Miksi ihoa kannattaa hoitaa lentokoneessa?

Ostolakossa ihonhoito lentokoneessa

Lennot Aasiaan ovat minun paheeni. Tiedän, että pitkät lentomatkat eivät todellakaan tee ympäristölle hyvää ja yritän parhaani mukaan kompensoida niitä edes vähän autottomalla elämällä, mutta haluan silti edes kerran tai mielellään kaksi vuodessa lentää kauas Aasiaan ja nauttia täysin erilaisesta kulttuurista.

Paitsi että pitkät lentomatkat eivät tee hyvää ympäristölle, eivät ne myöskään tee hyvää iholle. Olen maininnut muutamaan otteeseen tuotteista, joita käytän ihoni apuna pitkillä lennoilla ja saanut joskus hieman naureskeluakin sen vuoksi. Eikö nyt muka voi edes pientä hetkeä pärjätä ilman ihonhoitoa ja johan sitä vieruspenkilläkin oleva kummeksuu! 

Ostolakossa ihonhoito lentokoneessa

Jos kertoisin, että ihoni on aivan uskomattoman kuiva, kiristelevä ja hilseilevä, sillä vietin koko päivän Saharassa aavikkosafarilla, ymmärtäisi moni varmasti asian. Aavikolla on paahteisen kuumaa ja kuivaa, joten siellä iho voi todellakin kuivua.

Tosiasiassa lentokoneen ilma on vielä Saharaakin kuivempaa. Iholla on mukavaa olla noin 40%-70% ilmankosteudessa ja optimaalinen ilmankosteus sisätiloissa on noin 45%, mutta se voi vaihdella n. 35%-50% välillä. Lentokoneessa ilmankosteus on tavallisesti alle 20% ja se voi olla jopa alle 10%, mikä tarkoittaa, ettei iholla todellakaan ole siellä mukavat oltavat. (Myös Saharan ilmankosteus vaihtelee, mutta Google kertoi sen olevan noin 25% paikkeilla.)

Oma ihoni kestää noin kuivaa sisäilmaa lyhyiden lentojen ajan, mutta pitkillä lennoilla iho kyllä osoittaa mieltään, jos sitä ei hoida millään tavalla. Lentokoneen vessan peilistä katsookin kesken lennon pahimmillaan hilseilevän kuiva ja punoittava naama, jonka pintaa tuntuu suorastaan kiristelevän ja jonka rauhoitteluun sekä hilseilyn kuriin saamiseen voi mennä useampikin päivä. Minulle ei siis ole vaihtoehto, että voisin jättää ihoni hoitamatta lennolla.

Menen aina pidemmille lennoille ilman meikkipohjaa ja pakkaan käsimatkatavaroihini helpotusta tuovia tuotteita. Kosteuttava kasvosuihke on välttämättömyys, sillä sen avulla iholle voi suihkia lisää kosteutta koska tahansa eikä kukaan katso kummeksuen. Myös hyvä ja ravitseva huulirasva on minulle tärkeä tuote lennolla, sillä ilman sitä huulistani tulee rutikuivat ja rohtuneet.

Kangasnaamioiden käytöstä lennoilla on tullut erityisesti Aasian suunnalla yhä yleisempää, mutta en itse koe, että kehtaisin käyttää niitä kovin julkisesti. Moni kangasnaamion kasvoilleen asettava vetää kuitenkin hupun syvälle päähänsä ja naamioi sen suojissa rauhassa.

Itse rakastan käyttää lennolla nopeavaikutteisia naamioita kuten esimerkiksi KOSE Clear Turn Princess Veil Morning Skincare Mask -kangasnaamioita, joiden tarvitsee vaikuttaa kasvoilla vain minuutti. Pitkillä lennoilla koneen valaistus on himmennetty usein jopa tunneiksi ja kun vieruskaverit nukkuvat tai ovat vessassa, voi pikanaamiolla tehostaa kasvojenhoitoa ilman, että kukaan huomaa. Kun naamiota vielä sen vaikutusajan jälkeen taittelee hieman, voi sitä melko huomaamattomasti painella tehokosteutusta kaipaaville ihoalueille ilman, että kukaan kiinnittää asiaan erityisesti huomiota.

