Albanian Durrës kolmella tavalla: rantaa, kaupunkia ja luontoa

Olemme nyt viettäneet puolisoni kanssa kaksi kuukautta Albanian Durrësissa, joka on parinsadantuhannen asukkaan suosittu rantakaupunki noin 30 kilometrin päässä Albanian pääkaupungista Tiranasta.

Durrës on Albanian toiseksi suurin kaupunki, mutta selvästi Tiranaa rauhallisempi.

Durrësissa ei ole varsinaisia ostoskeskuksia (paitsi yksi muutaman kaupan keskus) ja itse kaupunkikin on loppujen lopuksi melko kompakti.

Lue myös: Talvipako Albanian Durrësiin

Durres Albania kokemuksia

Durrësin pääkatu on hieno ja moderni katu, jonka on laatoitettuja teitä reunustavat palmut ja kauniit rakennukset.

Siellä täällä nousee jatkuvasti myös uusia ja moderneja taloja.

Samaan aikaan Durrës on myös täynnä vanhoja ja rapistuneita, jopa täysin raunioituneita rakennuksia.

Kokonaisuutena Durrës on varsin mielenkiintoinen, sillä kaupunki on mahdollista kokea useammalla tavalla.

Kokosin tähän postaukseen kolme erilaista miljöötä, joissa Durrësista voi nauttia eri tavoilla.

Jos suunnittelet matkaa Durrësiin, voi tästä postauksesta olla apua kun päätät, missä päin kaupunkia haluat majoittua.

Postauksen lopussa on vielä kartta, johon olen merkinnyt eri alueet.

Lue myös: Paras reppu: Osprey Farpoint 40

Durres Albania kokemuksia

Kaupunkielämää Durrësin keskustassa

Durrësin melko kompaktista keskustasta löytyy runsaasti kahviloita, ravintoloita ja pieniä liiketiloja.

Mikään varsinainen shoppailupaikka Durrës ei mielestäni ole, eli jos haluaa lähteä shoppailukierrokselle, kannattaa sille lähteä 30 kilometrin päähän Tiranaan.

Durrësin pääkatu ja sen ympäristö on hienoksi laitettua aluetta, jonka tyylikkäästi laatoitettuja katuja reunustavat palmupuut ja kauniit rakennukset.

Jos katsetta kuitenkin nostaa hieman ylemmäs tai lähtee kävelemään keskustan ulkopuolelle, näkee helposti ränsistyneempää ja vähemmän fiiniä Albaniaa.

Keskellä kaupunkia kohoaa kuitenkin edelleen myös antiikin aikaisia raunioita ja esimerkiksi Durrësin vanha amfiteatteri on yksi kaupungin päänähtävyyksiä.

Lue myös: Asunnon vuokraaminen Torreviejasta – miten ja mihin hintaan?

Durres Albania kokemuksia

Uusia ja moderneja taloja rakennetaan kaupunkiin jatkuvasti ja monet hyvätuloisemmat Albanialaiset sekä ulkomaalaiset ostavat loma-asuntoja Durrësista, joka on suosittu kaupunki kesäaikaan meren läheisyyden vuoksi.

Koen itse, ettei Durrësin kaupungissa välttämättä tapahdu kauheasti (varsinkaan näin talviaikaan), mutta jos itseään osaa viihdyttää, on kaupunki todella mukava paikka viettää aikaa.

Olemme itse tykänneet päivittäin kävellä ympäri kaupunkia ja varsinkin sen reunoilla olevien asuinalueiden tutkiminen on mukavaa.

Kaupungin keskusta on siistiä aluetta, vaikka albanialaisilla näyttääkin olevan vielä aavistuksen huoleton suhtautuminen roskien laittamisesta roskakoreihin.

Yleisesti katukuva on kuitenkin siisti ja varsinkin aurinkoisina päivinä kadulla kävellessä voisi kuvitella olevansa missä tahansa eteläeurooppalaisessa kaupungissa.

Kaupungilla kävellessä on suorastaan halpaa istua alas kahville (lattekahvi 0,85 euroa), syödä lounas ulkona ravintolassa (pizza 3,50 euroa), napata kojusta välipalaksi albanialainen byrek (0,35 euroa) ja herkutella suussa sulavalla jäätelöllä (0,50 euroa).

