Torey Hayden – kaikki kirjat järjestyksessä

*Sis. mainoslinkkejä

Torey Hayden on yksi suosikkikirjailijoistani.

Hänen kirjansa ovat mielenkiintoisia kuvauksia erityislasten kanssa työskentelystä ja ne kertovat usein hyvinkin rankoista kokemuksista, joita lapset ovat joutuneet elämässään kohtaamaan sekä siitä, kuinka kokemukset ovat muokanneet lapsia.

Oma ensikosketukseni Torey Haydenin kirjoihin oli yhdeksännellä luokalla, kun luin Torey Haydenin kirjan Tiikerin lapsi.

Kirjan tarina kosketti minua syvästi ja sen myötä olen viimeisten parinkymmenen vuoden aikana palannut Torey Haydenin kirjojen pariin säännöllisesti.


Lue ja kuuntele Torey Haydenin kirjoja

Olen koonnut tälle sivulla kaikki Torey Haydenin kirjat järjestyksessä sekä kirjojen esittelyn.

Löydät useimmat Torey Hayden -kirjat äänikirjoja tarjoavista palveluista kuten esimerkiksi *BookBeatista, jonne voit tämän linkin kautta lunastaa 45 päivän maksuttoman kokeilujakson.

Olen myös liittänyt kirjojen nimien yhteyteen linkin, jonka kautta kirja löytyy Adlibriksen verkkokaupasta.

Löydät kaikki Torey Haydenin kirjat *Adlibriksen verkkokaupasta täältä.

Torey Haydenin kirjoja voi myös ostaa käytettynä antikvariaateista kuten esimerkiksi *verkkoantikvariaatti Finlandia Kirjan -sivuilta täältä.

Torey Haydenin kirjoja löytyy usein myös kirjastoista.


Kuka on Torey Hayden?

Torey Hayden on vuonna 1951 syntynyt on yhdysvaltalainen erityisopettaja, joka on työskennellyt laitoksissa, sairaaloissa ja kouluissa sellaisten lasten parissa, joilla on erityistarpeita. Hän on myös toiminut vuosia yliopiston opettajana ja tutkijana.

Torey Hayden on kirjoittanut useita kirjoja opettamistaan lapsista, joilla oli ongelmia.

Erityisopettajana Torey Hayden saa yhteyden lapsiin, joiden kohdalla moni on luovuttanut.

Samalla hän todistaa ehdottoman rakkauden voiman.

Hänen teoksiaan on käännetty yli 35 kielelle ja niistä on tehty myös elokuvia.


Torey Haydenin kirjat järjestyksessä suomeksi

Torey Hayden on julkaissut 10 tositarinaan perustuvaa kirjaa, jotka ovat kaikki ilmestyneet suomeksi.

Kirjat eivät ole ilmestyneet suomeksi täysin samassa järjestyksessä kuin ne ovat alunperin ilmestyneet.

Olen järjestänyt kirjat niiden alkuperäisen ilmestymisvuoden mukaan, mutta merkinnyt niiden yhteyteen myös suomennuksen ilmestymisvuoden.


Torey Hayden: Toisten Lapset

*Torey Hayden: Toisten Lapset (2006)

*Somebody Else’s Kids (1981)

Toisten lapset -kirja kertoo neljä koskettavaa selviytymistarinaa kaltoin kohdelluista ongelmalapsista, jotka sijoitettiin erityisopettaja Torey Haydenin luokalle.

Pieni poika toisteli kaikuna muiden lasten puheita ja radion sääennusteita.

Seitsemänvuotias tyttö oli saanut vanhempiensa raa’asti pahoinpitelemänä aivovamman.

Kymmenvuotias poika oli nähnyt, kun hänen äitipuolensa murhasi hänen isänsä.

Ujo kaksitoistavuotias tyttö oli joutunut pois katolisesta koulusta raskauden takia.

Lapset saivat Torey Haydenista rakastavan ja ymmärtävän opettajan, joka ei koskaan lakannut välittämästä.


Torey Hayden Häkkipoika

*Torey Hayden: Häkkipoika (2008)

Julkaisuumaasta riippuen *Murphy’s Boy tai Silent Boy (1983)

Häkkipoika on havahduttava tositarina pelkojen lamauttamasta, itsensä häkkiin sulkeneesta 16-vuotiaasta Kevinistä, joka oli lopettanut puhumisen seitsemän vanhana.

