Näin paljon käytin rahaa vuonna 2020

Olen kuluneen vuoden ajan seurannut täällä blogissa menojani muutamien kuukausien välein, sillä minua on kiinnostanut nähdä, kuinka paljon rahaa tarvitsen vuodessa normaaliin elämiseen sekä tietysti myös jakaa siihen liittyviä huomioita ja ajatuksia.

Kerroin viimeksi, että tammikuusta syyskuuhun rahaa oli mennyt yhteensä 5906,40 euroa, eli keskimäärin noin 656 euroa kuukaudessa.

Nyt kun vuosi on vaihtumassa, erittelin vielä vuoden viimeisten kolmen kuukauden menoni ja summasin yhteen kaiken tänä vuonna palaneen rahan.

Alta löydät kuukausikohtaisen erittelyn menoistani lokuusta joulukuulle ja postauksen lopusta vielä laskelman siitä, kuinka paljon rahaa minulta kului koko vuonna 2020 yhteensä kaikkiin menoihini.

Ainoat summat, jotka laskelmasta puuttuvat ovat suoraan yritykseeni liittyvät menot, eli esimerkiksi verkkosivuston hallinnointikustannukset ja kirjanpitäjän palkkio.

(Olen selkeyden vuoksi tämän vuoden jokaisessa menoja eritelleessä postauksessa kääntänyt Ruotsin kruunut euroiksi niin, että 10 kruunua vastaa yhtä euroa. Valuuttakurssit ovat toki vaihdelleet pitkin vuotta hieman, mutta näin laksettuna summa on kuitenkin melko lähellä oikeaa summaa ja minulle ruotsalaisena yrittäjänä palkkani saavalle 10 kruunua on aina arjessani saman verran euron kurssista riippumatta.)

Meikkaamisen lopettaminen laittoi lopun myös peiliin tuijottelulle

Lokakuu 2020

Lokakuussa asuin yksin Suomessa opiskelijasolussa, mutta minulla oli silti menoja Ruotsissa, jossa omistusasuntomme on.

Taloustili 300 euroa

Tavallisesti olemme mieheni kanssa molemmat siirtäneet taloustilillemme kuukausittain suuremman summan, sillä tällä summalla maksetaan puoliksi kaikki yhteiset laskumme (vakuutus, sähkö ja internet), yhtiövastike, asuntolainan korko, ruokakaupan ostokset sekä muut mahdolliset yhteiset menot.

Koska en ollut Ruotsissa, kustansimme molemmat eri maissa ollessamme omilta tileiltämme omat ruokamme. Näin ollen tililtä piti maksaa vain laskut, yhtiövastike ja asuntolainan korko. Koska tilille on myös joka kuukausi jäänyt aina rahaa yli, riitti nyt, että siirsin sille 300 euroa.

Soluasunnon vuokra 238 euroa

Aloitin koronan myötä hieman spontaanisti syksyllä YAMK-opinnot Suomessa ja ssuin syyskuusta joulukuuhun Suomessa soluasunnossa, jonka huoneesta maksoin vuokraa 238 euroa joka kuukausi. Tähän summaan kuuluivat vesi, sähkö ja internet, joten asumiseni Suomessa oli melko edullista.

Lennot 108,90 euroa

Lensin Suomeen elokuussa ja koronatilanteenkaan vuoksi en tietenkään voinut matkustella edestakaisin Suomen ja Ruotsin välillä. Olin Suomessa kolme kuukautta, minkä jälkeen ehdin marraskuussa käydä parin viikon reissulla kotons Tukholmassa ennen kuin koronatilanne alkoi taas pahentua.

Tämän reissun aikana myös selvisi, ettei minun tarvitsisi olla enää tulevana vuonna Suomessa opintojeni puolesta, joten päädyin irtisanomaan opiskelija-asuntoni. Muutin jouluksi takaisin Ruotsiin.

