Tästä en luovu: Hiuspohjan kaksoispuhdistus

Jaksan jatkuvasti jauhaa siitä, kuinka kaksoispuhdistan kasvojeni ihon joka ilta ja miten mahtava sekä suorastaan välttämätön juttu se minulle on. Mitä sen sijaan en ole tullut koskaan maininneeksi on, että olen yli kahdenkymmenen vuoden ajan jo kaksoispuhdistanut myös hiuspohjani jokaisella hiustenpesukerralla lähes poikkeuksetta.

Hiusten kaksoispuhdistus ostolakossa

Hiuspohjan kaksoispuhdistus kuulostaa ehkä fiinimältä kuin mistä tosiasiassa on kyse. Tarkoitan sillä nimittäin ihan vain sitä, että pesen hiukseni jokaisella pesukerralla aina kahteen kertaan.

Tapa on ollut minulle niin itsestäänselvyys lapsesta asti, että en ole oikeastaan edes ajatellut sitä erityisesti. Itseasiassa oletin pitkään, että lähes kaikki muutkin tekevät niin, mutta tajusin vasta myöhemmin, ettei homma taidakaan ilmeisesti olla näin.

L'Oréal Paris Colorista Fader Shampoo

En ole täysin varma, mistä tapa on lähtöisin, mutta muistan, että olen tehnyt sitä alle kouluikäisestä lähtien. En ole varma, neuvoiko sen minulle äitini viisaana vinkkinä, vai oliko kyse pitkistä hiuksista olemattomia omakohtaisia kokemuksia omanneen isäni varmuuden varalta perjantaisaunan yhteydessä pienelle hiuksiaan pesseelle tyttärelle antama ohjeistus. Mahdollisesti olen myös kenties voinut saada inspiraation asiaan minua paria vuotta vanhemmilta naapurintytöiltä, joiden kanssa kävin lapsena usein saunomassa. Niin tai näin, mutta hiusten pesu kahteen kertaan on ollut minulle aina itsestäänselvyys.

L'Oréal Paris Casting Sunkiss Jelly

En vaahdota shampoota tukkaani kahteen kertaan vain huvin ja tavan vuoksi, vaan siihen on ihan konkreettinen syy. Hiukseni ovat melko paksut (ja vuosien varrella ne ovat aina välillä ehtineet myös kasvaa pitkiksi), joten minusta tuntuu yleensä, ettei yksi vaahdotuskerta riitä pesemään niitä kunnolla puhtaaksi. Jos hiuksissa on esimerkiksi käytetty kuivashampoota, ei shampoo meinaa usein edes kunnolla vaahdota ensimmäisellä pesukerralla.

Vaahdon määrähän ei varsinaisesti määrittele tuotteen pesevyyttä, mutta minulla ainakin se korreloi melko yhteen sen kanssa, kuinka hyvin tuote levittyy kaikkialle hiuksiini ja jos tuote ei meinaa vaahdota, ei se myöskään levity kaikkialle enkä saa tarpeeksi puhdasta lopputulosta.

Hiusten kaksoispuhdistus ostolakossa

Ensimmäinen pesukerta onkin minulla usein nopeampi ja vähän huolettomampi. Toisella vaahdotuskerralla saan shampoon jo levittymään paremmin kaikkialle ja tunnen, kuinka hiuksista vihdoin tulee ihanan puhtaat ja hiuspohja raikastuu kunnolla.

Tuplavaahdotuksen ansiosta hiuksista tulee joka kerta puhtaan ilmavat ja vaikka olenkin aina välillä kokeillut pitäytyä vain yhdessä vaahdotuskerrassa ja tehdä sen erityisellä huolella, saan kahdella vaahdotuskerralla aina niin paljon paremman tuloksen, etten näe mitään syytä luopua tavasta.

Hiusten kaksoispuhdistus ostolakossa

Toisin kuin kasvojen kaksoispuhdistuksessa, käytän hiusten pesussa tavallisesti molemmilla pesukerroilla samaa shampoota. Poikkeuksena ovat kuitenkin ne pesukerrat, joilla käytän hopeashampoota. Tällöin saatan pestä hiukseni ensin toisella shampoolla ja käyttää hopeashampoota sitten vain jälkimmäisessä vaahdotuksessa.

Joskus käytän myös pois ”huonompia” tai liian miedosti peseviä shampoita niin, että pesen hiukseni ensin ”paremmalla” tai pesevämmällä shampoolla ja käytän niitä sitten vasta toisessa vaahdotuksessa.

klippoteket-hopeashampoo-kokemuksia

Hiuspohjan kaksoispuhdistus on minulle juttu, jota ilman en osaa enkä tahdo olla ja suosittelen sitä erityisesti niille, joilta löytyy runsaasti hiuksia sekä joiden hiuspohja tuntuu rasvoittuvan runsaasti. Jos vaahdotan tukkani vain kerran, ei lopputulos tunnu aina tarpeeksi puhtaalta ja hiukseni saattavat kaivata uutta pesua jo seuraavana päivänä, mutta kaksoisvaahdotuksen ansiosta pärjään aina pari kolme päivää ennen uutta pesukertaa.