Kevin piileskeli pöytien alla ja teki ympärilleen häkin tuoleista. Hän ei ollut astunut ulkoilmaan neljään vuoteen. Arkiset asiat kuten peseytyminen ja vaatteiden vaihto herättivät hänessä puhdasta kauhua.

Kun Kevinin käyttäytymisessä ei näyttänyt tapahtuvan muutosta, apuun pyydettiin Torey Hayden ja vähitellen jää alkoi sulaa.


Torey Hayden: Lapsi muiden joukossa

*Torey Hayden: Lapsi muiden joukossa (2009)

*Just Another Kid (1988)

Tässä koskettavassa tositarinassa erityisopettajan huolenpitoa kaipaa lasten lisäksi myös eräs äiti.

Torey Hayden saa opetettavakseen kuusi ongelmalasta, joiden kanssa kukaan muu opettaja ei ole pärjännyt. Kolme heistä on kotoisin sodanrepimästä Pohjois-Irlannista, ja kaikki kuusi kärsivät vaikeista tunne-elämän häiriöistä kuten aggressioista tai puhumattomuudesta.

Haydenin suurimmaksi haasteeksi muodostuu kuitenkin yllättäen erään oppilaan äiti Ladbrooke, jonka näennäisesti täydellistä elämää varjostavat monenlaiset ongelmat itsetuhoisuudesta alkoholismiin.


Torey Hayden: Aavetyttö

*Torey Hayden: Aavetyttö (2009)

*Ghost Girl (1991)

Aavetyttö on tositarina luottamuksesta, joka avaa vaikenemisen lukot.

Jadie ei koskaan puhunut, ei nauranut, ei itkenyt. Kun erityisopettaja Torey Hayden viimein sai taivuteltua tytön puhumaan, mikään ei valmistanut häntä siihen tuskalliseen painajaiseen, jonka Jadie paljasti.

Pieni tyttö oli vankina hirvittävistä muistoista rakentuneessa helvetissä, ja opettajalta vaadittiin paljon myötätuntoa, rakkautta ja rohkeutta saada aavetyttöä riivaavat pahat henget karkotettua.


Torey Hayden: Tiikerin lapsi

*Torey Hayden: Tiikerin lapsi (1996)

Suomennos on yhteisnide teoksista *One Child (1980) ja sen jatko-osasta *The Tiger’s Child (1995)

Tiikerin lapsi -kirja kertoo poikkeuksellisen lahjakkaan tytön kivisestä tiestä kohti elämää, jossa hänellä on oma paikkansa.

Elämä on jakanut Sheilalle kurjat kortit. Äidin hylkäämästä ja isän pahoinpitelemästä tytöstä tulee lapsi, jota aikuisetkin pelkäävät. Odottaessaan paikkaa suljettuun laitokseen Sheila joutuu vaikeasti häiriintyneiden lasten luokalle, jota Torey Hayden opettaa.

Vähä vähältä opettajan ja oppilaan välille rakentuu vahva yhteys. Menestyksen hetkiä seuraavat usein vakavat takaiskut. Vaikka yhteys välillä ulkoisesti katkeaakin, se kestää henkisesti, ja kantaa varttuvaa Sheilaa aikuisuuteen asti.


Torey Hayden: Nukkelapsi

*Torey Hayden: Nukkelapsi (2002)

*Beautiful Child (2002)

Erityisopettaja Torey Haydenin uusi oppilas on lähes puhumaton. Elonmerkkejä oli niin vähän, että tyttö muistutti melkein nukkea.

Tyttö reagoi vain jos joku uhkaa tai ärsyttää häntä, ja silloinkin raivokohtauksin. Ensivaikutelma on, että Venus on kuuro. Vierailu tytön kotiin kuitenkin paljastaa, että syynä oireiluun eivät ole neurologiset syyt, vaan hurjat elinolot.

Nukkelapsen koskettava tositarina osoittaa, että turvallisten aikuisten avulla lapsen on mahdollista selvitä rankoistakin koettelemuksista.