Julkinen liikenne 82 euroa

Matkustin lokakuussa useita kertoja viikossa Vantaalta Helsinkiin Talk the Talk -esiintymisvalmennuksiini, joten julkisen liikenteen matkalippujen hinnoista kertyi melko iso kustannuserä – joka oli kuitenkin täysin jokaisen euron arvoista.

Junaliput 39,50 euroa

Kävin lokakuussa työkeikalla Vaasassa ja edestakaiset junaliput kustansivat vähän alle 40 euroa. Nämä olisi voinut vähentää yrityksen verotuksessa, mutta unohdin tehdä sen, joten olkoot nämä nyt sitten omia kulujani.

Ruoka 122,35 euroa

Käytämme täällä Ruotsissa ruokakauppaan noin 240 euroa kuukaudessa ja omat ruokamenoni olivat Suomessa siitä aika tarkalleen puolet.

Yleisesti koen, että ruokalaskuni olisi Suomessa hieman Ruotsia matalampi, mutta menin usein kauppaan sillä asenteella, että ”no kun nyt kerran olen täällä Suomessa ja voin syödä karjanpiirakkaa/berliininmunkkia/mitä ikinä vain, mitä en Ruotsista löydä, joten tulin helposti tuhlanneeksi hieman. Yleisesti koen kuitenkin, että ruokamenoni olivat varsin maltilliset.

Ulkona syömiset 45,90

Syön melko harvoin ulkona, mutta syksyyni kuului muutamia sellaisia sosiaalisia hetkiä, kun koko porukka, jossa olin mukana, tahtoi mennä ulos syömään ja halusin mennä mukaan viettämään aikaa hyvässä seurassa. En elä millään määrätyllä budjetilla, joten voin ihan hyvin käyttää rahaa tällaisiin halutessani.

Tähän summaan sisältyy myös 8,20 euroa, jotka minulla meni lähiopetuspäivinä kouluruokaan.

Veljentytön synttärit 43,90 euroa

Veljentytölläni oli syntymäpäivät ja hän on siinä iässä, että oman rahan saaminen on mukava juttu, joten annoin hänelle 40 euroa. Lisäksi kortti maksoi 3,90 euroa.

Puhelinlasku 15,90 euroa

Minulla on halpa Suomen Telian liittymä, joka maksaa 7,90 euroa kuukaudessa, mutta joka toimii minulla hyvin.

Olen jo aiemmin kertonut, kuinka maksoin ennen moninkertaisen summan kuukaudessa puhelinliittymästäni kunnes tajusin, että Rajaton Lite 0,2 M riittää omiin tarpeisiini loistavasti.

Suomessa jaoin puhelimeni nettiä usein läppärille ja se pyöritti ongelmitta läpi YouTubem Yle Areenan ja muiden vastaavien sivustojen videot, joten vaikka minua oltiin peloteltu netin hitaudesta, ei se todellakaan ollut mitenkään hidas jaettunakaan.

Kampaaja 136 euroa

Käyn todella harvoin kampaajalla ja saksin hiukseni tavallisesti itse kotona, mutta minulle tuli syksyllä pitkästä aikaa sellainen olo, että halusin käydä kampaajalla leikkauttamassa ja raidoittamassa hiukseni.

Varasinkin eräänä iltana heti seuraavalle päivälle kampaaja-ajan tavallista edullisemmin Timman kautta, joka tarjoaa viimehetken kampaaja-aikoja alennettuun hintaan.

Kosmetiikka 4,95 euroa

Kampaaja kirkasti tukkani raidoilla ja hopeashampoolla, joten halusin ylläpitää tulosta kotona ja ostin tarjouksesta matkakokoisen Fanolan hopeahoitoaineen.

Isompi pullo olisi tullut loppujen lopuksi edullisemmaksi, mutta koska en tiennyt, kauanko viihtyisin Suomessa, päätin tyytyä pieneen pulloon.

Muut menot 5,50 euroa

Tarvitsin erinäisiä projektejani varten paksun mustan tussin (1 €)  ja ison muistilehtiön (4,50 €).

