Aiheuttaako antiperspirantti rintasyöpää?

Olen käyttänyt antiperspiranttia varhaisesta teini-iästä lähtien. En koe kärsiväni ylenpalttisesta hikoilusta, mutta kainaloni kyllä kostuvat ilman antiperspiranttia ja alkavat lopulta haista hielle.

Lukuunottamatta muutamia vuosien varrella tehtyjä kokeilujaksoja, joissa antiperspirantti on saanut hetkellisesti vaihtua blogin nimissä tehtyjen kokeilujen ajaksi deodoranttiin (joka ei kuitenkaan ole jäänyt seurakseni, sillä pidän kuivista kainaloista), en ole liiemmin ollut ilman kainalot kuivina ja raikkaina pitävää apulaistani. Deodorantti voi raikastaa kainaloitani, mutta antiperspirantti ehkäisee hikoilua ja auttaa siten pitämään ne kuivana, mikä on juuri sitä, mitä itse kaipaan.

Moni kuitenkin kertoo välttelevänsä antiperspiranttia ja yleisin syy sen välttelylle on epäilys siitä, että se voisi  aiheuttaa rintasyöpää. Kohu lähti aikoinaan liikkeelle, kun rintasyöpäkasvaimesta kerrottiin löytyneen alumiinia ja siinä yhteydessä heitettiin ilmoille epäilys, voisiko antiperspirantti olla siihen syypäänä.

Antiperspirantti syöpä

Yhdessäkään tutkimuksessa ei ole kuitenkaan kyetty osoittamaan, että alumiini olisi päätynyt sinne nimenomaan antiperspirantista, joten en ole itse koskaan kokenut kiinnostusta alkaa vältellä antiperspirantteja.

Tuntuu itseasiassa jopa hieman huvittavalta, että niin moni välttelee alumiinia antiperspirantissa ihan vain varmuuden vuoksi, mutta ei mieti sekuntiakaan pistäessään poskeensa ravintoa, jota on esimerkiksi säilytetty alumiinisessa tölkissä tai alumiinipinnotteisessa pakkauksessa, valmistettu vanhassa alumiiniastiassa tai mieti, mitä ruokia on turvallista kääriä alumiinifolioon.

On esimerkiksi monia varsin arkisiakin ruokia, joita ei ole suositeltavaa valmistaa alumiinikattilassa, sillä niiden hapan pH-arvo reagoi kattilan kanssa ja saa kattilan alumiinin liukenemaan ruokaan. Myös esimerkiksi närästyslääkkeistä saa alumiinia. Nämä ovat kaikki juttuja, joiden kautta elimistöön on voitu osoittaa joissakin tapauksissa hyvinkin helposti olevan mahdollista päätyä alumiinia ja joista löytyy verkosta paljon tutkittua faktaa. Esimerkiksi Eviran sivulta voi lukea aiheesta lisää.

(Tässäkään asiassa ei silti kannata alkaa turhan hysteeriseksi, sillä vaikka alumiinille on mahdollista altistua ravinnon kautta, vain alle yksi prosentti siitä imeytyy kehoon ja sekin erittyy pääasiassa virtsaan. Mikäli munuaisten toiminta on normaalia, ei se ole myrkyllistä ihmiselle. Tutkimusten perusteella ongelmia ei pitäisi tulla, jos päivittäinen alumiinimäärä on  5-125 mg ja keskimääräinen ihmisen saama alumiiniannos on 25 mg vuorokaudessa. Aiheesta voi lukea lisää täältä.)

On myös ihmisiä, jotka  välttelevät antiperspiranttia, mutta polttavat kuitenkin tupakkaa ja/tai viettävät runsaasti aikaa auringossa ilman ihon suojaamista UV-säteilyltä. Tätä pidän erityisen outona, sillä nämä kaksi ovat kuitenkin todistetusti suurimpien syöpäriskin lisääjien joukossa.