Kosteuttavat silmänympärysnaamiot ovat nekin melko huomaamaton juttu pitkillä lennoilla – varsinkin jos lentää ikkunapaikalla istuen. Myös ne ovat nykyään omia luottotuotteitani pitkillä lennoilla.

Pidän itse käsilaukussa myös matkakokoista kasvoseerumia ja kosteusvoidetta, joita voin lisäillä iholle lennon aikana. Ihoni imee molempia koneessa kovalla tahdilla, joten niitä saa olla useaan otteeseen lisäämässä kasvoille lennon aikana. Hyaluronihappo on suoranainen taika-aine, jota käytetään monissa kosteuttavissa ihonhoitotuotteissa ja jota sisältäviä seerumeja itse rakastan, sillä hyaluronihappo sitoo itseensä jopa 1000 kertaa painonsa verran kosteutta. Lennolla hyaluronihappoa sisältävän seerumin päälle kannattaa kuitenkin aina suihkuttaa kasvosuihketta, sillä ilman sitä hyaluronihapolla ei ole kuivassa lentokoneen ilmassa kosteutta, jota se voisi iholle sitoa ja se saattaa jopa pahimmillaan imeä sitä itseensä iholta ja tehdä ihosta entistäkin kuivemman.

Lennolla on myös erityisen tärkeää, että kasvoilla käytettävä suihke on nimenomaan kosteuttava kasvovesisuihke eikä lähdevesisuihke. Puhtaat lähdevesisuihkeet voivat rauhoittaa ärtyvää ihoa, mutta ne eivät sisällä mitään, mikä kiinnittäisi niiden antaman kosteuden iholle. Lennolla ne ovat siis ihan yhtä tyhjän kanssa, kun kosteus muutenkin haihtuu iholta helposti. Tämän lisäksi niissä on iholle liian emäksinen pH ja niiden jatkuva suihkiminen kasvoille voi siksi saada ihon entistä pahempaan epätasapainoon.

Runsaasti lentävien suosikkituotteeksi on usein nimetty kulttiklassikko Elizabeth Ardenin Eight Hour Cream, joka on omiaan nimenomaan varmistamassa, ettei kosteus haihdu iholta lentomatkan aikana. Kaikki tuotetta käyttäneet tietävät, että se on paksua ja tuhtia jankkia, joka ilman muuta auttaa ehkäisemään kosteuden haihtumista iholta, mutta jättää kasvot verran rasvaisiksi ja klähmäisiksi, ettei olo varmastikaan tunnu lentomatkan jälkeen kovin freshiltä. Itse siis käyttäisin sitä lähinnä huulilla ja esimerkiksi nenänpielissä, mutta muuten kerrostaisin kasvoille lennon aikana kasvosuihketta, seerumia ja ohuempaa voidetta. Omia suosikkituotteitani ovat korealaiset kosteuspuikot, joilla ihoa on erityisen kätevää kosteuttaa lennolla.

Läheskään kaikki eivät siis suinkaan hoida ihoaan pitkillä lennoilla ihan vain turhamaisuuttaan ja monille se voi olla suoranainen välttämättömyys jos ei halua, että iho hilseilee kasvoilta irti lennon jälkeen tai pahimmassa tapauksessa jo sen aikana.

Ostolakossa ihonhoito lentokoneessa

Hoidatteko te ihoa lentokoneessa?


Lue myös:

Mitä kosmetiikkaa lennolle saa ottaa?

Nämä kosmetiikkatuotteet otan aina mukaani lennolle

Mitä eroa on kuivalla ja kosteusköyhällä iholla?

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

20 kommenttia artikkeliin ”Miksi ihoa kannattaa hoitaa lentokoneessa?”

