Periaoraalidermatiitti eli POD eli suunympärysihottuma

Olen Instagram Stories -tarinoiden puolella usein erilaisia ihonhoitotuotteita käytöä demonstroidessani maininnut, että en käytä moniakaan niistä suunympärysihollani, sillä se ei siedä aktivoivia ainesosia.

Erilaiset aktivoivia ainesosia sisältävät seerumit, naamiot, kuorinnat, voiteet ja muut tehotuotteet voivat saada sen hetkellisesti vaikuttamaan hyvinvoivalta, mutta seuraavana päivänä iho voi olla muuttunut punaiseksi, hilseileväksi ja jopa ärtyneeksi, minkä lisäksi sille voi olla ilmestynyt pieniä näppyjä, jotka eivät varsinaisesti ole finnejä.

Ostolakossa perioraalidermatiitti POD kokemuksia hoito

Moni on pyytänyt aiheesta kunnollista postausta blogin puolelle, sillä tunnistaa itsekin kärsivänsä samasta ongelmasta. Ymmärrettävästi voi myös olla hyvinkin epäselvää, että mitä tarkoitan niillä aktivoivien ainesosien välttelyllä, joten aihe kaipaa selvästi syvempää paneutumista.

Kun kerron, millaisia oireita jotkut tuotteet voivat suunympärykselläni aiheuttaa, huutaa moni välittömästi ääneen POD, joka on kirjainyhdistelmä sanoista perioraalidermatiitti.

Minulla ei ole sitä koskaan virallisesti todettu, mutta omat oireeni kuulostavat kyllä sen lievältä muodolta, minkä vuoksi kohtelen suunympärysihoani hyvin hellästi. Jos siis tuntuu, että suunympäryksen alueella on pieniä näppyjä, punoitusta ja jopa ihon hilseilyä ja ihottumaa, voi kyse hyvinkin olla perioraalidermatiitista, josta löytyy googlettamalla paljon lisätietoa.

Ostolakossa perioraalidermatiitti POD kokemuksia hoito

Minulla ei itselläni ole tosiaan todettu PODia (ei sillä, että olisin asian suhteen koskaan lääkärin puoleen kääntynytkään), mutta tapa, jolla hoidan omaa suunympärysihoani voi olla avuksi monille, jotka epäilevät itsekin tuskailevansa sen kanssa. Omien ongelmieni vuoksi pyrin hoitamaan suunympärysihoani hyvin hellästi ja tehokkaasti aktivoivia ainesosia vältellen, jotta iho voi hyvin.

Jos isken suunympäryksilleni ja erityisesti nenän nurkilta alaspäin lähtevien nasolabiaalipoimujen alueelle liian tujuja tuotteita, on tulos se, että iho punoittaa, siellä on näppyjä ja ihottumamaisia läiskiä. Huokoset voivat jopa näyttää laajentuneilta ja ihon pinta voi olla samalla niin kuiva, että se jopa hilseilee eikä meikkipohjakaan levity tasaisesti ja sulaudu iholle, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Ostolakossa perioraalidermatiitti POD kokemuksia hoito

Käytännössä tämä tarkoittaa, että levitän kaikkialle kasvojen iholle huoletta ihoa tehokkaasti kosteuttavia ja kosteutta iholla säilyttäviä ainesosia. Tällaisia ovat esimerkiksi hyaluronihappo, glyseriini, keramidit ja monet muut hellävaraiset ainesosat, jotka eivät mitenkään pyri vaikuttamaan ihon uudistumiseen, vaan ainoastaan tuovat iholle kosteutta ja auttavat pidättämään sitä iholla.

Ostolakossa perioraalidermatiitti POD kokemuksia hoito

Kasvojeni alimman kolmanneksen pahimpia vihollisia ovat kuitenkin erilaiset aktivoivat ainesosat, jotka kuorivat ihoa tai tehostavat sen uudistumista muulla tavalla. Tällaisia ainesosia ovat esimerkiksi C-vitamiini, retinoidit sekä AHA- ja BHA-hapot.

Suunympärykseni ei myöskään kestä tuotteita, jotka on kehitetty erityisen virkistäviksi, eli esimerkiksi piparminttua ja muita viilentäviä ainesosia sisältävät kasvonaamiot ovat ehdoton ei sen iholle. Tavallisesti en edes levitä sille puhdistavia kasvonaamioita, sillä useimmat niistä saavat sen vain ärtymään. Myöskään kuorintalaput tai ylipäätään tavalliset kasvokuorinnat eivät useinkaan ole suunympärysiholleni sopivia lukuunottamatta hyvin helliä, rakeettomia koostumuksia. Tavallisesti en siis edes kuori tätä ihoaluetta.

