Uusi ihonhoitotuote aiheutti näppylöitä – kyse voikin olla ihon puhdistumisesta

Erilaisten aktiiviaineiden lisääminen ihonhoitorutiiniin on supertrendikästä. Ihonhoitorutiiniin halutaan sisällyttää esimerkiksi salisyylihappoa, glykolihappoa, retinolia tai maitohappoa, sillä verkko on pullollaan artikkeleita, jotka kehuvat niitä ihonhoidon ihmeaineiksi, joilla syntyy tehokkaita hoitovaikutuksia.

Joskus saattaa kuitenkin käydä niin, että kehuttu ihonhoitotuote ei vaikutakaan tekevän omalla iholla niitä taikatemppuja, joita sen oli odottanut tekevän, vaan esimerkiksi räjäyttää iholle massiivisen näppylärykelmän. Ensimmäinen reaktio on tavallisesti heittää tuotteella vesilintua ja lopettaa sen käyttö täysin, mutta kuten ei elämässä yleensäkään, ei tässäkään asiassa kannata välttämättä antaa ihan heti periksi. Kyse ei nimittäin välttämättä ole siitä, ettei tuote sovi omalle iholle vaan ihon puhdistumisesta, joka kyllä rauhoittuu ajan myötä. Näitä kahta voi toki olla välillä hieman hankalaa erottaa toisistaan, joten tässä pari vinkkiä siihen.

Näppylöitä iholla uuden tuotteen aloittamisen jälkeen Virve Vee Ostolakossa blogi

Mistä ihon puhdistumisessa on kyse?

Englanniksi termillä purging kulkevasta ihon puhdistumisesta puhutaan, kun uudet hoitotuotteet saavat ihon pinnan alla jo valmiiksi lymyilleet epäpuhtaudet nousemaan ihon pintaan ja ihon sen kautta lopulta puhdistumaan.

Erilaiset AHA-hapot kuten glykolihappo, maitohappo ja mantelihappo tai BHA-hapot kuten salisyylihappo kuorivat ihoa ja tehostavat siten sen uudistumista, minkä vuoksi iholla olleet epäpuhtaudet voivat nousta nopeammin pintaan. Öljyliukoinen BHA-happo imeytyy ihohuokosiin ja kuorii niitä sisältäpäin, mikä puolestaan voi irrottaa huokoseen kasautunutta talia ja saada sen nousemaan iholle.

Erilaiset retinoidit kuten retinoli ovat myös tyypillisiä puhdistumisreaktiota aiheuttavia ainesosia, sillä niiden vaikutus perustuu nimenomaan siihen, että ne auttavat kiihdyttämään ihon uudistumisprosessia. Tavallisesti kasvojen iholla kestää noin neljä viikkoa uudistua, kun epidermiksen alimman kerroksen solut kohoavat hiljalleen kohti ihon pintaa. Retinoidit auttavat nopeuttamaan tätä prosessia, minkä vuoksi ne myös voivat nopeuttaa iholla tähtihetkeään odotelleiden epäpuhtauksien kohoamista ihon pinnalle.

Puhdistumisprosessi voi vielä parista viikosta jopa yli kuukauteen riippuen siitä, kuinka nopeasti iho uudistuu. Ikääntyvällä iholla uudistuminen on tavallisesti hieman hitaampaa. Tämän vuoksi tuotetta kannattaa tunnollisesti käyttää ainakin kuukauden ajan eikä vain tuskailla parin viikon käytön jälkeen, kuinka finnien tuhoamiseen tarkoitettu tuote vain pahensi ihon tilannetta. Niin voi tosiaan käydä, mutta se on aivan luonnollista.

Näppylöitä iholla uuden tuotteen aloittamisen jälkeen Virve Vee Ostolakossa blogi

Mistä tietää, että kyse on nimenomaan ihon puhdistumisesta eikä vain siitä, ettei tuote sovi omalle iholle?