 1. Itse vältän naaman koskettelu koneessa bakteerien takia. Ajatus siitä että laittaisin kasvorasvaa vessassa… juu ei.

  • Joo, lentokoneen vessat eivät ole minunkaan suosikkipaikkojani. Käsidesi on must ja mielummin hoidan ihoani omalla paikalla, ettei sen takia tarvitse muiden jonottaa vessan ulkopuolella. 🙂

 2. Tiedän tunteen. Työskentelen lentokoneessa ja kaksi kaukolentoa viikossa ei tee kovin hyvää kuivalle ja atooppiselle iholleni. Pahimmassa tapauksessa talvisin saan rystysiin haavoja jos erehdyn laittamaan käden nyrkkiin

  Töissä minulla ei tietenkään ole mahdollisuutta naamioiden käyttöön, mutta olen ainakin itse todennut, että tällaisella reilu 50 kiloisella naisella 3,5 litraa vettä menee 10tunnin lennolla ihan helposti. Kotipäivinä en huomaa vedenjuonnilla olevan mitään vaikutusta ihooni, mutta koneessa sen kyllä huomaa, jos yrittää pärjätä samalla vesimäärällä mitä kotioloissa.

  • Mielenkiintoista kuulla ajatuksia lentokoneessa ihan työkseen jatkuvasti olevalta! 🙂 Siellä ei tosiaan varmasti voi kauheasti ihoa hoitaa muuten kuin korkeintaan kasvosuihketta välillä suihkimalla. Veden juominen on varmasti hyvin tärkeää! 🙂

 3. Olen todennut, että sinisessä purkissa oleva klassinen Nivea on kaikista paras kosteusblokkari. Suomesta ei juurikaan löydy Nivean minirasioita, mutta ulkomailta bongaan niitä varastoon. Jos ei halua naamaan laittaa, niin toimii yhtä hyvin vaikkapa käsivoiteena ja kaikkialla mistä iho kiristää. Aina muulloin koen perusNivean aivan liian raskaaksi iholleni, mutta lentokoneessa ja vuoristossa se on aivan nappituote. Missään muualla ihoni ei kiristelekään koskaan.

  • Se on kyllä mainio tuossa tehtävässä, käytin joskus laivalla työskennellessäni sitä öisin, kun hytti-ilma oli oikein kuiva. 🙂

 4. Mä joudun töideni vuoksi matkustamaan usein pitkiä matkoja lentokoneessa. Ennen lentoa putsaan kasvot kaksoispuhdistuksella, lisään sen jälkeen kasvoveden ja seerumin jonka jälkeen levitän aika ronskisti arganoöljyä kasvoille. Saa jäädä kiiltäväksikin, eipä siellä lentokentällä kuitenkaan kukaan katsele 😀 Näin oon pystynyt välttämään ihon pahimman kuivumisen. Huulirasva, silmätipat ja käsirasva tietty aina kulkevat mukana.

  • Kuulostaa todella hyvältä kokonaisuudelta. Minäkin olen sillä kannalla, että saa kyllä iho vaikka vähän kiillellä öljyistä ja rasvoista, jos se vaan ehkäisee kuivumisen! 😀

 5. Hei Virve, tämä ei nyt liity tähän postaukseen, mutta huomasinpa että Lumenen puukorkkinen Harmonia-sarja on ihan kuin kopio Caudalien puukorkkisista purnukoista. Olisi hauska jos tekisit postauksen missä vertailet näitä ja ehkä muidenkin keskenään samannäköisten koskmetiikkatuotteiden ulkomuotoa. Minua kiinnostaisi, kumpi oli ensin vai ovatko lähes identtiset purnukat muka sattumaa. Tällaisia postauksiahan on muistaakseni blogissasi ollutkin, mutta itse en ainakaan ikinä kyllästy niihin 😀