Jos ei ole rannalla löhöävää tyyppiä, voi kaupungin keskusta olla paras paikka majoittua, sillä siitä pääsee helposti joka suuntaan ja ympärillä on kaikenlaista.

Mielestäni kaupungin keskusta on myös paras paikka majoittua silloin, kun Durrësiin lähtee kesäsesongin ulkopuolella, sillä näin talvella monet paikat keskustan ulkopuolella ovat kiinni.

Lue myös: Tämän vuoksi matkustan – 2 tärkeintä syytäni

Durres Albania kokemuksia

Suosituimpia alueita Durrësissa on keskustan pääbulevardin ohella Vollga, joka on Durrësin keskuskadun päästä alkava rantakatu.

Tällä rantakadulla näkee ihmisiä kävelyllä, lapsia leikkimässä puistossa, perheitä viettämässä yhteistä aikaa ravintoloissa istuen sekä instrumenteillaan ihmisiä viihdyttäviä katusoittajia, kaikenlaista myyviä kaupustelijoita ja muotokuvia maalaavia taiteilijoita.

Laatoitetulta rantakadulta löytyy penkkejä ja muita paikkoja, joille on mahdollista istahtaa fiilistelemään rantakadun tunnelmaa sekä katselemaan ihmisiä ja upeana sähkyvää merta.

Jos etsii Durrësin yöelämää, löytyy Vollgan alueelta W The Club, joka on Durrësin kenties suosituin yökerho.

Vollgan alue päättyy keskustan puolella Durrësin sataman alueeseen ja pohjoispuolella katuun, jolla on isoja ravintoloita ja viihdekeskuksia, mutta joka myös vie kauniille kukkuloille (joista kerron alempana lisää).

Ensimmäinen asuntomme Durrësissa sijaitsi juurikin siinä, mihin Vollgan alue pohjoisessa päättyy ja se oli meille loistava sijainti, sillä saimme päivittäin kävellä rantabulevardilla ja ihailla ikkunoistamme merta.

Lue myös: Kotona maailmalla

Durres Albania kokemuksia

Rantaelämää eteläisen Durrësin rivieralla

Vaikka Durrësin varsinainen kaupunki on mukava (joskin nopeasti nähty) paikka, on Durrës kuitenkin erityisen tunnettu upeista hiekkarannoistaan.

Durrësin kaupunkin eteläpuolelle sijoittuu kilometritolkulla rantaviivaa, joka on kesäaikaan aurinkoa palvovien turistien paratiisi.

Jos Durrësin iskee Googlen kuvahakuun, lävähtää silmien eteen Durrësin riviera, jonka aurinkotuoleilla ja päivänvarjoilla täytetyt hiekkarannat voisivat olla mistä tahansa rantalomakohteesta.

Tällä alueella onkin runsaasti hotelleja ja ihmiset tulevat niihin viettämään rentoa rantaelämää.

Alue on suosittu lomakohde niin sisämaan albanialaisille kuin esimerkiksi Italiasta, Kreikasta, Kosovosta ja Serbiasta tuleville turisteille.

Viime vuosina alueen suosio on lisääntynyt myös pohjoismaalaisten turistien keskuudessa.

Tämä on se osa Durrësia, jonka suosio tulee lähivuosina ehdottomasti kasvamaan, kun turistit etsivät uusia ja edullisia vaihtoehtoja rantalomalle.

Jos haluaa nimenomaan tulla viikoksi tai pariksi ihan vain rentoutumaan ja löhöämään rannalla, kannattaa majoitus valita tältä alueelta.

Tällä alueella voi päivisin maata rannalla, käydä vilvoittelemassa meressä ja välillä piipahtaa jossakin alueen lukuisista kahviloista tai ravintoloista.

Tällä alueella kahviloiden ja ravintoloiden hinnat ovat hieman kalliimmat, mutta suomalaisille lomailijoille silti yhä edulliset.

Jos margarita-pizzan saa keskustasta 2,60-3,00 eurolla, maksaa se täällä noin 3,90 euroa.

Latte-kahvi irtoaa keskustassa kalliimmista kahviloista noin 1,10 eurolla, täällä taas noin 1,40 eurolla.

