauneudenhoidon ulkopuolisia tavaroita minulla tällä hetkellä on ja olin utelias tietämään niiden määrän, haluan ennen niiden esittelyä korostaa, ettei minimalismissa ole kyse tavaroiden määrästä eikä sitä tule ajatella kilpailuna siitä, minkä verran kukakin omistaa. Tavaroiden lukumäärällä ei ole väliä, vaan omaisuuden määrän tulisi määräytyä jokaisen oman hyvinvoinnin ja tarpeiden mukaan.

Koska meillä kuitenkin on suunnitelmissa olla tilanteessa, jossa omistamme mahdollisimman vähän käytännöllisyyssyistä ja raahaamme omaisuuttamme mukanamme repussa, on tämä hieman poikkeustilanne. Tavaroiden määrä ei edelleenkään ole kilpailua, mutta tässä tapauksessa sillä on väliä ja olinkin siksi utelias selvittämään, mitä muuta tavaraa minulla kosmetiikan lisäksi vielä on, jotta osaan arvioida paremmin, missä vaiheessa olen projektini kanssa.

Tässä postauksessa esittelen siis (lähes) kaikki henkilökohtaiset omat tavarani. Jotain saattaa toki olla tästä olla unohtunut, mutta pääpiirteittäin tavarani ovat tässä – lukuunottamatta isoa ja pientä matkalaukkua, jotka ovat tyhjillään varastokomerossamme.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Minulla on kotona tietokone, tabletti ja kaksi puhelinta. Kakkospuhelin on kotona Ruotsissa turha, mutta pidempiä aikoja ulkomailla asuessa kätevä ja hankinkin sen itseasiassa Bangkokissa asuessamme. Kun lähdemme Aasiaan, lähtee myös kakkospuhelin ehdottomasti mukaan.

(Tätä postausta kirjoittaessa muistin lisäksi, että konttorin työpöydälläni oleva hiiri ja näppäimistö ovat itseasiassa minun eivätkä työnantajani omaisuutta eikä niitä ole näissä kuvissa mukana.)

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Blogityön vuoksi minulla on kuvaustarvikkeina kamera ja muutama objektiivi, vara-akku latureineen ja pieni mikrofoni. Lisäksi minulla on USB-tikku, pieni ulkoinen kovalevy, pari latausjohtoa ja vähän muuta vastaavaa elektroniikkaa. Säästelen myös parin pankin kirjautumiseen tarvittavaa vekotinta, vaikka en ole tarvinnut niitä aikoihin, kun kaikki onnistuu kännykän kautta. Tähän kuvaan kuuluisivat vielä kaksi kännykän laturiani, joista toinen on töissä ja toinen unohtui kuvasta.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Muuta elekroniikkaan rinnastettavaa ovat nappikuulokkeeni, joita on nykyään neljät. Valkoiset kuulokkeet ovat molemmat tulleet puhelimieni mukana ja niistä yhdet riittäisivät, mutta näiden kohdalla olen säilyttänyt molemmat hajoamisen pelossa. Alarivin kuparin väriset kuulokkeet ovat ainoat, joissa on perintenen kuulokeliitäntä, joten ne on kannattanut säästää. Hankin vähän aikaa sitten Applen AirPodsit, jotka ovat olleet maailman paras keksintö, mutta en uskalla laskea elämääni niiden käytännöllisyydestä huolimatta vain niiden varaan, sillä niistä voi joskus loppua akku silloin, kun sen ei toivoisi loppuvan.

Muistin näitä kuulokkeita katsoessa myös, että minulla on konttorilla yhdet isommat kuulokkeet, joissa on melunvaimennustoiminto. Ne eivät ole kätevät tai kompaktit, mutta silti hyvät, joten minun täytyy miettiä, mitä niille teen.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Blogikuvien vuoksi minulla on myös tähän pakettiin mahtuva kameranjalka sekä kuvista pois jäänyt ringlight ja kuvausvalot, jotka ovat todella käteviä kuvia ottaessa, mutta jotka omistan ihan vain blogin vuoksi. (Kesällä niille ei ole ollut käyttöä enkä laiskuuttani jaksanut raahata niitä tähän kuvaan.)