Yhteensä 1142,90 euroa

Kun olen elänyt Ruotsissa omaa, helppoa arkeani, ovat kuukausittaiset menoni olleet jopa alle puolet tästä summasta – esimerkiksi heinäkuussa menoni olivat vain 518 euroa.

Tällaisten menoerien näkeminen hirvitti siis aluksi hieman, mutta asiaa hetken tuumailtuani olin sinut sen kanssa.

Elän Ruotsissa pienellä budjetilla, koska en tarvitse enempää. Kuluneen syksyn aikana kuitenkin tarvitsin enemmän enkä käyttänyt edelleenkään liiemmin rahaa turhiin asioihin.

Jos olisin ollut Ruotsissa, en olisi tietysti tarvinnut rahaa lentolippuihin, soluasunnon vuokraan tai ulkona syömisiin ja julkiseen liikenteeseen, mutta Suomessa asuessani nuo olivat kaikki tarpeellisia menoja ja sain rahoilleni vastinetta.

Joskus elämä vain maksaa vähän enemmän ja olin ottanut sen huomioon, kun olin yrittänyt arvioida, paljonko tarvitsen tänä vuonna rahaa.

Virve Fredman erottaja helsinki

Marraskuu 2020

Marraskuun puolivälin paikkeilla matkustin kahdeksi viikoksi käymään Ruotsissa. Ruotsiin lähtiessäni en vielä tiennyt, ettei minun tarvitsisikaan olla tulevana vuonna Suomessa saattaakseni opintoni loppuun.

Jos olisin tiennyt tämän, en olisi lentänyt marraskuussa kolmen kuukauden Suomessa olon jälkeen kotiin Ruotsiin tapaamaan miestäni, vaan odottanut kuukauden pidempään. Aina kaikkea ei kuitenkaan voi ennakoida.

Taloustili 300 euroa

Myös tässä kuussa siirsin taloustilillemme 300 euroa. Ruotsissa noin 2 viikkoa ollessani kaikki ruokakustannukset katettiin taloustilin rahoilla.

Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea lisää siitä, minkä verran asumisemme Ruotsissa omistusasunnossamme maksaa.

Soluhuoneen vuokra 238 euroa

Soluhuoneen vuokra on konkreettisin kuukausittainen lisäkustannus, joka minulla on Suomessa asumiseen liittyen ollut.

Ulkona syömiset 22,63 euroa

Myös tässä kuussa minulla oli tavallista enemmän sosiaalista elämää, joten rahaa meni mm. porukalla tilattuihin pizzoihin ja kahvitteluun. Summa sisälsi myös kouluruokailut (7,93 euroa).

Ajattelen tällaisia ”ylimääräisinä kuluina”, mutta en millään tavalla ajattele, että ne olisivat olleet turhia. Jokaisella kerralla minulla on ollut mukavaa seuraa ja koska tiedän, ettei elämäni Ruotsissa ole samanlaista kuin Suomessa, eivät tällaiset satunnaiset ”lisäkulut” ole haitanneet.

Ruoka 17,53 euroa

Jouduin tarkastamaan moneen otteeseen, että pitäähän tämä summa paikkansa ja enhän ole varmasti unohtanut mitään.

Tämä ruokakauppaan käytetty summa pitää kuitenkin paikkansa, sillä syys-lokakuussa ruokamenoni olivat näköjään suuremmat kuin mitä ne tavallisesti olisivat ja kaapeistani löytyi siksi melko paljon ruokaa, jota syödä pois ennen Ruotsiin lähtöä marraskuun puolivälissä. Tarvitsin siis vain edullista tuoretavaraa jääkaapissa, kuivakaapissa ja pakasteessa olleiden ruokien rinnalle.

Julkinen liikenne 65,60 euroa

Myös marraskuussa reissasin paljon Vantaan ja Helsingin väliä julkisessa liikenteessä, minkä lisäksi maksoin myös julkisesta liikenteestä Tukholmassa käydessäni.