Hiusten kaksoispuhdistus ostolakossa

Kaksoispuhdistaako joku muukin hiuksiaan?

37 kommenttia artikkeliin ”Tästä en luovu: Hiuspohjan kaksoispuhdistus”

  • Joo, kuivashampoon jäljiltä varsinkin tuntuu, että toista pesukierrosta suorastaan vaaditaan. Tukasta tulee tosiaan kyllä paljon kuohkeampi ja puhtaampi. 🙂

   Vastaa
  • Mä en kaksoispuhdista, mutta jaan hiukset useampaan osioon, jotta pääsen paremmin käsiksi päänahkaan. Ennen pesin hiukset joka toinen päivä (ja se toka päivä oli jo rasvis) ja nyt 3-4 päivän välein, kun aloin harrastaa tuota ”jakamista”. Mä kyllä tykkään hiusten pesemisestä, mutta tän hetkiseen kiireiseen elämään sopii se, ettei hiuksia tarvitse olla koko ajan pesemässä. Ja myös latvusto tykkää, sillä latvat tuppaavat olemaan hieman kuivahkot vaikka mitä tekisi, kun ovat niin pitkät (reiden yläosaan).

   Vastaa
   • Saako tähän tarkennusta? 🙂 Kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta en ole varma, että ymmärsinkö toteutuksen oikein. Olisi mukavaa kokeilla. 🙂

    Vastaa
 1. Minulla on paksut hiukset, mutta pesen ne päivittäin. Niin olisikoham tämä kaksoispuhdistus liian tuju hiuksilleni?

  Vastaa
  • Jos peset ne päivittäin, voisi kaksoispuhdistus jopa auttaa vähentämään päivittäisen pesun tarvetta. En ole itse koskaan kokenut kahta vaahdostusta tujuna ja joskus teen sen jopa syväpuhdistavalla shampoolla. 🙂

   Vastaa
   • Kaksoispesu on juurikin vähentänyt ainakin minun hiusten pesun tarvetta! Ennen pesin hiukset melkein päivittäin, nykyään 2-3 kertaa viikossa. Aloitettuani kaksoispesun, on hiukset olleet ilmavammat, kuohkeammat ja puhtaammat pitempään. Minä käytän eri shampoita, ensin pesen tuuheuttavalla tai syväpuhdistavalla ja sen jälkeen kosteuttavalla shampoolla.

    Vastaa
   • Okei, kiitos vinkistä! Täytyy kokeilla ja katsoa jos ei jatkossa tarvitsisikaan pestä joka päivä hiuksia

    Vastaa
 2. Kaksoispuhdistan, joskus jopa kolmoispuhdistan hiukseni 😀 pitkät hiukset joiden pesuväliä jatkan hiuspuuterilla ja kuivashampoolla, lisäksi käytän erilaisia tuuheuttavia ja muita muotoilutuotteita. Shampoota tämä ei varmasti säästä yhtään, päinvastoin, mutta kuivausvälejä harventaa kyllä!

  Vastaa
  • Joo, kuivashampoota ja hiuspuuteria kuluu täälläkin, joten siksi kolmoispuhdistuskin voi tuntua joskus tarpeelliselta… 😀

   Vastaa
 3. En ole kokeillut mutta meinaan nyt kyllä! Hiuksia tästä päästä löytyy todella paljon, pesen joka toinen päivä ja olispa mahtavaa jos sais tämän avulla venytettyä pesuväliä. Kiitos vinkistä! =)

  Vastaa
  • Kayn kampaajalla kahdesti viikossa, tiistai ja perjantai ja takalaiseen tyyliin kuuluu ilmeisesti juuri tuo kaksoispuhdistus eli kuvaamasi pesutapa. Hiuksia on paljon ja taalla vallitseva helle tuntuu myos paanahassa eli kutisee.

   Vastaa
  • Riina: Omassa tukassa kaksoispuhdistus auttaa tosiaan pitämään sen hieman pidempään puhtaana, kun on pesun jälkeen lähtökohtaisesti aina jo ilmavampi ja puhtaampi. 🙂

   Tuuli: Ooh, kuulostaa ihanalta arjen luksukselta! 🙂 Muistanko oikein, että asut Etelä-Euroopassa..?