Niiden lisäksi minulla on muutamia värillisiä kartonkeja, joita käytän usein blogikuvien kuvausalustana.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

En ollut varma, laskisinko tämän valaistun meikkipeilin kosmetiikkaan vai muihin tavaroihin, mutta koska en ole aikeissa luopua siitä, otin sen mukaan näihin kuviin. Olen kehunut tätä superkätevää sometuspeiliä jo tässä aiemmassa postauksessani.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Hankin tämän diffuuserin aloitettuani luonnonkosmetiikan tuotekehittämisen opinnot alkaessani tehdä tuttavuutta eteeristen öljyjen kanssa. Kompakti diffuuseri on ollut kätevä ja käytän sitä harva se päivä eteeristen öljyjen kanssa, joten tämä Clas Ohlsonilta hankittu edullisen difuuseri on ollut loistava ostos. (Diffuuseriin kuuluu johto, mutta en jaksanut irroittaa sitä postausta varten.)

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Syksyn myötä alan selvitellä, ovatko nämä joogamatto ja jumppakuminauha fantasiaminälle kuuluvia tavaroita. Mielessäni nimittäin ainakin olen se tyyppi, joka voisi kotona harrastaa joogaa tai jotain muuta liikuntaa, jossa joogamatosta voisi olla hyötyä. Olen saanut sen mieheltäni synttärilahjaksi reilut neljä vuotta sitten hänen ostettua itselleenkin joogamaton sekä meille yhteisen joogakurssin, jonka kävimme. Sen jälkeen meillä on joogattu yhdessä varsin vähän, mutta ehkä rauhoittuvan elämän myötä alamme joogata yhdessä. Toistaiseksi hän on ollut meistä ainoa, joka joogaa.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Kaukonäköni on huonontunut viime vuosina, joten sain talvella silmälasit. Käytän niitä todella, todella harvoin, mutta  ehkä alan vielä joskus käyttää niitä enemmän ja teen jopa blogiinkin aiheesta jotain juttua. Niihin liittyen minulla on puhdistusliinoja ja sitten vielä ihan tavalliset Guccin aurinkolasit, jollaiset koko tiimi voitti vanhalla työpaikallani eräästä myyntikilpailusta.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Minulta löytyi ennen valtava määrä rihkamakoruja, mutta viime vuosina olen käyttänyt niitä yhtä vähemmän ja vähemmän. Nykyään kaikki koruni mahtuvat hyvin tämän pieneen rasiaan. Kelloja on edelleen kolme, mikä on vähän turhan paljon ja pärjäisin vähemmällä määrällä korviksiakin, mutta tällä hetkellä tämä kokoelma on ihan hyvä.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Minulla on tällä hetkellä yhdet nahkahansikkaat ja kolme huivia, joista löytyy jokaiseen sääolosuhteeseen sopiva vaihtoehto, joten toistaiseksi kaikkien kolmen huivin omistaminen on tuntunut hyvältä.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Minulla on sekä omatoimisen vähentämisen että kenkien hajoamisen vuoksi enää kahdet kengät. Vielä vähän aikaa sitten minulla oli myös balleriinat, jotka ostin keväällä Soulista erittäin halvalla tarvitessani hajonneiden kenkien tilalle uudet kengät. Niillä saattoi tallata muutamia satoja kilometrejä, mutta ahkeran käytön jälkeen niiden pohjat alkoivat irrota ja ne olivat muutenkin niin lyttyyn kävellyt, että luovuin niistä.