Juna Arlandalta Tukholmaan 29,90

Kun matkustin käymään Ruotsissa, olivat lentokentän järjestelyt muuttuneet täysin, minkä lisäksi minulla oli ongelmia maksukorttieni kanssa, jotka eivät jostain syystä toimineet.

Lopulta olin niin turhautunut, että halusin vain päästä kotiin ja päädyin ensimmäistä kertaa tuhlaamaan lähes 30 euroa ökykalliiseen Arlanda Expressin junaan, joka toki päräyttää lentokeltältä keskustaan vain vartissa tavallisen lähes tunnin bussimatkan sijaan.

Tämä oli luksusta, joka kirpaisi, mutta juuri sillä hetkellä en halunnu myöhään illalla jäädä yli puoleksi tunniksi odottamaan seuraavaa bussia, johon en saanut jostain syystä edes millään ostettua lippua lipunmyyntilaitteen ollessa suljettuna ja sovelluksen jumittaessa.

Lentokenttäbussi 11,90euroa

Kun palasin Tukholmasta Suomeen, köröttelin keskustasta Arlandalle minulle perinteisempään tapaan lentokenttäbussilla, joka kustantaa maltillisemmin. Matka vie noin 45-50 minuuttia.

Kosmetiikka 16,80 euroa

Tämän kuun alussa tarvitsin Suomessa uuden shampoon ja hoitoaineen, mutta ostin itseasiassa myös muuta kosmetiikkaa. Minulla ei ollut Suomessa mukanani mitään meikkejä, sillä olin toistaiseksi luopunut meikkaamisesta.

Kuten olen kertonut, puolen vuoden meikkaamattomuuden jälkeen halusin kuitenkin meikata Talk the Talk -tapahtumaan, joten ostin Essencen kulmakynän, ripsivärin ja peiteaineen. Olen tapahtuman jälkeen käyttänyt niitä aina välillä.

Muut menot 56,35 euroa

Tämä summa kattaa kolme eri menoa. Ensinnäkin sillä on ostettu onnittelukortteja sekä Arlandan lentokentältä pussillinen suklaata Suomessa vietettyä karanteenia varten.

Isoimman osan tästä vei kuitenkin varsin kertaluontoinen meno, eli Ruotsin kansalaisuuden ottaminen (47,50 euroa).

Koska olen ollut kirjoilla Ruotsissa viisi vuotta, ei minun toisen Pohjoismaan kansalaisena tarvinnut hakea Ruotsin kansalaisuutta, vaan saatoin vain ilmoittaa ottavani sen.

Prosessi oli varsin nopea, sillä postitin ilmoitukseni maanantaina ja kun se oli keskiviikkona ollut perillä virastossa, oltiin minusta heti tehty Ruotsin kansalainen. Ilmoitus tästä saapui minulle seuraavalla viikolla. Nyt olen siis sekä Suomen että Ruotsin kansalainen.

Yhteensä 758,71 euroa

Marraskuun loppusumma näytti huomattavasti normaalimmalta alkuvuoden menoihini nähden.

Siitä en pääse yli enkä ympäri, että Suomessa tilapäisesti asuminen ja sen myötä mm. soluhuoneen vuokran maksaminen nyt vain lisäävät kuukausittaisia menojani, mutta en ajattele, että kaikkia menoja tarvitsisi väkipakolla minimoida.

Oma periaatteeni on vain pyrkiä minimoimaan turhat menot ja loppujen lopuksi sellaisia oli melko vähän.

Elisa Viihde Aitio tarjous Virve Fredman

Joulukuu 2020

Joulukuu oli viimeinen kuukauteni Suomessa. Saavuin takaisin Suomeen kuun vaiheessa ja käytin ensimmäiset 10 päivää karanteenissa, joten menoni olivat sen mukaiset.

Irtisanoin soluhuoneeni vuokrasopimuksen loppuvaksi joulukuun jälkeen ja palasin pysyvästi Tukholmaan jouluksi.