Myös esimerkiksi brittien Breast Cancer Now -sivusto nimeää antiperspirantin yhteyden syöpään myytiksi ja Suomen Teknokemia viittaa samaan sivustoon artikkelissaan, jossa toteaa tutkimuksissa olevan todettu, etteivät antiperspirantit ja rintasyöpä ole yhteydessä toisiinsa. Jopa Suomen Syöpäyhdistyksen edustaja on kertonut käyneensä 15 vuotta syöpäkongresseissa, joissa yhteyttä ei ole koskaan käsitelty ja nimeää uskomuksen myytiksi. Myös Euroopan komission riippumaton tiedekunta SCCS on sitä mieltä, ettei antiperspiranttien alumiini lisää rintasyövän riskiä.

Ehkä kaikessa ei olekaan kyse salaliitosta ja on vain ihan fakta, ettei kukaan ole voinut osoittaa antiperspirantilla olevan mitään yhteyttä rintasyöpään.

Antiperspirantti syöpä

Pelko rintasyövästä ei siis ole nykytietämyksellä täysin realistinen syy vältellä antiperspirantteja, mutta se ei silti tarkoita, että jokainen tarvitsisi antiperspiranttia. Moni nimittäin käyttää antiperspiranttia ihan vain tottumuksesta, vaikka pärjäisikin itseasiassa ilman sitä.

Olen itse kokenut aina tarvitsevani antiperspiranttia, mutta päädyin vähän aikaa sitten tekemään silti varmuuden vuoksi pienen kokeilun kun vanha antiperspiranttini loppui. Olin kymmenisen päivää ilman antiperspiranttia, mutta lopulta tulin siihen tulokseen, että uuden hankkiminen on paitsi minun, myös erityisesti parisuhteeni yhteisen edun kannalta välttämätöntä. Minä haisin. 

Kaikki eivät kuitenkaan haise. Mietin ensimmäisellä Etelä-Korean vierailullani, miksi maassa oli niin pieni antiperspiranttivalikoima ja sain siihen myöhemmin vastauksen. On nimittäin tutkittu, että on olemassa tietty geenimutaatio (ABCC11), jonka kantajien hiki ei ala haista (kainaloiden kostumiseen se ei tosin vaikuta). Näiden samojen ihmisten korvavaikku ei myöskään ole kosteaa vaan täysin kuivaa.

Suurin osa itäaasialaisista kuuluu tähän väestöön, joiden hiki ei ala haista ja esimerkiksi korealaisista lähes kaikki ovat tätä onnekasta porukkaa. Euroopassa tilanne on täysin toinen ja meillä tähän mutaatiogeeniä kantavaan hienhajuttomaan porukkaan kuuluu vain noin 2 % väestöstä. Nykytietämyksen pohjalta me loput 98% voimme kuitenkin huoletta jatkaa antiperspirantin käyttöä pitääksemme kainalomme raikkaan tuoksuisina ja kuivina.

(Journal of Investigative Dermatology 2010Journal of Investigative Dermatology 2013.)

Antiperspirantti syöpä

Millaisia ajatuksia teillä on antiperspiranteista?


Lue myös nämä:

Miksi antiperspiranttia kannattaa laittaa mielummin illalla kuin aamulla?

Kulttidödö, joka pitää kainalot kuivina

Paras kokeilemani deodorantti

Alumiiniton antiperspirantti on keksitty

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

19 kommenttia artikkeliin ”Aiheuttaako antiperspirantti rintasyöpää?”

  1. Itse näin ekokosmetologina haluan käyttää sekä hoitolassani että itselläni mahdollisimman ekologisia ja puhtaita ainesosia. Tästä syystä olen vaihtanut myös hyvin pitävät alumiinipitoiset ja kemiallisesti valmistettuja ainesosia sisältävät antiperspirantit pois käytöstä. Kuitenkin alumiini tekee sen ns. ”kalvon” siihen iholle ja ja en sellaista halua, vaikka rintasyöpää ei nykytiedoilla aiheuttaisikaan. Käytän itse We Love The Planetin deodorantteja, jotka ovat ihan todella pitäviä. Toki WLTP;n deodoranteissakin on se sooda, joka on isomolekyylinen ainesosa ja ei imeydy iholle, mutta pidän itse siitä että se on kuitenkin luonnollinen vaihtoehto. Oletko tutustunut näihin deodorantteihin? Toinen juttu alumiinin välttelyn lisäksi on talkin välttely nykyisin. Ainakaan sokeroinneissa ei enää biksu-/brassialueille laiteta talkkia vaan talkitonta puuteria, koska talkki voi kyseisellä alueella edistää munasarjasyöpää. Ainakin suomessa käytetään paljon nuita talkittomia tuotteita nykyään

    • En ole tutustunut noihin, mutta kiitos vinkistä! 🙂 Tarkoitatko muuten tuolla että ovat pitäviä, että pitävät kainalot raikkaina vai myös että pitävät ne kuivina?