Lisäksi laitoin kiertoon Thaimaasta parilla eurolla ostetut varvassandaalit, joilla ei voinut kävellä kovin pitkiä matkoja ilman, että ne alkoivat hiertää. Talvikenkäni hajosivat jo viime talvena, joten uusien talvikenkien hankinta tulee olemaan varmasti välttämätöntä, kun talvi lähestyy.

En ole asettanut itselleni mitään tiettyä määrää, kuinka paljon kenkiä voin omistaa, vaan päätin, että ostan uudet kengät, jos minusta tuntuu, että tarvitsen sellaiset johonkin tarkoitukseen.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Tällä hetkellä minulla on reilut 20 vaatekappaletta, joiden lisäksi minulla on muutamat rintsikat, kymmenisen paria sukkia ja alusvaatteita kahden viikon tarpeisiin. Oikean yläkulman muovisessa pussissa on bikinit, jotka olen vähentänyt yksiin tajuttuani, etten liiemmin vietä niissä aikaa. Tämän kuvan kasoissa ei ole ihan jokaista vaatettani, sillä muutama (noin viisi) oli pesussa kuvaa ottaessa.

Käytän paljon mekkoja, joten minulla on usein jalassa sukkahousut, joita minulla on yhä edelleen liikaa, mutta joiden luotan luonnollisesti vähenevän hajoilemisen myötä. Olin saanut sukkahousut kuitenkin niin hyvin järjesteltyä laatikkoon, että en yksinkertaisesti jaksanut raahata niitä näihin kuviin. Edelleen hieman liian suuri sukkahousukokoelmani vie kuitenkin noin saman verran tilaa kuin kuvan vasemmassa yläreunassa oleva, muita alusvaatteita täynnä oleva pussini.

Esittelin vähän aikaa sitten vaatekokoelmani, joka on kutistunut tuon postauksen tekemisen jälkeen kuitenkin hieman.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Käsilaukkuja minulla on edelleen hieman liikaa, mutta pidän niistä kaikista. Yritän myydä yhtä pois, mutta näiden kanssa koen silti edelleen hyviä fiiliksiä ja käytän niitä ahkerasti, joten varsinaista tarvetta hankkiutua niistä eroon ei ole ollut.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Olen muuttanut digimuotoon lähes kaikki paperini ja tässä ohuessa paperimapissa ovat kaikki loput paperini. Lähinnä sen välistä löytyy koulu- ja työtodistuksia, joiden alkuperäiskappaleita joku mahdollisesti voi vielä joskus haluta nähdä, joten olen säilyttänyt ne.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Minulla on lisäksi tietysti passi, ruotsalaiset henkkarit, parit kanta-asiakaskortit, kansainvälinen rokotuskortti sekä läjä erilaisia maksukortteja ja muutaman maan matkakortteja.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Nämä kaksi eivät ole sellaisia juttuja, joita olisin säästämällä säästänyt, vaan lähinnä vain viimeiset paperimuodossa olevat juttuni, jotka haluan lukea ennen niistä luopumista. Kävin keväällä asuntosijoittamisen kurssin, johon vasemmanpuoleinen nivaska liittyy ja oikeanpuoleinen kirja puolestaan on jumittanut minulla varmasti kymmenisen vuotta odottaen, että saan sen luettua. Aiemmin se on jostain syystä vain ärsyttänyt minua suuresti, mutta nyt kun aloin opiskella luonnonkosmetiikan tuotekehittämistä ja faktat ovat paremmin hallussa olen utelias lukemaan kirjan kunnolla ennen siitä luopumista. Tämä kirja liittyy siis vahvasti sekä kosmetiikkaan että opintoihini ja sen olisi toki voinut jättää tästä postauksesta kokonaan pois, mutta tulipahan nyt sekin mukaan.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Näiden kahden oppikirjan kanssa en ole varma, kuuluvatko ne minulle vai fantasiaminälle. Kuvittelen toistaiseksi, että voisin haluta jatkaa korean kielen opintojani näiden kirjojen kanssa nyt, kun päivätyön loppuessa elämääni vapautuu uutta aikaa, mutta nähtäväksi jää, tapahtuuko opiskelu näiden kirjojen vai muiden materiaalien avulla. Toistaiseksi olen kuitenkin säästänyt nämä kirjat.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Yksi juttu, josta en ole ollut valmis luopumaan on lapsuuteni lempparinalle eli Nallukka. Nallukan näkeminen tuo aina hyvän fiiliksen ja Nallukka asuukin vaatehuoneen hyllyllä, josta se sattuu silmiini aina pukeutuessa ja uuteen päivään valmistautuessa.