Taloustili 300 euroa

Siirsin taloustilillemme jälleen samat euroa ja pohdimme, minkä verran siirtäisimme sille tulevana vuotena, kun olisimme molemmat kotona.

Tuntuu turhalta siirtää sille joka kuukausi 450 euroa kuten ennen Suomeen lähtöä, sillä osa rahoista jäi joka tapauksessa säästöön matkustelua varten ja nyt emme olisi aikeissa matkustaa, joten molemmat voivat siirtää tilille vähän vähemmän ja sijoittaa erotuksen.

Soluasunnon vuokra 238 euroa

Tämä oli viimeinen kuukausi, kun soluasuntoon upposi rahaa. Täytyy silti sanoa, että soluasuntoon muutto näin 33-vuotiaana oli aivan mahtava kokemus ja olen todella tyytyväinen, että valitsin tehdä niin.

Ruoka 42,24 euroa

Tämä summa sisältää kaiken Suomessa itselleni ostamani ruuan sekä kaksi kolmen euron Resq-sovelluksen kautta pelastettua ruoka-annosta.

Puhelinlasku 15,86 euroa

Puhelinlaskuni veloitetaan joka toinen kuukausi ja joulukuussa oli jälleen puhelinlaskun aika. En soittele tavallisia puheluja tai lähettele tavallisia tekstiviestejä (käytän Whatsappia näihin tarkoituksiin), joten liittymäni ei sisällä niitä.

Kuukausimaksuni on siis 7,90 euroa ja välillä siihen tulee muutamia senttejä päälle, jos minun on pitänyt soittaa tavallinen puhelu tai lähettää viesti.

Joululahjat 108,80 euroa

En vaihda kenenkään aikuisen kanssa lahjoja, mutta annan lahjan kummitytölleni sekä veljeni kahdelle lapselle. Nämä kustansivat yhteensä hieman yli sata euroa.

Yksi heistä sai käteistä, sillä haluan ainakin uskoa, että jos jokin asia pitää ostaa omilla rahoilla, tulee sen tarpeellisuutta harkittua tarkemmin. Toinen oli jo pidemmän aikaa haikaillut uutta puhelinta, joten osallistuin sen kustannuksiin.

Kolmas lapsista on vasta kolmevuotias ja hänen suuri toiveensa oli leikkeihin sopiva nostokurki, joten koska vanhemmat antoivat tälle tavarahankinnalle siunauksensa, hankin sen hänelle.

Lentolippu kotiin 61,43 euroa

Lentolippu Suomesta kotiin Tukholmaan kustansi 61,43 euroa. Tämä on varmasti viimeinen lento, joka tulee hetkeen tehtyä, sillä koen huonoa omaatuntoa lentämisestä eikä maailman tilanne nyt muutenkaan tietenkään salli matkustelua.

Lentokenttäbussi 11,90 euroa

Kun palasin Suomesta kotiin Ruotsiin, otin tyytyväisenä lentokenttäbussin Tukholmaan.

Suomessa suositus on, ettei lentokentältä poistuta julkista liikennettä käyttäen, joten toimin näin Suomessa, mutta kuten kaikki varmasti tietävät, on linjaus Tukholmassa toisenlainen, eli täällä lentokenttäbussin käyttäminen on okei.

Matkakortin lataus 20 euroa

Latasin Tukholmassa 20 euroa matkakortilleni, jotta pääsen keskustassa hyppäämään metroon ja jatkamaan metrosta sitten matkaa bussilla kotiin.

Kosmetiikka 7,30 euroa

Tarvitsin Ruotsissa uuden hiusnaamion, joten hankin testiin Garnierin uuden Watermelon Hair Food -meloninaamion. Aiemmat Garnierin Hair Food -naamiot ovat olleet todella hyviä, joten halusin ehdottomasti kokeilla tämänkin uutuuden.

Yhteensä 805,53 euroa

Joulukuun menot eivät olleet enää kovin hurjat, vaikka summassa olikin mukana paljon tavallisesta arjestani poikkeavaa.