   Vastaa
 4. Kyllä! Mutta oli pakko tulla sanomaan, että teen toisin päin – ekaan vaahdotukseen sitä huonompaa (huonommin pesevää, halpista tms) ja tokaan parasta sampoota. Olen järkeillyt niin, että ekalla vaahdotuksella irrotellaan mömmöjä ja tokalla puhdistetaan hiuspohja ja hiukset, joten säästän paremman tuotteen tähän huolellisempaan pesuun. Itse asiassa ostan tarkoituksella halvempia sampoita ykköspesua varten.

  Vastaa
  • Minulla riippuu monesti myös shampoosta, että millä tavalla se on ”huono” ja sen mukaan voin kyllä vaihdella, että käytänkö sitä ensin vai lopuksi. Fiksua kyllä noin päin! 🙂

   Vastaa
  • Olin juuri tulossa kommentoimaan samaa! Tuntuu että haluan ”paremman” shampoon ominaisuuksien jäävän lopputulokseen 😀 Kuten Virve, olen kaksoisvaahdottanut hiukseni ihan pienestä pitäen, enkä osaisi toimia toisin 🙂

   Vastaa
  • Aivan sama taktiikka! Hauska kuulla, että joku muukin miettii näitä ja toimii samalla tavalla. Itselläni tapa lähti liikkeelle kampaajan kommentista kun ihmetteli miksei shampoo vahdonnut päässäni lainkaan. Olin ihan, että häh, eihän se koskaan vaahtoa ja sitten tuli ahaa-elämys, että kyllä sen vaan kuuluisi niin tehdä…
   Oma hiuslaatuni on kihara, kuiva ja ohutta yksittäistä hiusta löytyy päästäni valtavasti. Kahteen kertaan vaahdottamalla (ja vielä sulfaatittomilla shampoilla) pärjään näin kesälläkin kahdella pesulla viikossa. Käytän paljon afrohiuksille suunnattuja shampoita, joita oikein kehotetaan muhittamaan päässä muutaman minuutin ajan. Niitä ennen on mielestäni loogista käyttää, jotain vähän ”huonompaa” tai ei-niin-hyvin hiuksissani toimivaa shampoota, jotta toisen shampoon hoitavat ja pehmentävät aineet pääsevät vaikuttamaan kunnolla.

   Vastaa
 5. Tämä kaksoispuhdistus on hyvä juttu! En ollut aiemmin edes ajatellut asiaa, mutta huomasin tutun toimintamallin! 🙂 Mulla on lyhyt polkka ja normaalisti yksi vaahdotus riittää. Poikkeuksena kuitenkin on ne kerrat, kun käytän hiuspuuteria tai kuivashampoota, silloin ensimmäisessä pesussa ei tosiaan saa kunnon vaahtoa aikaiseksi ja on pakko tehdä toinen shampoo pesu. Shampoiden järjestys on aivan sama kuin sulla, Virve! 🙂

  Vastaa
  • Joo, varsinkin hiuspuuterin ja kuivashampoon käytön jälkeen ei kyllä meinaa oikein ensimmäisellä shampoopesulla vaahdota yhtään ja vaatii siksikin sen toisen kierroksen. 🙂

   Vastaa
  • Jännää, miten jonkun tavan vain nappaa käyttöönsä ja siitä tulee niin rutiininomainen ettei lopulta edes tiedä, mistä se on peräisin! 😀

   Vastaa
 6. Minäkin vaahdotan joskus kahdesti, jos tuntuu, ettei ensimmäisellä pesulla tullut riittävän puhdasta. Mutta mites silloin, kun haluaa käyttää syväpuhdistavaa shampoota? Molemmat vaahdotukset sillä vai vain toinen – kumpi?

  Vastaa
  • Minulla vähän vaihtelee, mutta tavallisesti pesen hiukset ensin jollain muulla, jonka jälkeen syväpuhdistava shampoo vaahtoutuu sitten tukassa helpommin ja levittyy kaikkialle ja sen voi myös antaa vaikuttaa hetken. Jos taas syväpuhdistava shampoo on todella natisevan puhtaaksi pesevä, saatan pestä sillä ensin ja sen jälkeen sitten jollain silottavalla shampoolla, joka vähän vähentää sitä karheutta, jonka syväpuhdistavan tuju koostumus voi saada aikaan.