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Muotoiltu Nurse Jamie -tyynyni on ollut minulla käytössä reilut pari vuotta enkä vain voi olla ilman sitä. Minulle on aivan sama, kuinka paljon se vie tilaa ja kuinka epäkäytännöllistä sitä tulee olemaan kantaa mukana ympäri maailmaa, mutta siitä en luovu.

Hankin tyynyn alunperin siksi, että se on muotoiltu ehkäisemään vatsallaan tai kyljellään nukkuessa tapahtuvaa naaman ryttääntymistä ja sitä kautta ryppyjen muodostumista. Siinä hommassa se onkin loistava, mutta minulle sen suurin etu on ehdottomasti se, kuinka täydellisesti se tukee niskaani. Aina jos joudun nukkumaan pari yötä ilman sitä menee niskani totaalisen jumiin ja migreenit, joihin minulla on taipumusta saapuvat riesakseni, joten otan sen matkoillekin aina mukaani.

Lue myös: Tämä tyyny ehkäisee ryppyjä

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Minulta löytyy lisäksi tietysti myös vähän aikaa sitten esittelemäni hamam-pyyhe, joka on sekä kompakti että monikäyttöinen. Hamam-pyyhkeestä voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani. 

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Lisäksi minulla on uudehko 30 litran reppu, jonka hankin Aasiaan lähtöä varten ja joka pääsee muutaman viikon kuluttua tositoimiin, kun pakkaan siihen kuukauden Pariisin reissuni tavarat.

Olin tähän loppuun sanomassa, että mitään muita henkilökohtaisia tavaroita minulle ei (kauneudenhoitoon ja opintoihini liittyvien tavaroiden lisäksi) tule mieleen, että meiltä mistään löytyisi, mutta sitten tajusin, että olin unohtanut kuvata postaukseen takkini.

Takkivalikoimani ei ole mikään esimerkillisen minimalistinen, vaan ihan tavallisen ihmisen takkikokoelma. Jos nyt kokoaisin sen uusiksi, hankkisin monikäyttöisempiä takkeja, mutta tällä hetkellä jokainen takkini on ahkerassa käytössä eri vuodenaikoina ja erilaisissa tilanteissa, joten en ole vielä hankkiutunut mistään eroon.

Minulta löytyy siis yksi vuosia vanha jakkutakki, kevyt tuulitakkimainen takki, ohuempi ja paksumpi trenssi, viileiden ilmojen takki (joka näkee varmaan pian viimeisen talvensa) sekä yksi todella lämmin pitkä untuvatakki. Lisäksi minulla on Uniqlon kompakti, pieneen pussiin mahtuva untuvatakki, joka on kätevä erityisesti reissatessa ja syksyllä sekä kevättalvella, kun aamut ovat viileitä, mutta päivällä on lämmintä.

(Minulla on lisäksi pari kuvista pois jäänyttä esinettä myynnissä ja jos ne eivät mene kaupaksi, lahjoitan ne pois, joten jätin ne nyt jo laskujen ulkopuolelle.)

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Tältä henkilökohtaisten tavaroideni määrä siis tällä hetkellä näyttää – plus ne parikymmentä mainitsemaani kuvista puuttunutta tavaraa ja pussillinen sukkiksia. Muistin siis melko hyvin ottaa kaiken kuviin, mutta ehkä voin vielä syksymmällä tehdä uuden, päivitetyn postauksen, jossa on sitten ihan joka ikinen tavara.