Myönnän kuitenkin, että nyt, kun olen asettunut takaisin Tukholmaan ja tiedän, että arkeni on edullisempaa, tunnen pientä helpostusta arjen kulujen pienentymisestä, sillä mitä pienemmät kuluni ovat, sitä vähemmän minun tarvitsee olla tienaamassa.

Asuminen soluasunnossa HOAS Virve Fredman

Vuoden 2020 menot yhteensä

Käytin vuoden viimeisen neljänneksen aikana yhteensä 2707,14 euroa eli keskimäärin 902,38 euroa kuukaudessa.

Olin etukäteen ajatellut, että minun tulisi varata yhteensä 11 000 euroa, mikä tarkoittaisi, että summa kattaisi noin 700 euron tavalliset kuukausittaiset kustannukseni (yhteensä 8400 euroa vuodessa) ja sen lisäksi rahaa jäisi vielä 2600 euroa yllättäviin ja tarpelliselta tuntuviin hankintoihin.

Laskin ensin, että menoni olivat olleet vuoden aikana yhteensä 8612,54 euroa. Sitten tajusin, että summasta puuttuivat sekä suomalaisen että ruotsalaisen verkkopankkini ja maksukorttini kuukausimaksut, jotka olivat yhteensä 90 euroa (Suomessa 4 €/kk, Ruotsissa 3,50 €/kk).

Koko vuoden loppusumma kaikkine kustannuksineen oli siis 8702,54 euroa.

Vaikka Suomeen muutto lisäsikin kuukausittaisia kustannuksiani huomattavasti, ei se silti vaikuttanut suuresti siihen, mitä olin koko vuodelle tarvitsevani.

Olin ajatellut tarvitsevani 700 euroa kuukaudessa voidakseni elää mukavasti ja ilman, että minulta tuntuisi, että jotain puuttuisi ja jäisin paitsi jostakin, minkä lisäksi minulla olisi 2600 euroa koko vuoden mahdollisia yllättäviä menoja varten.

Vaikka Suomeen muutto syksyksi olikin minulle hieman yllättävä meno, jota en ollut todellakaan ajatellut laskelmia vuosi sitten pohtiessani, ei se loppujen lopuksi vaikuttanut menoihini kuin hieman.

Vuoden 2020 kuukausittaiset menoni olivat lopulta keskimäärin 725,20 euroa.

Kirja downshiftauksesta

Vuoden 2021 budjetti

En tehnyt vuodelle 2020 mitään erityistä budjettia, vaan olin vain laskenut edellisen vuoden menojani ja arvioinut niiden pohjalta, minkä verran rahaa käytän.

En siis aio tehdä tulevallekaan vuodelle varsinaista budjettia, vaan seurata vain takautuvasti tämän menneen vuoden tapaan, minkä verran rahaa olen kuluttanut.

Uskon kuitenkin, että vuodesta 2021 tulee tämän vuoden tapaan melkoinen kotona rauhoittumisen vuosi, eli ainakaan matkustelua ei ole tiedossa.

Näin ollen epäilen, että vuonna 2021 menoni tulevat olemaan pienemmät kuin mitä ne vuonna 2020 olivat. Toisaalta tänäkin vuonna edessä voi olla uusia yllätyksiä tai mitä tahansa yllätyksenä tulevia, mutta ei kovin mieluisia kulueriä, jotka tekevät loven pankkitililleni.

Yleisesti tykkään kuitenkin seurata menojani enkä koe sitä mitenkään itseni rajoittamisena, sillä en tosiaan elä jonkun tietyn budjetin mukaan.

Menojen seuraaminen on enemmänkin tapa oppia itsestään: kun näkee, mihin rahansa käyttää kuukaudesta toiseen, oppii oikeastaan aika paljon itsestään ja myös usein siitä, elääkö arvojensa mukaista elämää tai ylipäätään sellaista elämää, millaista haluaa elää.