Välillä voi olla hankalaa tietää, onko kyse ihon puhdistumisesta vai siitä, ettei tuote sovi omalle iholle. Yksi hyvä vihje voi olla siinä, mille alueelle näppyjä ilmestyy. Jos näppyjä tulee lisää niille alueille, joille niitä luonnollisestikin yleensä voi itse saada kuten esimerkiksi otsan, nenän tai leuan iholle, on kyse todennäköisemmin nimenomaan ihon puhdistumisesta ja siitä, että vuoroaan odottaneet näpyt kohoavat pintaan.

Jos näppyjä puolestaan alkaa ilmestyä ihoalueille, joilla niitä ei normaalisti itsellään esiinny, voi kyse todennäköisemmin olla siitä, ettei tuote sovi omalle iholle. Itse suosittelen pitämään tällöin pienen tauon tuotteen käytöstä, jotta tilanne rauhoittuu ja jos ihon reaktio ei ole ollut ihan sietämätön ja vakava (pahat herkkyysreaktiot ovat asia erikseen) jatkamaan tuotteen käyttöä kokeilemalla sitä vain esimerkiksi toisella puolella kasvoja.  Jos näpyt palaavat vain sille puolelle kasvoja, on selvää, että niitä aiheuttaa nimenomainen tuote.

Näppylöitä iholla uuden tuotteen aloittamisen jälkeen Virve Vee Ostolakossa blogi

Hyvin usein näppylöille yritetään löytää syy nimenomaan iholla käytettävistä tuotteista, vaikka tosiasiassa voi olla, että iholle ilmestyi finniröykkiö niiden parin viikon takaisten juhlien vuoksi, joissa tuli napsittua tavallista enemmän suklaata, sipsejä ja vielä yön pikkutunneilla pizzaakin. Moni luulee, että juuri syöty suklaalevy näkyy päivässä tai parissa epäpuhtauksina, mutta tosiasiassa epäpuhtauden kehittymiseen menee paljon pidempi aika ja näpyt voivat kohota näkymään iholle vasta viikkojen päästä – joskus aikaa voi mennä jopa toista kuukautta. Silloin on helppoa syyttää sitä juuri käyttöön otettua tehoseerumia, vaikka se ei oikeasti liittyisikään mitenkään asiaan (tai juuri syötyä suklaalevyä, vaikka tosiasiassa sellaisen veti myös jo kuukausi sitten). Suosittelen siis aina varmistamaan näppyjen aiheuttajan kokeilemalla käyttää tuotetta vain toisella puolella kasvoja.

Puhdistumista aiheuttavat tavallisesti nimenomaan ihon uudistumista tukevat tuotteet (kuorivat hapot ja retinoidit), eli tavallisten kosteuttavien voiteiden, aurinkosuojatuotteiden yms. kanssa kyse ei ole ihon puhdistumisesta, mikäli iholle alkaa tulla näppyjä. Niidenkin kanssa suosittelisin silti kokeilemaan käyttää tuotetta vain kasvojen toisella puolella, jotta voi varmistua, että näppyjä aiheuttaa nimenomainen tuote eikä joku muu tekijä.

Näppylöitä iholla uuden tuotteen aloittamisen jälkeen Virve Vee Ostolakossa blogi

Voiko puhdistusprosessin näpyiltä jotenkin välttyä?

Paras tapa välttyä pahalta näppylähyökkäykseltä on aloittaa retinoideja ja happoja sisältävien tuotteiden käyttö varovasti. Iho on hyvä totuttaa niihin käyttämällä niitä sisältäviä tuotteita aluksi vain kerran tai pari viikossa ja lisätä käyttökertoja vähitellen.

Jos siis olet lisäkseni ollut yksi niistä, jotka villiintyivät vähän aikaa sitten Iltalehden retinoidi-jutusta ja hankkivat The Ordinaryn retinoidiemulsion tai niistä, jotka samainen lehti eilen villitsi hankkimaan The Ordinaryn salisyylihapposeerumin älä huoli, jos iholle ilmestyy aluksi näppylöitä. Se on aivan normaalia ja tilanne toivottavasti rauhoittuu muutamissa viikoissa.

Näppylöitä iholla uuden tuotteen aloittamisen jälkeen Virve Vee Ostolakossa blogi

Onko teillä kokemuksia ihon puhdistumisesta uusien tuotteiden käyttöönoton jälkeen?