  2. Itse olen jo kauemmin halunnut testailla ekologisempia vaihtoehtoja ja äitini viime syksyinen rintasyöpä-diagnoosi sai tähän ehkä vielä entisestään vauhtia. En välttämättä usko, että omalla antiperspirantin käytöllä olisi vaikutusta omaan riskiini millään tavalla, mutta itse ehkä kuulun niihin, jotka eivät aivan välttämättä sitä tarvitse, joten jo senkin vuoksi mielelläni testailen muita markkinoilla olevia vaihtoehtoja 🙂

    • Kyllähän tuollaiset asiat lähipiirissä laittavat väkisinkin miettimään asiaa. :/ Jos antiperspiranttia ei kuitenkaan tarvitse, niin ilman muuta kannattaa kokeilla muita vaihtoehtoja! 🙂

  3. Tämä selittänee sen, miksi miehen hiki ei haise lainkaan. Oikeasti yhtään! Parikin päivää raksahommissa päällä pidetty T-paita tuoksuu aivan yhtä raikkaalta, kuin suoraan narulta puhtaana napattu. ”Vähän” olen kateellinen, kun itse kuulun pikemminkin toiseen ääripäähän enkä millään pärjäisi ilman deodorantteja… Kovin toivon, että kolme poikaamme olisivat perineet isänsä geenit tässä! Tekisi varmasti teinivuosien pyykkirumban minulle paljon miellyttävämmäksi!

  4. Itse toimin varovaisuusperiaatteella, koska antiperspiranttien ei ole myöskään todistettu olevan täysin turvallisia. Itselläni antiperspirantti myös tukkii hikirauhaset lopullisesti eli saan käytöstä ennen pitkään patit kainaloihi. Tiedän, että tämä on erittäin yleinen vaiva ikäisieni naisten (yli 40) kohdalla, jotka ovat käyttääneet näitä dödöjä pitkään. Erittäin epämiellyttävää ja aiheuttaa turhaa huolta. kainoloiden iho on erittäin ohutta ja erityisesti jos ajaa karvojaan ennen dödön käyttöä, voivat aineet imeytyä vaurioituneesta ihosta. Uskon että ihon mikrobitutkimus tekee ennen pitkään selväksi, ettei ihollaan kannata käyttää turhia aineita, joissa on säilöntäaineita, sillä ne tappavat myös ihon hyvät mikrobit ja aiheuttavat ihovaivoja ja hajuja.

    • Tärkeintä on ehdottomasti löytää vaihtoehto, joka tuntuu hyvältä niin omalla iholla kuin omissa ajatuksissaankin. 🙂

  5. Minä käytän tavallisessa arjessa deodoranttia ja erikoistilanteessa antiperspiranttia. Jälkimmäiset kun tuntuvat kuivattavan kainaloiden ihoa. Itse olen huolehtinut pitkillä matkoilla ilmansaasteista ja huonoista putkista tulevasta vedestä, joka voi olla täynnä raskasmetalleja ja muuta. Muuten en erityisesti murehdi. Deodorantteja on valtavasti erilaisia! Suosikkini löytyvät tällä hetkellä Laveralta (kieppo) ja Desert Essenceltä (puikko).

    • Joo, joissakin antipperspiranteissa voi olla hyvinkin kuivattava koostumus. Minulle on onneksi nykyään sattunut kohdalle todella hyviä ja kosteuttavia versioita. 🙂

  6. Kiitos tasta, oli hyva juttu! Mun yks entinen kaveri valttelee antiperspiranttia juurikin tan alumiinin takia ja han kayttaa ”kristallidodoa”. Muuten jees, mutta kaveri hais hielle, AINA.