Torey Hayden: Hiljaisuuden lapset

Torey Hayden: Hiljaisuuden lapset (2008)

*Twilight Children (2005)

Hiljaisuuden lapset -kirjassa Torey Hayden kertoo kolmesta erilaisesta henkilöstä, jotka kärsivät valikoivasta puhumattomuudesta.

9–vuotias Cassandra on joutunut isänsä kidnappaamaksi, hyväksikäyttämäksi ja hänellä on todella ailahtelevainen persoona – tai oikeastaan useampikin. Hänet on löydetty nälkiintyneenä, likaisena ja kaivelemasta roskiksia. Hänellä on taipumus pysytellä pitkään hiljaa sekä saada raivokkaita ja väkivaltaisia kohtauksia.

Karismaattinen 4–vuotias Drake ei ole suostunut koko elämänsä aikana puhumaan kenellekään muulle kuin äidilleen eikä kukaan muu ole kuullut hänen päästävän ääntäkään. Hänen kova isoisänsä vaatii, että poika on parannettava välittömästi, mikä uhkaa aiheuttaa pysyviä haittoja.

82–vuotias Gerda joutuu halvauskohtauksen vuoksi sairaalaan aivan yksin, sillä hänen perheensä  on muualla ja hän lopettaa masentuneena puhumisen kokonaan. Vaikka Torey ei ole ennen työskennellyt aikuisten kanssa, lupautuu hän auttamaan Gerdaa.


Torey Hayden: Satutettu lapsi

*Torey Hayden: Satutettu lapsi (2020)

*Lost Child (2019)

Satutettu lapsi on liikuttava tositarina tytöstä, joka ei osannut pyytää apua, ja naisesta, joka muutti tämän elämän.

Syrjäisessä Walesin kolkassa vanhempiensa hylkäämä 9-vuotias Jessie on vaarassa päätyä yhdeksi lastensuojelun menetetyistä tapauksista. Kiintymyssuhteen muodostaminen näyttää olevan tytölle mahdotonta, ja hän on tottunut valehtelemaan ja satuttamaan saadakseen tahtonsa läpi.

Kun päättäväinen terapeutti Torey Hayden ryhtyy hoitamaan Jessietä, alkavat tytön valheiden taakse piilottamat karmivat totuudet paljastua.


Torey Hayden Näkymätön tyttö

*Torey Haydenin uusin kirja: Näkymätön tyttö (2022)

*The Invisible Girl (2021)

Näkymätön tyttö on riipaiseva tositarina empatian korjaavasta voimasta.

Eloise on vilkas ja herttainen nuori. Lapsuudessa koettu väkivalta ja heitteillejättö ovat kuitenkin romuttaneet tytön kyvyn luottaa niihin, joilta hänen tulisi saada rakkautta ja turvaa.

Psykologi Torey Hayden päättää ottaa Eloisen hoidettavakseen. Hän toivoo, että hellä huolenpito voisi saada tytön jälleen luottamaan muihin ihmisiin ja maailmaan.

Kerran menetetyn uskon palauttaminen ei kuitenkaan ole helppoa: satutetun lapsen mielessä todellisuuden rajat ovat hämärtyneet, ja Eloisen on vaikea erottaa toisistaan niitä, jotka haluavat auttaa, ja niitä, jotka haluavat satuttaa.


Torey Haydenin fiktiokirjat

Torey Hayden on kirjoittanut myös fiktiivisiä kirjoja, mutta ne ovat sisällöltään vahvasti hänen muun, tositarinoihin perustuvien kirjojensa kaltaisia.

Täytyy myöntää, että tajusin itse vasta tätä listausta tehdessäni, ettei yksi vuosia sitten lukemistani Torey Haydenin kirjoista näköjään ollutkaan tositarina vaan Torey Haydenin fiktiokirja.

Torey Hayden: Auringonkukkametsä

*Torey Hayden: Auringonkukkametsä (1996)

*The Sunflower Forest (1984)

Seitsemäntoistavuotias Lesley elää amerikkalaisessa pikkukaupungissa äitinsä, isänsä ja pikkusiskonsa kanssa ja haaveilee muiden ikäistensä tapaan poikaystävästä ja huolettomista opiskeluvuosista.