Ostolakossa perioraalidermatiitti POD kokemuksia hoito

Muu kasvojeni iho ottaa mielellään kuitenkin vastaan kaikki nämä aktivoivat ainesosat ja jopa suorastaan vaatii niitä. Nenäni mustapäihin taipuvainen iho nauttii BHA-hapoista, kasvojen iho kirkastuu ihanasti AHA-hapoista ja C-vitamiinista eikä iholla ole mitään uudistavia retinoidejakaan vastaan. Käytän myös huoletta syväpuhdistavia naamioita ja kasvokuorintoja silloin, kun kasvojeni iho sitä muuten kaipaa, mutta pidän vain aina huolen, etten levitä niitä kasvojeni alimmalle kolmannekselle. Puhdistan kuitenkin koko kasvojen ihon ongelmitta FOREO-kasvoharjalla päivittäin.

Useat puhtaan luonnonkosmetiikan tuotteet ovat tuolle ihoalueelle ehdoton ei, sillä monissa niissä käytetään säilöntäaineena alkoholia, joka omien kokemukseni mukaan saa tuon ihoalueeni reagoimaan. En kuitenkaan välttele yleisesti luonnonkosmetiikkaa, sillä myös siitä löytyy paljon erilaisia tuotteita, eli lähestyn asiaa tuotekohtaisesti.

Välillä satun käyttämään kasvojen alaosassa uutta tuotetta, joka saattaa tehdä tepposet ja aiheuttaa ennaltaodottoman reaktion. Rauhoittelen  sitä ihan vain kosteuttavilla ja rauhoittavilla tuotteilla ja kotona ollessani voin jopa olla päivän tai koko viikonlopun ajan varsin minimalistisella ihonhoidolla ongelma-alueen kanssa, jotta tilanne alkaa tasapainottua. Usein menee kuitenkin useita, että iho rauhoittuu kunnolla.

Näissä postauksen kuvissa näkyy, millainen ihoni on sen oireillessa lievästi. Koska nykyään tiedän, millaisia ainesosia minun tulee välttää kasvojeni alaosassa, ei niitä pahimpia ärsytystiloja edes pääse syntymään.

Ostolakossa perioraalidermatiitti POD kokemuksia hoito

Perioraalidermatiitista oltiin pitkään lähes täysin puhumatta, mutta viime vuosina siitä on puhuttu enemmän. Ihosairaudeksi luokiteltavaa ongelmaa pidetään edelleen kuitenkin hieman mysteerinä eikä sitä olla tutkittu paljon, eli esimerkiksi sen aiheuttaja ei ole täysin selvillä. Yleisesti kuitenkin puhutaan, että esimerkiksi juurikin liian tujut ihonhoitotuotteet voivat laukaista sen ja itselläni ne ainakin potkaisevat sen oireet helposti käyntiin. Vika ei varsinaisesti ole ihonhoitotuotteissa vaan siinä, että nuo ihoalueet eivät vain yksinkertaisesti kaipaa niiden ainesosia. Mahdollisia syitä voivat kuitenkin olla myös hormonaliset tekijät, stressi tai auringon UV-säteily. Kortisonivoiteet ovat PODin pahoja vihollisia, eli niihin ei ehdottomastikaan kannata tarttua.

Yleisin suositus PODin hoitoon on nimenomaan ihon hellävarainen kohtelu. Oma ihoni ei voi hyvin, jos en hoida sitä ollenkaan, mutta kun valitsen sen hoitoon hellävaraisia koostumuksia, jotka eivät aktivoi ihoani, voi ihoni hyvin. Jos en olisi kosmetiikkabloggaaja ja työskentelisi kosmetiikan kanssa, kohtelisin ihoani varmasti vieläkin hellävaraisemmin, sillä nyt kokeilen uteliaana monia tuotteita ihan vain nähdäkseni, kuinka ne toimivat ja otan riskejä ihoni kanssa ihan vain tutustuakseni uuteen tuotteeseen.

Minulla meni aikoinaan vuosia tajuta, että ongelma on nimenomaan tuotteissa, joita suunympärysiholleni laitan. Kun näin, että iholla oli näppyjä, yritin hoitaa niitä lisää näppyjä hoitavilla tuotteilla. Kun iho oli epätasaisen sävyinen ja hilseilevä, yritin kuoria sitä. Kun se punoitti, lisäsin sille rauhoittavia tuotteita. Myöhemmin vasta opin, että juuri tuo ihoalue voi itseasiassa kasvoillani paremmin, kun tarjoan sille yksinkertaisempaa hoitoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö voisi hoitaa muuta kasvojen ihoa aktivoivilla ainesosilla ja että minun tulisi luopua kosmetiikasta.

Ostolakossa perioraalidermatiitti POD kokemuksia hoito

Onko POD jollekin tuttu riesa?

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!