  7. Itselläni ei mikään antiperspirantti ole toiminut ikinä! Kainalot elävät omaa elämäänsä, usein vaikka paikallaan istuisi kotona rauhassa niin kosteana ovat. 11-vuotiaasta eli murrosiästä asti ollut näin, ei toimi tuotteiden vaihtelu eivätkä apteekin tuotteet! Koko murrosiän ajan se oli aivan järkyttävää, ihan vesiputous kainaloissa jatkuvasti. Ei auttanut kun pitää mustia paitoja. Ainoa mikä kuvittelisin auttavan on botox mutta ei huvita laittaa rahaa palamaan siihen, puhumattakaan neuloista kainaloon kolmen kuukauden välein… silti käytän antipersiranttia, toivoen että sillä olisi silti edes jotain pientä vaikutusta…

    • Voi kuinka keljua. :/ Toivottavasti vastaan tulisi vielä tuote, joka toimisi!

  8. Kuulin 13 v sitten eräältä tuttavalta häneltä leikatun rintasyövän. Häneltä oli kielletty leikkauksen jälkeen kaikki alumiinipohjaiset dödöt. Eli vaikka varmaa näyttöä ei ole että se aiheuttaisi rintasyöpää, niin lääkäri oli kuitenkin kieltänyt alumiinipohjaisen dödön käytön.

    Itse välttelen alumiinidödöjä. Aloitin välttelemisen jo ennen kuin kuulin tuosta tuttavan rintasyövästä. Olen kokeillut dödöjen tilalle muutamia alumiinittomia, mutta en ole koennut saavani niistä vastaavaa tehoa, kunnes kuulin erään kosmetologin kautta Meine Base kylpysuolasta. Sitä voi käyttää melkeinpä mihin vaan. Itse olen nyt käyttänyt kyseistä tuotetta jo n. 6-7 vuotta ja se toimii itselläni. Eikä kainalot haise hielle. Eli kostutan sormeni, kaadan suolaa ja hieron sormieni välissä ja hieron kainalohini.

    • En tunne rintasypäleikkauksen jälkeistä hoitoa, eli en tiedä, onko joku erityinen syy esimerkiksi, miksei kainalon hikirauhasia saisi tukkia yms. mutta jos kyse ei ole siitä, niin minusta tuntuu, että tuo ohje pohjautuu vaan lääkärin omaan mielipiteeseen, jolle tulee toki auktoriteettia siitä, että hän on nimenomaan lääkäri.

  9. Olen yrittänyt siirtyä alumiinittomiin dödöihin, mutta kuukauden jälkeen luovutin. Testasin useaa eri merkkiä, mutta antiperspiranttiin tottuneena se haju oli ihan hirvittävä 😀 Ei puhettakaan että samaa paitaa olisi voinut käyttää enemmän kuin kerran ilman pesua ja oli ikävää kesken työpäivän havahtua omaan hienhajuun.

    • Joo, minäkin kyllä tykkään kuivista ja raikkaista kainaloista ihan liikaa vaihtaakseni antiperspirantin deodoranttiin ihan vain huvin vuoksi. 🙂

  10. Hei Virve Vee, Erittäin hyvä kirjoitus, koska uskon, että sinun asiantuntijuutta uskotaan.
    Ja tosiaan vielä muutenkin on hyvä muistaa, että antiperspiranttihan vaikuttaa vain paikallisesti hikirauhasessa ja hiki tulee sitten ulos muualta esim. selästä 🙂
    Toinen asia mikä on hyvä muistaa, ettei kosmetiikka imeydy eikä lainmukaan saa imetyä. Jengi aina vouhkaa näistä kemikaaleista ja miten ne mm. aurinkovoiteet vaikuttaa hormonitoimintaan, niin pitää muistaa, että jos niin tehokkaita kosmetiikkatuotteita löytyisi, että poistaisivat esim. rypyt, niin kyllä lääketeollisuus olisi ne jo ominut iteselleen. Eli kosemtiikka ei imeydy muuta kuin orvaskeden pintaan.!

Kommentointi on suljettu.