Kun Lesley viimein pääsee treffeille, hän ei uskalla tuoda poikaystävää kotiin. Hän pelkää, että ailahteleva äiti pilaa kaiken.


Torey Hayden Sähkökissa

*Torey Hayden: Sähkökissa (2007)

*Overheard in a Dream (1996)

Mukaansatempaavassa Sähkökissa-romaanissa perheterapeutti alkaa tutkia syitä älykkään yhdeksänvuotiaan pojan taantumiseen ja törmää asioihin, joita terapeutinkin on vaikea uskoa todeksi.


Torey Hayden: Pöllöpoika

Torey Hayden: Pöllöpoika (2005)

The Very Worst Thing (2003)

David laatii jatkuvasti mielessään luetteloa kaikkein pahimmista asioista. Hammaslääkärillä käyminen on vasta numero 22.

Davidilla ei ole koskaan ollut mitään omaa, hänellä ei ole edes äitiä eikä isää. Koulukiusatun viidesluokkalaisen ainoa ystävä on luokkatoveri Mab, tyttö jota kiusataan fiksuutensa tähden.

Eräänä päivänä koulusta palatessaan David purkaa pahaa mieltään potkimalla metsässä ruohotuppaita ja osuu pöllön pesään. Hän häätää emon matkoihinsa ja ottaa yhden munan itselleen. Munan hautomisesta tulee Davidin ja Mabin yhteinen, ystävyyttä lujittava hanke.

Kuoriutunut poikanen ei viihdy vankeudessa, mutta David ei ole valmis luopumaan siitä – ei ennen kuin on pakko. Vasta uuden kasvatuskodin viisas mummo saa hänet ymmärtämään, että menetyksestäkin voi selvitä.


Torey Hayden Viattomat

*Torey Hayden: Viattomat (2012)

*Innocent Foxes (2011)

Vitattomat-romaani on koskettava tarina lasten hyväksikäytöstä ja aikuisten julmasta ajattelemattomuudesta. Kirjassa lapsi joutuu pelinappulaksi aikuisten itsekkäässä pelissä.

Elokuvatähti on paennut julkisuutta vuoristolukaaliinsa montanalaisessa pikkukaupungissa. Yllättäen hän joutuu huolehtimaan yhdeksänvuotiaasta pojastaan.

Kaupungin toisella laidalla köyhä yksinhuoltajaäiti on juuri haudannut pienen poikansa ja yrittää saada elämänsä raiteilleen. Hädän hetkellä poikaystävä keksii kohtalokkaan suunnitelman. Sieppaamalla kuuluisan näyttelijän lapsen nuoripari voisi kiristää sievoisen rahasumman ja aloittaa uuden elämän.


Paras Torey Hayden -kirja

Torey Hayden on julkaissut lukuisia hyviä kirjoja, joten parhaasta Torey Hayden -kirjasta voidaan tietysti olla montaa mieltä.

Torey Haydenin alunperin kahdesta englanninkielisestä kirjasta koostunut Tiikerin lapsi on kuitenkin suosituimpia Torey Hayden -kirjoja.

Muita erityisen kehuttuja ja pidettyjä Torey Haydenin kirjoja ovat olleet Aavetyttö ja Toisten lapset.

Torey Haydenin tositarinoihin perustuvat kirjat ovat yleisesti olleet suositumpia kuin hänen fiktiokirjansa.


Samanlaisia kirjoja kuin Torey Haydenin kirjat

Jos pidät Torey Haydenin kirjoista, saatat ehkä myös pitää Cathy Glassin kirjoista.

Cathy Glass on suosittu brittiläinen kirjailija, joka on yli 20 vuoden aikana toiminut sijaisperheenä yhteensä yli 50 lapselle.

Hänen kirjansa kertovat tarinoita lapsista, joille hän on toiminut sijaisperheenä ja joista monet ovat kokeneet väkivaltaa, hyväksikäyttöä ja muita rankkoja kokemuksia.

Cathy Glassin kirjoja ei käsittääkseni ole käännetty suomeksi, mutta niitä voi ostaa englanniksi (ja ruotsiksi) *Adlibriksen verkkokaupasta täältä.


Katso myös sivuni Kirjoja vaikeasta lapsuudesta ja kaltoinkohtelusta.