Olemme itse käyneet tällä alueella usein kävelemässä ja näin talviaikaan 2023 alueen rantakatua ja rantoja on laitettu kovaa tahtia uusiksi, joten jatkuvasti kasvavaan ja kehittyvään alueeseen todellakin näytetään satsaavan.

Lue myös: Tällainen on Madeiran kosmetiikkatarjonta

Durres Albania kokemuksia

Tälle alueelle on melko lyhyt matka kävellä keskustasta (parisen kilometriä), mutta vilkkaasti liikennöidyn päätien reuna ei ole välttämättä mukavin paikka kävellä.

Vaikka Durrës sijaitsee merenrannalla, on Durrësin kaupungin keskellä on satama-alue, josta menee laivoja lahden toiselle puolelle Italiaan.

Tämä arviolta parisen kilometriä pitkä satama-alue ei kuitenkaan ole kovin esteettinen ja katkaisee Durrësin rantakadulla kävelyn.

Jos siis haluaa tehdä pitkän kävelyn nimenomaan rannan vierellä, kannattaa lähteä kaupungista etelään kohti hiekkarantoja.

Tännepäin kävellessä kävelyä voi jatkaa kilometritolkulla ja tämä suora onkin kuulemma Albanian pisin ranta!

(Tämän alueen ja Durrësin keskustan väliä liikennöi kuulemma myös bussi, jolla matka taittuu parissa minuutissa, mutta Durrësin bussiliikenne ei ole kovin hyvin organisoitua, joten minulla ei valitettavasti ole tästä aiheesta lisätietoja.)

Lue myös: Albanian hintataso – näin paljon 10 viikkoa Albaniassa maksoi

Durres Albania kokemuksia

Kallioita ja kukkuloita pohjoisessa Durrësissa

Kolmas tapa nauttia Durrësista on nousta sen reunalla oleville vuorille.

Jos Durrësin meren edustalla kulkevaa tietä jatkaa Vollgan alueen jälkeen kohti pohjoista, päätyy upeille kukkuloille, joilta voi ihailla niin merta, kaupunkia, vihreää luontoa kuin pientä järveäkin.

Tämä alue on on mukavaa ympäristöä niille, jotka haluavat kokea vehreää luontoa ja myönnän, että varsinkin aurinkoisena päivänä on upeaa nähdä vihreät kukkulat, Durrësin takana kohoavat vuoret sekä turkoosi meri kaikki yhtäaikaa.

Tälle alueelle on helppoa löytää, eli sen kuin vain jatkaa kävelyään aluksi isomman autotien reunalla kulkevalla jalkakäytävällä ja sitten vain jatkaa meren vierustalla, kun tie muuttuu hiekkatieksi.

Hiekkatie lähtee pikkuhiljaa kiemurrellen nousemaan ylemmäs kohti kukkuloita ja reittivaihtoehtoja on valittavana parikin, mutta loppujen lopuksi luontopoluille ei tule matkaa hirveän montaa kilometriä.

Lue myös: Santiago de Compostelan reitti – mistä tietää minne mennä ja missä yöpyä?

Durres Albania kokemuksia

Tälle luontokävelylle voi siis lähteä melko nuortenkin kävelijöiden kanssa.

Kukkuloiden välissä kiemurteleva tie laskeutuu kauniiseen laaksoon, jossa on tekojärvi.

Itseasiassa Google Maps ei edes näyttänyt tätä tekojärveä, joten yllätyimme, kun näimme sen yhtäkkiä edessämme.

Durrësin ympäristössä on myös monia muita, paljon isompia ja kauniimpiakin luontoreittejä, jotka ovat suosittuja vaelluskohteita.

Käsittääkseni niille pääsee parhaiten, jos vuokraa itselleen auton (minkä vuokraaminen ei ole Albaniassa kallista).

Lue myös: Bussi Durrësista Tiranaan

Durres Albania paras alue

Millaisessa ympäristössä te lomailette mieluiten?

2 kommenttia artikkeliin ”Albanian Durrës kolmella tavalla: rantaa, kaupunkia ja luontoa”

  1. Nykyisin käyn jopa mieluiten luontokohteissa, ulkomailla polkuja voisi koluta vaikka kuinka, ja ulkomailla luonto voi olla niin erilaista. Sekä myös rannoilla kävely ehdottomasti, ja mikäs kaupungillakin maisemia katsellessa.

Kommentointi on suljettu.