Jos haluat lukea lisää ajatuksiani rahasta ja rahan käytöstä, löytyvät kaikki aiheeseen littyvät postaukseni täältä.

Kaapin Henki laura honkasalo

Minkä verran te seuraatte menojanne?

13 kommenttia artikkeliin ”Näin paljon käytin rahaa vuonna 2020”

  1. Olen maaliskuusta alkaen seurannut menojani. Ruokaan menee helposti enemmän kuin mitä olen löyhästi budjetoinut. Ajatus lähti siitä, että olin keväällä työttömänä ja halusin nähdä mihin rahani kuukausitasolla menevät pakollisten menojen jälkeen. Jos olisi tehtävä korjausliikkeitä, että mistä se olisi helpointa tehdä. Ollessani nyt töissä olen huomannut, että mm. ulkona syöminen on lisääntynyt. Osin kyllä tarkoituksella Support Your Local-meiningillä, jotta tukisin ravintoloita ja kahviloita. Olen pitänyt itse tekemääni exceliä, mutta nyt on etsinnässä joku helppokäyttöinen appi puhelimeen.

    • Tuo on ihan totta, että ruokaan menee helposti enemmän. Huomasimme koronan alkaessa, että ruokanomme olivat kasvaneet ja eihän siinä tosiaam tarvittu kuin vitosen kalliimmat kauppalaskut ja ruokaan meni yhtäkkiä kuukaudessa 10-20% enemmän kuin aiemmin. Tekee tosiaan hyvää aina välillä tarkistella .🙂

  2. Itse seuraan jokaista senttiä YNAB-sovelluksen avulla ja käytän sitä myös budjetointiin. Ilman sitä olisin totaalisesti hukassa.

    • Olisikohan tästä vastaavaa ilmaisversiota? Mulle tuo 11€ kuussa on paljon, mutta en jaksa vääntää mitään excel-taululoitakaan.

      • Olen kuullut suosituksia myös Monefy-sovelluksesta, josta on myös ilmainen versio. Samoin kotimaisen Pennon olen kuullut muutaman mainitsevan. 🙂

  3. Seuraan myös kaikkia kulujani. Hauskinta se on nyt, kun olen kirjannut kuluja kokonaiset kaksi vuotta ja pystyn vertailemaan eri kategorioiden kulutusta ja keskiarvoja viime vuoden vastaaviin lukuihin. Vaikea kuvitella, että voisin enää lopettaa rahankäytön seuraamista. Toki tuntuu pahalta, että sinun keskimääräinen kuukausimenosi on yhteensä vähemmän kuin minun yksiön vuokrani 746 euroa, joka on ihan edullinen vuokra pk-keskustassa.

  4. Tämä on tosi mielenkiintoinen aihe! Mä oon kirjannut ylös kaikki tulot ja menot jo monta vuotta, omat ja miehen, koska meillä on yhteiset tilit. Mutta budjetointia en ole koskaan tehnyt, pitäisi ehkä joskus kokeilla sitäkin.

    Meillä haukkaa aika paljon rahaa ruoka ja ihan liikaa herkut, joka kuukausi useita kymppejä, yli satasenkin välillä, järkyttävää!! Tähän on kyllä mies myös osasyyllinen, koska tuntuu että aika usein sen päivittäisen (argh) tupakka-askin kaveriksi tarttuu joku limpparipullo tai karkkipussi…

    Mua kiinnostaisi joskus laskea erikseen meidän rahankäyttö, sillä uskoisin eläväni aika pienillä rahoilla. Että onko se totta, vai kuvittelenko vaan… Mies ei sinänsä juuri mitään osta, mutta hän tupakoi (iso menoerä!!). Hän myös juo tosi paljon kahvia, eli kahvipaketteja (ja kahvimaitoa!!) menee kuukaudessa useita. (Itse siis en tupakoi enkä juo kahvia/käytä maitoa/juo limppareita jne.) Ehkä joskus kokeilen eritellä näitä… tuntuu vaan aika isolta hommalta alkaa eritellä kauppalaskuilta näitä, lisäksi kotona majailee vielä yksi lapsi ja pari lemmikkiä, joten olisi siinä selviteltävää (tosin on mulla jo nyt excelissä osiot lapsille ja eläimille…).