  • Meinasin joskus tehdä tuosta postauksen, mutta koska tuotteissa ei sitten ollut mitään muuta samaa kuin melko samalta näyttävät pakkaukset enkä päässyt silloin jäljille pakkausten valmistajasta, ei minulla sitten loppujen lopuksi ollutkaan kauheasti sanottavaa asiasta. 🙂 Lumene Harmonia lanseerattiin 2017, mutta Caudalien ”puukorkkiset” naamiot ovat olleet myynnissä jo useamman vuoden. Lähin match ulkoisesti on varmasti Instant Detox Mask, joka oli olemassa jo ainakin pari vuotta ennen Lumenen naamiota. Eli varmaan tosiaan voitu hyödyntää sattumoisin samaa pakkausvalmistajaa asiaa sen enempää miettimättä, mutta Googlen perusteella moni pakkausvalmistaja tarjoaa vastaavaa pakkausta, eli sitten vain sattumaa, että Harmonia-linjan sävy on niin lähellä Caudalie-naamioiden sävyjä. 🙂

 6. Minulla taas vaikutus on päinvastainen, mitä pidempi lento, sen varmemmin kasvoni alkavat kiillellä ja rasvoittua, vaikka ihoni on normaali ja talvisin jopa pintakuiva. Olin ajatellut sen johtuvan ilman kuivuudesta, mutta lisäkosteutus ei kyllä asiaa helpottanut. Olisiko tähän vinkkejä? 🙂

  • Joo, minunkin ihoni pinnalle voi pitkällä lennolla tulla tavallista enemmän talia, kun ihon pinta kuivuu ja iho alkaa sen seurauksena erittää tavallista enemmän talia tavallista reippaammin tasapainottaakseen tilannetta. Eli periaatteessa kyse on juuri siitä, että iho kaipaisi lisää kosteutusta. Millaisilla tuotteilla olet kosteuttanut ihoa lennolla?

  • Okei, olen käyttänyt päivävoiteen tilalla Etude housen moistfull collagen emulsiota, ja sen alla Lumenen Glow boostia. Ehkei iltavoide siltikään ollut siis tarpeeksi 🙂

 7. Hei, satutko tietämään yhtään hajusteetonta kasvosuihketta? Sellaiselle olisi käyttöä, kun en voi noita muita käyttää.

 8. Miltei väittäisin että se sisäinen kosteutus on tärkeämpää kuin ulkoinen.
  Mun hoitorutiinin kuuluu: paljon vettä (juotuna), ei alkoholia, ei limppareita, kevyttä ja vähäsuolaista ruokaa (pakkaan yleensä omat eväät, ellen istu business-luokassa), venyttelyä ja unta.
  Ja lennon jälkeen palauttava lenkki, hieronta/sauna.
  Nuo ihon päälle laitettavat tuotteet on minusta niin ja näin. Toki kosteutan ihoa ennen koneeseen menoa, mutta sisäisestä kosteutuksesta se homma lähtee, ei ulkoisesta.

 9. Minustakin tärkein vinkki jäi tästä postauksesta puuttumaan; juo paljon vettä! 🙂 Toki ulkoinen ihon hoitaminen on myös tärkeää, jotta iho tosiaan pystyy säilyttämään kosteuden eikä se kaikki haihdu kuivan sisäilman takia.

 10. Katselen paljon lentoaiheisia videoita, ja niissä toistuu usein tuo kuiva hytti-ilma ja veden juomisen tärkeys. Sitä painotetaan koulutuksissakin, onhan henkilökunnan pysyttävä skarppina ja toimintakykyisenä.
  Matkustahana vain ei ole mukavaa jatkuvasti juoksuttaa lentoemoja ja pyytää vesimukillista, ja se oman pullon kuljettaminen mukana ei aina ole mutkatonta.. Eipä ole pariin vuoteen tullut lennetyksi, mutta juomavesi olisi asia, johon kiinnittaäisin eniten huomiota, sitten huulirasvat ja naamiot.

Kommentointi on suljettu.