   Vastaa
 7. Yes, olen tehnyt kaksoispuhdistuksen kans niin kauna, kuin muistan 😀 Taisin teininä lukea asiasta naistenlehdestä tai sitten kampaaja on asiasta vinkannut. Mutta ihan samat fiilikset, sillä ekalla pesukerralla ei meinaa sitä vaahtoa muodostua ja tulee tunne, ettei pesuaine ole levittynyt tasaisesti. Joskus, jos on ollut kuivashampoota tms., olen tehnyt jopa kolmoispuhdistuksen 😀

  Vastaa
  • Joo, kuivashampoon ja varsinkin hiuspuuterin jälkeen on kyllä tosiaan saanut joskus jopa kolmoispuhdistella… 😀

   Vastaa
  • Joo, muotoilutuotteiden jäljiltä varsinkin kannattavaa pestä kahdesti, että varmasti tulee puhdasta. 🙂

   Vastaa
   • Täältä puuttu tällä kertaa se yleinen ”VASTAA”-namiska jostain syystä (voi vain vastata toisten kommentteihin) joten vastaan nyt tähän: minulle kanssa kaksoispuhdistus on aina ollut niin itsestäänselvyys että ei pitkään aikaan käynyt mielessäkään etteivätkö kaikki tee niin. Minun hiuksissani shampoo ei lähes koskaan vaahtoa kunnolla ekalla vaahdotuskerralla eivätkä hiukset tunnu jäävän puhtaiksi, joten toinen vaahdotus tuntuu, jep, itsestäänselvältä. Olen vaahdottanut hiukset kahdesti varmaankin lapsesta saakka.

    Vastaa
    • Aah, outoa että puuttuu! Omalla selaimella se näkyy tuolla ihan alhaalla tyhjän tilan jälkeen (jonka ei pitäisi olla tyhjää tilaa vaan ”Nyt luetaan” -juttuja, joiden kohdalla minulla harvemmin näkyy mitään…) :/

     Kiva kuulla, että näin monelle hiusten tuplavaahdotus on itsestäänselvyys! Olenkin ihmetellyt, että eikö sitä muka tee useampi kun niin moni, jonka kanssa olen asiasta puhunut on katsonut ihmeissään minua kertoessani, että teen niin aina. Sitä siis tehdään yleisesti, vaikka siitä ei puhuta! 😀

     Vastaa
    • Tuttu juttu, ettei ekalla kerralla shampoo vaahtoudu! Hiuksia pitäisi kastella enemmän. Toisella kerralla hiukset ovat jo niin märät, että pienempikin shampoo määrä riittää vaahdoitukseen. Jos käyttää paljon (mmm.. mikä on kenenkin kohdalla paljon?) muotoilutuotteita hiukset pitäisi pestä kahteen kertaan. Ekalla pestään muotoilutuotteet pois ja toisella kerralla puhdistetaan päänahka.
     Pidemmän pesuvälin (3-4 päivää) jälkeen tuntuu ettei yksi kerta riitä millään. Ensin syväpuhdistavalla shampoolla ja sitten vaikkapa hoitavammalla värjättyjen hiusten shampoolla. Pois huuhdeltavaa hoitoainetta käytän kerran viikossa tai kahdessa, koska se saa muutenkin liukkaat hiukseni entistä liukkaimmiksi ja ohuen tuntuisiksi. Toisaalta hyväkuntoinen hius ei mielestäni sitä kaipaa joka pesun jälkeen. Jätettävä spray- hoitsikka auttaa selvittämään puolipitkän tukkani.

     Vastaa
 8. Meillä on aikanaan kampaajakoulussa suositeltu vaahdotusta kahteen kertaan. Itse olen toiminut näin niin pitkään kuin jaksan muistaa. 🙂

  Vastaa
 9. En lähes koskaan pese kahta kertaa! Pitääpä testailla, sillä nyt pitää käydä kahden päivän välein pesemässä tukka, jos se pesuväli vaikka pidentyisi. En kyllä käytä hiustuotteita nykyään kuin pari kertaa kuussa joten kyllä mun hiukset tuntuu puhtailta ja kuohkeilta yhdellä pesulla. Mutta mielenkiintoista kokeilla kaksoispuhdistusta jos tuleekin siitä ihan eri tukkafiilis.

  Vastaa
 10. Mulle tuli ny vähän kanssa shokkina ettei ihmiset sitten näköjään tee tätä normina 😀 Ite omistan kanssa niin paksut hiukset ja käytän melko paljon aineita jotka pääsee hiuspohjaan asti (+ pesen hiukset vain 2-3 kertaa viikossa) joten yksi vaahdotuskerta ei riitä mihinkään.

  Jos käytän pigmenttiä sisältäviä shampoita, niin pesen myös ensin sillä ”normishampoolla”, sitten punaisuutta/kuparisuutta vahvistavalla shampoolla ja näiden jälkeen sitten joko naamio tai hoitsikka. En ole edes tullut ajatelleeksi että tänkin voi tehdä niin monella tapaa 😀

  hanna
  http://www.hannamariav.com

  Vastaa
 11. Kyllä, tuplapesu on must! Jos pesen hiukset vain kertaalleen pesuväli lyhenee ja tosiaankin tuntuu ettei kunnolla puhdasta tule. Itselläni on myös pitkät ja paksut hiukset, joten on kiva, ettei hiuksia tarvitse olla pesemässä jokatoinen päivä. 🙂

  Vastaa

Jätä kommentti