    Sovittiin itse asiassa just nyt miehen kanssa, että koitetaan olla ostamatta mitään herkkuja tammikuun ajan. Ei olla ennen moista kokeiltu, saa nähdä muistetaanko jättää namit kauppaan!!

  5. Luinko väärin vai oliko kuukauden ruoka 42€? Vai oliko kaapit siis yhä täynnä entuudestaan? Minulla menee n. 4€/pv ruokaan.

    • Tuossa kuussa ruoka oli tosiaan vain tuon verran, sillä en asunut Suomessa koko kuukautta, vaan muutin jouluksi takaisin Ruotsiin ja tyhjentelin kaapit. 🙂

      Ruotsissa käytetään tavallisesti kahden hengen taloudessa ruokaan n. 240€/kk eli 120€/henki eli 30€/henki viikossa, eli abaut tuo 4€/päivä tosiaan henkeä kohti. 🙂

  6. Olen itse seurannut kaikkia ostojani n. 10 vuoden ajan. Ihan perinteisellä muistivihko, kynä ja taskulaskin- menetelmällä 😀

    En tajua, miten jollakulla voi olla noin pienet ruokamenot. Minulla menee 1 hengen taloudessa ruokaan 300-400e/kk… ja en osta ollenkaan mitään herkkuja enkä oikeastaan syö ulkona! Ostan luomua aina kun voin ja toki kun en voi syödä esim perunaa, leipää, tms, niin kaikki ruoka on sitä ihteään ja kallista :-/ Varsinkin luomut ja riista-lihat maksavat. Kaiken ruokani myöskin teen itse.

    No, ruoka on asia, josta en tingi, koska se vaikuttaa hyvinvointiin ja terveyteen niin paljon.

    Minimalismi on vähän helpottanut rahanmenoa, mutta toisaalta kun ostaa vähemmän mutta laadukkaampaa, se tasaa puntteja hyvin… No toisaalta esim v.2020 minulla meni paljon rahaa kodin ja pihan laittamiseen, ostin hiljattain itselleni asunnon. Tänä vuonna ei enää tule noita kuluja, kun rempat on hoidettu.

    • Minustakin on ehdottomasti tärkeää, että ruokaan käyttää sen verran, kun itsestään tuntuu sopivalta, jotta voi hyvin. 🙂

    • Samaa mietin kovasti. Itse joudun käyttämään gluteenittomia ja laktoosittomia tuotteita ja se lisää paljon kustannuksia minulla menee myös suunnilleen ruokakauppaan tuo vähän yli 400€/ kk mutta se sisältöä myös kosmetiikan, pesuaineet ja muut taloustarvikkeet. Muiden kulujen suuruuteen en voi vaikuttaa. Ei maalla kulje julkisia, joten auto on iso, pakollinen menoerä n. 2000€ vuodessa että pääsen töihin tai mihinkään muuallekaan. Myös asuminen on pakollinen ja siihen menevät muut kulut. Tällä hetkellä omistusasuminen on halvempi vaihtoehto ja siihen menee n. 700€ kuussa + sähkö ja vesi. Minulla on mittavat sairaskulut joiden omavastuuta maksan vuodessa n. 1200€. Eli varsinaiseen ” turhaan ” ei juuri minulta rahaa edes jää. Vaatteet ostan kirpputorilta tai alennusmyynneistä. Bruttotulot ovat melko matalat eli 2200€ – siitä pakolliset menot 1500-1600 = jää 600 euroa jolla sitten yritetään hoitaa: kodin ja auton vakuutukset, puhelimet, auton huollot ja renkaat, vaatteet, kampaamotuotteita, lahjat yms., eli ei mitän varsinaista kulutusjuhlaa vietetä.

Kommentointi on suljettu.