Lue myös:

Mitä retinoli ja retinoidit ovat?

Pikaopas AHA- ja BHA-happoihin: Mitä ne ovat, mitä ne tekevät ja mitä kannattaa hankkia?

Glykolihappo, maitohappo vai mantelihappo – mitä AHA-happoa kannattaa käyttää?

 

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

 

 

 

5 kommenttia artikkeliin ”Uusi ihonhoitotuote aiheutti näppylöitä – kyse voikin olla ihon puhdistumisesta”

  1. Tulipas kuin tilauksesta tämä kirjoitus! Piti nimittäin laittaakin sulle ”pitääkö olla huolissaan” – kysymys tästä aiheesta 🙂 Retinoidin käytön aloittaminen (1x viikossa näin aluksi) täälläkin näköjään aloitti kaiken maailman mömmöjen työntymisen ihohuokosista päivänvaloon. Eipä tässä auta muu kuin olla huolestumatta. Voiko tämän puhdistautumisen aikana nyt lainkaan lisätä Retinoidin käyttökertoja vai jatketaanko vain 1 x viikossa todella pienellä annoksella?

    • Jatkaisin itse verkkaisella tahdilla, sillä jos käyttökertoja lisää tiheämmiksi voi olla, että epäpuhtauksia puskee iholle enemmän ja nopeammin. Toivottavasti tuotteen sisäänajo sujuu kuitenkin ilman suurempia ongelmia! 🙂

  2. Joku puhdistuminen on kyllä tällä hetkellä käynnissä. 😀
    Aloitin pari viikkoa sitten Flow kosmetiikan ruusunmarjaöljyn käytön ja finnejä on pukannut enemmän kuin normaalisti, mutta muuten iho tuntuu kyllä joustavammalta ja kirkastuneelta. Ruusunmarjassahan ilmeisesti on myös A-vitamiinia, mutta en odottanut ihan näin voimakasta reaktiota, olen käyttänyt tuotetta aamuin illoin voiteen seassa. Pitänee seurata tilannetta vielä..

  3. Pari viikkoa kesti puhdistautuminen. Sitten kaikki näpyt vain ykskaks päivässä katosivat ja tilalla on hehkeä iho 🙂 Käytän Retinoidia 2 kertaa/vko, pari tippaa riittää taputellen koko kasvoille.

  4. Hei
    Tiedän että tämä on jo pari vuotta vanha postaus, mutta törmäsin tähän kirjoitukseen, kun yritin etsiä apua iho-ongelmiini. Ehkäpä siis tavoitan sinut vielä näin jälkijunassa. Kasvoni reagoivat aina huhti-toukokuussa voimakkaasti ilmeisesti siihen, kun valon määrä lisääntyy, ja aina näinä kuukausina ihooni ilmestyy tavallista enemmän näppylöitä. On kurjaa kun tekisi mieli viilettää auringossa ja nauttia lämmöstä, mutta samalla lisääntyneet finnit ja entisestään ihoa tukkivan aurinkorasvan käyttö ahdistaa. Osaatko sanoa onkohan tässä kyse myöskin tällaisesta puhdistumisreaktiosta, vaikkei mitään uutta kosmetiikkaa olisi otettukaan käyttöön? Että aurinko vain ikään kuin nostaa piilossa olleen talin ulos? Mikähän tällaista ihoreaktiota voisi rauhoittaa? Puhuin kerran asiasta ihotautilääkärille, mutta hän vähätteli ongelmaa, ja sanoi ettei ole mahdollista, että aurinko aiheuttaa tuollaista. Jäi hänen kommentistaan vähän kurja mieli, että eikö tähän asiaan todella ole mitään tuotetta/hoitoa, jolla voisin saada ihoni olemaan reagoimatta niin voimakkaasti aina keväisin. Tästä on nimittäin tullut lähes jokavuotinen rutiini, että huhtikuussa aloitan epätoivoisen googlettelun ”Mitä tehdä tällä kertaa iholleni”.

Kommentointi on suljettu.