Nämä kaikki tavarat yhdessä nähdessäni minusta alkoi kuitenkin ensimmäistä kertaa kunnolla tuntua, että tämä projekti todellakin on edennyt – varsinkin kun sain lähes kaikki vaatteet jo mahtumaan reppuun ja muut johtojen ja kameran kaltaiset kamat yhteen toilettilaukkuun.

Näiden muiden tavaroiden kanssa tarve on siis enää lähinnä pienellä hienosäädölle. Voin hyväksyä, ettei ihan jokainen tavarani tule maailmalle lähtiessä mahtumaan mukaan reppuuni ja tulenkin jättämään varastoomme kymmenisen tavaraa kuten meikkipeilin, todistukset, kameran jalan, nallen, diffuuserin ja joogamaton (jos sen vielä silloin omistan) sekä kuvista puuttuneet kuvausvalot.

Huvittavinta on toki tietää, että minulla on edelleen jopa enemmän kosmetiikkaa kuin koko muuta henkilökohtaista omaisuutta. Toisaalta se naurattaa, mutta toisaalta kyllä jopa vähän hirvittää. Olen antanut kosmetiikkaa pois paljon ja myynytkin pois jotain turhia hankintojani, mutta sitä on silti vielä reilusti. Sen kanssa minimointi tulee varsinkin näin loppusuoralla olemaan hieman hidasta, sillä minulla on vielä paljon tuotteita, jotka haluan itse käyttää tai joita haluan kokeilla, jotta voin tuottaa niistä blogiin sisältöä. Voikin siis olla, että kosmetiikkakokoelma kokee sen viimeisen ison vähennyksen vasta sitten juuri ennen Aasiaan lähtöä pakon edessä…

Minimalismi kaikki tavarani Ostolakossa Virve Fredman

Onko teillä jotain sellaisia tavaroita, joita haluaisitte vähentää, mutta joiden vähentäminen on silti tuntunut vaikealta?

 

13 kommenttia artikkeliin ”Kaikki henkilökohtaiset tavarani (paitsi kosmetiikka)”

 1. Facebook mainosti mulle eilen postausta, jonka aiheena oli ”Sivustouudistus voi romuttaa hakukonenäkyvyytesi”. Nauroin, että nyt on tullut vissiin seurattua sua ihan liikaa – itsehän en oo mitään ton tapastakaan googlannut! 😀

  Vastaa
 2. Olen jo pitkään lueskellut blogiasi, mutta yleensä olen liian laiska kommentoimaan. Minua kiinnostaa kaikki minimalismiin liittyvä ja löysinkin aikoinaan blogisi sitä kautta. Vaikka tavaramäärä ei olekaan mikään kilpailu, niin täytyy sanoa että ihailen hurjasti sinun ja kumppanisi tekemää työtä. Meillä on aloitettu keväällä samanlainen ”projekti”, mutta ollaan vielä ihan alkutaipaleella teihin verrattuna. Olen saanut täältä tosi paljon hyviä vinkkejä ja ajateltavaa ja sitä kautta tuloksiakin alkaa hiljalleen syntyä. Ja ennen kaikkea ajatusmaailma kuluttamista kohtaan alkaa muuttua. Meillä on myös haaveena muuttaa tulevaisuudessa ulkomaille ja se antaa mukavasti pontta jatkaa tavara-savottaa kun tietää ettei tätä maallista omaisuutta voi mukana raahata. Kiitos siis ihanasta ja inspiroivasta blogista ja minä yritän kunnostautua kommentoimaan jatkossa hieman ahkerammin. 🙂

  Vastaa
  • Ihana kuulla, että blogista on ollut apua! Minulle itselleni ne kaikkein hyödyllisimmät, muilta lähtöisin olleet vinkit ovat olleet juuri niitä, jotka ovat auttaneet muuttamaan omaa ajatustapaa tavaroiden suhteen. Ennen tavaroiden vähentäminen oli vaikeaa, sillä halusin silti uusia tavaroita, mutta nyt kun se haluaminen on ajatustapojen muutosten kautta saatu kuriin, on tavaroiden vähentäminenkin paljon helpompaa. 🙂

   Tsemppiä omaan projektiin, johon tuo varmasti motivaatiota juuri joku tuollainen suunnitelma, minkä vuoksi hommaa tekee. 🙂

   Vastaa
 3. Kirjojen vähentäminen on ihan tuskaa. Mulla on hyllyissä ja laatikoissa 303 kirjaa (juu, laskin ne äsken ihan tätä kommenttia varten =D) ja samaan aikaan pähkäilen ja tuskailen kun on ihan turhiakin kirjoja mutta kun en muka pysty luopumaankaan. Ja jotkut perusromaanit nyt olisi vielä suht helppo ehkä luovuttaa pois mutta ammattikirjallisuutta olen ostanut ihan vailla järjen hiventäkään. Ja suomalaisista ammattikirjoista myös aina uusimman painoksen, ikään kuin en vanhalla selviäisi. Nyt siis joistakin on jopa kolme versiota. Varmaan 200 kirjaa on ihan lukemattakin ja sitten saatan joitakin lukea neljättä kertaa. Ei mitään järkeä sanon minä. Mutku ne on niin ihania!! =D

  Vastaa
  • Itselläni oli vähän sama ongelma aikoinaan ammattikirjallisuuden kanssa, eli olin ostanut hulluna kosmetiikkaan liittyvää kirjallisuutta, mutta tosiasiassa en sitten edes lukenut niitä liiemmin. Päädyin viemään kaikki (englanninkieliset) kirjat konttorillemme, jolloin niistä on hyötyä muillekin eivätkä vain pölyty hyllyssäni. 🙂

   Vastaa
 4. Voi, onhan niitä tavaroita, joita haluaisi vähentää, mutta joiden kohdalla sitten miettii, että kun ovat kuitenkin hyväkuntoisia ja periaatteessa voisivat tulla käyttöön joskus… Hankalaa on 😀

  Sinä olet kyllä hyvin onnistunut vähentämään tavaraa! Tuli mieleeni tänä syksyisenä päivänä, että miten pärjäät ilman sateenvarjoa ja päähinettä – tai kalenteria ja muistiinpanovälineitä? Oma kompastuskiveni tavaranvähentämisessä on varmaankin juuri paperitarvikkeet: omistan paljon muun muassa vihkoja, muistikirjoja ja kyniä. Niitä olen vähentänytkin, mutta silti niitä vaan riittää 😀

  Vastaa
  • Teen muistiinpanot kännykään/iPadiin/koneelle (elävät symbioosissa ja pääsen muistiinpanoihin joka laitteelta käsiksi) ja toki meillä on yhteisiä kyniä muutama, jos tarvitsee joskus jonkun käytetyn kirjekuoren tai paperin kääntöpuolelle jotain tuhertaa.

   Meillä on yksi (miehen) sateenvarjo, mutta omani hajosi muistaakseni jo viime syksynä ja hyvin olen pärjännyt miehen varjoa välillä lainaillen. Hattu minulla on tainnut viimeksi olla teininä, joten sitä en ole osannut kaivata. Ehkä Aasiaan lähtiessä sitten pitää hankkia joku aurinkosuojaksi. 🙂

   Vastaa
 5. No nyt kun kommentit lukee postauksen alaosassa, pyytäisin että niiden lukumäärä olisi myös ylhäällä kuten ennen… 😀 tulee aina välillä kurkattua, onko tullut lisää kommentteja, jos on hyvä keskustelu käynnissä tms.

  Vastaa

Jätä kommentti